Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   7 / 52
(#) zenetom válasza zombee hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Hali!
Én lemondtam egyelőre ezekről a modulokról, mert nagyon instabil az egész.
Lehet a bluetooth jobb lenne...
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Minden rádiós eszköznek megvannak a sajátosságai. A vezetéknélküli összeköttetés nem olyan mint egy drótos, vezetékes összeköttetés. A vevő hasznos jel hiányában összeszedhet bármit, zavart, zajt, hálózati zavart. Ebből a szempontból a bluetooth modulok sem kivételek, csak annyival vagy beljebb, hogy a mikrovezérlő-rádió kommunikációjával már nem kell foglalkoznod.
A modulok adatlapját alaposan tanulmányozd, sokszor a legegyszerűbbet lehet a legnehezebben munkára fogni. De lehet. Az antenna helyett meg nem elegendő egy az asztalon hempergő UTP ből származó 17.akárhány centis drótdarab, különösen nem az adón.
(#) zombee válasza pucuka hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
A probléma még, hogy kicsi távirányítót akarok csinálni, ami jóval rövidebb mint 17 cm. Hogy csináljam?
maratott antenna jó ide? és akkor mégis milyen hosszú kell?
(#) pucuka válasza zombee hozzászólására (») Nov 13, 2010 /
 
Antennát utánépíteni is elég nehéz, de olyat gyártani, amilyet szertnél, ahhoz műszerek kellenének. Ha rövidebbet akarsz csinálni, min ami a hullámhosszból adódik, akkor lehet tekercsantennát készíteni, kb 18 cm drórot feltekersz egy 3 - 5 mm átmérőjű PVC rúdra úgy hogy pl 0.6 - 0.8 mm átmérőjű drótot egyenletesen tekered, hogy a menetek között ugyanakkora hézag legyen, mint a drótvastagság. Utánna az egészet zsugorcsővel rögzíted.
Az antenna hangolása: Az adó kimenetére és az antenna talppontjára rákötsz kis 20 pF kapacitáson keresztül egy diódás RF feszmérőt, és az antenna másik végét addíg csipkeded, amíg fesz maximumot nem kapsz.
A maratott antenna az stripline antenna, ehhez tervezőprogramm kell, azt hiszem fellelhető ilyen segéd az interneten, de lehet, hogy csak fizetős.
(#) zombee válasza pucuka hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Nemrég láttam egy csip-antennát is, az 868MHz-es volt.
Ilyet hol lehet beszerezni? Mekkora a nyeresége a huzalhoz képest?
(#) pucuka válasza zombee hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Az antenna által szolgáltatott, ill. lesugárzott teljesítmény arányos az antenna hatásos fellületével.
A hatásos fellület a hullámhosszból számitható, és a tényleges fellület viszonya. Ha az antenna fizikai méretét különböző trükkökkel csökkented, a nyereségből veszteség lessz.
Nem tudom milyen chip antennára gondoltál, de sajnos a méret nagyon számít.
(#) zombee válasza pucuka hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Akkor marad a tekercsantenna...

Apropó, mit értesz "lecsipkedés" alatt?
A már felteketcselt részt a PVC maggal együtt csipkedjem le?
A másik, hogy nekem csak mezei multiméterem van.
Azzal lehet-e értelmesen mérni az RF feszt?
(#) gg630504 válasza zombee hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Idézet:
„A másik, hogy nekem csak mezei multiméterem van.
Azzal lehet-e értelmesen mérni az RF feszt?”

Kulcsszavak:
Nagyfrekvenciás mérőfej
RF probe
(#) meszi hozzászólása Nov 14, 2010 /
 
Mezei multiméterrel nem fogsz nagyfrekit RF mérni.
A mezei multiméter általában 400Hz-ig mér, még audio frekis mérésre sem jó.
(#) pucuka válasza zombee hozzászólására (») Nov 14, 2010 /
 
Igen, lecsipkeded a végét, azaz rövidíted. Ha nagyon lecsipkedted, és rövid lett, lehet elölröl kezdeni, újat csinálni. Egyszer csak jó lessz, ha kész, valami műanyag kupakkal lezárod. A másik végét belefabrikálod egy krimpelős SMA csatlakozóba, a csőves részébe passzoljon a műanyag rúd, aljába a kör középponztába felfúrsz egy furatot olyan magasságig, hogy 2 - 3 mm rel kiérjen a csatlakozó hüvelyéből. amire a koaxot krimpeljük, és ott oldalról a palástról befúrsz egy ugyanolyan lukat. Így az antennavezeték a rúdból központosan jön ki, ráforraszthatod a középső pucukát. Az "L" alak másik vége a műanyag rúd palástján jön ki, és mindjárt elkezdheted a tekerést, az előzőek szerint.
Az RF műszerek topkban találhatsz diódás RF mérőfejet, amit a multimétered elé köthetsz. Zero bias Schottky diódával (BAT34) egész kis szinteket mérhetsz (indikálhatsz) akár 1 GHz -ig.
(#) Pixi hozzászólása Nov 16, 2010 /
 
Hali!

Lenne egy RF vevő modulom egy relépanellal együtt, ami egy autós központizár vezérlő!
Az vele a probléma, hogy hidegben nem működik! Van 2db is mindegyiknél ez a hiba áll fenn, de az egyik egyáltalán nem működik hidegen a másik meg csak egyik gombra reagál ha hidegre teszem!
Valaki tudna segíteni hogy hol lehet a hiba?
(#) zombee válasza pucuka hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Huh, ez kicsiz hosszú és aprólékos...
A sógoromék kapunyitójával és egy régi kétgombos csengőadóval játszom.
A csengőadón hullám alakban van rámaratva az antenna, egyelőre inkább megpróbálom ugyanazt a mintát kimaratni aztán lesz ami lesz...

Másik problémám, a vevőegység. ChipCad-ben vásárolt RR8-433 modullal méregetek, és az a bajom hogy kb. 50 centiről már nem akarja venni se a kapunyitó, se a csengőadó jelét. Hiába van ott a 17.3 centis antenna.
A másik, hogy sokszor az egész összevissza gerjed, és csak a vezetékek ide-oda hajlíthatásával tudom valamennyire stabilizálni, persze mindig csak úgy stabil ahol az egérnek útjában van az egész cucc...
Biztosan nincs a közelben(szomszédoknál sem) olyan eszköz ami folyamatosan adná a jelet, az meg banális lenne ha egy 300 méterre lévő kocsi jelét befogja(antenna nélkül is), a fél méterre lévő adóét meg antennával sem!!!

Lehet hogy nem dugaszpanelon kéne csinálni, főleg nem úgy hogy a tápvezetékek a modul előtt pár millivel ágaznak szét, de az se megoldás ha maratok valamit neki, beforrasztom és annál is gerjed/nemjó és kezdhetem elölről...

Megfigyeltem hogy 2 darab ceruzaelemmel erősen gerjed(3.1V), 2 ceruzaakssival(2.7V) meg kevésbé.
Egyébként amikor gerjed, valami szabályosságot mutat: zömében 183.3Hz-nek megfelelő impulzusszélességeket kap, az időket az AVR méri és USB-n elküldi a Hyper Terminal felé.
Csak nem az éjszakaiáram adóját fogja 600 méterről?? A bojler nem megy szóval ezt kizárnám...
(#) mgy válasza zombee hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Nekem a Chipcad-es RR3 - RT6 pár nyílt terepen 100 méterre működik. A lakáson belül mindenhol stabil.
1200 baud-dal, soros adatokkal , 2 PIC beszélget.
(#) zombee válasza mgy hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
akkor ez az RR8 3V-os ennyire gagyi???
(#) wazsi hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Vettem rfm12bp rádió modult ,de mind ahogy kiderült a 500 mW -s végfoka természetesen semmiféle sávszélessége nincs ,azaz ha bekapcsolom a panelon lévő végfokot akkor a finom hangolása a rádiónak megszűnik fixen 1 frekin ad. ( vagy amit vettem az rossz ?? nemtudom) Ezért kéne az rfm12b-re 1 végfokot rárakni, mondjuk az se baj ha 5W os muternál kint simán elmegy. 860-880 MHz kéne , vmi nagyon egyszerű. Előre is köszi a válaszokat.
(#) lokátoros válasza wazsi hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Üdv.
Szerintem a végfok felejtős. ISM sávon max. 500mW engedélyezett adatátvitelre (ha jól emlékszem 10% adás-szünet aránnyal, de lehet hogy tévedek). Ezzel a teljesítménnyel több száz méter lehet a hatótávolság a vevő érzékenység, a környezeti hatások, a sávszélesség, az adatátviteli sebesség stb. függvényében. Ha több km.-t kell átvinni a CB sáv használatát kellene megfontolni.
Nem lehet hogy a konfigurációs beállításokkal van valami gond? Milyen parancsokat küldesz neki?
(#) echo11 hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Hello!

Remélem még él a fórum...

A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen vevőt a megfelelő adó párral hogyan lehet használni? Úgy, mint Topi cikkében, vagy valahogy máshogy (bezavart a sok láb)? Nem túl jó az angol tudásom, főleg az ilyen "szaknyelvben" ezért kérdezem ezeket.
(#) otto54 válasza echo11 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Hello!

A gyártó honlapján van adatlap,ahol alkalmazási példát is találsz.
Csak kontrollerrel működtethető.
Üdv. Ottó
(#) El_Pinyo válasza echo11 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Az adó paramétereit SPI soros kommunikáció segítségével tudod állítani, a moduláló jelet (küldendő adat) pedig közvetlenül az FSK jelű bemenetre kell adni. Bővebb információ az adatlapban található.
(#) echo11 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Hello!

Ez már eléggé érthető, szóval ha jól értelmezem, akkor az AVR-el be lehet állítani az adó paramétereit, és az FSK-bemenetre pedig ugyanúgy adom a jeleket, mint a Topi által leírt adóra? Egyébként melyik modulokat ajánljátok inkább a Topi félét vagy ezt (a hatótáv és a súly a mérvadó)? Egyébként természetesen az adatlapot is elolvasom, csak a hestore-on már levették és sajnos csak a hétvégén lesz időm áttanulmányozni.
(#) El_Pinyo válasza echo11 hozzászólására (») Jan 10, 2011 /
 
Az adatlap alapján, amit a neten túrtam, számomra ez jön le. Bár a dokument nem írt semmit pl. az SPI kommunikáció mikéntjéről (milyen parancsokat kell küldeni, stb.), de biztosan van részletesebb leírás is annál, mint amit én néztem.
Ha jól emlékszem Topi cikkében OOK-s volt a rádió adó-vevő és hatótávja csupán néhány méter. Az FSK zavar érzéketlenebb, mint az ASK (OOK) adó-vevők, így leginkább ez ajánlható (esetleg BPSK).
(#) echo11 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Hello!

Értem. Az a baj, hogy én nem igazán értem meg az adatlapokat, de ez nagyon érdekel most, szóval utánanézek (csak azt nem tudom még, hogy honnan szerezzek egy rondes adatlapot). Egyébként a Topi féle adó-vevőre 200m-t adnak meg, és Topi is ennyit említett, ha jól emlékszem (összekeveredik a sok adatlap amit mostanában olvastam).
(#) zombee hozzászólása Jan 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Érzékeny és hibát nem tűrő alkalmazáshoz(tűzijáték indítóálláshoz) szeretnék valami megbízható adóvevőpárt beszerezni. Eddig a rádiómodulokban, különösen a vevő résznél nagyot csalódtam:
Telecontrolli RR8-433, -95 dBm. Érzékenysége a nullához konvergált(max 3m közvetlen rálátással), vétel közben a jel párszáz nanoszekundum időkre "leszakadt" amit mérni sem lehetett, és már az antenna rezgésére is vételt jelzett.

Azt se bánom ha kicsivel drágább(max. 8000Ft legyen a páros), de normális cuccra volna szükségem.
Egyébként a -95 és a -107 dBm érzékenység között mekkora a különbség?
Az RFM12BP-433 adóvevő modulra remélhetőleg nincs szükség, vagy mégis?
(#) echo11 válasza zombee hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Hello!

Szerintem érdemes azzal az adó-vevő párral csinálni, ami följebb belinkeltek. Az adatlapja szerint 2-3 száz méter is tud, és ha a fele hazugság is, akkor is legalább 100m-ig jó. Ezenkívül a Topi féle adó vevő modulok is jók erre, mivel Topi is 200m-t írt. A lényeg a kódolás, mert ettől biztonságosabb lesz.Ahogy eddig nézegettem és ahogy többen is mondták a manchester lenne a megfelelő, mert gyakorlatilag 0 az esélye annak, hogy valami zavar pont azt a kódsorozatot adja, ami neked kell. Szóval én az első modulpárt ajánlanám, mert 1:a hestore-ban drága (~4000), de egy másik boltban pont a feléért be lehet szerezni 2: mert nem tudom, hogy hogyan lehet rávenni őket hogy működjenek (ezért még nem vettem meg), és így már ketten lennénk vele .
(#) zombee válasza echo11 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
A kódolás és a pár bitnyi hibás vétel nem probléma, mert hibajavító Reed-Solomon kódolást használok majd, vagy CRC32 hibadetektálást.
Az sem nagy baj ha 100 bitből 5-öt hibásan visz át. Engem az bosszant ha egyetlen egyet sem mert 10-20 méter után vadászni kell a térerőre,
vagy folyamatosan vesz valami katyvaszt egy tanya kellős közepén csak mert rezeg az antenna.

Szóval a RFM01-433-S2 és a RFM02-433-S2 párosítás megfelelő lesz a célra(minimum 100m)?
Ha ezek FSK modulációjúak akkor is kell a Manchester-kódolás?
Az "SPI" mit takar? Az átvitel lesz SPI-kompatíbilis?
Az adónak az adatvezeték(SDI,MOSI) mellett órajel(SCK) is kell amit vevő majd visszaállít?
(#) echo11 válasza zombee hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Hello!

Én is erre a modulpárosításra gondoltam. A kérdésekre sajnos nem tudok válaszolni, mert nem ismerem még. De annyit tudok El_Pinyo-nak köszönhetően, hogy az SPI-n keresztül lehet megadni a beállításokat soros kommunikációval. Itt jóval olcsóbban lehet megvenni mind a kettőt (együtt, ha jól számolom 1500 körül el lehet vinni). Az RFM01-433-S2 konkrétan itt van. Megpróbálom az adatlapot értelmezni, de félek, hogy marad a Topi féle egyszerűbb változat.

Ha valaki fogalakozott már ezekkel a modulokkal az kérem legyen szíves adni néhány nagyon egyszerű példaprogramot, amikkel meg lehet érteni a rendszerét vagy bármi ami ezzel kapcsolatos és magyar jó lenne. Tudom, hogy az adatlapban is van eg példaprogram, de nekem valami olyan kéne, ami külön az adóra és külön a vevőben (AVR) lenne. Nem szeretném ha úgy érezné valaki, hogy másra hárítom a problémám, de én nagyon igyekszem és ezt a hétvégét rá is áldozom, de magamat ismerve nem hiszem, hogy jutok valami érdemlegeshez.
(#) zombee válasza echo11 hozzászólására (») Jan 11, 2011 /
 
Példaprogram és alkalmazás engem is érdkelne ezeknél az SPI cuccoknál. Főként, ahol már a kialakításban is nagy hibalehetőség van, elég idegesítő lehet szoftveresen végigpróbálni mindent mikor a hardverben rontok el valamit...

Egyébként a "hagyományos" modulpárok közül melyiket ajánljánlod? Az ár másodlagos, engem a kezelhetőség, az érzékenység(minimum 100m) és a fake vétel(pl. rezgő antenna miatt) elkerülése érdekel. Úgy érzem, hogy FSK vagy PSK modulációtól többet várhatok mint a hagyományos ASK-tól.
(#) echo11 válasza zombee hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Hello!

Sajnos nincs ezekkel a modulokkal tapasztalatom, de az a kettő, amit írtál elég profinak tűnik és az a 2000 sem sok érte. De az lenne a jó, ha nem csak mi ketten írogatnánk egymásnak, mert nem hiszem hogy tudunk egymásnak bármi hasznosat is mondani. Maximum a hétvége után, de ha bármire rájövök szólok.

Csak azt nem tudom még, hogy tényleg senki nem használta még ezeket a modulokat vagy csak nem látják a "kapálózásainkat"?
(#) pucuka válasza echo11 hozzászólására (») Jan 12, 2011 /
 
Látom, látom, de sajnos még nem tudok segíteni, majd, ha otthon leszek.
Ezek a modulok, egy elég egyszerű modulációs módot használnak, nem alkalmasak arra hogy nagybiztonságú
vezérléseket csináljunk velük, de egyszerű esetben, pl. modell, játék, kapu, riasztó esetében jól használhatók. A hatótávval sem nagyon lehet probléma, ha a rádiós rész helyesen működik.
Ha nagybiztonságú vezérlést (tűzijáték) kell megvalósítani, akkor ezek a modulok nem használhatók, megfelelő RF zavarvédelem hiányában. Ilyenkor professzionális rádiós adatátvitelt kell megvalósítani saját egyedi frekvencián, többszörös modulációval, mely engedélyköteles. A rádióberendezésnek is teljesíteni kell a vonatkozó előírásokat, melyet hiteles mérőlaboratóriumnak bizonyítani is kell. Ezeket a feltételeket biztosító rádióberendezéseket, amatőr szinten, asztalsarkán elkészíteni nem lehet. Ennek azért vannak költségei is, de ha szükség van rá, nincs más lehetőség.
Az RF zavarvédelmet (megfelelő sávszélesség, szelektivitás, jel/zaj+zavar viszony, bit hibaarány) digitális hibajavítással helyettesíteni nem nagyon lehet.
(#) zombee válasza pucuka hozzászólására (») Jan 13, 2011 /
 
Nézd, nem profi, nagyvárosi tűzijátékok megvalósítása lesz a cél. Elmondom neked, hogy a profi tűzijátékvezérlő rendszerek is(amik túl drágák) mind valamelyik ISM sávot használják.
Konkrétan nálam 100 méteres hatótáv, kis sebesség, és különösebb zavarjel nélkül kb. 100m áthidalása a cél.
Kétirányú kommunikáció nem szükséges, persze nem rossz dolog ha az adó rész kap valami nyugtát hogy pl. sikerült az élesítés vagy a teljes hatástalanítás.
Következő: »»   7 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem