Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rf PIC
 
Témaindító: szetty, idő: Márc 31, 2006
Lapozás: OK   2 / 2
(#) rack hozzászólása Jún 12, 2009 /
 
Üdv! Van-e valakinek tapasztalata rfPIC használatára FSK módban? Próbáltam de közelébe sem tudok menni az adatlapban leírt 80khz-es deviációnak (úgy 30Khz a max amit a kis SMD kvarccal el tudtam érni...), így csak 15kbaud-ot tud elérni az meg nem annyira jó...
(#) pucuka válasza rack hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Üdv!
Be tudnád-e linkelni az általad használt rfpic adatlapját, mert úgy gondolom, valamit félreértettél.
Azt nem tudom, hogy milyen az rf része a picednek, de az ilyen adatátviteli célra használt rádiós rendszereknek jó ha 9600 b/s az adatátviteli sebességük, egyszerűen a rendelkezésre álló rf sávszélesség miatt (tekintettel az egyazerű FSK, vagy ASK modulációs módra)
Ha nagyobb adatsebességet szükséges használni, akkor már trükkök sorozatát kel bevetni, pl. GMSK, 64, 128 QPSK, stb.
Nem tudom, hogy hogyan modulálja a pic a kvarc oszcillátort, de csoda ha 30 kHz löketre (deviációra) rá tudtad venni. Az általad mondott 80 kHz es löket, meg a 15 kbaud os adatsebesség kb 300 kHz es rf sávszélességet igényelne, és az egész 433 MHz sáv csak 1 MHz széles.
(#) rack válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
rfPIC12F675F-ról van szó, itt az adatlap linkje: pdf

A 110. oldalon találtam hogy: ΔF FSK Deviation ą5 — ą80 kHz Depends on crystal parameters

Ezt a deviációt úgy értem el hogy a C1=2pF és a C2=2.2nF a 6-9 ábrán... Elég extrém értékek, de működik.

Link javítva, tessék a "LINK" gombot használni a jövőben.
-- kobold
(#) pucuka válasza rack hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Kösz az adatlapot. Valóban azt írja, hogy a löket (table 9.3) 5.5 - 34 kHz között változik, kristálytól, kapacitásoktól függően, a táblázat szerint, az adatátvitel sebességét 0 - 40 kbps (kilobitpersecundum, nem baud) re teszi, de a kristálytól függöen. (a baud önmagában jel sebességet jelent)
A nagyjóságú kristály nyilván kevésbé hagyja magát maceráltatni. Ha esetleg gyengébb jóságú (kissebb méretű) kristályt használnál, lehet, hogy növelhetnéd az adatsebességet, de a megadottnál semmiképp nagyobbat. (meglehetősen durva az FSK modulációja)
Mivel a PLL referencia kristályfrekvenciáját modulálod, a sebességbe még beleszól a PLL alluláteresztő szűrőjének a határfrekvenciája is.
Hát akkor ez ilyen, mindenesetre elég lazán bánik a frekvenciákkal, de legalább kis teljesítményű.
Jó kísérletezgetést!
(#) rack válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
Köszi a tippet. Sajnos a 13,56Mhz körüli kristályból nincs túl nagy választék, örültem hogy egyáltalán találtam. Egyébként a mostani is egy picike SMD de lehet hogy jó minőségű. Végül is nem rossz az a 15kbps, de kicsit többen reménykedtem az adatlap alapján.
Gondolom a PLL szűrője határozza meg azt a 80Khz-es maximumot ami fölé nem lehet menni.
Próbálgattam, C2=3.3nF már alig tolja el jobban, annál nagyobb már nem segít, és a C1-el 2pF alá nem merek. No meg az elhúzná, így is 433,93Mhz a közepe...
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem