Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   19 / 125
(#) netprau hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Sziasztok!

Itthon egy Sanuvier Duval nevű szerkentyűnk van. Arra lennék kíváncsi, hogy mivel a házat bővítettük egy külön álló résszel (tehát egy saját lakrésszel, külön bejárat stb...), hogy meg lehet-e oldani két termosztát használatát egy kazánon? Úgy, hogy a két házrészben külön - külön legyen egy termosztát. Mivel nem arányosan melegíti fel a kettőt.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv.: Attila
(#) Gafly válasza netprau hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Sajnos nem nagyon...
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Egy kicsit azért igen, csak külön szivattyú kell hozzá.
(#) VIM válasza netprau hozzászólására (») Jan 3, 2012 / 1
 
Szia! Akkor egy nagyon egyszerű utánépíthető vezérlő kell neked. Itt mindent leírnak róla töviről-hegyire.
(#) netprau hozzászólása Jan 3, 2012 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Igen, de az akkor ugye már a "nem nagyon" eset
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Közben még az jutott eszembe (különös tekintettel hogy nekem is SD kombi cirkóm van):
- Van az a megoldás, hogy két kör van külön szivattyúval (lásd VIM által linkelve). Öntöttvas (ÖV) kazánnál értem a dolgot és tökéletes. De kombi cirkónál??? Akkor most van a cirkóban egy keringető, és vele sorban 1 vagy kettő dolgozik (vagy nem). Ugye amikor lekapcsol a termosztát, akkor majd a cirkó még próbálja kicsit átnyomni a vizet a másik álló szivttyún keresztül? Ugyanakkor ha megy a fűtés, akkor kettő/három szivattyú húzza a vizet?
- Vagy mágnes szelep mindkét körbe. Ott meg leálláskor katt és víz nem megy sehová... Nem tudom hogy az SD-ben van-e utókeringetés. De így biztosan nem lesz...
Ettől függetlenül még működhet is akár.
(#) szerviz válasza Gafly hozzászólására (») Jan 4, 2012 / 1
 
A problémádra a megoldás: hidraulikus váltó.
Mivel szivattyú után másik szivattyút nem teszünk!
Azzal a fűtésszerelővel ne állj szóba, aki bután néz rád a "hidraulikus váltó" említésére!
(#) Gafly válasza szerviz hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Ez nem az én problémám...
De remélem olvassa a topic-ot akinek ez kell
Ettől függetlenül a magam nevében köszönöm az érdemi hozzászólást. Pont ezért vagyok még mindíg itt, mert tanulhatok tőletek
(#) lalek hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni,jeltovábbítás ügyben. Van egy vezetékes Siemens REW 24 termosztátom és van egy COMPUTHERM rádiós is. Valahogy szeretném azt megoldani hogy a 2 termosztátot összekötni ? Vezéreljen a Siemens de a Computherm továbbítsa a jelet. Ez azért lenne jó mert tavaly vettem a Siemens termosztátot és nem jó ha ott vezérel ahol a helye ki lett építve. Viszont nem rádiós egy újat meg már nem szeretnék venni. Segítséget megköszönném!
(#) VIM válasza lalek hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Szia! Lehet, hogy lassú a felfogásom, de vadász kutya legyek ha értem, mit is akarsz? Miért kell mind a kettő termosztát ahhoz, hogy a kazánt működtetni lehessen? Melyik termosztát mérne, avagy honnan tudná az egyik, mit akar a másik?
(#) lalek válasza VIM hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Szia! Mert a lakásban a leghidegebb hely a fürdő,termosztát kiépítés viszont a nappaliban van ott van a siemens is. Vettem egy rádiós computherm termosztátot a fürdőbe és csak az megy egész nap így nagyon jó meleg a lakás. Viszont ezzel a drága siemens-el nem tudok mit kezdeni csak dísz. Jó lenne ha ez lenne a fürdőben viszont nem tudom bevezetékezni a kazánig. Talán ez az intelligens siemens kevesebbet fogyaszt csak a jel továbbítás ? Siemens vezérelne a computherm meg elkűldené valahogy a jelet a kazánig? Így kicsit érthetőbb voltam? Mert egy siemens rádiós 42 ezer ....és azt már nem szeretném.
(#) VIM válasza lalek hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Ha jól sejtem a Siemens az többet tud, mint egyszerű két pont vezérlést (ki-be kapcsolást), mert a Computherm az csak azt tudja. Nem gondolnám, hogy össze lehetne házasítani úgy a kettőt, hogy a Cth. továbbítani tudná a Siemens parancsait, mivel az folyamatos lángmodulációtól kezdve, szivattyú beragadás védelemig mindent vezérelne. (vagy tévedek?)
(#) lalek hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
szerintem ugyan úgy működik csak sokkal finomabban vezérel és kalkulálja a legjobb működést "Inteligens" így hívják(Siemens REW24). Most áthúztam a kazán és a fürdő közt egy vezetéket így használom de nem túl esztétikus,viszont valóban kevesebbet fogyaszt a kazán. Én ezt most élesben teszteltem . Eddig a computerm ugyan így állandó 20C-n ,fogyasztott 4-5m/3 ez most 3.9m/3. Ezért viszont nem veszek 40e egy új rádióst.
(#) lalek hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
még annyit ,hogy ez is ki-be csak!
(#) VIM válasza lalek hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Akkor sem valószínű, hogy megoldható, mert az érzékelők azonos helyen kell, hogy legyenek. A Siemens azért, mert referencia értéket szolgáltatna, a Computherm pedig ezt továbbítaná a relés végfokának a kazánhoz. A két mérőegység egy helyen. Az RF részbe belenyúlni nem egyszerű feladat úgy, hogy azt ki-be kapcsolással működtetni lehessen úgy, hogy közben ne hangolódjon el. Nem volna célravezetőbb a vezetékcsatorna? Azért az 1m3 gázért csak megérné, hogy a következő lakásfelújításig kilátszódjon a vezeték nyomvonala.
(#) lalek hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
Á nem olyan régi a ház ,megfogadtam ,hogy semmi bontás vagy egyéb. Elég volt!
Igen úgy gondoltam hogy a siemens kijövő jelét rákötöm a másikra egy vezetékkel fizikailag is egy helyen lenne persze. De értem mit mondtál ,akkor marad az új rádiós Intelligens.
Köszönöm,hogy válaszoltál a kérdésemre.
(#) lalek hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
http://siemensbolt.hu/product.php?id_product=22

ez van csak csak nem rádiós.
(#) VIM válasza lalek hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Már megnéztem mind a kettőt és a lehetőségeket is de így nem lehet megoldani. Falban futó csövezés sincs a közelben a fürdőszobában, hogy azon keresztül falfúrás nélkül el tudnád vinni a vezetéket a kazánig?
(#) lalek hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
semmi sajna , nem készültem erre persze nem olyan nagy tragédia. Esetleg ha valami eszedbe jutna kérlek írd meg nekem. Mondjuk valahogy megszakítanám Cth tápot és ha zár a siemens akkor bekapcsol a másik az meg állandó működésen lenne?
(#) VIM válasza lalek hozzászólására (») Jan 7, 2012 /
 
Amit szeretnél az nem megoldható, mert Computherm-nek is CSAK akkor lesz kimenete, ha a mérőáramköre eléri az általad beállított szintet! A két termosztát közötti különbség pedig nem korrigálható, ezért csak a referencia termosztát végezheti a kapcsolást a kazánnál. Azért kerül a Siemens annyiba amennyibe, mert az a szabályzás RF úton ilyen összeget képvisel. (....nemhiába szímensz, de én bos párti vagyok)
(#) Fredo hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
Sziasztok!

Én egy FÉG-es manuális kapcsolót cserélnék digitálisra. Nálam 4 vezeték van a régi rendszer szerint: Barna, sárga-zöld, meg két fekete. Az új viszont csak kettőt igényel.
Mi a teendő? Képet tudok felrakni ha kell. Bocs de elég láma vagyok, nem akarok hülyeséget csinálni.
(#) csaszi1972 hozzászólása Feb 1, 2012 /
 
Sziasztok!

Nekem olyan problémám lenne, h anyukámnál még régifajta MMG-s termosztát van fent, ami egy Fég cirkót vezérel, ami mostanában túl sűrűn kapcsol ki-be, akárhogy állítjuk be! Eddig ezt nem csinálta! Mi lehet a gond? Érdemes lenne már kicserélni? Néztem helyette egy ilyen kommersz SIEMENS RAA20-as termosztátot, ez jó lenne helyette?
Előre is köszi a segítséget!
(#) Gafly válasza csaszi1972 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Az a jó, ha sűrűn kapcsol be
Igazán az a kérdés, hogy a hőmérsékletet pontosan (kb. 0.5 fok) tartja-e. Ha igen, akkor egyrészt jó a termosztát, másrészt pedig ha lecseréled egy új digitális termosztátra, akkor is sűrűn fog bekapcsolni a cirkó. Hideg van ugyanis... Az említett MMG termosztátban van egy előfűtő ellenállás, ami melegíti a hőérzékelőt amikor megy a fűtés (ehhezz kell a harmadik szál, a nulla a termosztátnak). Emiatt hamarabb kikapcsol a termosztát. Ha ez nem lenne, akkor ugyan jóval ritkábban kapcsolna be a fűtés, viszont a hőmérséklet 4..5 fokot ingadozna a nagy tehetetlenség miatt (tipikus hibás bekötés, amikor nem kap "nullát" a termosztát). Ugyanez az előfűtés megvan a digitális termosztátban is, csak szoftverből megvalósítva és jó esetben paraméterezhető. Nekem például CM67-es digitális termosztátom van és tizedfokos pontossággal tartja a beállított hőmérsékletet, viszont nagyon sűrűn indítgatja a cirkót...
Még egy dolog van ami beleszólhat ebbe, mégpedig a cirkó beállítása. Az a jó, ha minnél hosszabb ideig működik a cirkó, azaz amennyire lehet érdemes levenni a gázmennyiséget. Az az alsó határ, hogy azért a legnagyobb hidegben is ki tudja fűteni a házat. Ilyen beállítással viszonylag sokat fog menni a cirkó, viszont jobb hatásfokkal. A gázmennyiséget például a (Z)C18-as cirkónál jobb oldali gomb mögött található "tekerővel" lehet állítani. De ha rám hallgatsz, ne akkor kezdj el játszani a cirkóval amikor ilyen hideg van
(#) VIM válasza csaszi1972 hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia! A gőztenziós szelence elszöszösödése okozhat bizonytalan működést és e miatt kapcsolhat túl gyakran. Ha nem lett megváltoztatva a helye, akkor a telepítési hiányosság nem szólhat bele a sűrű ki-be kapcsolásba. Ha viszont nem volt még tisztítva, vagy volt valami felújítás a lakásban (festés, tapétázás stb. ...) az abból eredő por és más szennyeződés érzéketlenné, bizonytalanná teheti a szelencét. Tisztítása, áramtalanítás után puha ecsettel (iskolai rajzórán használatos 8-s) mindkét oldalát portalanítani kell és a szellőző perforációt a burkolaton.
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia! Az egyáltalán nem jó ha olyan érzékenységű a vezérlés, hogy sűrűn kell kapcsolást végeznie. A termosztátokkal szemben támasztott követelmények nem mindig vannak összhangban a tulaj elvárásaival. Egy két pont vezérlésnél nem fontos a tized pontosságú korrekcióra való reagálás, de a lángmodulációs berendezésekhez pl. elengedhetetlen. Azoknál a kazánoknál amelyeknél csak két pont vezérlést lehet megvalósítani, nagy pontosságú hőmérésre nincs szükség, elegendő a 0.5fok érzékenység, mert nem kell a lángot modulálni a berendezésben. Ha a lakás hőtehetetlensége kicsi, vagy fűtetlen helyiségből van sűrűn benyitogatva a fűtöttbe, előfordulhat a sűrű korrekció.
(#) Inhouse válasza VIM hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Én is azt mondanám, hogy nem jó a túl nagy hiszterézis. Nagymamáméknál egy sima tekerős termosztát volt fenn, simán volt 1,5-2fok különbség a ki és a bekapcsolás között. Ami azt jelentette, hogy már be kellett volna kapcsolnia, mert érezhetően hűvösebb volt, és már ki kellett volna kapcsolnia, mert már meleg volt. Ezért kapcsolgatták a saját érzetük alapján. Aztán kaptak egy digitálisat, de nem programozhatót, csak + és - van rajta. Ez 0,25fok pontosságú, ami azt jelenti, hogy ennyivel később, és ennyivel korábban is kapcsol a beállítotthoz képest, vagyi 0,5fokon belül (21fokra állítva 20,75-be, 21,25 ki). Ez már jó lett, nem kell piszkálniuk.

Üdv
Inhouse
(#) airotkiv hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Sziasztok!

FÉG ZC kazán (nem cirkó) mellé terveztünk termosztátcserét, mert a régi analóg (nem MMC, annál újabb, de nincs rajta márkanév) 4-5 fok tűréssel dolgozik. Meg amúgy se teljesen kóser, ha 15 fokra állítom, akkor kapcsol be 16-17 fokon és ki 20-21en. (Az ellenőrző méréseket nem precíziós műszerrel csináltam

Körülnéztem mindenféle fórumokon, elolvastalak Benneteket is, és arra jutottam, hogy ettől még cserélni nem biztos, hogy kell, csak talán adni neki egy nullát. (Én nem fogok nekiállni

A kérdés az, hogy egy egyszerű bimetallos termosztátnak el tud-e romlani a hőérzékelője?

Köszönöm

airotkiv
(#) Gafly válasza airotkiv hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Sokféleképpen el tud, de így nemigen
Olvass meg kicsit visszább, ott a magyarázat is.
A fene se írja le ötnél többször ugyanazt...
(#) airotkiv válasza Gafly hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Ha csak a nulla hiánya az ok, akkor azt megértettem, ha meg más, amit ennyi olvasásból nem, akkor nem is fogom

Ja, egyvalamit biztosan megértettem, de ez kicsit más: nem kell rádiós termosztát

Köszi!
Következő: »»   19 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem