Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMC digitális vákuum / nyomáskapcsolók
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Rahed Lee hozzászólása Dec 7, 2018 /
 
Sziasztok!

Egy SMC digitális vákuumkapcsolóval szeretnék vezérelni egy vákuumpumpát. Egyedi építésű, egy hűtőgép kompresszorra épült szerkezet, aminél kialakítottam egy vákuum-kört is.

Az lenne a feladat, hogy a hűtőgép kompresszor kapcsolgatásával tartsa a vákuum-értéket -0,5 és -0,8 bar között. Egy SMC ZSE30-01-65 típusú digitális, programozható vákuumkapcsolóval szeretném vezérelni. Utánajártam, a szenzor alkalmas erre a célra. A gyári leírásban találtam egy egyszerű kapcsolási rajzot, de nekem ez így kevés. Nem rendelkezem annyi tudással e téren, hogy egy ilyen paraméterek nélküli sematikus rajzból össze tudjak rakni valamit. Gondolom egy szimpla kétáramkörös relével nem menne a dolog. Az SMC központtal is váltottam néhány emailt. Elég segítőkészek voltak, de több kérdésemre sem kaptam választ, nem akarom tovább nyaggatni őket. Gondolom sokkal fontosabb dolguk is van annál, hogy a hozzám hasonló amatőröket pátyolgassák.

Hálás lennék, ha valaki tudna segíteni ezügyben. Mi kellene nekem ahhoz, hogy kapcsolgassa a kompresszort.

Bővebben: SMC adatlap

Külön mellékelelem az adott típushoz megadott rajzot.

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) zolika60 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
A rajzodon ott van. A barna és a kék vezeték közé bekötsz egy DC áramforrást. 12, vagy 24V. A Load feliratú helyre pedig egy relé tekercsét ami a bekötött tápnak megfelel. Azzal aztán kapcsolhatod a kompresszort.
(#) GPeti1977 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Inkább szilárdtesrelé (SSR), ha relét használunk itt is kell a dióda a tekerccsel párhuzamosan.
(#) Rahed Lee válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Köszönöm szépen, akkor mégis csak úgy van ahogy eredetileg elképzeltem. Csak az zavart meg, hogy a gyári leírás szerint az enyémen nincs analóg kimenet, ezért azt hittem, hogy valami komolyabb jelátalakító kapcsolás kell.
(#) Sebi válasza Rahed Lee hozzászólására (») Szo, 8:53 /
 
Igen. Analóg jelnél neked kellene megépíteni a komparátor részt, amivel be tudod állítani a be- és kikapcsolási nyomás értékét (nyilván hiszterézissel).
Nem néztem az adatlapot, de az értékek nyilván az eszközön beállíthatók.
(#) Rahed Lee válasza Sebi hozzászólására (») Szo, 10:24 /
 
Igen az SMC-től kaptam egy online segédprogramot, ott bejelölgetem a paramétereket és kiadja, hogy melyik gombot milyen sorrendben nyomogatva, mit kell látni a kijelzőn. Van hiszterézis mód is. A PNP kimenetnél aktválható csak a "window comparator mode", azzal lehet belőni a működési tartományt.
(#) Rahed Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Vas, 19:27 /
 
Ha sima teljesítményrelét használnék, akkor azt nem elég csak úgy bekötni, ahogy a rajzon látható? Milyen dióda kellene pluszban?
(#) Rahed Lee hozzászólása Vas, 19:44 /
 
Találtam egy másik SMC kapcsolási rajzot is, ott az áll, hogy "Max 80 mA" és "Residual voltage 1 V or less" A 80 mA és az 1V maradék feszültség határérték hol mérendő és mire vonatkozik?

Elnézést kérek a nagyon amatőr kérdésekért, de nem szeretném elfüstölni a digit szenzort.
(#) Mate78 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Vas, 19:45 /
 
Használhatsz hagyományos relét is,de a megadott max kimeneti áramot (80mA)ne lépd túl.
A rajzod szerint kösd be.A nyomáskapcsoló OUT lábára (fekete vezeték) kösd a relé A1 kivezetését, a negatívra (kék vezeték) a relé A2 kivezetését.Relével párhuzamos diódának én egy bármilyen 600-1000V/1A-es típust használnék, pl. 1N4007.
(#) Rahed Lee válasza Mate78 hozzászólására (») Vas, 19:50 /
 
Ez úgy értendő, hogy a szenzor bemenetére kötött táp áramerőssége ne legyen több 80 mA-nél?
(#) Mate78 válasza Rahed Lee hozzászólására (») Vas, 19:54 /
 
A szenzor max 80mA-t képes kiadni.Tehát max ennyi lehet a terhelés, azaz a kimenetre kötött relé árama.Ha 24V-os tápfeszültséget használsz, tehát 24V-os a reléd is, akkor minimum 300Ohmos legyen a tekercsellenállása.Így oK?
(#) Rahed Lee válasza Mate78 hozzászólására (») Vas, 19:58 /
 
Köszönöm szépen a fordítást, így már értem
(#) Gabó válasza Rahed Lee hozzászólására (») Vas, 20:02 /
 
Tegyél a kimenetére egy ilyet, és ezzel kapcsolod a rendes vezérelt mk-t...
Nem egy atomfizika ezt a cuccot bekötni. Leírás egyértelmű.
Bővebben: Link
(#) Rahed Lee válasza Gabó hozzászólására (») Vas, 20:17 /
 
Köszi a tippet, bár tartok tőle, hogy ez túl terjedelmes darab lenne nekem. Igen kis helyre kell beszuszakolnom a komponenseket, mert amikor terveztem a kompresszort, nem kalkuláltam azzal, hogy kb. 10 perc alatt leereszti a vákuumot a rendszer, ezért nem képeztem helyet a vezérlésnek. Ez egy aprócska grafikai kompresszor. Ugyanolyan technológiával készítettem, szereltem a vákuumkört is mint a nyomáskört, de valahogy még sincsenek pariban. A nyomáskörben kicseréltem a gyorscsatlakozót, ezzel olyan szivárgásmentes lett, hogy feltoltam 8 bar-ra és nem hiszek a szememnek, hogy két napja áll a sarokban és egy tizedet sem engedett. A vákuum valamiért nem bírja így, ezért kell kapcsolgatni szakaszosan.

Látom én is, hogy nem egy nagy kaland ez a vezérlés, csak igen drága ez a digit szenzor és nem szeretném, ha a hozzá nem értés okán odakozmálna.
(#) Gabó válasza Rahed Lee hozzászólására (») Vas, 20:21 /
 
Nem feltétlen kell a foglalat, használhatod magát a jelfogót is, hogy a lábaira forrasztod. Nem túl elegáns, de ha nincs más...
Igen ezek érzékeny dolgok, de leírásba minden megtalálható.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu