Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMC digitális vákuum / nyomáskapcsolók
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Rahed Lee hozzászólása Dec 7, 2018 /
 
Sziasztok!

Egy SMC digitális vákuumkapcsolóval szeretnék vezérelni egy vákuumpumpát. Egyedi építésű, egy hűtőgép kompresszorra épült szerkezet, aminél kialakítottam egy vákuum-kört is.

Az lenne a feladat, hogy a hűtőgép kompresszor kapcsolgatásával tartsa a vákuum-értéket -0,5 és -0,8 bar között. Egy SMC ZSE30-01-65 típusú digitális, programozható vákuumkapcsolóval szeretném vezérelni. Utánajártam, a szenzor alkalmas erre a célra. A gyári leírásban találtam egy egyszerű kapcsolási rajzot, de nekem ez így kevés. Nem rendelkezem annyi tudással e téren, hogy egy ilyen paraméterek nélküli sematikus rajzból össze tudjak rakni valamit. Gondolom egy szimpla kétáramkörös relével nem menne a dolog. Az SMC központtal is váltottam néhány emailt. Elég segítőkészek voltak, de több kérdésemre sem kaptam választ, nem akarom tovább nyaggatni őket. Gondolom sokkal fontosabb dolguk is van annál, hogy a hozzám hasonló amatőröket pátyolgassák.

Hálás lennék, ha valaki tudna segíteni ezügyben. Mi kellene nekem ahhoz, hogy kapcsolgassa a kompresszort.

Bővebben: SMC adatlap

Külön mellékelelem az adott típushoz megadott rajzot.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) zolika60 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
A rajzodon ott van. A barna és a kék vezeték közé bekötsz egy DC áramforrást. 12, vagy 24V. A Load feliratú helyre pedig egy relé tekercsét ami a bekötött tápnak megfelel. Azzal aztán kapcsolhatod a kompresszort.
(#) GPeti1977 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Inkább szilárdtesrelé (SSR), ha relét használunk itt is kell a dióda a tekerccsel párhuzamosan.
(#) Rahed Lee válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Köszönöm szépen, akkor mégis csak úgy van ahogy eredetileg elképzeltem. Csak az zavart meg, hogy a gyári leírás szerint az enyémen nincs analóg kimenet, ezért azt hittem, hogy valami komolyabb jelátalakító kapcsolás kell.
(#) Sebi válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
Igen. Analóg jelnél neked kellene megépíteni a komparátor részt, amivel be tudod állítani a be- és kikapcsolási nyomás értékét (nyilván hiszterézissel).
Nem néztem az adatlapot, de az értékek nyilván az eszközön beállíthatók.
(#) Rahed Lee válasza Sebi hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
Igen az SMC-től kaptam egy online segédprogramot, ott bejelölgetem a paramétereket és kiadja, hogy melyik gombot milyen sorrendben nyomogatva, mit kell látni a kijelzőn. Van hiszterézis mód is. A PNP kimenetnél aktválható csak a "window comparator mode", azzal lehet belőni a működési tartományt.
(#) Rahed Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Ha sima teljesítményrelét használnék, akkor azt nem elég csak úgy bekötni, ahogy a rajzon látható? Milyen dióda kellene pluszban?
(#) Rahed Lee hozzászólása Dec 9, 2018 /
 
Találtam egy másik SMC kapcsolási rajzot is, ott az áll, hogy "Max 80 mA" és "Residual voltage 1 V or less" A 80 mA és az 1V maradék feszültség határérték hol mérendő és mire vonatkozik?

Elnézést kérek a nagyon amatőr kérdésekért, de nem szeretném elfüstölni a digit szenzort.
(#) Mate78 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Használhatsz hagyományos relét is,de a megadott max kimeneti áramot (80mA)ne lépd túl.
A rajzod szerint kösd be.A nyomáskapcsoló OUT lábára (fekete vezeték) kösd a relé A1 kivezetését, a negatívra (kék vezeték) a relé A2 kivezetését.Relével párhuzamos diódának én egy bármilyen 600-1000V/1A-es típust használnék, pl. 1N4007.
(#) Rahed Lee válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Ez úgy értendő, hogy a szenzor bemenetére kötött táp áramerőssége ne legyen több 80 mA-nél?
(#) Mate78 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
A szenzor max 80mA-t képes kiadni.Tehát max ennyi lehet a terhelés, azaz a kimenetre kötött relé árama.Ha 24V-os tápfeszültséget használsz, tehát 24V-os a reléd is, akkor minimum 300Ohmos legyen a tekercsellenállása.Így oK?
(#) Rahed Lee válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Köszönöm szépen a fordítást, így már értem
(#) Gabó válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Tegyél a kimenetére egy ilyet, és ezzel kapcsolod a rendes vezérelt mk-t...
Nem egy atomfizika ezt a cuccot bekötni. Leírás egyértelmű.
Bővebben: Link
(#) Rahed Lee válasza Gabó hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Köszi a tippet, bár tartok tőle, hogy ez túl terjedelmes darab lenne nekem. Igen kis helyre kell beszuszakolnom a komponenseket, mert amikor terveztem a kompresszort, nem kalkuláltam azzal, hogy kb. 10 perc alatt leereszti a vákuumot a rendszer, ezért nem képeztem helyet a vezérlésnek. Ez egy aprócska grafikai kompresszor. Ugyanolyan technológiával készítettem, szereltem a vákuumkört is mint a nyomáskört, de valahogy még sincsenek pariban. A nyomáskörben kicseréltem a gyorscsatlakozót, ezzel olyan szivárgásmentes lett, hogy feltoltam 8 bar-ra és nem hiszek a szememnek, hogy két napja áll a sarokban és egy tizedet sem engedett. A vákuum valamiért nem bírja így, ezért kell kapcsolgatni szakaszosan.

Látom én is, hogy nem egy nagy kaland ez a vezérlés, csak igen drága ez a digit szenzor és nem szeretném, ha a hozzá nem értés okán odakozmálna.
(#) Gabó válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 9, 2018 /
 
Nem feltétlen kell a foglalat, használhatod magát a jelfogót is, hogy a lábaira forrasztod. Nem túl elegáns, de ha nincs más...
Igen ezek érzékeny dolgok, de leírásba minden megtalálható.
(#) Rahed Lee hozzászólása Dec 15, 2018 /
 
Ma végre sikerült összeépítenem a vákuumvezérlést a kompresszorral. Úgy tűnik, hogy rendben, a tervek szerint működik a duál rendszer, vagyis kompresszorként és vákuum szivattyúként is rendesen dolgozik. Megépítettem a tápot, egy 16A-es relével, stab IC-vel.

Az SMC vezérléssel ellenben erősen küzdök. Nekem ez új terület, de ahogy olvasgattam az ide vonatkozó leírást, azt hittem, hogy egyszerűbb lesz a felprogramozása. Az elvárásom nem nagy, annyit szeretnék, hogy -0.5 és -0.85 bar között kapcsolgassa a rendszert.

Nekem első olvasatban úgy jött le, hogy "window comparator" módban megadom a tartomány alsó és felső határértékét és ezen tartományon belül automatikusan tartja majd a vákuum értéket. Van standard és reverse mód, Itt csak annyi a különbség, hogy tartományon belül, vagy kívül adja a jelet. A hiszterézis értéknek a gyártó min. 0.006 bar-t ad meg.

Hiszterézis módban, csak egy nyomásértéket lehet megadni, tartományt nem.

Valahogy nem akar a beállított vákuumtartományban maradni, hiába állítom be az alsó és felső értéket. Nekem ez a hiszterézis dolog kicsit magas, pedig itt lesz a megoldás kulcsa úgy látom. A hiszterézis állítgatásával már néha majdnem sikerült a kívánt kapcsolási tartományba hozni, de arra nem tudok rájönni, hogy ha a -0.5 és -0.85 bar között tartományban szeretném tartani, akkor milyen hiszterézis értéket kell beállítanom. Mert az nem elég, hogy megadom a p1 és p2 nyomásértéket.

Hálás lennék némi felvilágosításért. Van egy angol nyelvű leírásom, aminek jobb híján nekiveselkedem, csak elég keservesnek ígérkezik, ha a problémát még magyarul sem értem.
(#) Mate78 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Hiszterézis módot kell használnod.A hiszterézis az az érték, ami között a nyomásod ingadozhat.
Tehát a kikapcsolási, és bekapcsolási értékek különbsége, ez nálad 0,35bar.
A kívánt nyomást állítsd be (pressure setting , 7.oldal teteje) -0.85bar-ra.
A hiszterézis értékét pedig 0.35-re.Így -0.85, és -0.50 között kell tartania a vákuumot.
A hiszterézis módnál is van két lehetőség,az számomra sem világos, melyik kell neked.(standard, és reverse mód)Ha nem megy standard módban, állítsd át reverese-re.
A kimenet vezérlése no legyen.(Output type setting:normally open)
Egyenlőre ennyi.
(#) Rahed Lee válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Köszönöm a tippet. Az zavart meg, hogy az SMC-től azt az infót kaptam, hogy a window comparator módban tudom beállítani a nyomástartományt. Így nem is világos, hogy az mire is jó, ha nem tudom belőni vele alapon a két határértéket.

Mert ahogy olvasgattam a szakirodalmat, az is azt támasztja alá amit mondasz. A hiszterézis értéke és a beállított nyomásérték különbsége adja meg a kapcsolási intervallumot. Ha túl alacson a hiszterézis, akkor lép fel a "chattering", azaz amikor rájön a relére a szapora, és nagyon gyakran kapcsolgat. Legalább is én így értelmeztem.

Nekem a "normally open" üzemmód kell, mert úgy kötöttem be a relét, hogy alapon zárja az áramkört, tehát a szenzor nélkül is megy a kompresszor, csak amikor eléri a kívánt vákuumot, akkor ad jelet, vagyis zár. Tehát a szenzor normál alapállapotban nyitva van.

Nekilátok programozni, majd beszámolok
(#) Rahed Lee válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Működik. Valóban hiszterézis üzemmód kellett. “Normally close” módban az alsó értéket -0,4 bar kell megadni, a hiszerézis 0,45 bar, így -0,85 bar-nal kapcsol ki.
Köszönöm a segítséget.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem