Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiózás, frekvenciák, sávok
Lapozás: OK   1 / 3
(#) TBC hozzászólása Júl 4, 2007 /
 
A rádiós műsorszórásban használt sávokról (FM, AM/MW, LW és SW) tudom, hogy mindegyik más terjedési tulajdonsággal rendelkezik, illetve arról is hallottam már, hogy némelyik másként viselkedik nappal meg éjszaka. Sajnoa túl sok anyagot nem találtam róla, ezért szeretném kérni a segítségeteket, hogy ha valaki tud jó leírást ajánlani ezekről, vagy ha nem túl hosszú és bonyolult a megválaszolása, akkor itt választ adva segítsen több információt találni ezen dolgokról. Ha valami beszerezhető könyvet tudtok ajánlani, annak is nagyon örülnék.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) ha6pc válasza TBC hozzászólására (») Júl 4, 2007 /
 
Szia!
Sok kiadvány létezik,kifejezetten DX-erek,megfigyelők számára.
Hirtelen az 1978-as Rádióamatőrök kézikönyve (Zrinyi kiadó), Zierl:Rádiózástechnika (elektronika sorozat-Műszaki kiadó)
Karl Rothammel: Antennakönyv is foglalkozik a témával
Alapmű-"biblia" (a papírja is olyan) Meinke-Gundlach: Rádiótechnikai kézikönyv
Angolul meg özön van itt a hálón: Gooogle oszt' "SWL"
A Rádiótechnika újságnál próbáld elérni Horváth Lajos rádióbemondót,Ő régen műveli a szakmát-mint SWL.
(#) ha6pc hozzászólása Júl 4, 2007 /
 
A legfontosabbat elfelejtettem.
Dr Flórián Endre : Mit kell tudni a rádióhullámok terjedéséről ; MHSz-rádióamatőr füzetek.
Sajnos életében is mellőzték az öreget,pedig nagy koponya volt a témában.
Az említett könyvek sajnos csak könyvtár-antikvár elérhetők,de elérhetők. A rádiótechnika újság pedig dvd-n már közkézen forog,abban is jelentek meg cikkei 1979-80-81-82 "rövidhullámú rádióösszeköttetések méretezése" címmel.
Mégegy : www.c3.hu/~ha0khw/terjed.html
(#) TBC válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Köszönöm a segítséget, mihelyett végeznek a könyvtárban a leltárral, megyek az említett kiadvényokért. (Antikváriumban sajna nem volt szerencsém...)
(#) TBC hozzászólása Júl 6, 2007 /
 
Van mégegy kérdésem, de hasonló téma, szóval nem nyitok neki új topikot. Az a tapasztalat, hogy a rádiókat "hivatalos" vételkörzetükön túl is lehet akár 20-30 km-re is fogni, egész jó minőségben. Viszont ha kisebb kapacitású, városi adóról van szó, 10-20 km-es vételkörzettel, akkor tőle kb. 60 km-re van-e esély befogni? (főleg ha más irányból, hasonló távolságra nagyon közeli frekvencián 2 adó is üzemel)
Illetve még valami... lehet-e, illetve szerintetek mennyire megoldható egy külön antenna-csatlakozó nélküli rádió antennájának "meghosszabbítása", illetve ha jó ötlet, akkor milyen módszerrel lehetne elvégezni? Pl. krokodil-csipesszel rácsatolni a "kiegészítő antennát"?
(remélem nem gond hogy ezt mind egy topikon belül írtam meg, végülis mindegyik inkább társalgó-témának tűnik, mint sem tudástár-témának.)
(#) vega55 válasza TBC hozzászólására (») Júl 6, 2007 /
 
Idézet:
„Viszont ha kisebb kapacitású, városi adóról van szó, 10-20 km-es vételkörzettel, akkor tőle kb. 60 km-re van-e esély befogni? (főleg ha más irányból, hasonló távolságra nagyon közeli frekvencián 2 adó is üzemel)”


Iranyitott antennaval, es jo(!) radioval talan sikerulhet!!

Idézet:
„lehet-e, illetve szerintetek mennyire megoldható egy külön antenna-csatlakozó nélküli rádió antennájának "meghosszabbítása"”


Meg lehet oldani, csak nem biztos, hogy van ertelme! Az a radio, aminek nincs kulso antenna csatlakozoja, alapban nincs is felkeszitve, azokra a jelekre, dinamikara, ami ezzel egyutt jar(hat). Igy, ha megoldod a bekotest(ez alapban nem nagy ugy, konnyen kikovetkeztetheto, hova kell a csatlakozot kotni), az eredmeny ugyancsak siralmas lehet majd...

Tavolsagi, es/vagy problemas vetelhez mindenkeppen egy jo tuner a nyero...!!!
(#) TBC válasza vega55 hozzászólására (») Júl 8, 2007 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) TBC válasza vega55 hozzászólására (») Júl 9, 2007 /
 
Remélem nem gond, hogy ennyi kérdésem van... (mihelyett kinyit a könyvtár, megyek is és nekilátok szakirodalmakat nézni. )
Idézet:
„Az a radio, aminek nincs kulso antenna csatlakozoja, alapban nincs is felkeszitve, azokra a jelekre, dinamikara, ami ezzel egyutt jar(hat).”

Tehát ha nagyomm antennát csatlakoztatok hozzá, az nem csak annyit tesz, hogy a jeleket erősebben fogja be?
Idézet:
„ha megoldod a bekotest(ez alapban nem nagy ugy, konnyen kikovetkeztetheto, hova kell a csatlakozot kotni)”

Erről csak annyi a kérdésem, hogy mindenképp ki kell szerelnem az eredeti antennát, és utána az újat a helyére bekötni, vagy a már meglevő, "kihúzható" antenna végére elég odailleszteni, mondjuk egy krokodilcsipesszel? Vagy az túl zavaró lenne?...
(#) vega55 válasza TBC hozzászólására (») Júl 9, 2007 /
 
Idézet:
„Tehát ha nagyomm antennát csatlakoztatok hozzá, az nem csak annyit tesz, hogy a jeleket erősebben fogja be?”


Elvileg csak annyit kene..., ha idealis radiorol beszelnenk. Sajnos a realis radional, foleg a gyenge vackoknal, ez egyeltalan nem igy zajlik. Ha tul nagy a jel, a gyenge szelektivitasa miatt athallas lesz a szomszedos adoknal, tulvezerlodhet valamelyik fokozata, es ezzel egy halom torzitast, fals veteli frekit szul a jelenlegi melle.

Idézet:
„Erről csak annyi a kérdésem, hogy mindenképp ki kell szerelnem az eredeti antennát, és utána az újat a helyére bekötni, vagy a már meglevő, "kihúzható" antenna végére elég odailleszteni, mondjuk egy krokodilcsipesszel? Vagy az túl zavaró lenne?”


Nem idealis, de a jelszint meg akkor is megemelkedik(talan nem zavaro mertekben), ha csak a lejovo kabel egyik veget erinted a sajat tel. antennahoz. De ekkor persze lezarasok sehol nem leven sok zavar is belekerulhet a vetelbe. Minosegi javulast csak rendes bekotessel, illesztessel, es megfelelo radioval lehet elerni. Ez utobbiban persze az elozo ketto is adott altalaban...5-10eFt kozott mar lehet venni hasznaltan jo radiot, szerintem megeri...
(#) TBC válasza vega55 hozzászólására (») Júl 9, 2007 /
 
Idézet:
„Sajnos a realis radional, foleg a gyenge vackoknal, ez egyeltalan nem igy zajlik. Ha tul nagy a jel, a gyenge szelektivitasa miatt athallas lesz a szomszedos adoknal, tulvezerlodhet valamelyik fokozata, es ezzel egy halom torzitast, fals veteli frekit szul a jelenlegi melle.”

Akkor azért tapasztalom azt, hogy - egy szalagdipol antenna egyik vezetékét a teleszkópos antenna végére kötve - olyan helyen is megjelennek - meglepően jó minőséggel - rádióadók, ahol addig semmi sem vol?
Amúgy nem tudom mennyire minősül gyenge vacaknak, márkaboltban vettem, 10e körüli áron (nem tudom típusnevet mondhatok-e, vagy az már reklám lenne?...) de szóval nem egy olyan 2000ft-os piaci vacak.
Amúgy így most jelentősen javult jónéhány adó vételi minősége, sok olyan is bejön, ami eddig alig sercegett.
(#) vega55 válasza TBC hozzászólására (») Júl 9, 2007 /
 
Idézet:
„Akkor azért tapasztalom azt, hogy - egy szalagdipol antenna egyik vezetékét a teleszkópos antenna végére kötve - olyan helyen is megjelennek - meglepően jó minőséggel - rádióadók, ahol addig semmi sem vol?”


Siman elofordulhat! A leggyengebb pontja(talan) a "bóvli" radioknak a gyenge tukorszelektivitas. Ez azt jelenti , hogy pl 88MHz vetelen allva veszi ezt a frekit, plusz veszi(csak gyengebben) a 109,4MHz-et is(2x10,7MHz), de elofordulhat hogy a 66,6MHz-es frekit fogja venni, attol fugg felso, also keveres van kialakitva.
Az intermodulacios parameterek meg megjosolhatatlanok, ott "barmi" elofordulhat...
(#) Lázár Péter hozzászólása Júl 9, 2007 / 1
 
Vagy esetleg ha van e-mail címe a rádiónak kérdezd meg terveznek e bővítést Ja és ha van net lehet hogy hallgatható rajta
(#) TBC válasza vega55 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
Idézet:
„Ez azt jelenti , hogy pl 88MHz vetelen allva veszi ezt a frekit, plusz veszi(csak gyengebben) a 109,4MHz-et is(2x10,7MHz), de elofordulhat hogy a 66,6MHz-es frekit fogja venni, attol fugg felso, also keveres van kialakitva.”

Hogy mik incsenek... Végre kinyit a könyvtár, ténaleg megrohanom a rádiótechnikai polcot.
Viszont most egy egész nagy antenna van hozzűötve, és tényleg bizonyos csatornákat - az eddigiekhez képest - iszonyatosan jól vesz, viszont ha egy gyenge adó mellett található nem messze (pl. 0.2 MHz-re) egy jóval közelebbi (és erősebb) adó, akkor az antenna nélkül gond nélkül veszi a gyengébbet, antennával viszont a nagyobb erejű adó irtóra belerecseg.
Illetve még egy érdekesség, középhullámon alig hat valamit ez az antennabővítés, sőt, ott sokkal gyakoribb, hogy a zajt felerősíti, illetve valamiért sok csatornán morze-szerű pittyegéseket hallani.
Vajon az jó ötlet lenne, hogy egy kapcsolót építek be az "antennabővítés" felé, és így amit zavar ez a bővített antenna, annál egyszerűen lekapcsolom.
Illetve még egy igen kezdő kérdés: ugye nem tud kárt tenni a rádiókészülékben az eféle íntenna-kísérletezés?
(#) TBC válasza Lázár Péter hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
Ez már megtörtént, amit az elején mlítettem, helyi rádió, csak egy városban, meg a hozzá közeli pár faluban fogható, és ilyesmi bővítés nincs tervben. Internetes adást meg ígérnek... valamikor csak lesz nekik is.
Amúgy enélkül is, pusztán az érdekesség kedvéért ki akartam próbálni, hogy lehet-e így antennával "feljavítani" egy rádió vételi körzetét.
(#) TBC válasza vega55 hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
Még csak annyi kérdés ezzel kapcsolatban, hogy a 10.7MHz az hogy jön ki?
(#) vega55 válasza TBC hozzászólására (») Júl 10, 2007 /
 
Az a kommersz radiokban az FM-nel hasznalatos KF(kozep frekvencia).
(#) pet hozzászólása Júl 26, 2007 /
 
Sziasztok!
Tudna valaki felrakni egy táblázatot(vagy ilyesmit), hogy milyen frekvencián vannak amatőrsávok és mekkora teljesítményig(ha van ilyen korlátozás).
(#) szabi83 válasza pet hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
(#) pet válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 26, 2007 /
 
Erre gondoltál? Úgy értettem, hogy milyen frekvenciákat lehet engedély nélkül használni?
(#) e-sporadic hozzászólása Nov 13, 2007 /
 
Sziasztok!

Van egy egyszerű kétfokozatú kis adóm, max 400mW kimenőteljesítményű. Legjobb hatásfokkal 78,5 Mhz-en működik, ezért erről a sávról(75-87 Mhz) szeretnék információt szerezni.

Vevőnek MP4 lejátszó ,,japanfm band" sávját (75-90 Mhz) használnám.
Sajnos a rádiósávok kiosztása táblázatban semmit sem találtam erről.
(#) gg630504 válasza pet hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
Engedély nélkül vételben a műsorszóró frekvenciákat.
Adásban a harmonizált frekvenciákat, mint pl. autóriasztó, zsebtelefon, stb.
Engedély nélkül használható még a CB rádió és a PMR 446 rádió.
(( Rádió készítéséhez, módosításához engedély kell. ))
(#) gg630504 válasza e-sporadic hozzászólására (») Nov 13, 2007 /
 
FNFT 2. melléklet szerint légi rádiónavigáció; állandóhelyű mozgó; földi mozgó; nem polgári és polgári szolgálatoknak van fenntartva.
A lábjegyzeteket is meg kellene nézni, fontos dolgok vannak benne (lusta vagyok).
(( Szabad az a frekvencia, amire kizárólagos engedélyt szereztél a hatóságtól. ))
(#) e-sporadic válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 14, 2007 /
 
Ha valakinek még segítene, itt a lábjegyzet az OIrt sávról.

,,A 66–73 MHz sávban URH–FM rádió-műsorszóró állomások üzemelhetnek legfeljebb 2007. február 1-jéig a „Különleges körzeti értekezlet (Genf, 1960)” és „Az európai műsorszóró övezetre kiterjedő körzeti megállapodás (Stockholm, 1961)” által meghatározottak alapján. Új frekvenciakijelölés nem adható ki."


,,A 73–74,8 MHz és a 75,2–87,5 MHz sávok felhasználása nem polgári célra van előirányozva."
Az én mini adóm 78,3 on van.
(#) didike hozzászólása Dec 2, 2007 /
 
Sziasztok! Van egy ilyen gyönyörűségem:
http://www.radiomuseum.org/r/elac_3300t.html
amivel az utóbbi időben az a probléma, hogy magától elhangolódik. 2-3 percenként állítani kell az állomáskeresőn. Ki-bekapcsolás után is mindig úja kell hangolni, mert picit "elcsúszik" az állomás. Mi lehet erre a megoldás? Köszi.
(#) KTobi hozzászólása Dec 22, 2008 /
 
Sziasztok!

Digitális kommunikációt akarok megvalósítani, rádióhullámon. Erre adó/vevő modulokat akarok felhasználni. Könnyen beszerezhető a 443MHzes adó-vevők. Hasonló modulok vannak 600MHz körül. Ki tudja a pontos frekvenciát? Tényleg ingyenes-e? Vagy valaki tud beszerezhetőséget is?

Egy oldalon hallottam erről a frekvenciáról, de most átmenetileg (ki tudja meddig, valószínűleg szerverhiba, lehet hónapok is, nem mindenhol igyekeznek ennyire az ingyenes oldal karbantartói) nem elérhető.

Ha valaki tud bármilyen ingyenes és keveset használt frekvenciát szívesen veszem az információt.

Üdv. Tóbi
(#) kendre256 válasza KTobi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
869 MHz-es (SRD), az egyéb rádiós előírásokat is teljesítő berendezések rádiós adatátvitelre rádióengedély és frekvenciahasználati díj nélkül üzemeltethetők.
Egyik forgalmazó doksija.
Jogszabályi alap (az NHH honlapjáról).
(#) pucuka válasza KTobi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
Üdv!
Ingyenes frekvenciák NINCSENEK! Csak legfeljebb nem Te fizetsz érte! Keveset használt frekvenciák pedig nem a tieid, csak ha megszerezted a használatához szükséges engedélyt. (éppen elég sok vészhívó, vészjelző frekvencia van, amin forgalom ugyan kevés, de ha beletrafálsz egyből jön az ellenőrzés)
Egyszerű esetben használhatsz kész RF áramköröket pl 433, vagy 868 MHz sávban, Ezek ISM (ITO) sávok, ahol engedélyezettek harmadlagos felhasználóként SRD, LPD (kihatótávolságú, kisteljesítményű) berendezések. Minden rádióberendezés gyártásához, (átalakításához) forgalmazásához, használatához engedély megszerzése szükséges. Bizonyos esetekben, pl. ezeknél a berendezéseknél a használathoz nem kell engedély, de csak a használathoz, a többihez kell! elvileg, az átalakításhoz is! Külső antennával már nem SRD!
Ha az igényeid meghaladják az SRD, LPD berendezések lehetőségeit, építhetsz zártcélú digitális hálózetot, akár országost is, csak legyen elég pénzed. (ha nyivános hozzáférésűt akarsz építeni akkor siess, mert most tendereztetik az erre használható frekvenciákat, le ne késs róla, mert a következő 15 évben nem lessz rá lehetőséged)

Ilyen modulokat egyébként a HE Store-ban találsz
Az engedélyezési eljáráshoz ismereteket tudsz szerezni a www.nhh.hu oldalon, illetve az nhh ügyfélszolgálatánál
(#) KTobi válasza pucuka hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ. Az ISM frekvenciákra voltam kíváncsi.

Eszem ágába nem jut két országra külön frekvenciák kibérelni. Rövid ideig használnám, max két-három nap. Azt sem egyfolytában. Maradok a 433MHz moduloknál.
(#) laci37 hozzászólása Okt 31, 2009 /
 
Sziasztok azt szeretném kézdezni milyen sávot tudok használni kb. 20m-es adótávolságban egy kompozit videójel átviteléhez? És milyen modulációt ajánlotok? Jó lenne egy ritkán használt sáv, nehogy bezavarjon valami, távirányító frekvenciák nem jók.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem