Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RGB led vezérlés euro scart RGB jellel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) alux hozzászólása Nov 29, 2010 /
 
Komplett házimozi rendszerhez szeretnék egy világítást tervezni, amit a házimozi vezérel RGB jellel. Mindig az aktuális szín - a 3 jelből kevert - világítana. 300 Hz vezérléssel, tárol és világít, töröl, új szín tárol világít. Azért 300 Hz, mert ez az 50 - 60 Hz egész számú első többszöröse. Így mindig a képernyő színéhez hasonló szín világítana a szobában filmnézés közben, illetve a mintavétel pillanatával megegyező szín lenne.
Ötleteket várok.
(#) kRoy válasza alux hozzászólására (») Nov 29, 2010 / 4
 
Parancsolj: http://www.elektor.com/magazines/2008/february/tv-surround-light.35....lynkx

Ha jól emlékszem ez a szám még pont megvan otthon valahol...
(#) alux válasza kRoy hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Bocs a késői válaszért, de most kerültem gépközelbe. Megnéztem a weblapot, ez surroundot emleget, én video R-G-B jelet akarom egyszerre "megjeleníteni". Sok-sok háromszínű led adná a mindig aktuális fényt. Első megközelítés, 3 tranzisztoros jelerősítő + 3 végfok a ledeknek. Erre kellene ötlet, tipp.
(#) Action2K válasza alux hozzászólására (») Nov 29, 2010 /
 
Bocs a bele vau-vau-ért, de a surround szó háttéreffektet jelent. A teljes mondat (cím lefordítva): Televíziós háttérfényeffekt. Persze lehetne angolul így is: TV background lighteffect. Csak ez inkább a háttérképre utalna, mint a TV mögötti háttérvilágításra. Egyébként, ha beleolvasol a cikkbe, akkor láthatod, hogy: "This lights up the background with colours that are dynamically matched to the image content."
Ezek a fények színekkel megvilágítják a hátteret, amelyek dinamikusan illeszkednek a kép tartalmához.
(#) fredandjoe hozzászólása Nov 30, 2010 /
 
Hello!

Jó hogy valakit érdekel ez a téma, így hátha jutunk valamire! Igazából ez a Philips Ambilight rendszerének az utánépítése lenne és külső RGB jelből nem is annyira nehéz ezt megoldani. Én is elkezdtem ezzel foglalkozni pár hónapja, de én ott akadtam meg, hogy a TV-ből hogyan lehet kinyerni az RGB jelet. Tehát ha alapállapotban TV-t nézel, akkor is működjön a cucc, ne csak a DVD játékos vagy a PC jeléből tudja kilopni az RGB jelet.
(#) Action2K válasza fredandjoe hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Ha a TV scart csatiján nincs kivezetve az RGB, akkor csak az alaplapról tudod megcsapolni. Viszont, így mindegy mit dugsz rá, mindennel működni fog.
(#) fredandjoe válasza Action2K hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Igen, de a TV-n általában SCART bemenet(ek) vannak és nem kimenetek... Tehát nehéz arról jelet levenni...
És egy új LCD TV-t nem annyira szívesen bontok meg, csak hogy az alaplapjához hozzáférjek...
Először optikai érzékelőkkel próbálkoztam, hogy a TV-n megjelenő színek átlagát RGB összetevőkre tudjam bontani és így vezérelni a ledeket, de aztán feladtam...
Gondoltam, hogy egy kis kamerával próbálkozok (akár egy régi webkamera is megteszi, nem számít a felbontás és a minőség) és a videojelből valahogy összehozni az RGB led vezérlést, de ez csak elmélet maradt...
(#) Action2K válasza fredandjoe hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Idézet:
„Igen, de a TV-n általában SCART bemenet(ek) vannak és nem kimenetek...”

Általában, de a Te TV-den megnézted, hogy van-e? Amúgy általában pont kimenetek is vannak a scart-on.
(#) fredandjoe válasza Action2K hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Félre ne érts, nem rosszindulatból írom, de szerintem egy TV-n sincs video kimenet semmilyen formában. Nincs értelme! Mit lehetne rádugni? Mégegy TV-t?
Egy TV-n csak bementek vannak, kivétel ezalól a fejhallgató kimenet és a házimozi részére hangkimenet akár digitális akár analóg formában. De ugye ez hang.
(#) Action2K válasza fredandjoe hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Egyáltalán nem veszem rosszindulatúan, sőt én sem akarok kötözködni, csak a hiányos ismereteid miatt feltételezed, hogy nincs kimenet, illetve nincs értelme. A mai korba talán már tényleg nincs (de azért mindjárt mondok egy példát, amikor van), de akkoriban nagyon sok létjogosultsága volt.
Nevezetesen, ha felakartál venni valamit videóra, akkor az olyan videókon, amik tuner nélküliek voltak, csak így lehetett. A 80-as években azért egy tuneres, OSD-s, öröknaptárasan programozható videó igencsak drága volt.
Aztán jöjjön az említett példám. Adott egy mai, modern, digitális tunerrel ellátott TV. Rögzíteni szeretném az adást... Nos? szerinted hogyan tudom?
(#) fredandjoe válasza Action2K hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Tényleg nem kötözködésként írom, de nem teljesen értelek és nem hinném hogy hiányosak az ismereteim.
Kérlek írj konkrét példát! Amit írtál, az nem igazán világos. Olyan nem létezik, hogy a TV adta volna a jelet a videónak és azt rögzítené. Az olyan videókat amibe nincs tuner, csak lejátszónak hívják és azzal soha nem is lehetett felvenni. Kíváncsian várom, hogy a digitális tuneres TV-vel hogy tudsz külső eszközre rögzíteni! Nem igazán értelmes amit írtál...
(#) alux válasza Action2K hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Csatlakozom Action2K-hoz. De alapban nekem nem a TV scart kimenet kellene vezérlésnek, hanem a DVD kimenet. Azon meg van R-G-B is. Erről akarom a fent említett világítást megoldani, úgy, hogy felerősíteni csatornánként a színeket. Három színű led szalag lenne a fényforrás, ami egy az adott pillanatban vett mintából lenne egy kevert szín. Persze lenne fényerő változás is teljes fényerőtől a derengő fényig. Ha valakinek erre lenne ötlete azt szívesen fogadnám. Csak érintőlegesen, aki TV-ről akarja a fényt vezérelni, az természetesen vegyen olyan TV-t amin van RGB kimenet, mert annak hiányában megoldhatatlan! De most már az antennaszolgáltatók adnak ilyen-olyan boxokat, amin szintén van RGB kimenet.
(#) fredandjoe válasza alux hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Én akkor is állítom, hogy nincs olyan TV aminek van video vagy RGB kimenete, csak bemenete van! Nincs értelme! Bizonyítsátok be, akkor elhiszem, csak egy konkrét példával! Egyébként tényleg nem vitatkozni akarok, mert 40 éve a szakmában vagyok a mai napig naprakészen.
Settopboxoknak tényleg van video kimenete, azzal nincs is gond. De nem mindneki akar olyant használni, valaki csak alap kábeltévét akar nézni.
Alux, olvasd el a 2. hozzászólást, ott a válasz a kérdésedre! Az tuti jó és működő megoldás! Megnéztem én is, van egy analóg megoldás műveleti erősítővel, az nagyon egyszerű. Van ugyanott egy másik PIC-es megoldás is, az már bonyolultabb.
(#) alux válasza fredandjoe hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Utoljára írom, és befejezem! DVD-ről és UPC digi boxról akarok LED világítást. Erről szól a témanyitó. Ha arra lennék kíváncsi, hogy kinek van a TV jén RGB kimenet, akkor azt írtam volna témanyitónak, de higgyétek el nem az érdekel.
(#) Action2K válasza fredandjoe hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
A csatolt videóban nincs tuner. A TV-m csatlakozói. (6. oldal)
(#) fredandjoe válasza alux hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Alux olvasd már el a 2. hozzászólást, ott van a kérdésedre a teljes válasz! Dokumentációval, nyákkal mindennel együtt, csak meg kell építeni és használni!
Engem meg más érdekel és ezért írtam, de jogos, mert én sem a TV-k RGB kimenetéről akarok vitázni, hanem a TV háttérvilágítást szeretném összehozni.
(#) fredandjoe válasza Action2K hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Elismerem tényleg igazad van, ezt a Sharp TV-t nem ismertem, ez egy különleges típus!
Helyesbítenék is rögtön: a TV-k 99,99%-ban nincs RGB kimenet, kivétel néhány nagyon ritka speciális típus!
A videóról inkább nem is írok semmit, az nevetséges...
Én 2009-2010-es LCD TV-kről beszéltem.
(#) watt válasza fredandjoe hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Érdekes, kipróbáltad, vagy csak vau!? Az én LG 42"-osomon van kimenet. A HDD felvevőmet erre dugom, miután nem antennán veszem a jelet, hanem a TV HDMI-n fogadja. Erről ennyit...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem