Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szervó vezérlés
 
Témaindító: drbubo, idő: Nov 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 12
(#) drbubo hozzászólása Nov 23, 2007 /
 
Sziasztok !

Abban kérném a segítségeteket , hogy van egy kis szervóm ami egy zárszerkezetet működtetne. Ez a zárszerkezet kb 10 percig legyen csak zárva utána álljon vissza alaphelyzetbe (nyitva). Szerintetek , hogy tudnám ezt legegyszerűbben megoldani ?

Előre is köszönöm
(#) aflmor válasza drbubo hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
végálláskapcsolóval
(#) Medve válasza drbubo hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Hello, pl úgy, hogy két 555-ös impulzusgenerátor adja a két végállásnak megfelelő impulzust és hogy mikor melyik legyen érvényben az egy harmadik 555-ös kapcsolja. A szervo pozíciót beállíthatja egy 555 is, akkor az impulzus szélességet beállító ellenállást kell kapcsolni egy tranzisztorral (relével) itt be tudod állítani az időzítést és a szervo által kívánt impulzusszélességet is. Szervó vezérlő pl itt
(#) drbubo válasza Medve hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Köszönöm a választ . A szervó vezérlő rajzot nézve lenne egy kérdésem . Az impulzus bellítását ill. az időzítést értem. De nem fogja utána újrakezdeni az egész folyamatot ?
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Nov 23, 2007 / 4
 
De igen, ez egy oszcillátor, akkor félreértettem a kérdésedet. Ebben az esetben egy monoflop beállításban kell használnod a vezérlő 555-öt, amit az adatlapján (is) megtalálsz. De van a NET en 555 szimulátor is, bővebb, mint ami a linken volt
pl itt kikisérletezheted a kívánt időt
(#) drbubo válasza Medve hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Köszi még egyszer a segítséget
(#) O.Lee hozzászólása Nov 23, 2007 /
 
Ez az 555 monoflop jónak hangzik. Kipróbálom.
(#) O.Lee hozzászólása Nov 23, 2007 /
 
Olyan 555 kapcsolás nincs, ami ha megkapja az indító jelet nem történik semmi, majd a beállított idő után billen át?
(#) Medve válasza O.Lee hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Biztos lehet, egy kis kiegészítéssel! pl egy másik 555, ami a lefutó élre indul...
(#) O.Lee válasza Medve hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
ÖÖÖ, hogy is van ez...? Esetleg vázolnád egy egyszerű rajzon? THX
(#) Medve válasza O.Lee hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Van két időzítő sorba kötve. megnyomod a gombot az elsőnél a kimenete +tápra vált....letelik az idő, a kimenete test lesz, erre a "negatív" élre indul a következő időzítő. Vagy fordítva, mindegy, lényeg, hogy az első időzítés megszűntekor fellépő élre induljon a második.
(#) O.Lee válasza Medve hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Aha, érte, végül is akkor mindegy, hogy melyiknek mennyi az ideje, a lényeg a két időt összeadom és meg van amit akarok! (Pl lehetne használni egy riasztó szíréna késleletetésre, ami riasztáskor ugye megszólal, azonnal, ha késleltetve lenne, úgy, hogy a kommunikátornak legyen ideje elküldeni a jelet a diszpéscer felé, utánna már szólhat)
(#) O.Lee válasza O.Lee hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Na jó, ebben nincs szervó...
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Hi! Ezek motorok megvezerlesehez kell kulonosebb bonyolult elektronika vagy egybol szimpla egyenaram raadasaval megindulnak??? es miben ter el az analog es digitalis servomotor? es megvalami, hogy kell nagyjabol ertelmezni 2.2 kg – cm az ilyen adatokat, ez mennyire eros kb? mire kepes kb? Ja es igen servo motor teren nagyon kezdo vagyok, csak most szuksegem lett hirtelen sok egyforma eros motorra es takmakolas helyett ez az otlet tamadt. Remelem nagyjabol meg tudjatok valaszolni kerdeseimet. .Ez lenne a kiszemelt servomotorfajta Mostmar nagyjabol beletorodtem abba hogy nem telyes kort irnak le es mostmar nem is baj csak legyszives a vezerlesukrol mondjatok tanacsot (szimpla egyenaram vagy vezerlo aramkor ?) Koszonom elore is
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Egyszoval az egesz mukodesuket meg szeretnem erteni.
(#) googa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Szia!

A standard RC szervók egyenárrammal mennek, 5V környékén működenk stabilan. De!!! Három kis vezetéket látsz, ha jól megvizsgálod. Egy a táp, egy a föld, egy pedig a 'signal'.Ezeket a kis kütyüket négyszögjellel kell és lehet vezérelni. Most nem emlékszem egyből pontosan, de mintha 1 és 2 millisecundum időközönként kell 'magas' jellel izgatni őket. Ha 1 ms-el küldöd, akkor egyik végállás, ha 2, akkor másik végállás, ha kettő közötti útra akarod beállítani, akkor 1ms és 2ms közötti időnként kell izgatni...

Kép: Hivatkozás
(#) nagy_david1 válasza googa hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Koszi az infokat! Akkor igyis ugyis kell egy kis negyszogjel generator tranzisztorral vagy 555-el, magara szimpla dc-vel nem megy akkor ez ugy-e azt jelenti? Es ha en 1ms-t adok neki akkor elindul pl jobbra, de akkor mi tortenik ha elerte a vegpontot s en tovabb adom a jelt neki? Kar lesz benne vagy csak egyszeruen leall? Nekem lenyegebe az kellene hogy egyszer jobbra aztan balra induljon el s ez ismetlodjon 'mig a vilag s ket nap' s normal esetben en rellevel es mikrokapcsolokkal csinaltam, ide is azzal lehet vagy akkor itt a jelekkel kell szorakozni es nem a polaritassal?
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
es mi tortenik akkor ha nem ezeket a jeleket kapja a motor? marmint kisebb vagy nagyobb mint 1ms vagy 2ms. Pontosan ez hagy Hz-et is jelent, mert nekem igy konyebb gondolkozni, 60 es 30 Hz?
(#) Medve válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Az a baj, hogy nem a frekvencia a lényeg, hanem az impulzus hossza, úgy is mondhatnánk, hogy a kitöltési tényezője. Az egyik "szabvány" szerint, ami jel kell neki az pontosabban: 20ms-onként 1-től 2ms-ig terjedő impulzus. Más szóval a változó hosszúságú impulzusodat 20ms-onként kell megismételni.
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Hja es ha az elektronikat kiveszem es szimplan a motornak adok aramot es a polaritasat cserelem ugy mukodne? marmint egy szimpla dc motor van benne + elektronika, nem? bocsi hogy 3 reszbe irtam le , legyszi olvasd el mind 3-at nekem lenyegebe csak sok egyszeru reduktoros dc motorra van szuksegem, es azok forgasiranyanak megvaltoztatasahoz, tehat ha lehetne akkor en megszabadulnek a bennuk levo vezerloegysegtol mert csak bonyolitja a helyzetem ez a sok jel, es az a baj sok ilyenre van szuksegem es hogy meg melleje annyi elektronika, hat.... szoval lehet olyat hogy kibelezem?
(#) googa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Egy DC motor van benne ami áttételeken keresztül egy potméterre csatlakozik, az pedig szabályozza az elektronikáját, ami pedig szabályozza a kis DC motort.

Megolhatod, hogy lekötöd róla az elektronikát és csak simán a motor két pólusára csatlakozol. Viszont a potméter is mechanikus akadályt jelent a teljes körülfordulásban, de van még egy kis pöcök is mechanikus akadályként, hogy ne a potit törje el, ha túl fordulna. Ja, a poti pont a kivezető tengely másik oldalát rögzíti, ezért az csak úgy simán nem tudod kivenni, gond nélkül, de végülis megoldható.
(#) Medve válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Naja, hát igy is működhet a dolog, csak gondoskodj a végálláskapcsolóról.
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Akkor ez azt jelenti hogy meglehet oldani ugy hogy elektronikat kiveszem es szimplan a dc motornak a polaritasat valtom? mert akkor maradok az eredeti mikrokapcsolos es relles megoldasnal. Es a fogaskerekekben talalhatok a blokkolok? azokat finoman nem lehet szikevel levagni vagy valami, bar lehet nem is lesz ra szukseg. Es kb 2.2 kg - cm ezt hogy kell ertelmezni? ilyen motorbol vennek 10-et mert olcso kategorias. Kepes egy ilyen megmozditani legroszabb esetben 0.5 kg -ot?
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
Es nagyon koszonom eddigi tanacsaitokat
(#) googa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
A motor tengelyének a középpontjától egy cm távolságban maximum 2,2 kg-ot tud megmozgatni.
Szikével le vághatod az akadályt. Biztos tönkre kell tenni ennyi okos kis servo-t a projektedhez?!
(#) nagy_david1 válasza googa hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Igen mert mint mar mondtam nekem szuksegem van vagy 10 egyforma reduktoros dc motorhoz s ha elkezdek maszekelni attetelt + motort akkor arba es idobe sokkal tobb es meg nem is tokeletes. Szoval akkor szerinted egy ilyen 2.2 kg-os motor el fog birni egy 12*12-es uveglapot + sajat minimalis sulyat + mikrokapcsolo lenyomasat? most mertem le kb es 250 g-t kene mindenestol megmozditson, akar helybol is. ez lehetseges ettol, mert elvileg ez nem sok, nem?
(#) googa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 21, 2008 /
 
Csak nem valami bűvész trükk lesz?! Kíváncsi lennék mi lesz ez a projekt.
Szerintem egy 250g-os cuccot simán elbír... De nem tudom mi is lesz ebből. Fontos a mechanika, gördülés, bla-bla...
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 21, 2008 /
 
hat... en bizok abban hogy a motor tengelye egymagaban eleg lesz a megtartasra ..... amugy ez az egesz nekem min ha nyar kozepere meg lesz mert nagyon sok ido es penz
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 22, 2008 /
 
Hja es kaptam egy erosebb servot s ha penzem lesz akkor ejsze ebbol vennek tobbet de valahogy ebbol nem 3 szal jon ki hanem 7, vagy csak en latok rosszul? mondjuk mind 1 miutan mar tegnap letargyaltuk hogy igyis ugyis bontasra kerul de azert kivancsi vagyok mert van tobb szal?

1482.jpg
    
(#) googa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2008 /
 
Képen kaptad, vagy mi? Mert ha a kezedben tartanád, akkor látnád, hogy csak 3 ere van ennek is!? A Futaba S3003 tökre a Futaba alap szervója...
Áruld már el milyen projektet fogsz csinálni!?
Következő: »»   1 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem