Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Reprádió
 
Témaindító: drhati, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) Kera_Will válasza drhati hozzászólására (») Szept 22, 2007 /
 
itt 3-4 analog szintézer hangolású légi sávos vevőt is találsz :

http://hem.passagen.se/communication/meny.html


(#) 7kaz válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 22, 2007 /
 
Ez egy nagyon jó oldal, sok hasznos kapcsolással. A baj csak az, hogy a pasi által előszeretettel használt LMX sorozatú szintézerek nálunk beszerezhetetlenek...
Szintézer IC-nek ilyen célra inkább a DIP tokozású SAA1057-et, vagy SMD-ben az Analog Devices szintézereit ajánlom. Előbbi itt-ott még kapható, utóbbinak van hazai disztributora is.
(#) 7kaz válasza 7kaz hozzászólására (») Szept 22, 2007 /
 
Az LMX2326-ot a RET forgalmazza. Össze kell hasonlítani az LMX2322-vel, hogy mennyire kompatibilis.
(#) drhati hozzászólása Szept 22, 2007 /
 
Kösz mindenkinek a segítséget! Majd még körbe nézek ic ügyben. Azért ha még vannak ötleteitek akkor írjátok le! Jah meg ha tudtok olyan kapcsolást, amhez az ic-t meg lehet rendelni a Maxim-tól ingyen, annak nagyon örülnék.
Már régebben rendeltem tőlük két ICL7107-et. Meg is hozták kevesebb mint 2 hét alatt, teljesen ingyen.
(#) Mumtaz hozzászólása Aug 22, 2008 /
 
Bocsi, hogy iderondítok, de nem tudom, hová passzolna a kérdésem.
Van egy analóg multi rádióm, ami fogja a repcsis frekiket is. Főleg ezért vettem. A gond az, hogy a skála elég nagy léptékekben van, így legtöbbször nem lehet behatárolni, hogy épp melyik frekvencián van. Persze használni így is lehet, de csak hosszak tekergetés után lehet rátalálni olyan sávra, ahol van kommunikáció. Ráadásul elhangolódik (mechanikailag) és csak nagyon finom tekergetésekkel lehet pontosan ráálni egy adott sávra, ahol szerencsétlen esetben az adott pillanatban pont nincs forgalmazás.

A kérdés az lenne, hogy egy ilyen analóg cucchoz lehetne-e esetleg építeni egy kijelzővel egy freki kijelzőt. Nem digitális rádiót akarok csinálni az analógból, csak pontosan kijelezni, hogy épp milyen frekin áll a rádió a könnyeb hangolás érdekében.
(#) gg630504 válasza Mumtaz hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
analóg cucchoz lehetne-e esetleg építeni egy kijelzővel egy freki kijelzőt.
Igen . Például az Orion gyár ST-1025 vevője analóg, de digitális skálájú. Valamivel több, mint 3 számjegyes, és bár - tudtommal - ma is lehet kapni ilyen kijelzőt, az adott feladathoz túl pontatlan.
A kijelző alapja egy frekvenciamérő. A kijelzett számjegyek számából következik a leolvasható pontosság, pl. 10 Hz, 100 Hz, 1 kHz. A frekvenciamérő az első helyi oszcillátor frekvenciáját méri. Csak ezt kell kivezetni a rádióból. Pontosabban programozható frekvenciamérő kell, ami az első középfrekvenciának ( pl. 10.7 MHz ) megfelelő értékkel eltolva jelez ki. Azaz nem 0-ról kezdi a számolást, hanem -10.700.000-ről.
Könyv is van erről a témáról:
Rózsa Sándor: Digitális rádióskálák 1987.
Konkrét kapcsolással nem tudok segíteni
(#) Ferkógyerek válasza Mumtaz hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
Szia!Ezen az oldalon találsz egy PIC-es frekimérő rajzot és programot is hozzá. ( az "original IK3OIL" .hex-et égesd be az a jó)
A programban tetszőleges KF frekvencia beállítható és négy féle előosztó. Ha teszel elé egy U664-es vagy MB501-es előosztót máris hozzákapcsolhatod a rádió oszcillátorához. Ha nem világos írj és lerajzolom a komplett áramkört.
(#) gg630504 válasza Mumtaz hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Ráadásul elhangolódik (mechanikailag)
Ezért találták ki az FLL ( frekvencia zárt hurok, frequency locked loop ) áramkört. Mechanikusan hangolhatsz, majd a frekvenciát tartja egy kristályéhoz hasonlítva. Néhány Hz-es felbontással működik.
wiki
(#) Mumtaz válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
És azzal ki lehetne küszöbölni az ilyen elhangolódást? Itt az okozza, hogy huzalos a cucc és eltekerve, ha rátalálok egy olyan sávra, ahol van adás, akkor a tekerőgombot elengedve az egy picit (picit!?) vissza tekeredik és ez bőven elég ahhoz, hogy pont "elhangolódjon".

Ócska kínai cucc. Viszont elég tisztán szól.
(#) Medve válasza Mumtaz hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
A forgókondenzátort varicappal kellene helyettesíteni, de gondolom kettő van belőle, igy lényeges az együttfutás. Macerás dolog, de cserébe egy "tetszőlegesen" finoman hangolható kört kapsz, ami már csak a hőtől fog elmászni. Ha ezt nem tudod megoldani, akkor marad az előfeszített fogaskerekes mechanika.
(#) Mumtaz válasza Medve hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Köszönöm. Asszem, valamelyiket majd megpróbálom. A fogaskerekes megoldás nehéz lenne, mert marha hülye szogben van elhelyezve a kondi és a gomb. Vagyesetleg a kondihoz teszek valami áttételt. Nagy kerék a kondin és ebbe kapaszkodva egy pici fogaskerék, aminek a tengelyét hajtja ez az 'huzal'. A skála meg tök mind1, mert annyira pontatlan, hogy szinte még hozzávetőlegesen sem lehet leolvasni róla semmit.
(#) Novak válasza Mumtaz hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Megkérdezhetem, hogy milyen rádióad van? Véletlen nem Albrecht Aircontrol M8 néven fut a ketyer?
Én egy ilyen vevővel hallgatom a rádiókat, és én most pont azon gondolkodom, hogy kicsit átalakítom. Nekem is hasonló gondjaim vannak; igazából nem lehet konkrétan egy frekire ráállni, és még csak megközelítőleg sem lehet leolvasni a skálát.
Én úgy tervezem, hogy PLL vezérlést építek bele (TSA5511-es IC-vel és PIC16F628-as PICkel, 2X16 LCDvel). Azt hiszem nem szenvedek a benne lévő oszcillátor varikaposra alakításával, hanem építek SA612-essel egy saját mixert, az a biztos. Egyébként nem ártana egy előerősítő sem elé, mert elég gyenge az érzékenysége. 120 km-re vagyok Budapesttől, de a ferihegyi tornyot csak néha, iszonyatosan gyengén tudom venni a háztetőről, kémény mellől
(#) gg630504 válasza Medve hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Az FLL csak a hosszú idejű elmászás ellen gyógyszer.

Meggondolandó a vegyes hangolás. Maradna az eddigi mechanikus és hozzá egy varikapos. Csak a helyi osztillátort hangolná néhány kHz-el. Olyan 'clarifier' féle. Illetve mint a régi rövidhullámú vevőkön a sávnyújtó.
(#) Novak válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Én PLL-re gondoltam. Az nem csak hosszú idejű elmászásra jó. Egy PLL nagyon pontosan az adott frekin tartja az oszcillátort. Ilyen célra pont tökéletes
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Sziasztok!

A hétvégén építettem egy PLL-es rádióvevőt a légiforgalmi sávra. Egyelőre még a demodulátor résszel játszanom kell egy kicsit, nem tökéletes a dolog (vagy csak rossz frekin próbáltam hallgatózni)... Veszprémi vagyok, így a teszteléshez csak keresgéltem a sávban, de csak ritkán kaptam el valamit. Ma megyek fel Pestre, kíváncsi vagyok ott mit produkál a vevő.
A vevőnek egyébként a PLL része teljesen hibátlanul működik, ha esetleg valaki szeretné átalakítani a meglévő rádióját PLL vezéreltre, akkor felrakom a kapcsolást. (PIC16F628 & TSA5512 + VCO BF990-es fetekkel). A beállított frekvenciát egy kétsoros LCDn jelzi ki, és nyomógombokkal állítható (0,05 MHz-es lépésekben). A KF is beállítható veveőhöz ileszkedően (+/- 10,7 MHz, vagy +/- 38,9 MHz és +/-100 MHz).
Ha felértem Pestre, és kipróbáltam a vevőt élesben is, akkor írok a tapasztalatokról is.
(#) Ballage válasza Novak hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Szia!

Engem érdekelne a kapcsolás is és a tapasztalatok is. Én is tervbe vettem egy hasonló kütyü építését, de a suli miatt most nincs rá időm (meg pénzem se nagyon).
(#) damatic hozzászólása Okt 27, 2008 /
 
Csak egy érdekesség:
Gyerekkori cimborámnak a kétkazettás 5 EQ sávos levehető hangdobozos Panasonic rádiójának FM sávját gyárilag elfelejtették lezárni 108MHz-nél és simán vette a repcsiket. Vagy 20 éves az ipari termék.
(#) Novak válasza damatic hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
FM rádiót nem nagy munka kibővíteni légisávra, meg működnek is szépen az AM adásmód ellenére.
Nade visszatérve az én vevőmre:
Most itt vagy Pesten, 128,10 MHz-en is, meg a Ferihegyi torony frekvenciáján is próbáltam vételre bírni a rádiót, de sajnos semmi. A vételi frekvenciám egész biztosan pontos a PLLnek köszönhetően. A PLL ki is írja, hogy zárt állapotba került, tehát az adott frekin vesz a vevő, és mégsem jó... Valamiért nem jó az AM demodulátorom. Csak arra nem bírok rájönni, hogy miért... Egy CXA1019-es IC-t használok AM módban, pofonegyszerű kapcsolás, és valamiért mégsem akarja demodulálni az adásokat.
Vagy én próbálkozok rossz frekvencián? (több honlapon is néztem, emg freihegy honlapján is megtaláltam a frekiket, nem hinném, hogy azzal van a gond)
Kapcsolási rajzom még csak papíron van, igyekszem valamikor digitalizálni, és felrakom, ígérem.
Én egyébként az MC3371-es ICre gyanakszom... Mert ha azt kihagyom a kapcsolásból, és a 10,7 MHz-es kerámiaszűrőre közvetlenül rákötöm a CXA IC-t FM módban, akkor gyönyörűen hallom az FM rádiókat...
Nincs valakinek ötlete?
(#) Medve válasza Novak hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Üdv! Készíts egy AM szignált, nézd meg azzal...(hangolásjelző működik?)
(#) Novak válasza Medve hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Hangolsájelzőt nem kötöttem be, feleslegesnek találtam a PLL miatt.
Hétvégén ha hazamegyek, majd egy meglévő rádióból kikötöm az AM jelet, és megnézem, hogy tud-e vele valamit kezdeni. Köszi az ötletet.
(#) Medve válasza Novak hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Ehh rosszul mondtam, térerőmérőt akartam írni.
(#) még1MbR válasza Novak hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
A torony 118,1MHz, approch 129,7MHz
Az ATIS adást érdemes megkeresni, az folyamatosan adja az időjárás adatokat. (Frekijét most nem vágom fejből)
A kapcsolás érdekel engem is!
(#) Novak válasza még1MbR hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
118,1-et próbáltam, ott nem volt semmi. Igaz nem voltam túl kitartó, úgy 3-4 perc után kikapcsoltam. Majd holnap talán megpróbálom még.
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Ma eszembe jutott egy kis baki az áramkörben.
Mivel nem kaptam 10,245 MHz-es kvarcot, csak 10,240-eset, ezért a CXA1019-es bemenetére nem egy 455 kHz-es kerámiaszűrő, hanem egy 460 kHz-es csatlakozik. Ez okozhat problémát az IC-nek a demoduláció során? Tehát hogy nem 455 kHz-es jelet, hanem 460 kHz-eset kell demodulálnia?
Mindenesetre most megrendeltem egy 10.245 MHz-es kvarcot, így a hétvégére ki tudom cserélni a kvarcot erre, illetve a szűrőt 455 kHz-esre.
Szerintetek lehet ez a probléma?
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Okt 28, 2008 / 4
 
Közben megrajzoltam gépen a vevő egyszerűbbik részét (mixer, KF-rész, demodulátor). Az SA612-es 6-os lábára érkezik a VCO-ból a beállított frekvenciájú jel (vételi+10,7 MHz).
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Most építettem egy másik vevőt is a repülők hallgatásához. Fel is raktam egy rövid cikket, leírást róla a honlapomra, amit ITT megtaláltok. Sok sikert mindenkinek a megépítéshez!
Üdv
(#) még1MbR hozzászólása Nov 19, 2008 /
 
Köszönöm szépen! Egyenlőre csak spájzoltam, amint lesz időm, foglalkozok vele
(#) hadnagyakos hozzászólása Ápr 12, 2009 /
 
Egy TA2003-as IC-vel lehetséges légiforgalmi vevőt építeni? Az adatlapját megnéztem, nem találtam benne frekvenciára való utalást. Van is nekem egy ilyen vevőm készen esetleg azt át lehetne hangolni?
(#) pucuka válasza hadnagyakos hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /
 
Üdv!
Valószínűleg nem fog menni.
Belső oszcillátora van, és belső keverője. A Bemeneti erősítő sem fogja tudni a 100 MHz sávot átvinni. A test frekvenciák között látható AM - nél 796 kHz, ami azért elég messze van a reprádió sávtól.
Mivel az AM KF bemenet sincs kivezetve, még részlegesen sem lehet használni.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
Üdv!
Ha már építesz, akkor javaslom a TCA 440, LM 386 párossal, és az elejére egy keverőt, ami lekeveri a 118-136 MHz sávot mondjuk 21MHz környékére, és a TCA440 veszi mint I KF-et. Az ilyen hibrid megoldások mint a TA 2003 mindíg komromisszumosak, és nem igazán jók sem AM re, sem FM re, a kommersz rádiókba elmennek, mert olcsók.keverők
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem