Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Scart osztó prioritás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Cruelhunter hozzászólása Dec 15, 2008 /
 
Sziasztok!

Laikusként kérdezek ezt szögezzük le az elején...

Adott egy 3-as Scart osztó Amennyiben én ezekbe egységeket csatlakoztatok akkor azok interferációt okoznak (zavarják egymást). Azt szeretném megoldani hogy legyen elsődleges, másodlagos és harmadlagos Scartom. Amit sikerült a témában összekaparnom: A scart a fekete-fehér kábelén egy fix jelet ad hogy a berendezés be van kapcsolva. Ezt lehetne "meglovagolni". Továbbá azt is kikutattam mint laikus hogy Tranzisztor segítségével orvosolható a dolog. (Bár ezt lehet hogy nem jól gondolom).

A probléma megoldásához kérném segítségeteket!
Segítségeteket előre is köszönöm!

-=Qxi=-
(#) djhans válasza Cruelhunter hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Az se mindegy milyen kábellel kötöd be a készülékeket. A sima somogyis scart kábel vagy hasonlók felejtősek. Olyan kell amelyben minden ér külön árnyékolt. Ha csak egy készüléket dugsz az elosztóba annak jó a képe? És ha mellé dugsz egy másikat az már rögtön bezavar?
(#) Cruelhunter válasza djhans hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Így van ahogy írod a második és a harmadik megjelenik "egymáson" ill egymást zavrava.
(#) titi válasza Cruelhunter hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Hali!
Lehet, hogy én értem félre, de tul.képp. te most inkább egy összegzőről beszélsz? (nem mindegy)
(#) Cruelhunter válasza titi hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Igen..

Csakhát laikusnak az mind1nek tünt... De most hogy mondod...
(#) titi válasza Cruelhunter hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Tehát több készüléket akarsz egy készülékre rákötni, de nem szeretnéd állandóan a csatlakozókat cserélgetni...
Vagyis az a cél, hogy amelyiket bekapcsolod, az automatikusan megjelenjen a kimeneten...
Akkor kell annyi relé, és tranyó, ahány bemenetet akarsz, meg még néhány apró alkatrész, ja és kell neki táp is. - Ez utóbbi megoldható egy dugasztápról is.

Most nem tudok rajzolni, de hátha valaki megteszi neked.
(#) Sebi válasza titi hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Igazából ezeket a csatlakozókat "eladásra!" gyártják, gyakorlatilag semmire sem jó, ellenállásokkal párhuzamosan van kötve az összes jel, az impedancia-illesztésről mintha nem is hallottak volna.
Tranzisztorból kell egy jó marékkal, inkább video-switch IC-t kell(ene) használni. Maxim gyárt ilyeneket, el kell nézni a honlapjukra.
(#) Action2K válasza titi hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Sziasztok!

Én egy ilyesmit javasolok Bővebben: Link
Semmi elektronika csak "egymást kiváltó" sorkapcsoló.
Árnyékolt kábelezés, fém dobozban. A hátlapra olyan csatikat raksz amit akarsz!
(#) Sallala hozzászólása Dec 15, 2008 /
 
A javasolt kapcsolós/relés megoldásokban az érintkezők kapacitásai nem okoznak további minőségromlást, áthallást zavarást? Az alapsávi videó jel - remélem jól írom - ami a scart-on közlekedik megahertz nagysgárendű nem?

Amit én javaslok, mert a dolog nálunk is előjött:
Gondolom van egy TV és három videó vagy dvd. A lényeg hogy a három jelforrásodat akarod a TV-re kötni.

Ha a készülékeid - jelforrásaid - modernebbek, akkor azokon két-két scart csatlakozó van. Nos, ezeket ebben az esetben láncba fel lehet fűzni. A szabványos működés az, hogy ha a készüléket kikapcsolod, akkor a láncban előtte levő készüléket összekapcsolja a láncban utánna következővel. Vagyis olyan, mintha a kikapcsolt készülék ott sem lenne.

Szóval összekötöd őket sorban, és amelyiket nézni akarod, azt kapcsolod csak be, a többit kikapcsolod.

Érdemes kipróbálni különböző sorrendben! És tényleg jó minőségű kábelek kellenek.


Egy plusz tipp SCART-hoz, a fentiektúől függetlenül:
ELőfordul, hogy amikor nézed a DVD-t, valahogy látszódik a képen halványan a TV adás képe. Ez azért van, mert rossz minőségű scartot használsz, a kábelen belül hiányoznak az árnyékolások. A scart a videóból is továbbít képet a tv-be és fordítva. Na ezzel van a baj, a TV-ből érkező kép "áthallatszik" a bejövő jelbe. A TV oldalon azt a tüskét, amin a video jel megy a videó felé, le kell törni vagy csak be kell nyomni és a probléma megoldódik.
(#) Cruelhunter válasza Sebi hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Mit is szeretnék megoldani még 1x...

Adott egy TV ennek egy scart bemenete van. Vásároltam egy Scart közösítőt de ez "nem inteligens" én azzá szeretném tenni. Valahogy úgy mint a PC-k megszakításkérelme van megoldva. Tehát alapértelmezett a Scart3 lenne. Ha Scart1 vagy Scart2 Bekapcsol akkor annak a képe jelenik meg a tv-n. Ha megy a Scart3 és Scart2 és bekapcsol a Scart1-en az egység akkor a Scart1 képét adja egészen addig amíg ki nem kapcsol a Scart1 egység.

Sebi javaslata jónak tűnik de kellene a Maxim oldalának címe (linkje).
(#) szabics válasza Cruelhunter hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
scart 1 a videójelben figyeled a szinkronjelet ha van akkro vagy analógkapcsolókkal vagy relével átkapcsolaj a kimetre, egyben bontja mindegyik scart bemenő jelét. Scart kettőn a jel uygan ez a fiygelés csak de csdak a scart három jeleét kpsolja le az ővét meg rá a kimenetre. Scart3 szinkronjelfiygelés ha van jel rákpsolja vag talán nem si kele direktbe mehet mert ha jön bárhol jel úgyis lekapcsolaj a feljebb lévő.
No ha nwmtudtam elmagyraázni szólj megy skicc.
(#) Cruelhunter válasza szabics hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Na ez az amit szeretnék megoldani. A logikai menete megvan. De mivel láma vagyok a témában segítség kellene, olyan szájbarágósan (mit-miért? hova?) beültetésit és magát a nyákot már meg tudom csinálni utánna. A pontokon túl egy nagy Milka a hála az általa választott ízesítéssel a pontok mellé. :yes: Az kap pontot akinek a válasza kielégítő.

Logikai táblázat: Itt!
(#) Inhouse válasza Cruelhunter hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Én csak 2-est csináltam az egyszerűbb volt, 1 tranzisztor és egy relé. Minimum 3 váltóérintkezős kell, mivel kép és sztereó hang amit kapcsolni kell. Az én relém nem csinált semmi malőrt, jó a kép és a hang is. A kábeleknél sem ilyen nagy gond rövid darabon a minőség.
A szinkronjel figyelést írta valaki, hát ahhoz fel kellene kötni a gatyeszt...
Szóval kell 3 tranzisztor, 3 db 3 morzés relé, pár ellenállás és dióda.
Az NPN tranyók egy bázisellenálláson keresztül kapják a 3 bemenet kapcsolt 12V-ját (nem szinkronjel), emitterük testre, kollektoruk a relé egyik lába, a relé másik lába a + tápfesz, pl. dugasztápról. A relével illik párhuzamosan kötni egy diódát záró irányban. Az első bemenet tranzisztorának kollektoráról egy-egy dióda megy a másik 2 tranyó bázisára közvetlenül, az ellenállás mögé természetesen, a katódjukkal a kollektor felé. Valamint a 2. tranyó kollektoráról egy ugyanígy a 3. tranyó bázisára. Így az első ha kapja a kapcsolt 12V-ot a SCART-on, a többi nem tud behúzni, hiába kapnák ők is. A második csak a 3-dikat tiltja. Tehát így eléred azt, hogy ha az 1, megy, a többi nem, ha a 2. megy (az első nem term.), akkor a 3. nem, ha csak a 3. megy, akkor az kapcsol.
A relékkel szépen kapcsolod a közös pontra, a kimenő SCART-ra a videó és audió jeleket.
Amivel én mindig bajban vagyok, az a ki és bemenet jelölés a SCART-nál. A szetteknél azt szeretem, ha nyíl van a jel irányának, azt nem lehet elrontani...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 17, 2008 / 6
 
Mivel itt nem a relé alapállapot/behúzott a 2 állás, mint a 2 bemenetűnél, elég, ha a relék 3 záróérintkezőt tartalmaznak. Egyszerre csak 1 lehet behúzva, ezért tulajdonképpen ez egy 3 állású váltóérintkező...

3 bemenetű automata SCART (elsőbbség: 1->2->3)

Üdv
Inhouse
(#) Cruelhunter válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Hali!

Végre valaki aki érti miről is van szó a tiéd a nyerő megoldás. Ehez kell külső áramforrás, vagy le lehet venni a Scartról? (Itt 14V-ról is írsz). Valamint még az alkatrészlista kellene nekem. (Szinte teljesen láma vagyok a témában...) megtervezni a nyákot és elkészíteni azt eltudom. (Érdekel az elektro de mivel nem ezt tanultam nehéz de folyamatosan tanulok.)
(#) szabics válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Lm1881 nagyon egyszerű olcsó ic.
Megoldás az is ha a videó jelet egy integrálótagra vezted és ha van jel akkor a tranyó nyit rellé meghuz a korábban leirtak szerint
A elé kontaktus semmi gondodt nem okoz a videójelben, nem oylan hisztis az mint sokan hiszik
szóval két tarnó elelnálláok két relé és meg van oldva
AZ lm1881 egy elegán megoldás lenne: De ez útóbbi jóval egyszerűbb )
(#) Cruelhunter válasza szabics hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Nekem ma méret is számít minél kissebb annál jobb... Nem tudom melyik megoldás a jobb...
A lényeg hogy betáp nélkül szeretném megoldani csak simán belerejtve a scart közösítőbe...
(#) Inhouse válasza Cruelhunter hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
A SCART kapcsolt 12V-ja nem lesz jó, alig terhelhető, kell a külön táp.
Nekem sikerült egy kettes SCART osztóba belepakolnom. Vettem egy dupla relét, 2 helyett 4 kockacukor méretű, de egy behúzótekerccsel. A 2 SCART aljzat egy panelon volt összehuzalozva, a megfelelő pontokat elvágtam és rövid sima vezetékekkel rá a relére és vissza...

Üdv
Inhouse
(#) zsolt102 válasza Cruelhunter hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Vásárolhatsz komoly scart elosztót igényeidnek megfelelően a conrád szaküzletben ami pesten van
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem