Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   233 / 249
(#) KBal76 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Durva hogy mindenre is van térkép már, bár engem nem érint, de köszi a linket! Egy apró érdekesség, rálátok egy 300m-re lévô toronyra, roskad az antennáktól, de ami nincs is a térképen.
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 1, 2022 /
 
Sziasztok. Világi alap dolog de nem találnám fel újra a spanyol viaszt. Pixie 2 QRP -hez valakinek nyákrajza akad Sprint layoutban? Ha esetleg abban nincs és ha 1 oldalas akkor egy fotó is jó elkészítem a másolatot.
(#) Doky586 válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 1, 2022 / 1
 
Talán azért mert a cellmapper nem egy (hagyományos értelembe vett) térkép, hanem egy okos adatmegosztó oldal. A letölthető mobilalkalmazással mindenki magának mérheti le a saját környékét. Se a tornyok se a cellák helyzete nem adott érték hanem a mérésekből automatikusan generált (valószínűsíthető pozíció).
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2022
(#) Kera_Will válasza Gyantáscin hozzászólására (») Jan 1, 2022 / 1
 
Ha van ez a külső SDR kütyüd akkor ennél nagyobbat tudsz csak csinálni.
Pl.:
1. ZetaSDR aminek a Tayloe keverőjének a kvarc oszcija 4*455 kHzen jár és után kell rakni egy PC-t softverrel.

PC és látványos vízesés nélkül célhadver:

2. Másik PC nélküli alternatíva , ha egy uSDXből csak vevőt építesz hozzá.
uSDX : mostanság egyik legegyszerűbb 8bites uC alapú RH QRP adó vevő rádió. Ebből neked csak a vevő része kell.(előzménye a QCX QRPTCVR qcx)
Általános összefoglaló , figyelem felkeltő írás:
uSDXről

A uC bemeneti vételi ágába az Si pll+sok csatornás multiplexer helyett egyszerűbb (ZetaSDR ) , neked csak fix 455 kHzes vétel kell
Így sok minden más is elmaradhat adás oldali alkatrészek , sipll hangolási metódusok ... stb ...
si PLL IC ... stb .
zetasdr
persze ehhez kevés vas és szoftver faragás kell.
(#) pont válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Emlékeim szerint a rádiótechnikában volt hozzá nyák terv is, de rákeresve tudom, hogy az építés az igazi, de megdöbbentő az olcsóság Bővebben: Link 1500-ért van az összes alkatrész nyákkal kittben és összeépítve is
(#) szikorapéter válasza pont hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Láttam a java alkatrész itthon is megvan hozzá, így inkább magam építeném meg.
A 2,2uH és a 100uH induktivitásokat kell még valamire legyártanom de az se nagy munka.
(#) pont válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Megpróbálom előkeresni az RT-ben.
(#) szikorapéter válasza pont hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Köszönöm, sajnos én nem futottam össze vele de rémlett hogy van benne valahol.
(#) sany hozzászólása Jan 1, 2022 / 1
 
A szentesi tévétorony az újév napjának délutánján.
(#) gtk hozzászólása Jan 1, 2022 /
 
Sziasztok.

Keszitettem egy QRO-t 2x gi7b -vel. 2000V a tapfesz. Az anodokon 4 menetes szupresszorok 100R / 5W ellenallas mellett. Katod meghajtasu. A bemeneten PI impedancia illesztes. A vegfok tesztelve VHF UHF gerjedesre, meghajtas nelkul mindket forgoval. Ilyen jellegu gerjedes nincs. A problema a kovetkezo: ha osszekotom a radioval es pl 14 MHz-en meghajtom 10 W-al, akkor elkezd valami gerjedni, annyira hogy a radiot is kiveszi egy pillanatra TX modbol (proci vezerles). Ilyenkor a muterhelesen teljesitmeny novekedes nem lathato. Ha pl SSB modban beleszolok a mikrofonba akkor kiter a teljesitmenz mero, miutan abbahagyom a beszedet elkezd ingadozni, majd visszaesik 0-ra. Ez fugg attol hogy a mikrofon kabelja eppen merre nez. Namost csinaltam par merest, ami meglepett az, hogy a radiom vegfokja pl 28.6 MHz adasnal 114.4 MHz-en is ad, igaz nagyon minimalis teljesitmennyel ( pontosan nem mertem meg, csak indikativan) Ha a radio kimeneten merek az analizatoral ( 3 menetes csatolas a kabelon az analizator fele ) akkor ha a QRO mukodesben van ez a 114.4 MHz-es jel megnovekszik. Ugyanigy merve a QRO kimeneten (a muterheles fele vezeto kabelon, 3 menetes csatolassal az analizator fele) ott nem lathato az a szintu novekedes mint a radio kimeneten az emlitett frekvencian. Az a kerdes, hogy vajon a radioban gerjed a TX eloerosito vagy vegfok vagy a QRO gerjed, es az alapfrekvencian vagy az emlitett 114.4 MHz-en ( ez 28 MHz-en ekkora, 14 MHz-en valtozik, par MHz-et a 114.4 MHz-hez kepest )
Probaltam rakni a QRO bemenetere egy szupresszort, 2x 100R / 5 W egymassal szemben, parhuzamosan, + 8mm atmeron 6 menet tekercs. Ez 14 MHz-en talan hozott valamennyi javulast. Amugy a vegfok 300W-ig kihajthato 12 W-al. Az emlitett gerjedes nem foltetlenul teljesitmeny fuggo, de valamelyest osszefugg.
Ami meg erdekes hogy a mikrofon kozelitese a QRO-hoz beinditja ezt a gerjedes allapotot. Segitsegeteket elore is koszonom. Ez nagyon egy Gyatlov rejtely szamomra.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2022
(#) pont válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Megtaláltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2022
(#) szikorapéter válasza pont hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Köszönöm, idő közben megterveztem kapcsolás alapján, de így legalább át tudom nézni a kapcsolás megfelelő-e.

kép.jpg
    
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 2, 2022 / 1
 
Csakhogy meglegyen itt is felteszem ide a saját Pixie 2 tervemet.
Kicsit szűkös így csak nagy kézügyességgel érdemes. Mivel őszintén lusta voltam fúrni így direkt felületszereléshez készítettem a paneleket.
Képek:
Vasalásra várva, lemaratva, frekvencia generátor élesztve.
Sajnos még nincs 2,2uH-s és 100uH-s induktivitásom így nem tudom befejezni sajnos, egyenlőre a befejezés várat magára.

Mod: Nem tudom mennyire jó ide a BC547B tranzisztor, de mivel sok helyen láttam 2N2222-vel megépítve és a 2 tranzisztor javában azonos így az oszciba 547-es került. A "végfokhoz" mekkora tranzisztort érdemes választani? Láttam bele nagyon sok félét személy szerint a BFY33-ra gondoltam, azzal működnie kellene?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2022
(#) sdrlab válasza gtk hozzászólására (») Jan 2, 2022 / 2
 
A mikrofon bemenet kellően jól szűrt RF szempontból??!
(#) bodgabo válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Ha nem szeretsz furkálni, akkor miért nem kompletten SMD-ből csinálod?
Lomex-nem van 2,2uH és 100uH SMD induktivitás.
Tranzisztorokkal meg érdemes kísérletezni, nekem a saját építésű kis rádiómban egy mátrix nyomtatóból kibányászott tranzisztorral sikerült a legnagyobb kimenő teljesítményt elérnem.
(#) szikorapéter válasza bodgabo hozzászólására (») Jan 2, 2022 / 2
 
Köszönöm a segítséget. Még most a hétvégén akartam összeszerelni az elsőt megnézni minden jó-e. Az induktivitásos topicban sokan segítettek és privátban is kaptam tanácsot így elkészült életem első ferrit toroid induktivitása is, és az első valamennyire "beállított" szűrő induktivitásom is.

Képek alább a szörnyűségről amit elkövettem.
A panel "adás módban" , a kimeneti jelalak (2V/div , tápfeszültsége a panelnek 9V DC), és a "kész" panel még doboza nélkül.
(#) gtk válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Kozben kiderult hogy audio echo van, ami pl 28 MHz-en turheto ha a vegfok tavolabb van a MIC-tol ( vagy a kabeltol ), de pl 14 MHz-en vegtelen echoba kezd, de csak ha antennan van, nem muterhelesen.
Nincs kulonosebb RF szures a MIC-on, es a kabelben is csak az audio vezetek arnyekolt. Most rendeltem mas MIC kabelt.
Neha TX-bol kiveszi a radiot egy pillanatra, vagyis valt rx/tx kozott a "gerjedestol". Az rx/tx kapcsolo vezetekje (MIC kabel) direkt a prociba megy (mintha van rajta egy esd dioda, de egyeb nincs).
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2022
(#) sdrlab válasza gtk hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Akusztikus csatolás? Az azért elég fura, nem? Te hallasz valami hangot a végfok irányából? Mert ha nem, akkor a mikrofon sem fog hallani akusztikusan..., ami nem jelenti azt korántsem, hogy elektromos módon nem hat az adás jele a mikrofon vezetékeire, egyebekre! Pláne ha figyelembe vesszük, hogy mint írtad, néha kirángatja az adás jele a digitális állapotokat is... Az az elég sok zavar bejut oda is, ahová nem kellene!
(#) gtk válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Azt hiszem ez volt a baj, meg teszt... Apro BN magra 5 menet + keznel levo 47nF a MIC jelere es az rxtx kapcsolo vonalara is, jonak tunik. Ez valahogy lemaradt a radio tervezesekor, de kap egy apro panelt ezuttal, amelyen ez is rajta lesz, plusz levalasztom a procirol az rxtx kapcsolgatast.
(#) gtk válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Nem akusztikus csatolas. De 28 MHz-en rendes echo volt, az alacsonyabb frekiken meg hasonlo dolog indult el lavinaszeruen.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2022
(#) Gobe54 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
RT 2005/8-462, oldal
(#) ha5kj válasza gtk hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Azt gondolom, semmit sem ér a tesztelés meghajtás nélkül. A csövek rácskarakterisztikája a viszonylag alacsony anódáram esetén lapos, így a csövek erősítése is kicsi. A meghajtás során kezd nőni az anódáram, és ekkor már a karakterisztika meredeksége, és így az erősítés is megnő. Emiatt a gerjedés csak meghajtás esetén tud beindulni. A mikrofon kábel érzékenysége nekem azt mondja, hogy a csövek igyekeznek megszabadulni a beléjük vezetett teljesítménytől, de úgy, ahogy tudnak, és nem feltétlenül a terhelés felé, pedig arra felé kellene. Ez felveti a kollinsz kör hibájának lehetőségét, a meneneti illesztés hibájának lehetőségét, de mindenesetre a bemeneti és kimeneti áramok ellenőrizhetetlen keveredését. Ezek tervezési problémák. A tervezési szempontjaidat nem ismerem, de talán tudok segíteni egy sorozat fotóval, amit egy 2x GI7B végfokomról készítettem. Ha érdekel, keress meg a ha5kj@invitel.hu címen.
(#) Feri007 hozzászólása Jan 7, 2022 /
 
(#) Antennaman válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 10, 2022 /
 
Ügyesen megcsináltad, gratulálok!
Milyen szép a jele!
Azóta sikerült esetleg QSO vele?
(#) szikorapéter válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 10, 2022 /
 
Még nem sajnos, egyenlőre 1 potméter híján vagyok mivel a forgókondenzátor állításával rendre leáll az oszcillációm, kiderült hogy néha "átmegy" zárlatba a kondi, ezért cserélem egy a szakmai nevén hirtelen nem tudom milyen kapcsolásnak de varicap-nak megfelelő dióda-potméter párosra.
(#) pajesz66 hozzászólása Jan 13, 2022 /
 
Sziasztok!
A kereskedelembe kapható mindenféle "wireless serial" adó-vevő páros. Ezeket a legkülönbözőbb mikrokontrollerekhez, vagy egyéb eszközökhöz lehet egyszerűen illeszteni.
A minap írtam egy egyszerű chat programot két atmega ic-re, amik egy ilyen 433MHz-es modulpárral kommunikáltak. Jól sikerült, működik...
Ezekkel a modulokkal a probléma, hogy az elérhető hatótáv kimerül néhányszor tíz-száz méterben. Ennél sokkal távolabbra szeretnék kommunikálni! Mi kellene ahhoz, hogy néhányszor 10km-100km hatótávot kapjak? Lehet valami ilyesmit kapni? Esetleg építeni? Eddig a 27MHz-es RC távirányító rajzokig jutottam, de nem hinném, hogy ezekkel a kicsi egy tranzisztoros áramkörökkel többre mennék, mint a gyári modulokkal.
(#) Kera_Will válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Esetleg a LORA WAN mint lehetőség.
(#) pont válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
A 433 -as szabad sávban pár száz méter a megengedett, mint ahogy a PMR sávban a fél wattja is kb annyira jó. A 100 Km bármelyik amatőr sávban rendelkezésre áll, nem probléma, , ha van engedélyed...
(#) pajesz66 hozzászólása Jan 13, 2022 /
 
LORA-t még nem próbáltam, de (szerintem) két "csupasz" modul ott sem tud ekkora távolságot áthidalni, csak a hálózatra támaszkodva.
Van valakinek esetleg ilyen tapasztalata?

Engedélyem nincs, még fiatal koromban volt 144MHz-re, de rádió vásárlásig soha nem jutottam, nem forgalmaztam, ezért is gondoltam a CB sávra, ha jól tudom ide nem kell engedély.
(#) pont válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
A CB is ha jól tudom 4 watt max, pont azért, hogy városon belül maradjon, persze irányított nagy nyereségű antennával, már messzire ellátni, de az ugyan úgy szabálytalan, mint a stalkerrel vagy granttal adni.
Következő: »»   233 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem