Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Schenk ASG Rapid 11 kerékkiegyensúlyozó kijelző probléma
Lapozás: OK   1 / 1
(#) bortnyakn hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
Tisztelt olvasók, hozzáértők!

A mellékelt képeken látható kerékkiegyensúlyozó gép panelján a helymeghatározó kijelző egyike nem működik (1-nem működik, 2-működő, 3-cserélt IC tranzisztorokkal helyettesítve-egy szerelő szerint az lett volna a rossz, de nem). Van a panel megtáplálásához kapcsolási vázrajz, melyen megtalálható, hogy melyik érintkezési/kapcsolódási ponton, milyen feszültségeket kap a képen látható panel (mellékletben). A láttak alapján van-e valakinek valami ötlete a probléma megoldására?

Egy illusztráció itt található.

A képen megjelöltük a jelenségeket. Mindenféle ötletet ami a megoldást elősegíti azt nagyon megköszönöm. Ha valaki esetleg úgy érzi meg tudja javítani elküldöm postán, természetesen a saját költségemen és a javítást kifizetem.

Várom válaszaitokat, köszönettel,
Bortnyák Nándor *
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
(#) proli007 válasza bortnyakn hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Hello!
Látom nem válaszol senki. A panelhez egy kapcsolási rajz nem ártana, sokat lendíthetne. De félő, hogy az nincs. Javítani a jeladók nélkül csak "ráolvasással" lehet. Vagy is ha az áramkörben belső fizikai gond van és azért nem jelez a kijelző (vagy mit nem csinál) akkor megjavítható. De ha azért nem jelez, mert felfedezi, hogy a jeladó nem jó értéket ad (vagy valami ilyesmi) akkor az gond,mert gondolom az egész berendezést nem gondoltad postázni. A másik, hogy érteni kellene hozzá, hogy hogyan mér mire mit tesz az áramkör. A szervizesnél (aki gondolom már látott ilyent) csak akkor leszünk "erősebek" ha Ő áramkör szinten gyengébb nálunk..
üdv!
(#) bortnyakn válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Köszönöm a hozzászólásod. Megmértem a jeladóból kijövő feszültségeket. Két kapcson jön ki egyforma feszültség, tehát a jeladók jók szerintem ( 1, 5 v amikor el van takarva az adó és a vevő, és 9,9 v amikor nincs eltakarva ). Valóban jó lenne kapcsolási rajz, próbáltam a gyártól beszerezni, de nem adnak. Nincs valami ötleted, honnan lehetne szerezni?
(#) proli007 válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Hello!
Sajnos nincs ötletem, honnan lehetne rajzra szert tenni, kirajzolni meg cseppet húzós feladat. A leírásodból arra következtetek, hogy optikai jeladók lennének benne?
üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) bortnyakn válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /
 
Üdvözöllek!

Igen, úgy magyarázta nekem, egy szakember, hogy olyan, mint a távirányító és a tv kapcsolata. Este tovább fogok méregetni, hátha találok valami támpontot.
(#) sny válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Nem néz ki vészesen bonyolultnak. Az kár, hogy valami tv szerelő? már belekókányolt. Van kép az "előtte" állapotról is? Esetleg arról, hogy pontosan milyen IC-t helyettesített ki?

Hol található a masina?
(#) bortnyakn hozzászólása Ápr 9, 2013 /
 
Üdvözöllek!
Nagyon örülök, hogy válaszoltál, mert teljesen tanácstalan voltam.
Helyileg Tornyosnémetiben vagyok. Ez a szerkezet Kassáról került hozzám. Azt mondta az előző tulaj, hogy jól működik. Mechanikai problémája volt, az jó. Sok évet állt egy garázsban, használaton kívül. Amikor kipróbáltam, akkor is ez volt a jelenség. Mivel Magyarországon nem nagyon van ilyen gép, Kassán megkerestem egy szerelőt, aki azt mondta, hogy az az ic a rossz. Próbáltuk beszerezni, de Miskolcon nem tudtuk, még rendelésre sem. Ekkor mondta az ismerős tv és egyéb szerelő, hogy ki tudja váltani tranzistorokkal. Ez, mint látható, megtörtént, a jelenség nem változott.. Az ic számát meg tudom kérdezni. Na, de itt nincs vége a dolognak. Ennek hatására vettem egy másik panelt, melyet hirdetett egy úr. A gép alaprajzából kiindulva azt gondoltam, hogy jó lesz vele, mivel a rajzon az szerepel, rapid 11-17. Ebböl gondoltam, hogy a vezérlő jelek ua. azokra a lábakra érkeznek a panelra. De sajnos azon nincs szinte semmi reakció. A következőkről tudtam meggyőződni: A rajz szerinti feszültségek feljönnek a panelra. A jeladók egyformán működnek, egyik helyzetben 1,5 v, másik helyzetben 9,9 v-ot adnak a panelra. Ha a két kijelzőt megcserélem, akkor is megmarad a jelenség.

Hát itt tartok, várom köszönettel tanácsaid.

Üdv Nándor
(#) sny hozzászólása Ápr 9, 2013 /
 
Ezt a szerkentyűt kapcsolási rajz híján a helyszínen kellene kimérni, oszcilloszkóp használatával.
Azt is célszerű lenne megnézni, hogy a kijelzőt vezérlő ic bemenetére érkezik-e egyáltalán valami.
Sajnos a TV szerelők nagy része nem ezekre a logikai áramkörökre van berendezkedve, így nincsenek 100%-ig tisztában azzal, hogy mit mire szabad cserélni.

A helyzetet nehezíti, hogy tőlem kb. 220 km-re vagy...

Tegyél fel egy nagyfelbontású képet az új, sértetlen panelről is, és a mókolt panelről is.
(#) bortnyakn hozzászólása Ápr 9, 2013 /
 
Köszönöm a válaszod. Este felteszek képeket, de a másik panelon ellenkező oldalon van a kijelző, és másképp van rajta minden. Az igaz, hogy mindegy melyiket sikerül rendbe hozni. A feszültséget is megmérem az ic-nél.

Üdv Nándor
(#) bortnyakn hozzászólása Ápr 9, 2013 /
 
Feltettem a galériába a képeket, rem. jól látható (a képet teljesbe meg lehet nyitni a képre kattintás után, ha nem fér be a képbe, akkor alul direkt link, és úgy megnyitni).

Mértem az IC helyettesítő tranzisztorok lábait, megjelennek a feszültségek, ugyan az ami a panel kapocslécén, tehát nem csökkentve. Viszont azt nem tudom, hogy ugyanannak kell-e lennie. Azt nem értem, hogy a két kijelzőt egy IC vezérli, lehet ilyen?

Várom válaszod, köszönettel.
(#) sny válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
A kijelzők típusa micsoda?

Meg kellene nézni a kijelző meghajtó ic-k bemenetét, kimenetét, hogy történik-e valami változás.
Szintén ki kellene logikázni a 4029 BCD számlálókat.
Az eredeti IC mi volt, amit kiműtött a szerelő?
(#) bortnyakn válasza sny hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
A kijelzők típusa: FND560
936 12
Ic:/ 917
MM74C86N
CD40708CN Ez van benne, a felső kijelzőé, ugyan ilyen lett helyettesítve. Nem tudom melyik az a 4029 BCD számláló, hol vannak, hogy néz ki. Valamint írd le, az ic-éknek melyik a bemenete, és melyik a kimenete? Ha ezt megírod, akkor megmérem a feszültségeket.

Köszönöm előre is.
(#) proli007 válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Hello! Ez a CD40708CN nem véletlenül CD4070BCN? üdv!
(#) bortnyakn hozzászólása Ápr 10, 2013 /
 
Este megnézem, de könnyen lehet, mert elég rosszul látszik.
(#) bortnyakn válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Az ic-én a feliratban valóban B betű amit 8-asnak néztem, ami ki van váltva tranzistorokkal, azt megtaláltam. CA3082 alatta RCA 914.

Várom a továbbiakat.
(#) NZotya válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Üdv!
A 40v 470 mikros kondi nem ér hozzá semmihez?
Kicsit katyvaszos a dolog De ha jól vettem ki, akkor ez a gép nem olyan, mint az "illusztráció" képen; szóval itt akkor nem 2, hanem 1 darab dupla 7 szegmenses "kijelző" van, amiből ugye az alsó nem működik, de a foglalatban fel lett már cserélve. Az ic-k adatlapjait megnézve a CA3082 (, ha jól vettem ki ez lett 7 db tranzisztorral helyettesítve) hajtja meg a ledeket (kijelzőt) előtét ellenálláson keresztül. E fölött van egy MM74C86N ic, ami egy 4-szer 2 bemenetű vagy kapu, TTL (5v) kimenő jellel, amit a CA3082 kap meg (vagyis a tranzisztorok). Nem értem hogy jött ide a CD4070BCN , de ez is ugyan olyannak tűnő "OR Gate".
Véleményem szerint mivel a 14 szegmensből (ledek) a felső 7 jó, ezért a helyettesítő operáció sikeres volt, és a hiba inkább a az MM74C86N-ben és az az előtti alkatrészben keresendő...
(#) NZotya válasza NZotya hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Jobban belegondolva az MM74C86N-nek is jónak kell lennie...
(#) sny válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Mérjél egy feszültséget légy szíves a két kijelző közös katódja között (8. láb).
Valamint egy ellenállást is a földhöz képest mindkét kijelző katódján.
(#) sny válasza sny hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
A kijelző adatlapja itt:
kijelző
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
(#) bortnyakn hozzászólása Ápr 11, 2013 /
 
Üdvözöllek!

Először is köszönöm, hogy gondolkodsz a problémám megoldásán. A CD4070BCN ez a kijelző melletti ic-én van a MM74CB6N felirat alatt. A CA3082 ic lett kiváltva a tranzistorokkal. A 40v 470-es kondi nem ér semmihez. Próbáltam mérni feszültséget a tranzistorok lábainál és az alsó középső tranzistor bal oldali lábának mérésekor a műszer végével összekötöttem egy másik lábat és akkor világít az alsó kijelző középsője, amely egyébként csak halványan felvillan a centírozás közben. Pedig ez a legfontosabb, mert ez határozza meg a a felnire felütendő súly helyét. Ebből kiindulva, lehet olyan, hogy egy új tranzistor hibás? Vagy lehet az előtét ellenállás hibás? Mit jelent az "OR GATE" ?
(#) NZotya válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 

No, akkor nagyjából jól vettem ki a dolgokat.
Az "Or Gate" jelentése: vagy kapu.
Legelőször az előtét ellenállásra gyanakodtam, de ha jól látom, akkor 1 db van; mégpedig az 1-es és 3-as (berajzolt) nyíl közt, szóval az nem lehet.
Lehetni lehet, hogy hibás; de sajnos a képről nem tudom kivenni, hogy miként lett reprodukálva a CA3082. Ha tudnál erről a részről mind a két oldaláról másik képet készíteni, és/vagy lerajzolni, hogy hogy is vannak összekötve, az jól jönne!
(#) sny hozzászólása Ápr 11, 2013 /
 
Pont erre gondoltam, hogy megnyúlhatott az előtét ellenállás. Tranzisztor hiba is lehet.
Az "or gate" vagy kaput jelent.
(#) NZotya válasza sny hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
9:47
Egy oszcillátorra(l) jár az agyunk!?
(#) NZotya válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Így kellene bekötve lennie...
(#) bortnyakn válasza NZotya hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Köszönöm NZotya, úgy vannak bekötve, ahogy a képen van.

Kértem egy centírozószerelőt, hogy fussa át ezt a fórumot, és azt ígérte, hogy estefelé szakmai szemmel átnézi, és megírja a véleményét.
(#) NZotya válasza bortnyakn hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Nagyon szívesen!
Majd írd meg mi lett; ja írtad, hogy lesz véleményezés!
További szép napot!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem