Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF távirányító építés
 
Témaindító: Laki, idő: Ápr 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 10
(#) simos3 válasza pako hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Szia spagi !

Próbáltad is ezt a modult ?
Hol lehet kapni és milyen programmal lehet felprogramozni?
(#) spagi1 hozzászólása Márc 6, 2009 /
 


Szia,

Én egy helyen találtam a Farnell-nél.
http://hu.farnell.com/
Az ára 25 euro.
Még nem használtam most tervezgetem csak a projectet.
Ahogy néztem ebben tulajdonképpen egy modem és egy adó modul van. Szerintem egy soros porton keresztűl a Hyper terminal programmal lehet adni neki utasításokat.

(#) pako válasza simos3 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Üdv!
Nem muszály felprogramozni, a gyári beállítással is kommunikálnak egymással. Ha mégis állítgatni akarsz rajta valamit, MAX232-n keresztül rákötheted a géped soros portjára, és hyperterminállal tudod neki küldeni a parancsokat. Akármivel lehet használni, amin van soros port! Én PIC18F542-vel használom, a kocsim távirányítójaként.
(#) spagi1 válasza pako hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 


Hali,

Kérdés !
A vivőfrekvenciát ez a kütyü folyamatosan adja ?
Vagy lehet olyan beállítása hogy csak akkor adjon amikor megkapja a kodolt jele a soros bemenetén és amint kiküldte akkor leáll ?

(#) pako válasza spagi1 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Nem küldi folyamatosan a vivő frekit. Amikor nincs küldendő adat, egyből átvált receiver módba. (Ez egy half-duplex eszköz, ezért egyszerre vagy csak adni tud, vagy csak venni.)
(#) spagi1 válasza pako hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 


Hali,

Köszi a választ.
Most már csak azt kell megolvasnom a leírásból hogy mennyi időnek kell eltelnie 2 küldés között, meg hogy mennyi idő kell neki az adóra váltáshoz és a csomag elküldéséhez.

(#) spagi1 válasza pako hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 


Szia,

Még 1 kérdés.
Tudnál mondani olyan PIC-et amivel meglehetne hajtani ezt az adó modult ?
Én eddig csak olyan PIC-eket találtam amiknek nincsen analóg kimenete. Egy DA konvertert pedig nemszeretnék
berakni a kettő.
(#) pako válasza spagi1 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Szia

Ezt a modult meg lehet hajtani bármilyen PIC-el, amiben van UART port. Szinte mindegyikben van. Azt viszont nem értem, hogy mihez kell a DA konverter? Ezt kifejtenéd bővebben, hogy mihez kell? Lehetőleg részletesen!
(#) spagi1 válasza pako hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 


Szia,

Nos nem kell nekem a DA konverter ha meglehet hajtani simán egy PIC-ről is. Pont az kell nekem hogy simán összetudjam kötni a 2 eszközt és ne kelljen semmit sem közbeiktatni. Ahogy írtam a terv időmérő eszköz építése lenne modellautókhoz. Az elképzelés az hogy PIC-el minden autóhoz egyedi kódot állítok elő amit megfelelő időközönként az adómodullal kisugároz az autó. Ezt veszi a vevőmodul és a hozzá kötött PIC visszakonvertálja a jelet és küldi a PC felé ahol a program feldolgozza. Szép feladat nemtom hogy fog sikerülni.

(#) pako válasza spagi1 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Idézet:
„amit megfelelő időközönként az adómodullal kisugároz az autó. Ezt veszi a vevőmodul és a hozzá kötött PIC visszakonvertálja a jelet”

Ezt a részét nem igazán értem, hogy ebből hogy lesz köridő :hide:
Azt a részét gondold át, hogy
Idézet:
„megfelelő időközönként”
. Valahogy úgy kéne,hogy akkor küldje csak az azonosítót, amikor áthalad egy "checkpoint"-on. Ezt úgy tudnád a legegyszerűbben, hogy a célhoz teszel egy infra LEDet, a kocsikra pedig egy infta vevőt. (pl. TSOP széria). A kocsin a PIC mérné 2 infra jel közti időt, ez lenne a köridő. Majd RF-en elküldene 2 bájtot, az első az azonosító, a második pedig a köridő.
(#) spagi1 hozzászólása Márc 9, 2009 /
 


Hali,

Nos úgy lesz ebből köridő, hogy az adó hatótávolságát le kell korlátozni. A lehető legkisebb kell tehát kb 30 - 50 cm -es hatósugár kell, azért hogy csak akkor vegye a jelet amikor elhalad a vevő előtt. Az autóban beállítjuk hogy mondjuk másodpercenként sugározza ki az egyedi azonosítót az autó. Ezt a vevő akkor veszi amikor elhalad az autó a vevő antenna mellett. Persze az elhaladás alatt többször veszi egy autó jelét az adó. A áthaladás pontos idejét a PC program fogja kalkulálni.
Így működnek a gyári időmérő berendezések is.
(#) Báddzsó hozzászólása Ápr 30, 2009 /
 
sziasztok, szerintetek EZ a kapcsolás működhet egy 45MHz-es távirányítos autó adójához kapcsolva, hogy növelje a hatótávot?
Az FD700-as dióda mivel helyettesíthető? Köszi!
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /
 
próba cseresznye, megvettem hozzá a cuccokat...
(#) Thowra hozzászólása Máj 3, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Sokáig gondolkodtam, hogy lehetne egyszerűen adatot küldözgetni olcsón. Arra gondoltam, hogy fogok egy távirányítós autó elektronikát és azt használom fel. rx2b és tx2b ic van benne alapból. Ennél sajnos csak kötött adatforgalom van (előlre, hátra, kanyarodás, turbo és ezek néhány kombinációja). Van viszont MC145026 és 27 ic m ami címezhető, 5 bit a cím és 4 az adat., ha sikeres a vétel akkor ad egy jelet. A terv az, hogy a kocsi paneljén lévő RF részről leakasztom a gyári ic t, vagy melléteszem. próbáltam rákötni de nem megy, ha simán összemadzagolom a két MC t. Kérdésem, hogy hogy kellene illeszteni az MC ket a TX2b és RX2b hez tartozó RF részhez?
Az adatlapokat mellékelem.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) csezoli21 hozzászólása Máj 3, 2009 /
 
Helló esetleg olyan kapcsolása nincs valakinek aminek van 50-100 méter hatótávja, megvan hozzá az adó, a vevő kapcsolása is? És 4 csatornás körüli legyen,...
Köszönöm szépen heló
(#) pucuka válasza Thowra hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Üdv!
Az adórészt egyszerűen felhasználhatod, esetleg az encoder ic kimenetét egy egyszerű inverterrel bufferelheted, (lehet csak egy tranzisztor is). A vevőnél bonyolultabb a helyzet, mert az úgy van kialakítva, hogy van egy oszcillátor, amit az antennáról jövő jel "szinkronizál", és a jelformálást a vevő ic ben levő erősítőfokozat végzi. Ránézésre jó érzéketlen lehet. Úgyhogy a vevő részt vagy kompletten újracsinálod, vagy legalább készitesz egy jelformálót, smith triggeres inverterrel. (4049) Így lehet, hogy működni fog.
(#) Thowra válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Üdv!
Sajnos bonyolultabb a helyzet mint gondoltam
Megpróbálom amit írtál, remélem sikerül
Újat szerintem nem fogok építeni, ennek elkerülése végett kellett a gyári adó/vevő panel.
(#) pucuka válasza Thowra hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Akkor marad a kész RF áramkör?
pedig nem nagyon bonyolult, kicsit kipofozni, szkópod van?
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Az adónál azért kell jelformálni, mert a tx ic mosfetes, és az adó "végfokozatát' bázisát, csak határozott, kisimpedanciás jellel, lehet kapcsolgatni.
(#) Thowra válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Szkópom van de most haldoklik, csőhiba.
Tudsz esetleg valami egyszerű, tuti adó, vevő rajzot?
Eredetileg piccel akartam megoldani a kommunikációt de a proginál megakadtam
(#) Thowra válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Még arra gondoltam, hogy a TX re ráakasztani, valamelyik bemenetére az MC adó lábát, RX re a másik MC vevő lábát és így átküldeni a cuccokat. Nem tudom, járható út ez?
(#) pucuka válasza Thowra hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Azt kell tenni. Az RF adó végtranzisztorának a bázisát (amit belinkeltél) le kell húzni üzembisztosan földre, ekkor megszűnik a vivő, ha ide egy folyamatos négyszögjelet kapcsolsz, akkor ennek meg kell jelennie az RF vevő kimenetén cmos szintekkel (ehhez kellene a szkóp).
Ha az adó működik akkor azt tudod használni szignálgenerátorként, ha szabadon hagyod megy az RF, ha földre húzod nem megy, ha négyszög jelet teszel rá nyitott kollektoros meghajtással akkor ezt fogja sugározni.
Erre a jelre kell a vevőt jusztírozni, hogy a kimenő szintek illeszkedjenek a cmos szintekhez.
Holnap megpróbálok kreálni valamit.
(#) Thowra válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2009 /
 
Ok, előre is köszönöm.
(#) varttina hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Most készülök egy digitális RF távirányító megépítésére. Egy-egy PIC kódolná, ill. dekódolná a jeleket, az átvitelről pedig 433MHz-es modulok gondoskodnának. Jó lenne, ha legalább 80 m-ig stabilan működne. Adó és vevőmodulból rengeteg típus létezik. A kérdésem az lenne, hogy milyet érdemes választani?

adovevo.jpg
    
(#) Woodyka hozzászólása Júl 23, 2009 /
 
Olvasgattam a fórumot, s úgy gondolom ez a topik lenne a legalkalmasabb a kérdésem felvetésére.

Olyan áramkört, távvezérlőt szeretnék építeni, amely lehetőleg kevés áramköri elemből áll, van kb 3-4-5 bemenete, és 3-4-5 kapcsolót vezérel (kb 3-400mA áram,5V max) de ezeknek 3-5 vevője van, mert egymástól távolabb helyezkednek el. Ja és akár mind az 5 egyszerre szimultán vezérelhető legyen.

Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni!
(#) Woodyka hozzászólása Júl 23, 2009 /
 
Ja, és rájöttem,hogy egy olyan megoldás is kellene, amely PDAval teszi lehetővé, amelyen BT, WLAN kimenet van csak. Hogy hogy lehetne BT vagy WLANhoz illeszteni?



(#) Pixi hozzászólása Nov 9, 2009 /
 
Hali!

Van egy időjárás állomásom, és a külső jeladója 433Mhz-en adja a jelet a beltéri egységnek!
Az a gondom, hogy azthittem a kültéri egység beázott, szétszedtem,de nem volt benne víz, csak az RF panel ferén volt benne, én kiegyenesítettem, hogy ne érje el a hőmérő panelt, és nem vettem észre hogy egy kis tekercset kilapított az adó hátlapja! Azóta nem kommunikál a adó a vevővel! Próbáltam visszaállítani az eredeti formára, de nem működik!
A vevőn egy olyan tekercs van mi műanyagon van belsejében egy csavarral! Gondolom ezzel lehet a kettőt összehangolni!
Tud valaki segíteni abban hogy újra működjön a jeladó?
(#) kobold válasza Pixi hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Hagyd békén azt a vevőt, mert ha mindkét egységet elhangolod, sokkal nehezebb lesz összehozni a dolgot, ráadásul kimászhatsz a frekvenciasávból is, ami erősen kerülendő.
Inkább próbáld meg az adó összelapított tekercsét egy hosszú műanyag pálcikával addig "macerálni", míg helyre nem áll a kapcsolat. A meneteket széthúzva, összenyomva próbáld megkeresni, hol van valami vétel, aztán nagyon óvatos igazításokkal javítani, amíg lehet.
Készítettem már 433-as vevőt, fél napig nyomogattam azt a másfél menetnyi tekercsét, mire tökéletesen passzolt egy gyári adóval - és szemre nem tudom megmondani, mi lett a különbség az eredeti geometriai állapotához képest...
(#) Pixi válasza kobold hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Hali!
Hát nem hangzik valami fényesen!
Az a baj eredetibe nemláttam, de a beforrasztott két vég nem enged szinte semmi széthúzási lehetőséget!
Sajna már a kis csavaron is tekertem!
Azt tudom hogy ettől is függ a hatótáv is!
Azt nemértem miért nem fixálták le az adón pl ragasztópisztollyal!
Hát nemtudom hogy hozom össze újra!
(#) pucuka válasza Pixi hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Üdv!
Nem ártana legalább egy frekimérő. . .
Következő: »»   3 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem