Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Reprádió
 
Témaindító: drhati, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) Riccsusz hozzászólása Júl 28, 2009 /
 
Hello.

Nemrégiben hozzá jutottam egy Vevőre-re mely képes fogni a repülőgépek által használt AM 108,000 MHz-től a 136,975 MHz-ig. (Bővebben). Nekem a problémám a következő: távol lakok az irányítástól de sikerül befognom a felettem el haladógépek sugárzását, csak kicsit halk de érthető. Szeretném valahogy növelni a vevői távot. Tehát hogy a tőlem távolabb lévő gépeket is tudjak befogni esetleg kis minőség javulással. Arra gondoltam, hogy egy másik antennával, vagy ehhez az antennához(82cm) egy erősítő féleség. De nekem ez a vevő képes más sugárzásokat is befogni a hátulján lévő kapcsoló segítségével. Mint PL:. CB-TV.FM-AIR.WB.PB. Konkréttan nem probléma ha csak AM Antenna kerülnerá mert ami rajta van szerintem nem az. Egyáltalán megoldható-e? Mivel észre vettem hogy az AM Antennáknak két kivezetése van és nekem itt csak egy Antenna kivezetés, van a Vevőn. Válaszotok előre is köszönöm. Képek
(#) Ballage válasza Riccsusz hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Szinte pont ugyanilyenem van nekem is! A sarki TV-szervizestől vettem...

Hát, szegényke nem túl nagy szám, de lehet rajta javítani. Mivel a repsáv hullámhossza kb. 2,4m, ha fogsz egy 1,2m-es drótdarabot és azt kötöd rá antennaként, akkor máris jobb lesz a vétel. Ha kiviszed az antennát valami magasabb helyre, szintén javulni fog.

A lényeg, hogy az antenna teljes hossza a hullámhossz fele legyen és minél magasabban legyen, lehetőleg távol mindentől ami zavarhat vagy árnyékolhat.

Esetleg csinálhatsz hozzá J-antennát is, de azért nem ártana tudni a bemenőimpedanciáját a rádiónak, hogy illeszteni is tudd hozzá.
(#) Riccsusz válasza Ballage hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Ez aztán gyors válasz. Hát szeretnék valami komolyabb Antennát hozzá. Egyenlőre megteszi a drótdarab, míg megtudom, hogy a bemenőimpedanciáját, hogy tudom kimérni vagy rájönni mennyi lehet. Remélem tudsz benne segíteni.
(#) Ballage válasza Riccsusz hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Hát, vagy kiméred, ha van antenna analizátorod, ami nem két fillér , esetleg "matchmaker"-ed vagy "antennascope"-od (ezeket házilag viszonylag egyszerű elkészíteni, csak kell hozzá egy ebben a sávban működő jelforrás), vagy pedig lehet kísérletezgetni, pl. tekersz egy kis trafót a bemenetére több leágazással, és megnézed, hogy melyiknél a leghangosabb. De nem biztos, hogy megéri ennyit bíbelődni vele.

Hurokantennával is meg lehet próbálkozni, az kisebb is, meg elvileg a megcsapolási pont változtatásával az impedanciát be tudod lőni, csak kicsit nehezebb pontosan a frekvenciára hangolni.

Amúgy sokat számít, hogy van-e rálátásod a toronyra.
(#) Riccsusz válasza Ballage hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Hello. Hát nekem volna egy PROMAX TVEXPLORER műszerem. Ezt betudnám vetni erre a célra ?
(#) Ballage válasza Riccsusz hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Hát, nem láttam még ilyen műszert, de ránézésre nem. Ez a jelszintet méri, az impedanciát nem, és nem is produkál mérőjelet (már amennyit kiolvastam a doksiból). Ide olyan ketyere kéne, ami megméri az impedanciát. De a hurokantennánál ezt fülre is megteheted.
(#) Riccsusz válasza Ballage hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Tehát akkor a legésszerűbb dolog ha össze dobok egy hurok antennát ?
(#) Ballage válasza Riccsusz hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Egy darab drót a háztetőn állva még egyszerűbb... De komolyra fordítva a szót, igen. Csak majd ki kell vezetni hozzá a földet is a készülékből.
(#) Riccsusz válasza Ballage hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Nah tehát.. akkor most még jól is jártam. Van a rádión füles kimenet. A tető is adott és éppen most raktam rá egy 1,2m hosszú réz drótot csak annyi, hogy nem blankoltam meg. De gondolom ez nemgond, vagy igen ? ha ki álok vele a tetőre pontosan mit is kell hallgatnom ?
(#) Ballage válasza Riccsusz hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
A repsávok kb. 121 és 136 MHz között vannak valahol. Napközben elég forgalmasak ahhoz, hogy szinte azonnal meghalld, hogy beszélnek. Jó kis akcentusokat lehet hallani időnként.... Ferihegyen működik egy állandó állomás, amely egy gépi hangon folyamatosan közli az időjárási adatokat, persze angolul.

A drótnak azért érintkeznie kell a készüléknél. A lényeg, hogy az antenna a dróttal együtt legyen 1,2m. Még azt nézd meg, hogy nincs-e esetleg a készülékben az antennával sorba kötve egy kis tekercs, amikor erre a sávra kapcsolsz. Ez elektromosan meghosszabbítja a fizikailag rövid antennát. Ezt ilyenkor nem árt kiiktatni (rövidre zárni).
(#) Riccsusz hozzászólása Júl 28, 2009 /
 
Nah várj, tehát én még a drót végére még biggyesszem oda az eredeti antennáját ?
(#) Ballage válasza Riccsusz hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
A lényeg, hogy félhullámhosszra jöjjön ki az antenna teljes hossza (tehát a csúcsától a rádió áramköréig). Ha a botantennát kikötöd, és egy 1,2m-es drótot teszel a helyére akkor pont jó lesz. Ha az antenna marad, akkor annyival rövidebb madzag kell neki. De annyira szerintem nem biztos, hogy számítani fog.
(#) Riccsusz válasza Ballage hozzászólására (») Júl 28, 2009 /
 
Jó,jó értem, köszönöm. Innentől kezdve ismét kezdődik majd a tekergetés... De még azt szeretném, hogy végül is a J-Antenna elkészítéséhez milyen adatokra van szükségem ?
(#) Ballage válasza Riccsusz hozzászólására (») Júl 29, 2009 /
 
Ha megnézed az oldalt, amit linkeltem, akkor látni fogod. Amúgy ajánlom figyelmedbe az Antennakönyvet. :yes:
(#) Riccsusz válasza Ballage hozzászólására (») Júl 29, 2009 /
 
Értem. Tehát maga az Antenna csak egy adott frekvenciára készül.(De ez pl jelenti az, hogy más frekvencián lévő adásokat nem fogok tudni befogni ? Illetve, hogy 2,4m a hullámhossz ezt honnan lehet tudni ?
(#) Ballage válasza Riccsusz hozzászólására (») Júl 29, 2009 /
 
Minden antennának van egy rezonanciafrekvenciája, csakúgy, mint egy rezgőkörnek. (Úgy is viselkednek. A többsávosak is, csak azoknak több rezonanciapontjuk van.) Ebből következik, hogy van egy sávszélességük is, amin belül optimálisan működnek, az ettől eltérő frekiken már nem nyújtanak olyan jó teljesítményt. A sávszélesség mindig az antenna konstrukciójától függ.

Hullámhossz képlete (durván): lambda [m] = 300/frekvencia [MHz]. Tehát 125 MHz-re: 300/125=2,4m.

A 300 itt a fénysebesség (300 000 000 m/s) leosztva a frekvencia nagyságrendjével (1 000 000 Hz = 1MHz).

Persze ez nem pont ennyi, és csak vákuumban igaz, levegőben, pláne szigetelt vezetőkben, koaxokban ennél lassabban terjed a hullám, ezért ezt korrigálni kell az ún. rövidülési tényezővel (k-val jelölik), ami az adott vezetékre jellemző értékű. De az Antennakönyv erről sokkal részletesebben (és profibban) ír.
(#) Riccsusz hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Hello,
Érdeklődni szeretnék, hogy régi fajta repsávos rádióhoz lehet-e építeni valamiféle jelerősség kijelzőt tehát, hogy ha tekergetem akkor lássam hogy ezen a frekin van adás, esetleg valami megoldást arra, hogy pontos frekvenciát tudjak betekerni mivel elég szélesen van skálázva és nehéz betekerni egy-egy frekit.
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Térerősségjelzőt aránylag könnyen tudsz építeni hozzá, mivel AM adásmódról van szó, a készülékedben valószínűleg van AGC. Erre kis műszert (pl magnó kivezérlésjelző) kötve, a kitérése arányos a vett jelszinttel.
A másik probléma nehezebb, jelentős átalakítást igényel, akár digitális skálát, akár PLL -es hangolást építesz hozzá. A csatornaosztás ebben a sávban 25 kHz.
(#) Riccsusz válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Köszönöm válaszod. Ezen a téren eléggé darabos az ismeretségem tehát valahogy fel kellene fedeznem a rádióban az AGC részt, tehát tulajdonképpen mit is takar, mit kell keresem ?
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Akkor nehéz lesz. Azért valamelyest tudni kéne a dolgokat. Az AGC az a vevő erősítését szabályozza, hogy a változó térerő esetén a hangerő viszonylag állandó maradjon. De ha nem tudod ez mi, akkor nem sok az esély, hogy az átalakítást meg tudod csinálni.
(#) Riccsusz válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Értem, de akkor csak a jel erősség részét ha megoldanánk az is sokat segítene.
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Kapcsolási rajzod van?
(#) Riccsusz válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Nincs, de holnap szétszedem és meglátom mire jutok ez ügyben megpróbálom összehozni de nem hiszem hogy a minden alkatrész értékét letudom olvasni, és leforrasztani nem akarom, tehát eléggé sematikus lesz de szerintem számodra az is elég...
(#) még1MbR válasza Riccsusz hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Hiába építesz térerősség kijelzőt, a repcsi csak addig ad, míg épp nyomja az adásgombot a pilóta vagy a torony...
Utána csend van. Ezért nehéz megtalálni a frekit mezei tekerővel, folyton csavargatni kell.
Szintézeres rádió a megoldás.
(#) Ferkógyerek válasza még1MbR hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Sziasztok!

Én is csak megerősíteni tudom még1MbR hozzászólását. A térerőmérő egymagában semmire nem jelent megoldást. Akkor már sokkal könnyebb fülre megállítani a tekerőt. Vagy rá kell állni egy frekvenciára és azt figyelni, vagy szkennert kell venni.
Egy kis ízelítő hogy milyen rövid beszélgetésekről van szó.
Ezen pedig a csatornák monitorozása látható, még így is nehéz kézzel elcsípni egy-egy adást.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Riccsusz fórumtársunknak valószínűleg van egy régi tekerős szkennere, ebből szeretne valamit kihozni.
A térerőmérő (kijelző) nem sokra jó, de hát azt szeretne csinálni a "darabos" tudásával. Elég nehéz lesz ez is.
Gondolom a dobozban nem sok hely van, így a PLL szóba sem igen jöhet, lehet építeni digitális skálát, amit akár külsöleg is lehet használni, vagy egy másik vevőt.
Az ilyen szkennerezős dolog egyáltalán nem egyszerű feladat, igen komoly felszereltséget igényel, ami amatőr szinten csak hamar megúnható játéknak jó.
csak nem az ICOM? Az internetre való felrakással meg vigyázz, problémás lehet
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Szia!

Igen az ICOM, kezdek megbarátkozni vele.
A PLLt lehetne külsőleg is alkalmazni ha nincs hely a dobozban. De ha forgókondenzátoros a hangolása, akkor egy újabb nagy falat lenne átalakítani varikaposra. Ezért javasoltam a fix frekvenciát, vagy új készülék vásárlását.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Jó ez az ICOM, hidd el, a másik sem lett volna jobb. Kezdődhet az antenna építés, egy két logper, meg antenna erősítő.
Valószínűleg tekerős, tehát forgókondis, max egy digitális skálát lehet hozzá építeni.
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
"Kezdődhet az antenna építés"
Ne is mondd, amennyi antenna az utóbbi pár hétben megtetszett, kellene egy külön telek hozzá
De most már talán sikerül befejeznem a 15 éve elkezdett antennaforgatóm mechanikáját.
(#) Riccsusz válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 11, 2010 /
 
Örülök, hogy ennyire felkeltette a dolog az érdeklődéseteket, tehát ha ez a digitális skála lehetőséget nyújt pontos frekvencia betekerésére ami ha már tizedes pontosságú akkor bőven tökéletes. Mellékesen most egy 2,5m-es réz drót van antennaként rajta.
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem