Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Soros porton beállítható digitális PWM vezérlés Triac-hoz PIC-el/IC-vel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) exac hozzászólása Jan 8, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy régi ötletemet szeretném megvalósítani. Korábban sikerült egy kibuherált routerből, a GPIO kimenetével megoldani, hogy a routerre ráberhelt mini PHP-s webszerveren keresztül lehessen kapcsolgatni néhány triac-kal leválasztott konnektort, azaz az ebbe csatlakoztatott állólámpát / asztali lámpát, stb.

Egy szikra adta az öteletet, hogy a GPIO segítségével akár egy soros port is összehozható, amit aztán sikerült is megcsinálni, így innen kezdve egy PIC fogadta a vezérlő karaktereket soros porton, és a PIC kimenetei kapcsolgatták a triakokat.

Ez már önmagában vagány dolog volt, de miután kísérleteztem - inkább kevesebb mint több szerencsével a triak és a PWM vezérlésével, azóta van benne olthatatlan vágy arra, hogy mindezt a vezérlést az egyszerű ON/OFF kapcsolgatásból szeretném dimmelhető kimenetekké varázsolni.

Nem vagyok nagy PIC huszár, PicBasic-cel programozom fel az kontrollert, ennek megfelelően egy 4 csatornás PWM vezérlés már nagy falatnak bizonyult. Ez kombinálva az 50Hz-s váltóárammal szinkronba hozással (zero crossing signal figyelése), már meghaladta a mind az én mind a PIC tudását.

Egy olyan gondolat merült fel bennem, hogy biztosan van - akár elérhető áron, és akár triakkal egybeépítve is - olyan dedikált PWM vezérlő, amin egy digitális értéket beállítva az leveszi a terhet a vállamról, így a PIC programozásnál már csak arra kell figyelnem, hogy a meghatározott IC-k tárolóihoz eljutassam valamilyen címzés segítségével a megfelelő 4-8bites értéket.

8bit, tároló, címzés persze soknak tűnhet, de egy kicsit foglalkoztat az a gondolat is, hogy ennek a segítségével akár modulárissá is tehetném a rendszert, azaz nem csak lámpát, hanem RGB színkeveréssel adott színű nagy fényerejű LEDekkel, akár egy videóval irányított ambient színvilágítást is meg lehetne valósítani. Illetve több ilyen modult tudnék felfűzni egy sínre, amelyek értékeit egyenként tudnám állítani.

A kulcskérdés persze, hogy létezik-e ilyen dedikált digitálisan vezérelhető triac, vagy triac-kal együttműködni képes PWM vezérlő?

Mit gondoltok?
(#) proba válasza exac hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Régen egyszerű 16f84 IC vel is lehetettt készíteni szenzoros fényerőszabályzót.Egyszerűen a hálózat nullátmeneténél egy megszakítást kell generálni,ekkor indítasz a csatorna számnak megfelelő számú időzítőt amikor ezek lejárnak gyújtod a triakokat. Ha megelégszel nagyobb lépésközzel ,akkor egy időzítő is elég.Beállítod pl 0.001ms ra és számolod hányszor járt le.Minden kimenethez rendelsz egy számot ,hanyadik lejárat után kapcsoljon be.Kikapcsolni a következő,esetleg az utána következő ciklusban kikapcsolhatod,a triak a félperiódus végéig gyújtva marad .
(#) Hp41C válasza exac hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Szia!
Összefoglalva: Egy soros buszon szeretnél több (sok) PWM vezérlőt használni, független állítási lehetőséggel.
- A soros busznak használj RS485 -öt, több tíz méterre elvihető, és min. 32 eszközt tudsz csatlakoztatni rá. Ez egy 2 vezetékes szimmetrikus busz, illesztéséhez adónként és vevőnként 1 db 751756 kell. A buszt az összes egységtől független tápegységgel lehet / kellene meghajtani. A zavarok elkerülése végett célszerű optikai leválasztást megvalósítani még az illesztő előtt (adón) és az illesztő után (vevőn) (két - két db optocsatoló).
- Az illesztés előtt egy TTL szintű UART -tal lehet az adatot kiküldeni (pl. egy PIC, AVR vagy egy USB - TTL szintű UART konverter), és szintén TTL szintű UART -tal lehet fogadni a vevőben (ez is lehet egy PIC, AVR stb.) RS232 szintű USB - UART esetén egy MAX232 -vel lehet TTL szinre konvertálni az adatot. Ekkor egy PC is lehet az adó.
- A vevők lehetnek kicsi PIC (egy csatornához 12F1822 van benne UART és egy PWM modulátor, RGB led -hez pedig 16F1827 vagy 16F1847 UART -tal és 3 PWM csatornával).

A 16F84 már elavult, drága, nincs benne UART és PWM és belső oszcillátor sem. Egy 16F84A árából 3 db 16F18xx is kijön....

@proba:
Idézet:
„Beállítod pl 0.001ms ra és számolod hányszor járt le.”

Egy 4 MHz 16F84 egy normál utasításának végrehajtása 1us. Nem 1 ms -re gondoltál?
(#) proba válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Mindegy ,minél rövidebb ,ami még kezelhető a nagyobb felbontás érdekében.Igazából ezt a számot nem igazán gondoltam végig.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) Sebi válasza exac hozzászólására (») Jan 8, 2013 /
 
Idézet:
„A kulcskérdés persze, hogy létezik-e ilyen dedikált digitálisan vezérelhető triac, vagy triac-kal együttműködni képes PWM vezérlő?”


Váltakozó (50Hz) áramú táplálás esetén triac, egyenáramú alkalmazásnál PWM.
A PWM triac-kal nem szokásos társítás. "Dedikált" komplex IC régebben sem volt, ma pedig mindent procival oldanak meg.
(#) kissi válasza Sebi hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Idézet:
„PWM triac-kal nem szokásos társítás.”
Használnak ilyet: adott számú csomagot ( pl. 50 Hz-es szinuszjelet ) engednek a fogyasztóra, majd adott számú csomagot nem --> így csökkenthető a zavaró jel nagysága, de kis frekvenciánál nem mindig alkalmazható a vibrálás miatt ( de pl. fűtőtestnél jó lehet! ). Ez a módszer gyakorlatilag PWM szabályzás!
Steve
(#) watt válasza kissi hozzászólására (») Jan 9, 2013 /
 
Ezt kvázi PWM-nek mondják és a periódus idő több mint 1 sec szokott lenni. Fűtésnek jó.
(#) exac válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 14, 2013 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, ez a megoldás tűnik a legjobbnak. Igyekszem én is haladni a témával, ha lesz kézzel fogható eredmény, mindenképpen megírom!
(#) Perec81 hozzászólása Jan 4, 2015 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem egy Ocean Control KT-5198 motorvezérlő kártya felélesztésében..
A gond ott keletkezett,hogy naiv módon nem gondoltam arra,hogy próba közben kell az aktív hűtés,így a borda nem volt elég.. Pedig ilyen fasza bordákat csináltam rá.:
Csúnyán elszállt a cucc,a FET-ek már és a 74 HC 08-IC cserélve lett.. Hiába cserélek kvarcot,az se segít.. innen gondolom,hogy a mikrovezérlő is tönkrement..
Ezt is be lehet szerezni,csak a rá való programot nem találom sehol.
Ocean Control KT-5198 vagy KTA-198 néven fut a kártya.
Előre is kösz!

DSC01538.jpg
    
(#) Lucifer válasza Perec81 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Ha ez kereskedelmi termék akkor nem hiszem, hogy csak úgy adnak hozzá firmware-t. Ha szerencséd van akkor a gyártó hozzánemértéséből adódóan lehet hogy nem zárta le a procit és a tartalma kiolvasható (feltéve ha nem durrant el teljesen az is).
(#) Perec81 válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 8, 2015 /
 
Köszönöm a gyors válaszod..! Segített.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem