Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   25 / 251
(#) kendre256 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Az akku a tuti! Már én is adtam ilyen célra leselejtezett akkut valakinek, azóta is biztonságosan rádiózik vele.
A nagyfrekvencia elég rendesen meg tudja bolondítani még az egyszerűbb stabilizált tápot is. És ha nincs a tápon túlfeszültségvédelem, a táp kinyírhatja a jóval drágább rádiót is.
Persze van olyan eset, amikor nem lehet megúszni a tápot. Ilyenkor a lehető legegyszerűbb (trafó-graetz-puffer) táp a legbiztosabb.
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Ez így igaz. Ezt javasoltam én is. Ide nem megfelelő egy általános stabilizált táp, különösen a 78xx, a lengő földjével. Az L200 is csak akkor kell, ha 12 V -tól eltérő feszültségre van szűkség, de nem túl nagy áramra. Az átütött áteresztő tranzisztor rendes munkát tud csinálni a rádióban, úgyhogy jobb, ha nincs is.
(#) Antennaman válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Én maximum a Zselés akkuval egyezek ki, mivel nálam is van az asztal mellett , melyet nappal tölt egy napelem töltésvezérlőn keresztül és annak a fogyasztó kimenetén van a rig (QRP). Ám a savas akku szerintem nem egészséges sem a tüdőnknek sem a rádió elektronikájának (a savgőz).
Nem bagatelizáljuk el nagyon ezt a tápegység témát?
A rádió gyártók is mind stabilizált és jó combos tápellátást biztosítanak adó-vevőik részére (kivéve amelyik nem).
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Persze az akku a legjobb. Láttam már olyan megátalkodott amatőrt aki átfúrta a falat, és a gangon volt az akksi egy faládában.
Egyébként lehet stab tápot építeni, meg vásárolni drága pénzért is, ami agyon van védve minden ellen, aztán egyszercsak beüt valami, kirohan a rádióra a nyers táp, aztán lehet tranzisztorokat cserélgetni a tápban, és a rádióban is súlyos ezrekért.
(#) kendre256 válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Persze, stabilizált tápot csinálnak, de nekik van erre fejlesztőcsapatuk, pénzük, hogy kifejlesszék a jó tápot. Nem azt mondom, hogy ne csináljon valaki stabilizát tápot (bár nem igazán indokolt), de egy primitív sokkal egyszerűbb és üzembiztosabb.
(Kapcsolóüzemű tápról viszont mindenképpen lebeszélnék bárkit. Láttam olyan gyári kapcsolóüzemű tápot (kínlódtam is vele eleget), ami csak úgy ontotta magából a felharmonikusokat, még 144 MHz-es rádiót is zavart.)
Az áteresztő tranzisztoros tápba pedig bele kell tenni egy egyszerű túlfeszültségvédelmet (tirisztor-zener-ellenállás-olvadóbiztosító), hogy az áteresztő esetleges zárlatakor nem menjen tönkre a rádió.

tulfesz.jpg
    
(#) satlokk válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /
 
Sziasztok!
Én az alábbi tápot építetem meg és évek óta használom gond mentesen,az RH és URH rádióimhoz.Megfelelő stabilitásu,ebböl a tipusból sok elkészült valamikor ezeket gyártoták az FT 757-s RH rádiókhoz a 80-as években.Tiszta szívvel ajánlom mindenkinek,nem nehéz elkészíteni az elsö bekapcsoláskor indul.

Táp.rajz.tif
    
(#) szendi001 válasza satlokk hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Szombathelyet ilyen volt 757-hez, túláramra leold, csak a gombot kell nyomni. Arra kell figyelni, hogy a BD249 az anno MEV volt, most meg legtöbbje hamis, szóval valami eredeti tranyók legyenek benne! Elég nagy munka ezt összerakni, és drága is. A zselés akksi olcsóbb évekre előre számolva cserét is. Kocsi akksi nem jó... maximum a szolár vagy munka akkumulátor. Szerintem az 1 db graetz nem megfelelő a brumm miatt adáskor, de akár jó is lehet, ha nem nagyobb a nyers fesz mint 13,5 volt és nem esik adáskor sem 12 alá. Ehhez nagyobb trafó, és brutál elkó kell. Az tuti, hogy nem romlik el, ha van mögötte egy 20A B kismegszakító is.
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
A mai világban amikor annyi elektronikai hulladék van hogy csak szemfülesnek kell lenni és szinte ingyen össze lehet hozni akár trafóstól egy ilyen tápot. Persze ha a gyorsabb és kényelmesebb megoldást választjuk, hogy egyszerre megveszünk a boltban mindent akkor nem olcsó, mondjuk egy jófajta Zselés akku meg annak a megfelelő töltő meg a napelem sem olcsó.
(#) Antennaman hozzászólása Feb 13, 2012 /
 
Vissza térve egy gondolat erejéig a primitív "grétz" és pufferkondenzátoros megoldásra. Ma direkt megmértem egy 12V egyent leadó kb.5 Amperrel terhelhető trafós tápegységet. 4700µF/50V elkó volt a puffer. Csak egy 21Wattos izzóval terheltem, ami 2 Amper sem volt és a Brumm feszültség 2,6 Volt pp lett tehát az alja 9,4 Voltnál állt meg. Szerintem ez adáskor olyan brummos lenne mint egy medve.
(#) satlokk válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 13, 2012 /
 
Szia!
A BD 249 helyett lehet 2n3055-s szerintem,a nyers fesz nálam 23,7V,és mint ahogy írtam nagyon stabil.Összehozni meg nem nehéz,az elkóknak 40v-snak kell minimum lenni,túlfesz védelme is tökéletes,rövidzára is jól viselkedik,no és persze a nagy frekire sem hülyül meg.Ezzel nem azt akarom mondani,hogy mindenképen ezt kell megépíteni hanem ez csak egy ötlet és példa volt.
(#) szendi001 válasza satlokk hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
A nehezet úgy értettem, hogy jól dobozolni, megfelelően hűtve, igényel némi alapszerelést és gépszerkesztői tapasztalatot. Természetesen jó cucc amit írtál.
(#) adapter hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Tisztelt fórum társak!

Ezt a kérdést már feltettem másik topicban (nem illik, de sok az áthallás a topicok közt, emiatt néha nehéz találni pont megfelelő topicot, újat meg nem nyitok) de egyik kiváló fórumtárs javaslatára felteszem itt is!

Olvasgattam a topicot és a tapasztalt forrasztgatók segítségét szeretném kérni. Rf témában (igaz sok másban is ) teljesen dilettáns vagyok!
Olyan problémám van, hogy a családban van részlegesen mozgásképtelen, gondozást igénylő beteg. Azt szeretném megoldani, hogy ha a család másik tagja épp nincs mellette, akkor a beteg egy gomb megnyomásával hívni tudja őt akár a házon belül van akár éppen mondjuk ha a kert végében van(kb.:50-60m).

Arra gondoltam hogy ez valami kézi egyszerű adó lenne egy beépített mittomén 800-1KHz-es jelgenerátorral. Gomb megnyomásakor a vevőegység megszólal, sípol, zörög amit akar csak jelezze a hívó jelet. (Esetleg 2 db vevőt készíteni hogy más is hallja a családból akinél van vevő tudjon menni...)

Gagyi walkie-talkie volt próbálva, sajnos a beteg állapota miatt volt hogy nem tudta kezelni, amikor kellett volna , azon kívűl a család próbálgatása alapján nem mindenhonnan lehetett venni a jelzést...

Van valakinek kivitelezhető ötlete erre? Fontos lenne.....

(a googli nem volt a barátom, használható ötletet nem leltem csak komolyabb rádió adókat ami itt most nem szükség szerű..)

Bocs a sok szövegért!

Üdv: L
(#) pucuka válasza adapter hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Nem kellett volna itt is feltenned. Kaptál választ a kérdésedre, kipróbáltad? A problémád tipikusan távjelző probléma, ráadásul az amatőrsávot csak rádióamatőr engedéllyel használhatod, és nem is ilyen célra.
Aki rádiózással foglalkozik, az többnyire olvassa az idevágó topikokat, ha jobb ötlete lenne, biztos elmondta volna ott is.
Ha veszel több egyforma kapucsengőt, (de már átalakítani könnyebb, mint megépíteni) akkor a több helyre letett vevő szirénázását csak meghallja valaki.
(#) adapter válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Elnézést még egyszer hogy feltettem, de nekem fontos ez.....
Egyébként azért tettem fel csak itt is mert ezt linkelted, és nem a topic címe vezetett hanem talán fórumozók jártasak e témában... Gondoltam nem árt ha van még egy-két megoldás a tarsolyban ha az első számú(ami Tőled van) nem válik be hosszabb távon... Mindegy mostmár...

Igen, próbáltam.

A próbát a cégünknél lévő példánnyal csináltuk:
Sajnos beigazolódott a sejtésem és a működés (ismétlem ez a cucc, és itt!) bizonytalannak mutatkozott.
Ha épületen belül voltunk (adó-vevő távolság) kb 30-40 m között akkor mindig működött a cucc.
Ha azonban egyikünk kiment, akkor már nem minden esetben. Pl: kb úgy 40valahány m-re a hátsó fal mögött nem szólt viszont másik irányban olyan 60-70m között volt hogy megszólalt.
Na ez a bizonytalanság zavar kicsit.
Ha nem a bermuda háromszögben vagyunk akkor valószínű otthon is hasonló eredmény jön ki. (Az egyébként kertes házas környezet...)

DE!

Ezzel együtt, most eldöntöttem hogy két azonos, kicsit jobb minőségű terméket veszek és otthoni körülmények között is tesztelem! Ennyit megér nekem...

(egyébként a héten még megoldott a felügyelet szabiból de utána egy ember lesz állandóra...)

Mégegyszer köszi a fáradozásod!

Üdv:
L
(#) pucuka válasza adapter hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Javaslom a kérdés további boncolgatását ebben a topikban folytassuk. Biztos vagyok benne, hogy lehet megoldást találni.
(#) Antennaman válasza adapter hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szervusz Lajos!
Mivel én eddig nem olvastam másutt kérdésed, itt válaszolok. Kimondottan erre a beteg figyelő és jelző berendezések céljára rengeteg vezeték nélküli készülék van már forgalomban. A keresőbe csak annyit írj, hogy vezeték nélküli nővérhívó ! A beteg kezén egy karóra nagyságú és kinézetű adó mely egy nagy Zöld vagy Piros gomb van s csak meg kell nyomni. A központi egység a vevő ennek a jelzésnek hatására indíthat hang jelzést , fényjelzést a nagyot hallók vagy zajban lévők részére de bővítő hívó egységgel akár a mentőket is hívhatja de legalább is ápolókat. Üdv. Gábor
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Van erre a célra kiépített hálózat is, ez igaz, de szinte biztos nem országos beltéri lefedettségű
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Igen így van. A leg elterjedtebb a kistérségi beteg jelző rendszer, melyeket kis falvakban is alkalmaznak idősek otthonához ápolókhoz is átjelezhetnek. Vagy csak a lakóházban tartózkodó hozzá tartozóknak...
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Hogy rádióamatőr téma is elhangozzon a topichoz illően elmondom, hogy most egy egyszerű kivitelű kis teljesítmények indikálására alkalmas RF power és SWR mérőkét építgetek. Az iránycsatoló egy kétlukas régi TV-ből kimentett ferritmagra készült. De, hogy fog-e mérni....?
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
30 MHz ig jó lesz. Magasabb frekvenciákra inkább "koax" tápvonalast javasolnék, azzal 1000 MHz ig is elmehetsz. A ferrit magos nem nagyon bírja az áramot, hamar telítésbe megy, és akkor már nem lesz trafó, csak csillapító.
(#) satlokk válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Elég jól nézz ki Gábor. kiváncsi vagyok a kész darabra is .Üdv! Csaba.
(#) satlokk válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Köszönöm!
Ezt csak gondolat ébresztő példának írtam,ammi a gyakorlatban bevált.
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Ferkógyereket kérdezd. Neki van iylen és az 200 Megáig simán jó. Itt van az asztalomon. Alacsony frekin lesz rosszabb, a vas anyaga miatt, de kalibrálható.
(#) pucuka válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Nincs vele semmi gond, de nekem a power meter - SWR mérő kontextusban adó - antenna kapcsolat mérő ugrott be, ott már nem igazán jó a ferrit, nem is a frekvencia, hanem a nagyobb áramok, és a telítődés miatt.
Én jobb szeretem a koax tápvonalas iránycsatolós megoldásokat, ott nem kell figyelni a veszteségeket, de ez magánügy.
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Sziasztok! Mint írtam kis teljesítményre készíteném max 5Watt-ra ez meg sacc 20---50W-ig sem telítődik. A másik szempont az, hogy a régi TV-kben elő kutathatók ezek a balunok. Csak RH-ra 28MHz-ig alkalmaznám a mérőkét, csak arra is kíváncsi vagyok, mit mutat mondjuk 1,8 Megán agy 28 Megán...
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Azt nem tudom mikor telítődik a vas, sohasem számoltam, meg nem is mértem. Egyszer próbáltuk 10 W 160 MHz -en, de rendesen melegedett, aztán nem játszottunk vele tovább. Láttam ilyen trafós megoldást RH amatőrőknél, az ugyan egy kb 30 mm -es toroidra volt tekerve kis menetszámokkal, nyilván sokkal nagyobb volt a vas keresztmetszete. Biztos van frekvenciával összefüggő változás, de nem lehet valami sok, mert ez inkább "áramváltó" transzformátor, mint iránycsatoló. (gondolom)
(#) Zsolt36 hozzászólása Feb 15, 2012 /
 
Az lenne a kérdésem hogy lehet e építeni házilag rádiót ami venné a masat jelét. Arra gondoltam hogy építek valami egyszerű vevőt utána meg egy olyan áramkört ami kiszűri azt a frekitartományt amit én akarok. Ezután jönne az usb demodulátor ami demodulálná a jelet normál hanggá. Ezek után menne a gépbe és vígan fognám a műhold jelét.
(#) pucuka válasza Zsolt36 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Lehet építeni, de attól tartok mire elkészülne, (még egy tapasztalt szakembernek is) a kis műholdunk élete végéhez érkezik. De kezdj neki, jó lehet még más célra is, és reméljük lesz V.2 is.
(#) Zsolt36 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Hát igen. És ebből mi a nehezebb a rádió vevő vagy a demoduláció. Mert árulnak 5- 10 ezerért szinte semmit nem tudó rádió adó vevőket, abból ki lehetne szuperálni a vevőt és már csak a demoduláció kéne. Mert egy jó demodulátoros rádió nagyon drága egy egyszerű rádió meg pár ezer.
(#) Marczilla válasza Zsolt36 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /
 
Sziasztok! érdekelne, hogy létezik e olyan program, ami a rádióadásban halhatóadathangotsávot, le tudja decódolni fájlokká?
Következő: »»   25 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem