Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Speciális érzékelők
Lapozás: OK   1 / 1
(#) inoirawus hozzászólása Máj 31, 2009 /
 
Helló!
Az alábbi dolgokra keresnék valamilyen érzékelőt/megoldást:
- adott egy papírlap, amihez ha hozzáérnek (megkocogtatják) akkor ki-be kapcsolna egy áramkör, ehhez kellene valamilyen rezgés/nyomás érzékelő ketyere
- olyan anyag/szerkezet/akármi ami áram hatására áttetsző, különben pedig nem (vagy fordítva, áram hatására nem áttetsző)

Előre is köszönöm a válaszokat
(#) Sebi válasza inoirawus hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Hol helyezkedik el ez a papírlap? (fekszik az asztalon, falra szegelve, stb)

A második kérdésre "egyszerűbb" a válasz: pl az LCD. A kérdéshez legközelebb álló alkalmazás az automatikusan sötétedő hegesztőszemüveg/pajzs.
(#) inoirawus válasza Sebi hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
A papírlap behajlítva ívet képezne, és a két fekvő részén tudna kapcsolódni akármihez. (de nemfeltétlen szükséges papírlap, ha valamilyen hajlítható műanyagréteggel megoldható ez az érintésérzékeny dolog, az is kiváló lenne)

az áttetszőségnél fontos lenne hogy minnél olcsóbb legyen Egy olyan szerkezetet kéne megalkotni, amiben van egy égő, rajta 8 lyuk, és gombnyomásra más lyukon engedi át a fényt (fontos lenne hogy nem mechanikusan eltakarja egy fémlap vagy hasonló, hanem hol áttetsző, hol nem). erre az lcd használható?
(#) Norberto válasza inoirawus hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Ha jól rémlik, akkor a transzflektív típusú LCD-vel lehetséges ilyet alkotni. Tehát ilyet keress majd.
(#) Sebi válasza inoirawus hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Karton vagy vékony műanyaglap kissé "púposan" 4 mikrokapcsolóval a sarkokon? Kérdés mekkora erőt (nyomást) kell érzékelni...

Mi az a különleges égő, hogy UGYANAZT a fényt akarod ilyen bonyolult módon kiadni a lyukakon? Miért nem jó pl. minden lyukba egy-egy (LED)?
(#) Sebi válasza Norberto hozzászólására (») Máj 31, 2009 /
 
Igen, azzal is lehet.

Transzmissziós = csak a polárszűrők vannak a két oldalán, háttérvilágítás nélkül nem látható, ilyen van az autók műszerfalában, stb.

Reflektív = a hátsó polárszűrő mögött tükröző felület van, a beeső fény visszaverésére, háttérvilágítás nem alkalmazható.

Transzflektív = a kettő kombinációja: fényáteresztő tükröző felület a hátsó polárszűrő mögött, mindkét módon használható.
(#) Dani494 válasza inoirawus hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Megtudhatom hogy mi váltotta ki a topic nyitását,mit szeretnél építeni?
Felkeltetted az érdeklődésemet,ugyanis nem tudom elkézelni hogy mihez kellhet hogy valami jelezze ha egy papírlap elmozdul.
(#) inoirawus válasza Sebi hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Hát kb annyira érezze, mintha megpeckelném. vagy mintha érintésérzékelős kapcsolóhoz érnék
(#) inoirawus válasza Dani494 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
huhh, bonyolult. voltaképpen 2 típusú lámpát szeretnék.

első a papírlapos. van egy négyzet alap, oldalán 2 sín szerű dolog (nomeg maga az elektronika és az égő), erre boltívként feszítem a papírlapot. a papírlap minősége mondaná meg hogy mennyire éles a fény, illetve milyen színű (nomeg az ív nagysága is befolyásol bizonyos dolgokat). ehhez kéne, hogy a papírlap érintésével lehessen ki/be kapcsolni. ez ilyen falra szerelhető lenne, és az ív lenne ugye függőleges vagy vízszintes irányú.

a másik egy kicsit bonyolultabb. legjobban egy téglához lehet hasonlítani (bár a fejemben kb 20*20*5cm, falra szerelve az 5cm "lógna" ki a falból). lényege, hogy a nagy 20*20 cm -es oldalon kívül minden oldalon jönne ki fény. ha a nagy lapot nyomjuk meg, akkor mind ki/be kapcsol, ha pedig 1-1 oldalát, akkor az az oldal vált állapotot. (és ugye a 6. oldal a falon van rajta. ehhez lenne jó szerintem az áteresztő/nem áteresztő réteg, mert így benne lenne 1db rendes égő, ami megfelelő fényt nyújt, közben pedig lehet manipulálni is, hogy ne az ember szemét égesse le.
(#) Sebi válasza inoirawus hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 6
 
Akkor ezt az LCD-s dolgot elfelejtheted: egy olyan, ami hegesztőpajzsban leledzik, 8-10rugó körül van... Ha 4 izzót 4 elektronikával szabályzol/kapcsolsz, akkor sem kerül többe a dolog 1 rugónál.
(#) inoirawus válasza Sebi hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
tehát nagyon szép a megoldásom, csak túlkomplikált, értem a 4 led elég fényt tud adni ahhoz, hogy egy asztali/éjjeli lámpát kiváltson?
(#) Norberto válasza inoirawus hozzászólására (») Jún 3, 2009 / 1
 
Ez csakis a LED típusától függ. Korábbi, 5 mm-es méretű LED-ekkel ez szinte lehetetlen, vannak viszont különféle teljesítmény-LED-ek, amelyek viszont lazán képesek hasonlóra.
(#) campanaro hozzászólása Jún 3, 2009 /
 
sziasztok! - harangvillamosításról kérdeznék...
A regisztráció után a tájékoztató blanketta közölte hogy a fölösleges topicnyitás itt fővesztéssel jár, ezért ezt én sem tettem. Bár a témát sokszor tárgyaltátok már itt, én nem látom teljesen megoldottnak.

A helyzet a következő. Mi két kisebb (<80kg) harangot akarunk villamosítani mágnessel. Erre a témára sok kompozíciót láttam már a legpogányabbtól az elegánsig mindenfélét. A legérdekesebb rész az elindítás, mert ugye rögtön nem fog teljesen kitérni, ezért a kétoldali végálláskapcsoló kizárva. Megfordult a fejemben egy olyan gondolat, hogy az indulás első húzásait egy helipottal pontosan beállított multivibrátor vezérelje és a teljes belendülés után jöhetnek a végálláskapcsolók. DE! Mivel elég kicsi a hely, mindenhez nehéz hozzáférni, másrészt a torony nyitott és elég alacsony, nem kéne teleaggatni minden vacakkal mint egy karácsonyfát. Szóval a második ötletem, egy indukciós érzékelő elhelyezése a hajtókar elé; a hajtókarra (erre van akasztva az acélsodrony) pedig egy KIS fémlemez felrakása. A terv a következő: Mikor bekapcsolom a rendszert, a mágnes meghúz valamennyire. a fémlemezt úgy állítom a hajtókaron, hogy éppen eltávolodjon a szenzortól az első kilendüléskor (is). Így akár teljesen be is lehetNE lengetni, csak az a baj, hogy mikor visszafele lendül "üresben" a szenzor már függőleges helyzetben meghúzza a mágnes reléjét, a drótkötél megfeszül, a harang ugyan kitépi a vasrudat a tekercsből, és nagyjából működik a dolog, de hosszú távon nem biztos hogy tuti. éppen ezért arra gondoltam, mi lenne ha az ODA húzásnál töltődne egy pici kondenzátor ami egy kis relével éppen addig szakítaná meg a mágnes-relé áramkörét, amíg a harang üresben VISSZA nem lendül. Úgy állítanám be, hogy mire a harang visszaér kisüljön és mikor még mindig üresben a súlyánál fogva elindul visszafelé, a fémlap a szenzor elé érve bekapcsolja a mágnest, de csak addig, amíg elmegy a szenzor előtt. Tehát az aktív (ODA) irányban sem fog végig húzni a mágnes, de nem is kell, mert csak felcsapná a harangot.

Mit szóltok? Működhet?>

harang.jpg
    
(#) campanaro válasza campanaro hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Rájöttem, hogy a hajtókar állandóan rángatni fogja a kötelet, uh inkább kereket teszünk, az biztos munka

harang.jpg
    
(#) fongab válasza campanaro hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Szia
Ezeket a harangokat, 15 éve láttam, és segédkeztem, a javításba. Most, kollegám fényképezte le.
Itt, egyszerű mikró kapcsolóval, van megoldva a vezérlés. ( mikor, húz a tekercs )
Szerintem, neked is valami hasonlót, kellene csinálni. Sajnos, a harangok súlyát, nem tudták megmondani. De lehet, hogy lesz rá válasz. Mind a 3 harangot, ugyan az a elv mozgatja.
Tekercs adatokat, nem ismerem. 230V egyen feszültséget kap.
üdv.
És a képek:
(#) fongab válasza fongab hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
És a képek:
(#) campanaro válasza fongab hozzászólására (») Jún 12, 2009 /
 
köszi a segítséget!
(#) Rumcájsz válasza inoirawus hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Esküszöm el se tudom képzelni hogy mit akarsz csinálni! Itt nyúlik ki, ott nyomod meg, amott világit.
Nos ami egyből bevillan nekem ha egy papirhoz érünk hozzá és egy lámpa fel- le kapcsol az egy kapacitiv érzékelő.
A papir egyik oldalát bevonod alufóliával vagy Grafit spay-vel lefújod és kivezeted. Ez az érzékelője egy bistabil multivibrátornak.
Az érintőkapcsoló topicban jól ki van vesézve!
A többiről lövésem sincs hogy mit akarsz csinálni.
(#) krysn95 hozzászólása Okt 25, 2010 /
 
Sziasztok!

Ide írom a témát hátha ehez a témához közelebb áll.
Szóval egy iphonet szeretnék átalakítani a következőképpen. Az iphone a falra lenne rögzitve és ha elé lépek (vagy a közelében vagyok), akkor feléled, azaz bekapcsolaj képernyőt, mintha megnyomtam volna a jobb felső gombot. Milyen megoldással lenne a legegyszerübb? egy közelítés kapcsolóval, vagy valamilyen fotó kapuval?
(#) szamóca válasza krysn95 hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
Fotoreflektív érzékelővel ami kb. 60cm-ig használható, vagy optokapuval, ami adó-vevő felépítésfüggő, illetve mozgásérzékelővel is megoldható az érzékelés.
(#) krysn95 válasza szamóca hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
és hogyan kellen rákötnöm az iphonra pl a fotoreflektív érzékelőt? a 60cm tökéletes lenne.
köszönöm a válaszod
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem