Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rezgő generátorok
 
Témaindító: L_Maqvus, idő: Szept 15, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) L_Maqvus hozzászólása Szept 15, 2007 /
 
Sziasztok!
Sokat gondolkoztam és googléztam a téma után,de eredményre nem jutottam. Gondolom ismeritek azokat az órákat amelyek kéz rázására töltődnek fel. És kaptam egy tippet hogy valahogy a rezgést elekromos árammá alakitja és tárolja. Nah márcsak a nagy kérdés az hogy hogyan is működik ez? Én nekem van egy eléggé bizarr ötletem: Az ora belesében a szélén fut egy mágnestekercs a mágnestekercsben van egy mágneses golyó és ahogy én mozgatom a kezem az a megneses golyó mozgásba jön és uygebár indukálja az áramot. Mondjuk elvben működne, nahde különböző erőségű áramokat hozna létre ami nemigazán jó, szóval az eredeti kérdés adott.
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) levi18 válasza L_Maqvus hozzászólására (») Szept 15, 2007 /
 
Hello! Indukált feszültséget egy tekercsel és egy mágnessel hozhatsz létre. Az a lényeg, hogy egyik mozogjon a másikhoz képest. Az indukált feszültség, ugye váltakozó, szerintem még utána egyenirányítják. és lesz belőle lüktető egyenfeszültség. Szürve egyenfeszültség lesz belőle. Ezt még stabilizálják, de gondolom valami jó hatásfokú stabilizátorral és meg is van oldva a stabil áramforrás a tölthető gombelemeknek. Legalábbis láttam már zseblámpában ilyen rázósat és ott, így van megoldva.
(#) sirály12 válasza L_Maqvus hozzászólására (») Szept 15, 2007 /
 
Szerintem ilyen is lehet, amit mondtál.
De ilyen elven működnek azok a rázós elemlámpák is.
(#) Sebi válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 15, 2007 /
 
Elektronikus órában még nem láttam ilyet, de a mechanikus órák automata "felhúzója" egy félkörcikk alakú lendkerék volt, ami irányfüggetlen áttétellel adta át a rugónak az energiát. Ha ugyanez mondjuk szektormágnes, akkor egy kis tekercs előtt mozogva elég szépen tudhat tölteni. Persze egyenirányítani kell, stabilizálni nem szükséges, hiszen áramgenerátoros módban töltheti a pici akkut, legfeljebb túlfeszre kell megfogni.
(#) L_Maqvus hozzászólása Szept 16, 2007 /
 
Próbáltam utánanézni enek a mechanikájának de nem nagyon sikerült, mondjuk a mechanikai részét megoldanám, de az elektronikai része full homály. Mert véletleszerü feszültségek véletlenszerű időben (persze ezr rugóval sztem lehet szabályozni), és ezekből kell csinálni olyat amivel lehet tölteni egy akut. Én tesztképpen egy órát szeretnék csinálni ami kijelzi hogy mekkora az aku töltöttsége, megnézném menyi energiát termelnék futás közbe A másik mondjuk cipőben lehetne nagyobb energiákat tárolni ugyebár ott relativ nagy felület és kilehetne használni a piezoelektromos jelenséget, mondjuk ebben sem vagyok biztos mivel eddig a jelenséget csak szikraképzésnél láttam... De azért nemlenne rosz egy csomo kis töltő pl elektromos kocsiknál a nagy részét visszalehetne hozni az energiának, rezgés az van főleg magyar utakon. A vezető ülés alatt pedig szintén rugok vannak amig nyomódnak a felülethez (ugyebár modernebb kocsikban) És még csomó más hely Amik vezetéskor egymáshoz nyomodnak és sok kicsi sokra megy elv alapon sztem 10%-ot visszalehetne nyerni ami azért ha úgyveszük nemmindegy hogy 100km vagy 110km-t tud megtenni a kocsi. Meg az is jólesne ha az mp3 lejátszóm töltene vissza egy kicsit az elembe ,vagy saját elemét töltené. Meg iylne kis apróságok amit sokat számítanak a mai világ energiaárai melett... MEg egy meredek ötletem(de ez már tényleg az) : A padló alá iylen vékony piezi elektromods fémeket rakni, hogyha járunk akkor töltődik megha jóltudom a hő-re is reagál persze nem örülnék neki ha mondjuk szikrázna alattam a talaj, nah enyi elég belőlem már igyis este van
(#) kaszarobert hozzászólása Szept 20, 2007 /
 
Valószínűleg igazatok van abban, hogy mechanikai energiát alakítanak át, csak megemlíteném, hogy a föld mágneses tere képes elmozdítani egy iránytűt, de talán feszültséget indukálni is egy tekercsben. Lehet, hogy talán mechanika sem kell hozzá?
(#) Sebi válasza kaszarobert hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
"Valamennyit" biztosan indukál a földmágnesség is egy nagymenetszámú tekercsben, csak nehezen biztosítható, hogy minél több erővonal metssze a tekercsünket.
Mivel az indukált fesz a mágneses (tér)erő, a tekercs menetszáma és a kettő egymáshoz viszonyított sebességének szorzata, eeből következik, hogy:

jó erős mágnes,
nagy (megfelelő) tekercs,
megfelelő sebesség

kell a jó hatásfokú fesztermeléshez.
Jó példa erre a "piacos" rázogatós lámpás: a tekercs kb 500menet 20mm átmérőjű testen, ami 25mm hosszú. A mágnese nem a legerősebb fajta, de a 4,8V-os akkut - intenzív rázással, ami kb 2Hz frekit jelent - a graetz után mérve 35-40mA-rel tölti.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem