Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1048 / 1171
(#) KBal76 válasza Skori hozzászólására (») Jan 16, 2023 /

Alapból nem tudnak az oprendszerek ilyet.
Viszont az nem kizárt, hogy valami szoftverrel, és ahhoz tartozó saját egérrel (azaz nem szabvány egérrel) ez megoldható. Tulajdonképp a szoftvernek meg kell jelenítenie egy "kamu" kurzort, és a neki dedikált egérrel (pl. valami sorosan kezelt egér, amit nem ismer fel a rendszer egérként, de el lehet érni port-kezeléssel) mozgatná ezt a második mutatót, és amikor klikkelsz, akkor a szoftver megjegyzi az eredeti egér pozíciót, kattintást imitál a "kamu" egér pozíciójában, majd visszateszi az ereteti egeret oda ahonnan a másodperc tört-részéig a kattintás miatt vitte. Kérdés persze, hogy van-e ennek bármi értelme...
(#) majkimester válasza Skori hozzászólására (») Jan 16, 2023 / 1

Ezeket nézd át, hátha valamelyik jó lesz neked.
(#) veroka válasza Skori hozzászólására (») Jan 16, 2023 /

Röviden: NEM.

Hosszabban azért nem, mert a Windows manager (Linuxban is) kezeli az egeredet, és az nem tud két helyről egérhelyzetet bekérni.
(#) bbb válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 16, 2023 /

Hogyne lenne értelme. Annak idején a "Virtua Cop 2" és a "The house of the dead" is tudta ezt, hogy két játékos egyszerre mehessen és lőhesse az ellenfeleket.

Két első guglitalálat: Bővebben: Link Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2023
(#) Doky586 válasza bbb hozzászólására (») Jan 16, 2023 /

Az ezredforduló előtt nemcsak PCn de C64-en is lehetett egyszerre 2db analóg Joystick-ot csatlakoztatni alapból..
(#) bbb válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 16, 2023 /

A joystick megmaradt végig, de itt most egérről volt szó. Amiket linkeltem programok, tudják is ezt produkálni, nem keresgéltem egyéb alternatíva után.
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 17, 2023 /

Szebb napot.

Tegnap este anyám gépe a szemem láttára megfagyott csináltam egy restartott majd fekete maradt. .
Egy linux talán MINT volt fent. 3 év után nem emlékszem már rá. A fotón látható írás fogad. A verzió választás sem segített az is hibával állt ki. Lemez hiba vagy egyéb más hiba? Merre induljak el.

pc.jpg

(#) bbb válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Fájlrendszer sérülésre panaszkodik. Kézzel tudsz indítani neki egy fsck-t és az helyreránthatja.

Kis paraméterlista:
  1. -p                   Automatic repair (no questions)
  2.  -n                   Make no changes to the filesystem
  3.  -y                   Assume "yes" to all questions
  4.  -c                   Check for bad blocks and add them to the badblock list
  5.  -f                   Force checking even if filesystem is marked clean
  6.  -v                   Be verbose
  7.  -b superblock        Use alternative superblock
  8.  -B blocksize         Force blocksize when looking for superblock
  9.  -j external_journal  Set location of the external journal
  10.  -l bad_blocks_file   Add to badblocks list
  11.  -L bad_blocks_file   Set badblocks list

kb. így kellene indítanod:
fsck -fpv /dev/sda2
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2023
(#) img válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Tippelek: valami 120-240 GB-os, TLC-QLC SSD van a rendszer alatt, aminek fizikailag szét lett írva a NAND-ja. Ráereszthetsz egy fsck-t, de rövid időn belül újra újra össze fog rogyni: hosszútávú megoldásként cserélni kellene azt az SSD-t.
(#) antikzsolt válasza img hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Nem SSD van bent sima lemez hallom felpörögni. WD 500 található
Nem lett jó sajnos nem csinált a kóddal semmit
(#) villanyipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Sanszos a lemez fizikai sérülése is ha van rajta adat másik géppel le kell menteni, amennyiben felismeri még, majd kipróbálni egy teljes formázásos újra telepítést, ha nem jön be akkor hdd csere!
(#) antikzsolt válasza villanyipi hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Mivelhogy anyám gépe így nem érte ütés. Az lesz. Ki lesz szerelve és újra húzom köszi
(#) villanyipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Nem kell ütés hozzá elég ha belegondolsz a hdd működésébe a lemezek forgási sebességébe és az olvasó fej lemezek feletti távolságában, majd ezek függvényében egy pici anyag gyengülés is elég egy minimális sérüléshez.
(#) antikzsolt válasza villanyipi hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

IGen jól tudom hogy elég neki.
(#) Dióda válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Helyedben elindítanék egy live linuxot és egy gparted-el megnézném a particiókat a merevlemezen.
Ha rendben vannak akkor valószínű hogy lejött egy frissítés (lehet új kernel verzió is) ami az adott gépen problémát okozhat. De mindnekelőtt gparted-el nézz rá.
Találkoztam már én is ilyennel mikor nem a gyári particionálással volt feltéve a linux és egy frissítéstől benyekkent. Az sem tökéletes rendszer ám bármit is mondanak róla de starpabíróbb a win-nél ez tény.
(#) antikzsolt válasza Dióda hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Na ez lehetséges mert ép ment a frissítés mikor a böngésző megállt. Na akkor holnap csinálok egy linux telepitől mindenképp. A windows már rég meg lenen oldva csak a nagyszüleim gépe és ott így védem attól magam hogy heti szinten kelljen bütykölni. Eddig bevált. Csak pár apró módosítás kellett 3 év alatt. Nagyobb betűk volt az egyik
(#) xxxyyy válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Számos Win alapú gépre van rálátásom, amelyeket 70-85 éves "nagyszülők" használnak és havi szinten sem kell őket bütykölni. Mivel jobb ilyen esetben egy linuxos rendszer?
(#) xxxyyy válasza SzilCsong hozzászólására (») Jan 17, 2023 /

Ez valóban teljesen jó. Akkor is le kéne futtatnod majd, amikor előjön a probléma. Véletlenül nem 2,4GHz-es wifit használsz egy társasházban vagy sűrűn lakott helyen?
(#) img válasza villanyipi hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Amennyiben nem SSD van benne, akkor szerintem is a te válaszod a nyerő.
(#) Udvari Zsombor válasza xxxyyy hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

70+ éves nagyszüleim is Windows laptopot használnak, nem szokott kelleni piszkálni, elboldogulnak a Win8.1 csempés felületével (még jól is jön, hogy így egyszerűbb), úgyis csak Skype meg Chrome van telepítve, plusz egy rendszer leállító ikon az asztalra ‒ amúgy se bírna mást az a gyenge vacak, amit ők vettek. Videotelefonálni tudnak rajta, alap Google keresést tudnak futtatni ha rászánják magukat, valamint annyira nem bátrak, hogy problémákat tudjanak okozni, így nem szokott kelleni piszkálni, csak célszerű néha lemezkarbantartót futtatni (ahhoz is kell legalább "fél nap").
(#) david87 hozzászólása Jan 18, 2023 /

Sziasztok!
Linux telepitése közbe ez fogadot már harmadjára inditotam a gépet újra mindig ez fogad 2023 CD ROM kinek van már pendrájvot használ mindenki. Linux Mint 21.1 mate a rendszer.
(#) img válasza david87 hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Hibás a pendrive vagy hibás a meghajtó, amire telepítesz. Próbáld másik pendive-al újra letöltött forrásból, ha úgy sem jó, akkor a célmeghajtó a hunyó.
(#) david87 válasza img hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Sikeresen felment a rendszer már csak a grubb menüt kell beálitanom.
(#) greatman válasza Skori hozzászólására (») Jan 18, 2023 / 1

Töltsd le ezt a programot, telepítsd fel, és használhatsz egyszerre két egeret.
https://mousemux.com/
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Jan 22, 2023 / 1

Már régi téma, de most jutott időm a megoldásra. Tehát Displayport -> HDMI hang átvitel. Vettem ilyen kábelt, és összekötöttem vele a PC-t és a TV-t. Meg is jelent a hanglejátszó eszközök között a tv - de először nem szólt. Át kellett állítani a TV menüjében, hogy a HDMI-n digitális hangot fogadjon (valamiért analóg volt az alapértelmezett) és így rendben működik a dolog, tehát szépen átjön a hang is a Displayport -> HDMI kábelen.
(#) Skori hozzászólása Jan 22, 2023 /

Felraktam egy újabb Xubuntu linuxot (xubuntu-22.04.1-desktop-amd64), remekül működik, minden hardver azonnal ment vele. (még egy 2014-es verzió volt fent, ami már kezdett elavulni).

Windows alatt az MPC-HC videolejátszót használom, ennek van egy olyan ügyes funkciója, hogy a képet lehet külön függőlegesen és külön vízszintesen is nyújtani (gombot is hozzá lehetett rendelni). Ezzel a némelyik filmbe belekódolt fekete sávok (alul-felül vagy kétoldalt), esetleg hibásan beállított, vagy detektált képarány egy pillanat alatt eltüntethető ill. korrigálható volt. Sajnos ez a program nincs linuxra, és wine-al sem működik. Az XUbuntuba beépített médialejátszó nagyjából semmi hasonlót nem tud, a VLC player egész használható, de abban nem találok ilyen funkciót (képaránnyal és levágással lehet játszani, de baromi kényelmetlen erre használni).
Ha valaki használ XUbuntut, milyen médialejátszót érdemes feltenni rá, melyik tudhat ilyen funkciót?
(#) kadarist válasza Skori hozzászólására (») Jan 22, 2023 /

Szia!
Linux alatt is működik, csak kicsit hegeszteni kell hozzá: Bővebben: Link
(#) Dióda válasza Skori hozzászólására (») Jan 22, 2023 /

Én win és linux alatt is az smplayert használom. Nézz rá hátha az tudja.
(#) Skori válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2023 /

Nálam csak a wine konfigurálja.. a végtelenségig, de nem indul.
(#) Skori válasza Dióda hozzászólására (») Jan 22, 2023 /

Nem tudja, de amúgy tényleg egész jó lejátszó!
Következő: »»   1048 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem