Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szintszabályzás kis elektromotorral
Lapozás: OK   1 / 1
(#) marhadoktor hozzászólása Nov 3, 2022 /
 
Hahó mindenkinek!
Öreg Mercedes kombim hátsó futóműve hidraulikusan szintszabályzós. Pár évig nem is működött, idén nekifogtam s megcsináltam, eléggé megismerkedtem a rendszer működésével. Oszt eszembe ötlött, hogy be lehetne iktatni egy kapcsolót a vezetőülés mellé, amivel pl. akár útközben tudnám szabályozni a hátsó hasmagasságot. Az első tengelynél már van egy bizonyos plussz magasságom (keményebb rugók kerültek alá), valamiért szeretném a hátsót szabályozni, ha már megvan a lehetőség.
Arra van csak szükségem, hogy egy kb. 15 cm hosszúságú vasdarab hosszát kb. 3 centivel tudjam megnyújtani vagy rövidíteni. Mint pl. az autók antennamozgatását szabályzó rendszereknél. Minimális erő szükséges, és csak egy + -t kellene hátravinnem a kis motorhoz, de nincs ötletem azt honnan szerezzem be.
Bármilyen ötletet megköszönök!
(#) Bakman válasza marhadoktor hozzászólására (») Nov 3, 2022 /
 
Mármint mire nincs ötleted? Lineáris motor (actuator cylinder) kapható kb. minden méretben. Ha csak az a kérdés, hogyan tudod a polaritást fordítani, egy kétáramkörös kapcsolóval megoldható, lásd melléklet.

Neked ide olyan kapcsoló kell, ami három állású és automatikusan visszatér a középállásra, pl. ilyen: AE-C1572AL-BBO, HEStore.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2022
(#) marhadoktor válasza Bakman hozzászólására (») Nov 3, 2022 /
 
No, ilyesmi ötletre volt szükségem. Nekem szimplán nincs ott az agyam. Hamarabb megfejem a tehenet, minthogy ilyesmire rájöjjek, habár odanyúlok s kicserélek dolgokat.
Nagyon Köszönöm!!!
(#) marhadoktor hozzászólása Nov 3, 2022 /
 
Nos, végignéztam neten a lineáris motorokat, szinte csak alibaba van, esetleges aranyáron mérő komolyabb ipari darabok. Lenne még ötlet?
(#) Bakman válasza marhadoktor hozzászólására (») Nov 4, 2022 / 1
 
Időnként felbukkan egy-egy példány itt is: HobbyCNC - Adok-veszek.
(#) Massawa válasza marhadoktor hozzászólására (») Nov 4, 2022 / 1
 
Gyakran felbukkanak olcson olyan motorok mint a kocsik ablaktörlöjében van de egy kb 10 cm hosszu csigatengely áll ki belölük anyával. Az neked untig elég lenne. Tegnap kerestem, de most valahogy nem találom.
De nézz körül az autobontokban. Sok mai autoüllés mozgato szerkezeteiben is ilyen motorok vannak, vagy a combikocsik hátso nyito szerkezeteiben.


Szerk.
Érdekes ma egyböl megtaláltam a motort, ott ahol tegnap kerestem. Ráadásul olcsobb is mint régen.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2022
(#) marhadoktor hozzászólása Nov 4, 2022 /
 
Ez már tán túl nagy is lenne. A most helyben levő menetes szár (két pici gömbcsuklóval) összesen nincs 15 centi. túl nagy hely sincs ott.
(#) Massawa válasza marhadoktor hozzászólására (») Nov 4, 2022 /
 
Ezt eddig nem irtad. Tudok ajánlani olyat is amiböl 2 fér egy gyufaskatulyába.
(#) marhadoktor válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2022 /
 
Mondom, kb. 15 centis hossz kellene, ami rövidülhet, hosszabbodhat 3-3 centit. Nézem én a netet mint a güzű, de balfácán vagyok hozzá.
(#) moltam válasza marhadoktor hozzászólására (») Nov 4, 2022 /
 
Mindenképp szükséges a szabályzó rudazatának hosszát variálni? Én egy sima forgó mozgást végző csigás áttételű motorra tennék egy kart, és a kis faudi fejet ehhez csatlakoztatnám.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2022
(#) marhadoktor válasza moltam hozzászólására (») Nov 4, 2022 /
 
Pont arra kell, hogy szabályozható legyen a hossz. Nem kell sok (3 centi körüli), de az kell. Ha rövidebb, akkor a hidraulika emeli a kocsi hátulját, ha hosszabb akkor csökkenti a hátsó hasmagasságot.
(#) Bakman válasza marhadoktor hozzászólására (») Nov 4, 2022 /
 
Én annyira nem sietnék az átalakítással. Az ilyen lineáris motorok nem arra vannak tervezve, hogy órákon keresztül rázkódjanak és kapják az aktuális időjárást minden irányból.
(#) marhadoktor válasza Bakman hozzászólására (») Nov 4, 2022 /
 
Akkor marad a manuális beállítás a csomagtartó padlóján keresztül. Azért, ha szembejön velem egyet kipróbálok.
Köszönöm!
(#) Massawa válasza marhadoktor hozzászólására (») Nov 4, 2022 /
 
Én meg már mondtam, hogy menyj el egy autobontoba. Van olyan autoüllés amiben 6 ilyen motor van. ( kisebbek mint amit a képen beraktam.) olyanokat valoszinü nem találsz a neten, mert általában nem szokták sem javitani, sem cserélni.
(#) moltam válasza marhadoktor hozzászólására (») Nov 5, 2022 /
 
Ez egy érzékelő nem motor de remélem érthető mire gondolok.
(#) AZoli válasza marhadoktor hozzászólására (») Nov 5, 2022 /
 
Ha tényleg nagyon kevés erő is elég, akkor fényszóró magasság állító motor is szóba jöhet.
Bővebben: Link
A szintszabályozásnak amúgy is automatikusan utána kéne menni a fényszórómagassággal.
(#) KBal76 hozzászólása Nov 5, 2022 /
 
Szerintem teljesen máshonnan kéne közelíteni a dolgot. Mit csinál ez a rúd? Nem csak egy szenzor (poti) van a végén? Az enyében is van alul ilyesmi, de én a szenzor jelét próbálnám változtatni (azaz én nem csinálnék ilyet, de ha már ez a cél), elektronikával, aminek hatására változtatná a magasságot a beavatkozó hidraulika.
Hacsak nem, közvetlen a rúd egy hidraulikaszelepben végződik, (de nálam tudom hogy csak egy poti van ott, vagyis oldalanként egy).
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem