Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sorosan kapcsolt akkumulátorok töltése párhuzamosan
Lapozás: OK   2 / 2
(#) mugab válasza Florianf4 hozzászólására (») Feb 3, 2015 /
 
Feszültségfüggő terhelés, mondjuk 13,8-nál még semmi, 14,2-nél már teljes terhelés, és kb akkora mint amekkora a töltőáram.
(#) Florianf4 hozzászólása Feb 4, 2015 /
 
Mi a véleményetek erről? A PWM kontroller SG 3525 lenne. A comparator (inverting, non-inverting) portot ki tudnám használni a feszültség mérésére, hogy ne merítse ki az aksikat. Az IC tápját LM317-tel oldanám meg, a kondenzátor blokk. Ki kellene számolnom, hogy mennyi idő kell a kondenzátornak a feltöltődéshez és kisüléshez így ki tudnám számolni a megfelelő frekvenciát és a kondenzátor kapacitását. Van erre valamilyen képlet?
(#) proli007 válasza Florianf4 hozzászólására (») Feb 4, 2015 /
 
Hello! Képlet az van
- Tárolt töltés mennyiség a kapacitás és a feszültség szorzata. Q=C*U De nem a feszültségre, hanem a dU feszültség változásra vonatkozik. Hiszen nem nulláról töltöd U-ig.
- A töltésmennyiség, a töltőáram és az idő szorzata. Q=I*t
- Ebből már számolható, egy kapacitást adott feszültségről adott feszültségre egy árammal mennyi idő alatt lehet feltölteni.
(#) Florianf4 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 5, 2015 /
 
Nagyon szépen köszönöm. Így már tudok valamivel számolni.
(#) Vajda0506 hozzászólása Júl 30, 2018 /
 
Sziasztok!

Nem tudom él-e még a topic, de egy próbát megér, hátha valaki figyeli...

Az ifa párhuzamkapcsolónál hogy oldották meg, hogy egyéb elektromos, 12V-os fogyasztók (rádió, izzók, stb) kibírják indításkor a 24V-ot? Vagy hogy vannak elkülönítve? Tudna valaki egy skiccet dobni róla? :O

Egyéb kérdés: 12V-os indítómotor pár mp-es indítás(ok) erejéig bírja a 24V-ot?

Köszönöm a válaszokat!
(#) Tomi111 válasza Vajda0506 hozzászólására (») Júl 30, 2018 /
 
Az Ifa-ban volt egy soros-párhuzamos kapcsoló, amit a kulccsal kapcsoltál(nem közvetlenül az indítómotor behúzótekercsét). Csatoltam a bekötését. Minden 12V-os volt rajta, csak az indítómotor volt 24V-os. Az indítás idejére a két akkumulátor sorba kapcsolódott, de a többi fogyasztó ezalatt is 12V-ot kapott. Az indítás után ismét párhuzamosan kapcsolódott a két akku és együtt töltötte a generátor, ami ugyanaz volt mint a Wartburg-é
Ja és lehet, hogy bírja a 12V-os önindító a 24-et. Legalábbis régen, mikor a 6V-os Trabantokat átalakították 12V-osra, az önindítót nem szokták kicserélni.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2018
(#) pucuka válasza Vajda0506 hozzászólására (») Júl 30, 2018 /
 
Ha írsz bele, élni fog a topik.
Itt keresgélhetsz:
Bővebben: Link
(#) Vajda0506 válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Köszönöm!

Pont ezeket az infókat kaptam én is, hogy Ifa 24-el indított, de minden más 12V.
Csak nem tudtam elképzelni, hogyan van bekötve a sor-párhuzam relé

Valamint Trabiról is hallottam, hogy a 6V-os önindító simán bírta a 12V-ot -> ebből remélem, hogy 12 is bírni fogja a 24-et.

Amikor párhuzamban vannak az akksik, nem kell leválasztó relé közéjük? Vagy ez hogyan van?
Azt hallottam, hogy az akksik így hamar kinyíródnak, kellene bele egy automata leválasztó relé, ami csak nagy terhelésnél kapcsol össze, valamint amint megtelt a "második" akksi, leválasztja azt.
(#) pucuka válasza Vajda0506 hozzászólására (») Júl 31, 2018 /
 
Ez a párhuzamos töltés csak akkor probléma, ha különböző töltöttségi állapotú akksikat kapcsolsz össze. De ez is csak rövid ideig. Amikor párhuzamosra összekapcsolod, akkor nagy kiegyenlítő áramok folyhatnak, amit vagy elviselnek, vagy nem. Autó indító akumlátoroknál ez nem nagyon szokott előfordulni, mert azok eleve nagy áramok leadására vannak méretezve. (esetleg az összekötő kábel, vagy a kapcsoló megszenvedi)
Az IFA -ban alapból párhuzamosan vannak, tehát egyszerre merülnek, töltődnek. Ha sorba kapcsolod, akkor is. Normális üzemben ilyenformán nem lesz probléma.
Probléma akkor lehet, ha a két akksi állapota jelentősen eltér egymástól. De akkor sem a párhuzamos töltésnél, hanem sokkal inkább indításnál, amikor igen jelentős a kisütő áram.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2018
(#) Atis57 válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Szia4
Ez sokkal áttekinthetőbb rajz.
Viszont a helyes huzalozást sem szabad elfelejteni.......igy a 3 rajz
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem