Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Servo-sound
Lapozás: OK   1 / 1
(#) boy23w hozzászólása Márc 18, 2008 /
 
Nos ez egy érdekes szerkezet pláne hogy 40 éves, és még hibátlanul működik! Évekkel ezelőtt üzemképtelenül kaptam, és magam sem néztem semmibe, míg meg nem hallottam szólni és a rádióját be nem üzemeltem.
A SABA rádiós erősítőmet 1-2-re eltüntettem a háztól! Aztán sokminden változott és jópár évre felkerült a padra. Azóta PC és NET em is van, és gondoltam ráérő pillanatomban utána nézek a régi cuccaimnak. Mindenről (Tesla B100, Sanyo táskarádió, REMA Arrietta) találtam vmit, de erről SEMMMMIT!!! Közben be kellett költöznöm Debrecenbe, és nem akartam két kis PC speakert nyekeregteni, és behoztam.aki látta le volt döbbenve, de a képeken majd ti is megnézitek. Na de elég a rizsából, nézzük mi is ez:
-Van egy tuner hozzá amire az van írva, hogy
SOLID STATE F.E.T MULTIPLEX FM STEREO TUNER.
Nos a kora ellenére mint a neve is mondta, hogy sztereo, de AFC és zajzár is található benne egy térerő mérővel és egy \"tuning \" műszerrel. Továbbá otthol is de itt Debrecenben sem hallottam még zajt belőle, még egy pisszenéstsem. a PC-m sem nagyon bántja. És olyan letisztult a hangzása és kellemes, még más erősítővel is.
-Az \"erősítő\"(Aperiodic HI-FI) érdekesebb, mert aktív hangrendszerről van szó, amiről az előfokra oldalanként külön kábeleken visszamegyen a tápfesz. Az előfokon a hangszín igencsak meredeken emel, és egy db IC sincsen benne, csak is tranyók, meg kondik ellenállások. Zener diódát sem találtam benne.
-A hangfal is érdekes, mert Germánium végfok és éppen ezért meseszépen szól! Olyan lágy kellemes, olyan természetesnek ható fület egyáltalán nem bántó mélyek és magasak jönnek belőle. Tudjátok nem az a kopogó, agyon eröltetett kemény mélyek, ami a mai soroztaban legyártott hangtechnikai cuccokat jellemzi:S
(A rossz nyelvek mondják hogy zajos, de elmondanám hogy egy mai komoly, márkás HI-FI torony zajosabb mint ez a GE kütyü. Érdekes ugye?)
A hangfal zárt, és rétegelt lemezből készült. A hangszóró 4 ohm os öntvény alumínium kosaras duplatölcséres, papírmembrános de vászon peremes és furcsa színű mágnes van rajta.
A végfok dugig van védelemmel(Hővédelem,áramvédelem,felépítésénél fogva DC sem jut ki a kimenetre), de nekem a villogó izzó tetszik benne. Ha nagyon hajtom akkor villog és a hangfal visszaveszi az erősítést, és így megkíméli a hangfal életét Valamelyik nap tönkre ment az egyik, és szétszedtem és kicseréltem a táp kondiját, és érdekes volt, mert DUCATTI volt a márkája és 1963.03 ban gyártották. Tettem bele egy másikat de azt tudni kell, hogy olyan vastag volt mint egy góliát elem és 1,5 szer hosszabb és 50V/ 2000µF ra volt képes. Egy Grundig TV ből pótoltam de azt tudjátok mekkora...hát igen! Meg gyűlt a felfogatással a bajom!
Egy avatatlan embertől megkérdezzük szerinte hány W os? Azt mondta 2x30. Mikor mondjuk hogy ez csak Kb 10W nem akarta elhinni!
Érdekes hangtechnika ugye?
Nekem az a kérdésem hogy ki tud erről valamit? Ki hallott már róla bármit erről a márkáról?
Egy haverom szerint értékes dolog...én nem tudom...szal szerintetek használjam tovább vagy tegyek be helyette vmi mást? Mit gondoltok erről az egészről?
(#) boy23w hozzászólása Márc 18, 2008 /
 
"(A rossz nyelvek mondják , hogy zajos, de elmondanám, hogy egy mai komoly, márkás HI-FI torony zajosabb mint ez a GE kütyü. Érdekes ugye?)" Egy kis helyesbítés, mert nem a hangrendszerre mondják, hogy zajos, hanem a Germánium tranyók alapból.
Tudom, hogy zajosak, de engem nem érdekel csak szóljon nagyon szépen mert a hangfalt úgysem a fülemre akasztom
(#) bbb válasza boy23w hozzászólására (») Márc 18, 2008 / 4
 
ha valóban olyan szép hangja van, mint írod, akkor a helyedben csak azért mert régi nem bántanám. magyarul amíg szól, és produkálja azt a hangminőséget, ami az írásodból lejön, addig le nem cserélném! (valószínűleg utána se, inkább próbálnám ezt megjavítani)
sajnos egy hasonlóan összeszokott, jó rendszert találni igen komoly pénzösszegbe kerül, és szerintem a hangminőség sokkal fontosabb az erőnél, tehát a kicsi wattszám marhára nem számít. ha valóban nincs benne semmi beszerezhetetlen technika, akkor érdemes megtartani, hiszen a javítása is jóval egyszerűbb lesz, mint valami ic-vel bíró csodaszerkentyűnek, amiben ha bedöglik az ic, akkor fél életed rámegy a keresésre...

összefoglalva: amíg meg vagy vele elégedve, és nincs egy rakat pénzed, addig tartsd meg! (és később se add el, külön olvasószobába jól jöhet)
(#) kaszarobert válasza boy23w hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Egyszer olvasgattam, egy 1954-es kiadású, hangosításról szóló, könyvet. Sajnos most nem találom, de ha meglesz leírom a címét. Nagyképűen vettem a kezembe, aztán nem tudtam letenni. Jórészt ugyanazok voltak benne leírva amit, ma is elmondunk a hangszórókészítésnél illetve teljesen természetesnek vette, hogy a Hifi az 20-tól 20khz ig visz, zajok, torzítások, erősítőalapkapcsolások, mikrofonozás stb. Persze csövekkel. Minden ami lényeges benne volt. :yes:
Tehát amikor a te cuccod készült, már tudtak jó készülékeket készíteni!!!
(#) boy23w válasza bbb hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
A hangja gyönyörű, meg azzal a pici teljesítménnyel is elég nagyot és jól bír szólni! A lecsrélését kímélésnek gondoltam, mert van otthol egy rossz másik régi erősítő de az fiatal csak 20 éves Azt gondoltam hogy megjavítom és ezt pihenttem. A javításával nem lenne gond mert nagyon jó felépítésű! Átkinthető meg minden. Egyedül a tranyók volnának gondok, mert ilyeneket még másban nem láttam, de az sem vészes, mert más Ge tranyót lehet találnék valahol a fiók mélyén
(#) Benzol válasza boy23w hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Érdekes szerkentyű Ezeknek a régi tervezőknek még volt stílusuk.
(#) boy23w válasza kaszarobert hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Sőt, szerintem igazán jó cuccokat akkor tudtak készíteni! Gondolj bele: Még mindig készítenek csöves erősítőt, pedig ma már elég kölcséges és időigényes az előállítása. A techniaki fényévet nem is számolva, de ezek a régi cuccok mégis többet tudtak, és többet bírnak! Érdekes is ez
Az évkönyves dolgot nagyon megköszönném mert 2 órás böngészés után csak egy német címet találtam, de semmi mást! egyáltalán nem egy elterjedt dolog!
(#) boy23w hozzászólása Márc 19, 2008 /
 
Egy kérdés. Ezekkel a topicokkal nem igazán boldogulok mert, valaki megváltoztatta a topic nevét (ráadásul rosszul) holott nem is azt adtam névnek. Ez az eredeti neve:
"SERVO-SOUND...Mond ez valakinek valamit? Minden esetre érdekes lehet..."
(#) ha6pc válasza boy23w hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Szia!
Rákeresve valami belga rádiómúzeumot találtam.
Gratulálok,örülj neki!
Azidőtájt amikor ezeket a holmikat gyártották,még becsületesebben,színvonalasabban készültek a rádiók.
Nem úgy mint mostanság a "műanyag-muzsikcenterek",amik ki vannak csicsázva díszítve,króm csillogó,led villogó,akármi. Hogy aztán három év múlva riszájkling legyen a sorsuk.
(#) boy23w válasza ha6pc hozzászólására (») Márc 19, 2008 /
 
Utána fogok járni a múzeumnak mikor egy kis időm lesz. Egyébbként 100%osan egyetértek veled! Az is sok energiával, munkával jár hogy megcsináljanak egy 3 évig működő kacatot, de ha belegondolsz ez 40 éves kütyü és lényegében még környezett kímélőbb is mert, fa a burkolata ráadásul több mint 14x annyi idős és sztem a befeketett energia és környezet rombolás míg ez a rádió elkészült sokkal kevesebb energia és anyag mint 14db csicsa kacatot legyártani, amit újra beolvasztanak újra felhasználnak és újra rádiót készítenek belőle, ami újjabb 3 évet bír(hanem kevesebbet) szal ha ezt nézzük ez rengeteg energia, munka és környezet rombolás! Ráadásul a paraméterei sincsenek egy súlycsoportban! Ezt munka volna kinyírni(most is FM9.. szól rajta változó hangerővel), azt pedig munka volna csak 10 évig megőrízni olyan állapotában mint most ez a hangrendszer van nekem.
(#) boy23w válasza ha6pc hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, de sajnos nem lettem sokkal okosabb a Belga múzeummal, és nem sok mindent írtak róla. Egy angol szöveget találtam róla, de csak általánosan beszéltek róla. De én akkor is kíváncsi vagyok arra, hogy ki (kik) mikor és hol készítették.
Úgy döntöttem, hogy sem a padra nem viszem vissza, sem használni nem fogom, mert sajnálom és megsínyli (legalább lesz mit mutogatni a fiamnak és az unokáimnak), hanem itt hagyom Debrecenben és inkább készítek egy kis erősítőt két 16cm es oszlop hangfalal (már minden van hozzá), és azt bömböltetem majd. Igaz nem lesz olyan szép a hangja, de sajnálom használni:S
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem