Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   70 / 125
(#) proli007 válasza Andrushh hozzászólására (») Aug 8, 2018 / 1
 
Hello! A termosztátban csak egy relé váltóérintkezője van kivezetve. Ez a három pont. Ebből csak két pontot kell használni, mint ha egy kapcsoló lenne. Pár hozzászólással linkeltem be előbb, hogyan kell ilyesmit bekötni. De a bekötés, csak akkor szabályos, ha fixen van a hálózatra kötve, nem dugvillákra. Mivel ekkor mind két vezetéket (fázis-nulla) bontani szükséges, itt pedig csak egy kontaktus ál rendelkezésre. Pld..
De ha ennyire nem értesz hozzá, akkor inkább javaslom, hogy keress valakit aki jártas villanyszerelés ügyében és segít bekötni. Mert itt életveszélyről van szó, nem "két Led haláláról".
(#) Andrushh válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
Köszönöm a választ! a fix pont egy kötődoboz ahonnan ugye a 230-at nyerem..a fűtőfilmen van egy pozitiv és egy negativ szál.A szakemberem 4hete húzza halasztja az időt és mivel elég gyakorlatias ember vagyok (de a villannyal hadilábon állok) gondoltam megkérdezem hozzáértőktől miként haladjak tovább!A fűtőfilm bekötésével nincs baj azokat sorosan kell egymáshoz kötni itt a termosztát és fűtőfilm kontra hálózati áram bekötésével vagyok gondban
(#) proli007 válasza Andrushh hozzászólására (») Aug 8, 2018 / 1
 
Ha fixen van bekötve a kötődobozba a rendszer, akkor elégséges ha a termosztát csak a fázisvezetőt kapcsolja. Ekkor a fűtőfilm (amit én nem ismerek, meg eddig nem derült ki, hogy milyen típus is lesz használva) megkapja közvetlen a nullát. A fázisvezető pedig a termosztátra jut, és onnan a fűtésekhez. Vagy is sorba, ha úgy jobban tetszik.
Ha a fűtőfilmekhez nem szükséges védővezető (tehát kettős szigetelésű), akkor nem kell a védőföld, hiszen a termosztáthoz sem szükséges. De ezt adatlap szerint ellenőrizni szükséges.
Viszont mint a linkelt rajzon célszerű a termosztát előtt biztosítékot és kapcsolót bekötni, hogy pld. nyáron feszültségmentesíteni lehessen a fűtést. Valamint ne a hálózat várhatóan nagy áramú automatája biztosítsa a fűtésrendszert.
Ha a fűtés áramfelvétele meghaladná a termosztát maximálisan kapcsolható áramát, akkor komplikálódik a helyzet, mert egy relére (kontaktorra) is szükség lehet..
(#) Andrushh válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2018 /
 
https://dimat.hu/D205-P-T-C-infrafutofilm


Ez a fajta Fűtőfilm megy a mennyezetre! Igen valóban ez lemaradt
(#) Inhouse válasza Andrushh hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Egyenáramú rendszerben van pozitív és negatív szál, itt fázis és nulla van. Nem sorosan kell kötni őket, hanem párhuzamosan.
(#) Andrushh válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
igen közben néztem
(#) szomatli hozzászólása Szept 4, 2018 /
 
Sziasztok, egy Vaillant turbós kazánhoz szeretnék korszerű(bb) szobatermosztátot választani. A kazán elvileg modulálja a lángmagasságot (gondolom, emiatt adják meg teljesítményt 10-28 KW intervallumban - jól gondolom?)
A 230V-os (3 és 4 polusra kötött) digitális termosztát csak ki-be kapcsol, a modulációt a kazán automatán végzi a visszatérő viz hőfoka alapján, ugye?
Ezzel szemben a 24 (nálam 21) voltos vezérlő képes megadni a kazánnak, hogy mennyire moduláljon a szoba tényleges  hőmérséklethez képest? Ez a port kétirányú kommunikációt biztosít? Gondolom érdemes a kazán típusával egyező vezérlőt venni.
Vagyis ez a törpefeszültségű vezérlés kifinomultabb, mint a hálózati, és várhatóan idővel meg is térül. (Ha jól gondolom a fentieket)

Köszönöm a válaszokat, a típust azert leírom a rend kedvéért.
A kazán Vaillant vui hu 282-7, ehhez calormatic 350F rádiós termosztátot ajánlottak (50e), illetve kell egy VR 39 csatoló kártya (25e valami alanog/digitális jelfordító - Vaillant márka szerviz infó)
(#) VIM válasza szomatli hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Szia! Ehhez a kazánhoz ezek a termosztátok illeszkednek, például ez a típus. Van akinek ez éppen feleslegessé vált: Bővebben: Link
(#) szomatli válasza VIM hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Köszönöm VIM. Sajnos csak rádiós jöhet szóba. Engem főként a két vezérlés közötti különbség érdekelt volna,amit leírtam. vajon megeri-e ennél a kazánnál, vagy úgysem tud 10 kw alá modulalni... Akkor még bármelyik 230as kapcsoló megteszi... ??
(#) VIM válasza szomatli hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
A rádiós megoldást azt meg kell fontolni, mert ha nem látja egymást a két modul akkor bizonytalan lesz közöttük kapcsolat ami a készülék üzemének a rovására megy. Szerintem a két pont "szabályzás" (kapcsolás) az az elektronikától függ, hogy hogyan valósítja meg a modulációt ha arra két pontra kötnek be termosztátot. Lehet, hogy lépcsőzetesen és nem folyamatosan modulál az eBUS-hoz képest vagy ehhez van az az illesztő modul, ami tudja ezt a lépcsőzetes hőfoklépcsőket továbbítani a kazánnak. Én annak idején nem vállaltam be az rt. termosztátos megoldást a vasbeton födém miatt, mert nálam a tetőtérben kellet elhelyezni a termosztátot, maradtam a furkálásnál.
(#) szomatli válasza VIM hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Köszi. Az eredeti kérdésre egyelőre nem tudjuk a választ...
(#) zoszka válasza szomatli hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Erre nem lehet adni egyetemlegesen igen, vagy nem választ. Legnagyobb részben attól függ, hogy mekkora teljesítmény kell a lakás hőntartásához.
(#) VIM válasza zoszka hozzászólására (») Szept 5, 2018 / 1
 
Szia! Azt szeretné tudni a kérdező, hogy a 3-4 pontokra kötött digitális termosztát helyett érdemes e befektetni egy rádiósra (calormatic 350F ) és az ahhoz való busz csatolóra (VR39).
(#) zoszka válasza VIM hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Arra válaszoltam....
(#) szomatli válasza zoszka hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
@Zozska - Tegyük fel hogy 11 KW szükséges. (minden mást tegyünk félre). Köszönöm.
(#) petergergo hozzászólása Szept 5, 2018 /
 
Sziasztok!

Van egy FÉG C30-as kazánom. Jelenleg egy MMG AM termosztát van rajta (kép csatolva). Vettem egy Computherm Q7 RF termosztátot. És ezt szeretném bekötni. Ha jól mértem ki akkor a barna a fázis. Be lehet kötni a Q3RF-Kazán.png alapján? -> Ha nem akkor milyen módon tehet mezt meg?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
(#) proli007 válasza petergergo hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Hello!
Fekete=N
Kék=2
Zöld/sárga=L
L és 1 átkötése marad.
(#) zoszka válasza szomatli hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Akkor előbb-utóbb megtérül.
(#) petergergo válasza proli007 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget. Annyi gondom lenne, hogy megannyi év tapasztalata után elfelejtettem lefényképezni a csokinál az átkötést. Ami kijön a kazánból az fekete, barna, z/s. A képen látszik, hogy bekötöttem ahogy írtad (ha jól emlékszem a színhelyességre) , viszont meg sem nyikkan.
(#) proli007 válasza petergergo hozzászólására (») Szept 5, 2018 / 1
 
Az előző képen nem azokat a színeket látom a termosztát mellett, ami jelenlegi bekötésnél látható. Sajnos az "ahány ház annyi szokás" alapon számtalan variációban látható a termosztátok bekötése. (Itt a fórumon is látható a képeken.) A bekötést nem lehet szabvány (vagy szokvány) színekkel bekötni, mert a háromeres kábel színei eltérőek a funkciótól. De..
A termosztátnál ott kellett volna lenni a fázisnak (L), a nullának (N), és egy kapcsoló szálnak (K). (Vagy is a mágnesszelep egyik pontjának, aminek a másik pontja a nullára van kötve a kazánnál.)
Kikeresni pld. a következő módon lehet (vagy megnézni a kazánnál hogyan van bekötve a három vezeték):

Talán legegyszerűbb, a következő módon kikeresni a három szál funkcióját. Két vezetékre rákötsz egy pld. 40W-os izzót.
- Kikeresed azt a két szálat az izzóval, ahol világít a lámpa, de a kazán nem indul el. Ez a kettő között lesz a fázis és a nulla. A maradék a kapcsoló (K) szál lesz.
- Majd az izzó egyik lábát a maradék (K) vezetékre kötöd. A másik lábát a kikeresett két valamelyik ér pontjához érinted. Ha a kazán elindul, akkor ez a kettő közül ez a fázisvezető (L) lesz. Ha nem indul el a kazán, akkor ez a nullvezető (N) lesz.
- Ez után már csak be kell kötni helyesen. Nullát az "N" pontra, fázist az "F" pontra, és a "K" vezetéket a 2-es pontra.

Egy probléma lehet, ha a kazánnál még sincs bekötve a nullveztő, ekkor nem fog világítani a lámpa (maximum a szelepen keresztül halványan). Ebben az esetben nincs más hátra, mint pótolni a kazánoldali nulla bekötését.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2018
(#) petergergo válasza proli007 hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Köszönöm! Ezek alapján sikerült kideríteni, hogy nincs bekötve a nulla (halványan világított az izzó). Az adó része külön megkapta a 230-at és amit írtál az alapján sikerült kideríteni melyik 2 vezeték kell és este már lehetett is fűteni.
(#) Inhouse válasza petergergo hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Hány fok van nálatok?
(#) proli007 válasza petergergo hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Az jó, mert akkor az MMG termosztát is eddig bután volt bekötve. Ugyan is annak is szüksége van a 230V feszültségre, különben a hiszterézise (be és kikapcsolási hőfok különbsége) akár az 1°C-t is elérheti..
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Hajj, ha csak 1°C lenne azzal szinte mindenki megbékélne, de több fok az, az a baj.
(#) garcia hozzászólása Szept 6, 2018 /
 
Sziasztok!
Van 1 Computherm Q7RF termosztáttal másfél szezont használt gázfűtés rendszerem.
Nyári időszakban áramtalanítva volt,adóba elemcsere történt.
Pár napja ki akartam próbálni a fűtésrendszert,de nem indult.
A termosztát adóegysége jól működik,de a vevőn "se kép-se hang".
220v belemegy fázishelyesen,de az elején levő 2 gombra semmit nem reagál(M/A és Manual gombok nem világítanak bárhogy,bármelyiket nyomom)
Az adó egységnél látszatra minden jól működik(megjelenik a lángjel,ha kéne a fűtés).
Az adó teszt gombjára sem reagál.

Mi lehet a probléma?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Ja. 4...5 szokott lenni. Ezért is cserélik le sokan...
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2018
(#) proli007 válasza garcia hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Helllo! Találni fogsz benne egy ilyen sárga vagy szürke kondit, mint a képen látsz. Annak kapacitását kellene ellenőrizni, vagy cserélni. De 275Vac és X2 típusú legyen.
(#) petergergo válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Ezen a héten esténként, 24-25 fok van fűtés nélkül.
(#) petergergo válasza proli007 hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Most vettük a házat. Amikor átvettük kipróbáltam csak, hogy működik-e a fűtés, de azt nem néztem hány fok különbséggel kapcsol be.
(#) hotibi hozzászólása Szept 7, 2018 /
 
Sziasztok, adott egy Q7RF jól műlödik de biztos ami biztos alapon egy vezettékest is szeretnék használni. A Q7RF vevőegységével párhuzamosan kötném a vezetékest. Ha merül az elem Q7RF ben, vagy ha bármi hiba keletkezne, egyszerűen a vezetékes átvenné a szerepet. Lehetséges igy két termosztátot párhuzamosítani vagy inkább ne? Köszönöm szépen a választ!
Következő: »»   70 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem