Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Súly megmozgatása motorral
 
Témaindító: Aki2107, idő: Jan 22, 2019
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Aki2107 hozzászólása Jan 22, 2019 /
 
Sziasztok!

A következőben kérném a segítségeteket. Adott egy merev rúdon felfüggesztett 50 kg-os súly, amit motorral szeretnék megmozgatni. A kilengést és a visszaengedést is a motor végezné, nem a gravitáció. Azt szeretném tudni, hogyan lehetne kiszámolni, hogy milyen teljesítményű (forgató nyomatékú) motorra lenne szükség. Megpróbáltam lerajzolni miről lenne szó hátha érthetőbb. A súly rúdja csapágyakon mozog.

motor.jpg
    
(#) aranyef hozzászólása Jan 22, 2019 /
 
Az erőkar hosszára is szükség lenne -ami nagyon nem mindegy főleg egy 50kg tömegnél (és nem súlynál ami kb 490N ) Továbbá ez nem elektronikai kérdés. De megoldható nagyon könnyen akinek még a fejében van a nyomatékszámítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2019
(#) bbalazs_ válasza Aki2107 hozzászólására (») Jan 22, 2019 /
 
Áttételes a motor, gondolom.
Akkor az időtényező is fontos. Mihez lesz? Harang?
(#) Aki2107 hozzászólása Jan 22, 2019 /
 
Mivel nem vagyok túl jártas a témában. Az erőkarnak az X vagy az Y számít. Motor téren nem vagyok tapasztalt, milyen kivitelezés lenne a legoptimálisabb. Alapvetően DC motorban gondolkodtam. A motoron a fordulatszám az állítható lenne. Egy metronóm jellegű dologról lenne szó.

Köszönöm.
(#) 77blsoft hozzászólása Jan 23, 2019 /
 
Ha nem mondod meg, hogy mit szeretnél, vagy nem mondasz hasonlót sem, akkor nehéz segíteni. Nem tudják a fórumtársak, hogy hol akadtál el, miben kell a segítség.
Egyébként a motoroknál meg szokták adni a forgató nyomatékot (Newton méter) esetleg az indító forgatónyomatékot is, az utóbbi esetenként sokkal kisebb, de van hogy sokkal nagyobb! Ezt attól is függ, hogy milyen motort használsz. Pl: az egyenáramú soros gerjesztésű motor, mint az önindító induláskor többszörösét adja a "forgatási" nyomatékának, persze ilyenkor többszörös áramot is vesz fel. Nem mindegy, hogy milyen motor (szinkron, aszinkron, egyenáramú, léptetőmotor...) és milyen áramforrásról szeretnéd táplálni, nem mindegy, hogy folyamatos üzem, vagy csak rövid idejű üzem stb.
Az erő kiszámítása fizika, lendület megmaradás törvénye, vektorok, mértan...
Az áttételes motorok nagyon erősek, de sokszor kicsi a fordulatszámuk ahhoz, hogy egy súlyt szinkronban lengessenek a természetes időállandójukkal(periódusidejükkel).
Inga
Ha kész az eszköz, amit mozgatni akarsz, akkor meg is tudod mérni pl. egy horgászmérleg segítségével kézzel mozgatod a kívánt irányból és csúcsértéktartást beállítod a mérlegen.
A mért értékek alapján megtervezed, hogy melyik típusú motor alkalmas a feladatra.
Ha egy inga szinkronban van az őt mozgató mechanizmussal, akkor nagyon kicsi energia (erő,teljesítmény...) elegendő a mozgásban tartásához, de ha áll vagy nincs szinkronban, akkor sokszorosára nőhet a mozgatásához szükséges energia.
És még írhatnám tovább...
Remélem tudtam a feladat pontos ismerete nélkül is segíteni...
(#) Aki2107 hozzászólása Jan 23, 2019 /
 
Alapvetően a mennyezetbe felfüggesztett hinta lenne a gyereknek. Ezt szeretném meghajtani motorral. Egyenletes toló és húzó mozgást szeretném, hogy végezzen a motor. Az hogy a hintától milyen távol van a motor az tetszőleges és a hinta és a plafon közti felfüggesztés is az. A hinta kb. 10 cm-t szeretném, hogy kilengjen.

Én azt hittem, hogy elég kiszámolni a forgatónyomatékot és az alapján megvenni a motor, de ahogy látom ez annál sokkal összetettebb.
(#) bbalazs_ válasza Aki2107 hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Ez inkább rángatná a gyereket, mert merev kar esetén nem utánozza a gyorsulás-lassulás érzését. Hacsak nem speciális igényű gyermekről van szó, nem ajánlom. Vagy a merev rudat valami spéci, vastag gumikötélre cserélni vagy teleszkópos megoldással kísérletezni.
(#) Aki2107 hozzászólása Jan 23, 2019 /
 
Csapágyas megoldás lenne. a rögzítési pontoknál.
(#) uniman válasza Aki2107 hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
A "Válasz" füllel megismerkedhetnél végre...megvan?
(#) Aki2107 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Csapágyas megoldás lenne. a rögzítési pontoknál.
(#) Aki2107 válasza uniman hozzászólására (») Jan 23, 2019 2 /
 
Köszi az építő jellegű témába vágó hozzászólást.
(#) uniman válasza Aki2107 hozzászólására (») Jan 23, 2019 / 1
 
Én is köszönöm, hogy "megtaláltad" !
Szerintem hibás az elképzelésed, egy hinta mozgatása nem egyenletes erőt igényel, a mozgás sebessége sem egyenletes. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2019
(#) NZotya válasza Aki2107 hozzászólására (») Jan 23, 2019 /
 
Üdv!
Talán a "quick return mechanism" segít leegyszerüsíteni a mechanikát, de főleg az elektronikát. A "pulley calculator" pedig kiszámolni, sejtést adni a sebesség és erőátviteli igény kapcsán. Csak itt nem kell az egyik oldalon a teljes körbefordulás; a tárcsa sugarával megegyező hosszúságú erőkar is elegendő lehet. Ahogy írták célszerű lenne egy rugalmas összekötő elem (pl. gumipók) közbe iktatása is.
A motor adatlap úgyis tartalmazza az alap értékeket pl. egy RS 550VC DC Motor, (amit akkus fúrokban is használnak) paraméterei az "At maximum efficiency"-t nézve (12V, 10.1A-en), elhanyagolva a veszteségeket kb. 15Nm, 1 körbefordulás/másodperc alatt.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem