Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Scada, HMI megoldások
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dB_Thunder hozzászólása Ápr 3, 2016 /
 
Kedves Fórumtársak!
Azért nyitottam ezt a topikot mert a közeljövőben szükségem lesz a fűtési, és a lakásvilágítási rendszeremhez egy HMI-re, illetve pár adat folyamatos loggolására.

Ettől függetlenül egy halom más esetben szükséges lehet mérési adatok gyűjtése, azok megjelenítésére. Viszont a témakörben átláthatatlanul sok megoldást találhatunk a neten, a profi méreg drága megoldásoktól, az egyszerűig, és talán ingyenest is!

Visszatérve az én jövőbeli feladatomhoz!
Elsőnek a HMI hardverelem kiválasztásán agyaltam.
Jó lenne egy olcsó csilivili animált felületet adó megoldás, erre talán jó megoldás egy webes megjelenítést adó scada program, de ugye vannak szerver-kliens szoftvereket használó megoldások is. Ezért a fő megjelenítő lehetne egy tablet.

Viszont a szükséges lenne néhány, főként hőmérséklet érték egyszerű kiíratására lcd vagy 7szegmenses ledes kijelzőre a kazánházba. Ennek megoldására hirtelen semmilyen ötletem sincs.

Nézzük a többi harverelemet!
A lakásvezérlést egy Omron CS1G plc végzi a 128 IO-jával, a fűtést (fűrészporos beadagolót) pedig egy CP1L vezérli. Ez utóbbi cserélve, bővítve lesz mert kevés az IO pont, illetve illeszteni kell hozzá még az halom DS18B20-at, páratartalom-, fény szenzorokat és egy La Crosse TX-23 szélmérőt, valamilyen interfésszel.
Scada szervernek pedig jó lenne ha fel lehetne használni, a meglévő házi szerveremet, amin Ubuntu Szerver os fut.

Kommunikáció:
Jelen pillanatban soros interfészeim vannak mindkét plcben, köztük a távolság max 20 méter lehet, de mostani felállás szerint kb 4 méter lesz. A protokollt még nem találtam ki, ez nagyban függ hogy mit támogatnak a plc-k, illetve milyen interfészt alkotok a szenzoroknak.

Szóval ezekhez a gondolatokhoz várnék építő jellegű hozzászólásokat!
Előre is köszönöm!
(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Kifejezetten kerülni akarom a téma összemosását a házautomatizálással!!

Itt a hangsúly a Scada, HMI szoftvereken van! Azok fajtáit, lehetőségeit, alkalmazásait szeretném tárgyalni, ami teljesen független a megjelenítendő folyamattól!
Lehetne szennyvíztelep, vagy automata autómosó HMI-je is.
(#) Lucifer válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 3, 2016 /
 
Ha már Linux és Scada akkor nekem a Proview ugrik be.
(#) mohapower válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 6, 2016 /
 
Mi most csinálunk egy projektet, amibe egy olcsó PLC-t használunk, és egy szintén pénztárcabarát HMI/SCADA szoftvert. A PLC-be már jobban belemerültem. Programoztam már a nagy gyártók PLC-it is (Siemens, Omron, Mitsubishi...), de ezzel az olcsóbb PLC-vel teljesen meg vagyok elégedve.

Animációt még nem használtam a HMI-n, de az alapokat biztosan tudja. Előnye, hogy PC-n is tud futni, hátránya, hogy nem ingyenes (bár szintén nem drága). A fél órás verzió ingyenes, ha letelik, akkor csak újra kell indítani, és online lesz. A kikapcsolás a loggingolásnál probléma lehet, de ez attól is függ mennyi adat kell, és mire használná.

Kommunikációra mi modbust (RS485) használunk. A legtöbb PLC ismeri valamilyen módon, és saját készítésű hardverekkel is szépen működik. Nagy előnye, hogy távolra elvihető, sorolható, 2 vezetéken(+2 táp) lehet kommunikálni 32(akár 255) eszközzel.

Bármelyikről érdekelné infó akkor várom a kérdéseket!
(#) tamibandy válasza mohapower hozzászólására (») Máj 17, 2016 /
 
Szia mohapower. Melyik ez a PLC/HMI és milyen árban van?
(#) mohapower válasza tamibandy hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Szia!

Xinje PLC, és TouchWin HMI szoftver. Árlista van a magyar honlapon.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem