Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp akku
 
Témaindító: bozsokiandras, idő: Márc 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 12
(#) bozsokiandras hozzászólása Márc 23, 2007 /
 
Van egy szünetmentes tápom 12 voltos 1.2 Ah-es NiCd akkuval, de az akksi sajnos rossz benne, mivel lehetne helyettesíteni? Valami olcsó megoldás érdekelne.
Ha nagyobb akksit teszek bele (pl.: 12 V-os 5 Ah-s motor akksit) akkor tönkremehet a töltőrész vagy csak lassan tölti fel? Egyáltalán lehet a NiCd helyére ólom akksit tenni?
(#) oldman válasza bozsokiandras hozzászólására (») Márc 23, 2007 /
 
Lehet , Pb akkut használni,de nem szerencsés. A Pb akku kisebb belső ellenállása problémát okozhat és a töltés szabályzón is állítani kell . Ha jól írtad hogy 1,2 Ah a kapacitása, akkor használhatsz 12V -os akkus fúrógép akkupackot. Viszonylag olcsó, (géppel együtt caa. 4000 Ft) vagy más Ni-Cd akkut. A nagyobb kapacitás is okozhat problémát ha a töltő elektronika nem tud mit kezdeni a megváltozott töltési adatokkal. Sajnos ebben a uP-s világban nem egyszerű az átalakítás.
(#) 925 hozzászólása Márc 23, 2007 /
 
Nekem is volt ilyen problémám néhány éve.
Nálam 2db 4Ah akku volt benne, raktam bele 2 db 9 Ah akkut. Semmi problémát nem okozott kicsit lassaban tölti fel, de az nem baj. Igaz az én szünetmentesem nem egy mai gyerek Kb. 7-8 éves.

12V-os 1,2Ah akkut biztonságtechnikai boltba lehet kapni kb. 1500-2000Ft-ért riasztókba használatos!
(#) bozsokiandras hozzászólása Márc 27, 2007 /
 
Szétszedtem mégegyszer, mégsem az akksi rossz benne (55 wattos izzó világít róla), hanem leold valami védelem benne. Szerintetek mi lehet a probléma? Kis terheléssel percekig megy, de ha az egész gépet rákötöm akkor kb. 1 mp alatt leáll. A típusa MGE pulsar el 2.
(#) 925 hozzászólása Márc 27, 2007 /
 
Ne is vár sokat az 1,2Ah akutól ha kicsit számolsz mekkora teljesítménye van egy sz.gépnek, és az 12V-ról 230-ra alakításnál is van veszteség stb, akkor nem is bírhat többet. Kicsi a szünetmentesed.
Nálam 2db 12V 9Ah akku van rajta és ezzel kb. 20-30 percet bír.
Ha gondolod terhelés közben mérd az akku feszültségét hogyan csökken, és hogy mikor kapcsol ki.
Gondolom hogy ha nincs terhelés rajta akkor sokkal tovább bírja.
(#) bozsokiandras hozzászólása Márc 29, 2007 /
 
Majd hétvégén rámérek az akksira terhelés közben is. Lehet, hogy ez lehet a gond, mert ha csak kis áramot vesz fel (atx-eas táp kikapcsolva) akkor percekig megy.
(#) Oneill válasza bozsokiandras hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Bocs, hogy ide írok, de már régóta érdekelt a téma, hogy a szünetmentes tápok a géphez hogyan működnek pontosan.
220-230V-ot hogy tudnak elraktározni? Ez nekem kicsit fura bevallom őszintén.
Ha valaki eltudná mesélni nekem azt megköszönném.
Üdv: Oneill
(#) 925 válasza Oneill hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
A szünetmenets tápok nem a 230V-os váltófeszt tárolják, mivel váltófeszt nem lehet tárolni.
A működésük a következő röviden, tömören. Kb.15 vagy 30 voltra letranszformálja egyenirányítja a feszültséget ezzel tölti a benne lévő akukat. Áramszünet esetén a készülék érzékeli a hálózati fesz kimaradását, és ez után már az akkuban lévő energiából különböző elektronikákon keresztül előállítja az 50Hz-es szinuszjelet amit a végén felerősít és kiad a kimenetén.
Nagyvonalakban ennyi a működése, le lehetne írni sokkal részleteseben is, de szerintem ebből is meg lehet érteni a működését.
(#) potyo válasza 925 hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
Az olcsóbb szünetmentesek nemis színuszt állítanak elő, hanem csak valami négyszögre hasonlítót. De a PC-nek jóformán mindegy mit kap, csak az amplitúdója legyen meg legalább 250V, és akkor arról vígan elmegy (mondjuk az aktív PFC-s táp nem, de az egy másik történet).
(#) 925 válasza potyo hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
Csak nagyvonalakba írtam le hogy hogyan működik. Lehetne sorolni milyen INVERTEREK! vannak szinuszos, módosított szinuszos, négyszög tartpéz stb. de a normális szünetmentes szinuszos jelet ad ki, és a szinuszhullámot is követniük kellene onnan ahol megszakadt. Ha belenézel egy szünetmenets belébe nem véletlenül raknak annyi alkatrészt, egy négyszögjelet sokkal egyszerűbb előállítani, csak nem minden berendezés szereti őket!
(#) G-Lex hozzászólása Márc 30, 2007 /
 
tudom kicsit elmeroggyant kérdés, de azért hátha:
Nekem is van egy 900VA-es szünetmenetesem.

2db 7Ah akksi hajtja. mi lenne ha 2db 35Ah-s kocsi akksit rá?

Gondolom a töltő részét ki kellene iktatnom. De ha raknék mellé egy sima akksi töltőt akkor működőképes lenne?
(#) 925 válasza G-Lex hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Az nem olyan egyszerű mivel más fajata akkumkátor, és a töltő részét kiiktatni nem egy egyszerű feladat, ráadásul a savas akku töltése teljesen más, és lehet hogy a szünetmentesed se értékelé ha egy másik töltőt rákötnél!
(#) Topi válasza 925 hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Nekem egy kicsit komolyabb UPS-em van, eredetileg két 12V-os 10Ah akksi volt benne sorba kötve. De mivel ez sem mai gyerek, így a 10 éves akksi igencsak megadta magát, és a 10 év alatt meghízott rendesen (kidudorodott az oldala mint a fene)
Bementem egy riasztós boltba, és vettem egy 24V-os, 30Ah-s akksit, ami pont akkora mint a kettő egymás mellett... Majdnem egy hét kell neki mire feltölti, mert mértem és összesen alig 100mA-folyik rajta.
Természetesen mindegyik ólom géles volt. Én nekem a szünetmentesemen van rajta a monitoroktól kezdve a hifi is... Többek között túlfesz és hálózati zavar miatt.
Ezzel a kicserélt akksival, két TFT-vel, egy 410W-os PC táppal (ami persze ennek töredékét fogyasztja), megy egy 7x110W-os erősítővel majdnem egy órát tudok gépezni...

Én azt javaslom, hogy aki ért hozzá, feltétlen cseréljen akksit az ups-ben... egy az idő múlása miatt, másik a kapacitás. Arra figyeljetek oda, hogy csak azonos típusú akksit szabad beletenni (ha zselés volt, akkor zseléset kell beletenni). Mivel a töltő feszültség szabályzott, így csak a töltési idő fog megváltozni. Semmit nem kell rajta buherálni ezen kívül.

Persze ez is már vagy 7 éve volt
(#) Dudus válasza Topi hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Én 2 db 14Ah-s gélt cseréltem egy SMART1000-ben 4 db 45Ah-sra. kettő-kettő párhuzamosan, majd a kapott blokkok sorba vannak kötve. Én csináltam egy akkutöltőt, ami rásegít az UPS, töltőjére csak nagyon finoman kell beállítani, mert hamar észreveszi a turpisságot és hibát jelez. Az UPS-ben egy terminál programmal át kellett állítani az akku. típusát. Azóta jöhet az áramszünet
(#) potyo válasza 925 hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Az inverter, az inverter. A vezérlésen múlik, hogy a kimenő jelalak milyen lesz. És a legtöbb szünetmentes, amit számítógéphez használnak, nem színuszos. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a színusz előállítása bonyolultabb, mint egy nögyszög előállítása, és a számítógép (vagy monitor, tv, bármi, aminek a tápja nem trafóval, hanem pufferrel kezdődik, és nincs benne pfc) nagyonjól elvan BÁRMILYEN jelalakról. Persze vannak drágább UPS-ek, pl. APC Smart sorozat, de ha nincs a színuszos jelalakra szükség, akkor felesleges beruházni bele.

És a színuszt is csak az Online rendszerű UPS követi (a kettős konverziónak köszönhetően), nem véletlenül van az atx specifikációban, hogy 17ms hálózati kimaradásra elegendő pufferrel kell rendelkeznie.
(#) potyo válasza G-Lex hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Semmi nem lenne. Az autó akksi is ólomakksi ugyanúgy, mint a zselés akksi. Csak a zárt kivitel miatt a zselés akksikat 13.8V-ig szabad tölteni, ugyanennyi mehet az autóakksira is nyugodtan. Lehet, hogy a töltő résznek nem fog annyira tetszeni pl. lemerült állapotból feltölteni, de az egyáltalán nem gond, hogy kisebb árammal tölti, mint ami egyébként az akksira megengedhető lenne. Csak simán tovább fog tartani a feltöltés.
(#) Imi23 hozzászólása Márc 31, 2007 /
 
Jó napot!
Szeretnék építeni a számítógépemhez egy szünetmentes tápot. Egy 3-400VA-es a boltban 15-25 ezer Forint körül van. Ilyen árból ki lehet egyáltalán jönni házilag, ha valami komolyabbat építek? Egyáltalán lehet ilyet építeni? Előre is köszönöm a segítséget. :help:
(#) Dudus válasza potyo hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Azért én elolvasnám egy szünetmentes akkumulátorának adatlapját, mert 14,4~14,5V-ot adnak meg töltőfeszültségnek ciklikus használatra és 13,8V-ot standby-ra. Annyi , hogy az initial current című részben megadott áramot a töltés során nem illik átlépni, az autóakkumulátornál ilyen adatot nem adnak meg, ha a feszkorlátot betartod mehet bele C/10-nél több is az eleján, később úgy is korlátozódik.
(#) Dudus válasza Imi23 hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Szerintem többe fog kerülni.

A legegyszerűbb, hogy veszel egy invertert egy nagy akkumulátort és egy nagyáramú akkutöltőt. Az akkutöltő a konnektorba az inverter az akkumulátorra és így egy kettős konverzióval működő szünetmentesed lesz persze nem túl olcsón, de atombiztosan.
(#) Imi23 válasza Dudus hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Hol kapok nekem megfelelő invertert?
(#) Dudus válasza Imi23 hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
pl.

http://www.forex.hu

Én általában itt vásárolok.


"http://" is kell akkor nem az oldalra hivatkozik. javítva szabi83
(#) Imi23 válasza Dudus hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Köszönöm, majd megnézem.
(#) potyo válasza Dudus hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
Én továbbra sem látom azt, amitől az autóakksi nem felelne meg a szünetmenteshez. A szünetmentesben az akksi nemépp ciklikus használatban van, hanem idejének igen nagy részében standby-ban van. Nem véletlenül tart egy napig is a gyári akksi feltöltése 90%-ra, hiszen csak annyi történik, hogy 13.8V-ot enged rá.
(#) potyo válasza Imi23 hozzászólására (») Márc 31, 2007 /
 
A 3-400W-os inverter kb. ott lesz, mint egy szünetmentes táp. De egyébként is szeretnél egy rakás cuccot egy szép kis kompakt szünetmentessel szemben? Gondold meg, jobban jössz ki a szünetmentessel.

De ha a külön alkatrészek mellett döntesz, akkor sem kell nagyáramú töltő. A nagy akksit fel lehet tölteni kis árammal.
(#) Dudus válasza potyo hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /
 
Idézet:
„Csak a zárt kivitel miatt a zselés akksikat 13.8V-ig szabad tölteni”

Csak erre reagáltam
(#) Dudus válasza potyo hozzászólására (») Ápr 1, 2007 /
 
Fel lehet de az a feladat, hogy a töltőről menjen az inverter ha megvan a tápfesz a konnektroban és töltötten tartsa az akkumulátort. Így semmi hálózati zavar soha nem fog átjutni. Ha áramkimaradás van, akkor meg váltási idő nélkül ott az akku.
(#) remote hozzászólása Ápr 4, 2007 /
 
sziasztok!
a www.apronet.hu oldalon a hardware/UPS hirdetéseknél sok fajta és olcsó szünetmentes tápegységeket lehet venni. Továbbá a barkács megjelölésü termékeknél is találhatóak... Kár drágán összehozni töltöböl, inverterböl ha itt "bagóért" megkapható...
ave!
(#) minmax hozzászólása Ápr 4, 2007 /
 
Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a zárt un. zselés akkumulátorokat lehet tölteni 14,4 V-ig, ez azt jelenti, hogy áramkorlátozás mellett eddig emelkedhet töltőfeszültség majd vissza kell szabályozni 13,6 - 13,8 V-ra ebben az esetben nyilvánvalóan már csak a csepptöltő áram fog folyni. A nagyobb teljesítményű, vagy inkább úgy írnám, hogy a nívósabb UPS-ekben már intelligens töltők vannak amelyek pontosan a fenti karakterisztikával töltenek.
Bármely ólomakkumulátor megfelelő feltöltése csak kellően nagy árammal lehetséges. Az nem igaz, hogy kis árammal is fel lehet tölteni csak tovább tart!
A gyári, kisteljesítményű szünetmeteseknél inkább arra kell figyelni (számtech boltban 15-20e-ért kaphatók), hogy nagyon minimális hűtésük van a félvezetőknek, pont arra az időre elég amíg a belső akkuk lemerülnek, sőt vannak olyanok is amelyek szoftveresen leállítják az invertert az előre gyárilag beállított idő leteltével. Jónéhány lefüstölt kis géppel találkoztam már amelynek az áthidelási ideját külső akkuval megnövelte a tulaj, csak azt nem vette figyelembe, hogy vagy a trafó vagy a félvezetők túlmelegedtek.
11 éve nyúzom a szünetmentes technikát, sok csodával találkoztam már
(#) makelele hozzászólása Jún 14, 2007 /
 
Sziasztok.Teljesen kezdőként kérdésem lenne egy szünetmentessel kapcsolatban.Vettem egy APC ups pro 280-ast.Gondoltam elég a gépemhez ami a mai gépeket nézve átlag alattinak számít.1,7 ghz celeron 64 megás video 768 ddr ll ram 2 vinyó dvd cd -író.Szóval nem egy nagyfogyasztó szerintem.Van egy kis mérőm az kb 120 w-ot mutat monitor nélkül.Namármost a szünetmentes áramkimaradás esetén átvált akkus módba de a gép az kikapcsol.Persze nem szoftveresen Az akksit megnéztem Panasonic LC-R127R2P1 12v,7,2 Ah/20HR
Egy 21 w-os autóizzót rákötöttem az világított mint atom.Valamint rákötöttem egy Pll-es régi gépet és az is elindult de nem sokáig bírta azért tehát azért valami szufla van benne.A kérdésem az lenne,hogy tudnám-e növelni a kapacitását ennek a kis szerkezetnek valahogy?Attól tartok alulméreteztem a dolgot kicsit.Másik nagyobb akksi?Vagy a jó öreg kérdés:autoakkumulátor??A segítséget előre is köszönöm.Üdv.
(#) potyo válasza makelele hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
Első kérdés, hogy milyen táp van a gépben? Mert ha aktív PFC van a tápban, akkor az nem fog menni az olcsó UPS-ről, színuszos kimenetű UPS kell hozzá (pl. APC Smart sorozat). Jelez-e az UPS túlterhelést? Az aktív PFC-t túlterhelésként szokták észlelni.
Következő: »»   1 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem