Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Súlymérés
Lapozás: OK   3 / 4
(#) mgy válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /
 
Szia !
Kösz a kimerítő válaszodat. Igazad van abban, hogy az ilyen emelőberendezések nem játékszerek.
A főnököm adta ide a ketyerét (,mert látott a kezembe pákát), targoncák hidraulikájának süllyedését mérnék vele. Nyilván az ő bulija, bár a "parancsra cselekedtem" sem mentség. Gondolom, hogy nem hitelesítésre használnák, csak a hidraulika hibafelméréséhez.
Nekem se túlságosan árt, ha megismerek egy-két újabb problémakört.
Mégegyszer kösz.
Üdv MGy
(#) bodgabo válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /
 
Idézet:
„Pedig a 2t-ás súlyokkal jól lehetne keresni a Balatonnál, csak végig kellene menni a szép napsütésben a parton, és megnézni a kikötői daruk kalibrálási jegyzőkönyveinek érvényességi dátumait.”

Ezzel hogy tudnál pénzt keresni? A kalibrálásról ugyanis a felhasználó dönt hogy akarja-e és hogy milyen időközönként. Mellesleg egy darun mit kalibrálnak? Azokon nem sűrűn látok mérőcellákat...
(#) proli007 válasza bodgabo hozzászólására (») Máj 27, 2011 /
 
Hello!
"Mellesleg egy darun mit kalibrálnak?"
Minimálisan a túlterhelésgátló elektronikát.
üdv! proli007
(#) mgy válasza proli007 hozzászólására (») Máj 27, 2011 /
 
Szia !
Gondolom a szegény nyugdíjasok Yacht klubjainál és kikötőinél talalálható emelőszerkezetekre céloztál.
Ahhoz viszont felesleges 2t-vel a zsebünkben rohangálni.
Elég ha, a Munkavédelmi Felügyelet és az Emelőgép Felügyelet ellenőrei véletlenül elkérik az Emelőgép Naplót és az időszakos felülvizsgálatok papírjait.
Ilyen kérésekhez lehet,hogy nem árt egy esetleges "kék ruhás" kíséret.
Ezekben a témákban te jobban benne vagy.
Üdv MGy
(#) vaszily hozzászólása Szept 19, 2012 /
 
Sziasztok,

Kis segítség kellene, vagy is inkább "útmutatás"
A problémám a következő. Egy olyan súlymérő kapcsolást szeretnék megvalósítani ami pl.: 2kg-os határ alatt adna valamilyen jelet a külvilág felé. Ezt egy PIC-el meg tudnám valósítani,de a súlymérő cellák terén nem vagyok otthon. Honnan tudnék relatíve olcsón szerezni ilyen szenzort?
Esetleg ha valamilyen más ötlete van valakinek a megvalósítással kapcsolatban azt szívesen meghallgatnám
(#) proli007 válasza vaszily hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Hello!
Talán konyhai, vagy fürdőszobai mérlegből tudnál cellát kinyerni. (De még egyiket sem szedtem szét, nem tudom mi van benne.) De nem csak a 2kg számít, hanem a maximális terhelés, amit a cellának el kell viselni.
üdv! proli007
(#) vaszily válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
A maximális terhelés az 45-60 kg között lenne.
(#) Vfr72 válasza vaszily hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Szia!

Mérlegekkel és mérőcellákkal foglalkozom.
Talán tudok segíteni.

A mérőcellát (ami több nyúlásmérő bélyegből áll) nem tudod közvetlenül a PIC-hez illeszteni, azaz sok értelme nincs.
A cellák meredeksége (általában) 2mV/V, ami azt jelenti, hogy pl:10kg méréshatárú mérőcellát 10v-al megtáplálva, 10kg tömeget ráhelyezve 20mV lesz a kimenő jeled. Ezt közvetlen nem tudod feldolgozni, ezért erősítened kell. Ajánlott a differenciál erősítő.
Ha nem akarsz bíbelődni az előerősítővel, akkor egy korszerű ADC-t kell a PIC elé tenned, pl.: CS5532. Ennek a bemenetére közvetlen rá lehet kötni a cellát. Ezt az ADC-t rengeteg mérlegműszer gyártó használja.

Akkor a cellákról:
Ha 60kg-ra méretezed a mérleget, akkor 100kg-os cella kell. A cella kiválasztásánál fontos adat a mérleg mérőfelületének a nagysága, mert több méretre készülnek a cellák.
Fontos jellemzője a celláknak a felbontás. Ha érdekel, akkor ezt is kifejtem bővebben.

A fürdőszoba mérlegekben használatos "cellát" felejtsd el, arra amire szeretnéd használni nem alkalmas.

Ha érdekel még valami, akkor jelezd.

A beszerzésben tudok segíteni, de csak privátban, mert kapok a pofámra a weboldal gazdájától


üdv. Mérleges
(#) Ifj_Indiana hozzászólása Nov 2, 2012 /
 
Üdv!

Van itt valaki aki ismeri ezeket a típusú mérőket?
Csapcella

Hogy lehet bekötni, letesztelni, stb..
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) vilmosd válasza Ifj_Indiana hozzászólására (») Nov 2, 2012 / 1
 
Ellenallasmerovel kimered a 4 szal kozott a 2-2 400 ohm erteket, es ezekbol az egyik par a tap, a masik a jel. Az egyik parra adsz 10 volt DC feszt es megmered a masik paron levo feszt. Terheles nelkul 0 mV kell hogy legyen. Teljes terhelesnel (1 t) pedig 20 mV. Persze ha uresen van kimeneti fesz, akkor tulterheltek es doglott sajnos.
Ja a bekotest igy probald:
Tap + kek
- sarga
jel + fekete
- feher
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) Ifj_Indiana hozzászólása Nov 29, 2012 /
 
Elvállalná valaki hasonló kaliberű cellák letesztelését egy bizonyos összegért? Van hozzá mechanikám. Vilmosd segítőkész volt, s jól elmagyarázta, de úgynéz ki nincs rá időm...
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
(#) makrodom hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni! Egy tartályba töltött anyag súlyát kellene kijeleztetni. 3 drb mérőcella fel van szerelve a tartályra, gyárilag, működött is valamikor, csak a hozzá tartozó PC nincs meg. Az eszközhöz tartozik még egy touch panel (ESA VT155W) valamint a tápegység, nos ezen a NYÁK-on szerepel még néhány IC meg egy PIC. Az én elgondolásom az, h a mérőcellák jelét a PIC értelmezhette és küdte RS485/232-ön a PC felé, ami a megfelelő értéket kiszámította és visszaküldte az értéket a TOUCH PANEL-re, ami azt a megfelelő módon kijelezte. Nos jó lehet az elméletem?
Én mindezt úgy szeretném most megoldani, hogy a mérőcellák jelét egy jelerősítővel felerősíteni,h egy SIEMENS LOGO-val értelmezni tudjam a bemeneti analóg jelet, és kijeleztetni a saját kis kijelzőjén.

Ez azért lenne praktikus, mert megmaradna egy TOUCH PANEL, meg nem kell mellé PC.
Valakinek valami ötlete a megvalósításra? Milyen erősítést alkalmazzak, lehetőleg a meglévő NYÁK kiiktatásával...?

u.i.: a mérőcellák párhuzamosan össze vannak kötve és csatlakoznak a NYÁK-ra. A mérőcellák típusa: HBM Z6FD1 (2mV/V 50kg)
(#) proli007 válasza makrodom hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Hello!
"Milyen erősítést alkalmazzak, lehetőleg a meglévő NYÁK kiiktatásával...?" Szerinted honnan tudjuk, hogy milyen "nyákod" van? "ezen a NYÁK-on szerepel még néhány IC meg egy PIC" ez elég sovány infó.
Tekintve, hogy a Siemens vélhetően 0..10V bemenetű analóg jelet tud fogadni, ehhez kell erősítőt építeni. Ha a cellatáp 10V, és 50kg-ig (summa 150kg) tudod használni a cellákat, akkor a cellák végértéken 20mV-ot fognak leadni. Vagy is 500-szoros erősítés kell. Ezt már valami cél IC-vel érdemes megoldani, pld. AD8227 vagy MAX421-ekkel. De mind ez (és minden) a pontossági igényétől függ.
Vagy veszel egy 20mV/10V-os jelkondicionáló egységet. (Esetleg 20mV/20mA-est, ha a PLC bemenete áramjel lenne.)
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) makrodom válasza proli007 hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
A NYÁK-ról sajnos nincs bővebb infóm. Annyit ír a PIC-en,h SARI GY. 2003.07.01 Metrigraf Kft.
Az alaptervem az volt,h veszek egy WEIDMÜLLER PRO BRIDGE-et, ami +-500mV tartományt alakít át 0- +-10V tartományra, amit a SIEMENS már értelmezni tud...
Csak az a probléma,h nem tudom direkt tudom-e kötni a mérőcellára az átalakítót, vagy szükséges hozzá a már említett NYÁK... ? 5 vezetékes mérőcellák...
(#) proli007 válasza makrodom hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Hello!
Ennél a Weidmüller Pro Bridge készüléknél, semmi gond. Ott van az adatlapon, hogy SW1 kapcsolónál a 9-est be kell pattintani, és már kész is vagy. (Valószínűleg ez egy DDIP kapcsoló benne) 20mV/10V-os lesz..
Az 5. vezeték nem tudom mi. De két lehetőség van. Vagy a cella életvédelmi földelése, vagy a hídtáp visszavezetés stabilizálás céljára. Könnyű eldönteni adatlapból, egy kis ellenállás méréssel, hogy van köze a többi négy vezetékhez, vagy nincs. De ha ez egy már működő valami volt, akkor meg lehet nézni hogyan volt bekötve.. Nem?
üdv! proli007
(#) makrodom válasza proli007 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Pontosan! Én is azért gondoltam erre! Köszönöm szépen a segítséget! Üdv
(#) makrodom válasza proli007 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Most látom az árát ennek az átalakitónak(jelerősitőnek), és lehet érdemesebb akkor már erre a célra kialakitott kijelző műszert használni! Én a WET által gyártott kijelző műszerre gondoltam. Szerintetek megfelel erre a célra? Üdv!

http://www.merlegcellak.hu/index.php/alap-merlegmuszer/wet-kijelzo-...p.html
(#) proli007 válasza makrodom hozzászólására (») Dec 26, 2012 /
 
Hello!
Ezt legfőképpen Te tudod megmondani, annak alapján, mire szeretnéd használni. Mert ezen itt nem látok logikai kimenetet, amit a PLC-hez lehetne illeszteni. De kérdés, egyáltalán ezt szeretnéd-e, vagy a PLC fel tudja-e dolgozni az RS232 jelet, ha arra szükséged van.
üdv! proli007
(#) makrodom válasza proli007 hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Hello!
A célom csupán annyi, hogy a tartályban levő anyag súlyát megjelenítsem egy kijelzőn. Szóval végül a kis Logot nem is használom fel hozzá, hanem egy erre a célra kifejlesztett kijelző mérőműszert... Üdv!
(#) Nanok hozzászólása Júl 9, 2014 /
 
Sziasztok!

Van itt egy kis cellám egy digitális mérlegből. A mérleg úgy nézett ki, hogy mind a 4 sarkán volt egy ilyen mérő cella. 3 szál vezeték jön ki belőle, fekete, piros és fehér.
A kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám működésre bírni a cellát? Hogy kell bekötni? A kimenetén mit kell, hogy mérjek, lineáris a kimenő jel?
(#) Kovidivi hozzászólása Aug 22, 2014 /
 
Sziasztok!
Innen jövök át: Bővebben: Link.
Nézegettem ezeket a nyúlásmérő bélyegeket, és azt vettem észre, hogy ha nem megfelelő irányban terhelem, akkor hibás eredményt kapok. Ezek szerint, az otthon, házi körülmények között létrehozható súlymérő eszköz, 1db bélyeg felhasználásával úgy érhető el, ha rákötöm a súlyt a bélyegre, lelógatom, megvárom, amíg nyugalomban lesz, és utána mérek? Van más megoldás esetleg, ahol támaszkodik a bélyegre valami, és nem számít, hogy a súly nem pont középpontosan terhel?
Van egy konyha mérlegem, középen támaszkodik a tányér a bélyegre, ha 900g-ot rakok rá, bárhova is teszem, 1-2g-om belül marad hiba. Szerintem valami szoftveres korrekció lehet benne...
Ma teszteltem egy munkahelyi mérleget, 1g felbontást tud 3kg-ig, és kb. 5g-ot tévedett 500g mérése esetén, attól függően, hova raktam a súlyt a tányéron. Ezzel a le
lógatós megoldással elvileg ez a hiba kiküszöbölhető?
Köszönöm.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy pozitív felfedezésre tettem szert: ha lógatva van a teher a nyúlásmérő bélyegről, nagyon szépen lehet a súlyt mérni, nem zavar be semmi, hiszen csak egy irányú erő húzza a bélyeget (és nem is driftel sehova, már 15 perce mérem ugyanazt a súlyt, 0.308-0.309 között váltogat az érték a multin folyamatosan... szuper! ) Szerintem mozogó súly esetén, ha átlagolnám az értékeket, akkor a valós súlyt kapnám. Sima LM358-al felépített instrumentation erősítőt használok, annak minden hibájával, és még így is felhasználható a mért érték, a pontossága is kielégítő. Nagyon érdekes ez a nyúlásmérő bélyeg, kár, hogy itt nincs a topic úgy elburjánzva, mint a TDA7294-es.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2014
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 24, 2014 /
 
Hello! Nincs ebben semmi csoda. Az erőmérőben egy mérőhasáb van, annak elmozdulását (nyúlását) méri a bélyeg. Ha az erő nem merőleges a nyúlási felületre, akkor kevesebbet mér. Hiszen a deformációs erő, más irányba hat, vagy is megoszlik. Ezért jobb lógatva, de ehhez a bélyegnek is vízszintesen kell állni. Maga a titok az erőmérőnél, a geometriai formában, az anyag kiválasztásában, a rugalmassági modulusban, valamint a híd hőfokkompenzálásában van. És az már nem kispályásoknak való tudomány..
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Aug 24, 2014 /
 
Szia!
Nem tudom, hogy most a rögzítésem mennyire lehet vízszintes, de a mostani álláshoz kalibráltam kb. 450g-mal, és így nagyon szépen, lineárisan működik. A program is készen van már, gyönyörűen átlagolok 1000 mérést, 1.5V-om van 530g terhelésnél, ez az ADC referencia feszültsége is, így kb. 0.5g pontosan tudok mérni, persze nem ilyen egyszerű, ezt Te tudod a legjobban. Gombbal lehet váltani az érméket, összegezni lehet, tárázni, meg hibát is számol %-ban, LCD kijelzőre kiír mindent, ami kifér rá. Jó kis cucc lett.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 26, 2014 /
 
Hello! Alapvetően nem gond, ha van néhány fok eltérés, csak kalibrálás kérdése. De a lényeg, hogy az erő irányszöge ne változzon meg sem a cellához, sem a gravitációs merőlegességhez képest. Ha ez igaz, mindig ugyan azt fogja mutatni, mint kezdetben.
(#) golyo01 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Szia, belinkelnéd a kapcsolást? Én most építenék egy cella mögé AD623-as erősítőt. Nekem az a bajom ezekkel a kicsi kínai mérlegekkel, hogy pár perc után kikapcsolnak, ezért kell építenem.
(#) Kovidivi válasza golyo01 hozzászólására (») Aug 28, 2014 /
 
Szia. Nincs kapcs. rajzom. Sima instrumentation amplifier LM358-ból, kapott egy kis offsetet az egyik mérőbement, az erősítést úgy állítottam be, hogy a maximális terhelésnél akkora feszültséget kapjak, mint a referencia feszültségem az Arduinonál (ami úgyszintén állítható...).
Nem kapcsol ki a mérleg, ha mozog a tányér. Tehát építs egy 555-ös IC-vel valamit, ami 10-30mp-enként ad egy picit jelet a nyúlásmérő bélyegre, ekkor azt hiszi a mérleg, hogy változik a súly, és újraindul a visszaszámlálás. Te mire használod? Az eredeti kijelzőt használod fel? Én próbáltam volna levenni valahonnan egy jelet, amiből ki tudtam volna számítani a súlyt, de nem találtam semmit :S. Az eredeti tányér rögzítése szörnyű, most, lelógatva a súlyt, meglepett a pontossága.
Most afelé kacsintgatok, hogy a papír pénzeket is számolhatóvá teszem. Ehhez kell egy plusz erősítő (Arduino másik analóg bemenetére mehet is, nem is kell kapcsolgatni meg váltogatni semmit), ez a rész mondjuk 30-60g-ig mérne.
Még a kalibrálást kell kitalálnom. Most úgy csinálom, hogy van egy zacskónyi aprópénzem, ami tudom, hogy 251g-ot nyom. Bekapcsolom a mérlegem, megmérni a tányér offsetjét, ezután elindítom a kalibrálást, rárakom a tányérra a 251g-ot, ehhez ő kiszámolja ami kell, és mehet a pénz számolás. Így nyugodtan játszhatok az erősítéssel, a ref. feszültséggel, kipróbálhatok másik instr. amplifiert is, offset-et is állítgathatom, ha akarom
Másik instr. ampl.-nek MAX4460-at használok.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2014
(#) golyo01 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 29, 2014 /
 
Szia. Logatos horgász mérleget használok 10-20 literes kapnak, tartályok folyadék mennyiség és változás mérésre. A másik problémám hogy a hold tartó funkciót nem tudom kisszedni ezért változást mérni lehet etlen.
(#) elektroncso hozzászólása Márc 15, 2015 /
 
Folytatás a kezdő kérdésekből.
Droot-nak:
Én mikrokapcsolóval próbálnám. Fogsz egy panelt, erre felraksz raszteresen mikrokapcsolókat, a négy sarokba egy-egy gyöngébb rugó, olyan erősségű amit a legkönnyebb kutya is lenyom(ez csak azért, hogy kb. egyenesen álljon a tetején a lemez). Erre ráraksz egy lemezt és amikor a kutya rálép a mikrokapcsolókat lenyomja és ezzel már tudsz kapcsolni bármit. Azért mikrokapcsoló, mert ennek lenyomásához szinte nem is kell energia.
Az eredetihez akkor jó volt az elvem, ahogy a kutya lenyomja a fémlapot csökken a kontaktok közötti ellenállás, a dobozka ezt érzékeli. A fémlapnak csak annyi a szerepe, hogy kb. eloszoljon a nyomás a teljes felületen, mert ha a kutya éppen olyan részen lépne rá a puszta szivacsra ahol nincs alatta kontakt akkor nem érzékelne.
U.i.:Ha nem is mérés, de itt jobb helyen van mint a kezdő kérdésekben.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2015
(#) Droot válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 15, 2015 /
 
Köszi!
Az a baj hogy a mikrokapcsoló nem tolerálja a nagy súlyokat.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem