Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp javítása, élesztése
Lapozás: OK   5 / 43
(#) horvathrobert2006 hozzászólása Máj 1, 2011 /
 
Sziasztok.Egy APC szünetmentes táphoz keresek kapcs.rajzot(UPS ES-700)
(#) horvathrobert2006 válasza Arnyek19 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Az egy FET ,nem tranzisztor,hasonlóval helyettesitheted,de lehet ,hogy valahol zárlatos a tápod.
(#) horvathrobert2006 válasza Arnyek19 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
(#) Dudus válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /
 
Keress rá, hogy a FET utolsó (T) betűje minek a rövidítése!
(#) birois hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Üdv!
Adott két gyári Ups(különböző tip), inverterként szeretném használni az autó akkumulátorról. A hűtést megoldottam. Viszont inverter üzemmódban kb 30 perc után kikapcsol az UPS, függetlenül az akkumulátor állapotától vagy terhelés nagyságától vagy az UPS tipusától. Tud valaki segíteni a probléma kiküszöbölésében? Milyen védelem lehet benne?
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) czibulak hozzászólása Jún 21, 2011 /
 
helllo emberek
a hejzet nelem a kovetkezo szoktak lenni apro 2-3 masodperces aramkimaradasok -feszultsegesesek
amit szeretnek az a pc tapjanak modositasa...
sajna eleg jaratlan vagyok a temaban de lehetseges hogy csak bekotok 1 hatalmas kondenzatort es kesz?
almaim netovabbja lenne...
valaki kerem mondja hogy lehetseges!


onnan indultam ki hogy kulso dvd iro tapja 3 masodpercig kepes feszultseget adni betap nelkul is
(de az csak egyszeru 12v-os tap)
(#) tamas125 hozzászólása Szept 28, 2011 /
 
Üdv!

Fiskars Powerrite Plus DIP kapcsolóinak beállítását keresem. PBP600 600VA /400W
Google sajnos csak az újabb, legalább 6 kapcsolós DIP-pel ellátott UPS-ek beállítását adja, nem tudom, ezt rá lehetne húzni az én "négykapcsolósomra", a plusz kapcsolók kihagyásával...
Más kérdésem is lenne. Terhelés nélkül igencsak morgós trafó hangot ad, a kimenetén meg 291V feszültséget.

Üzemszerű ez így? Köszönöm T.
(#) Flashback hozzászólása Okt 20, 2011 /
 
Sziasztok

Tegnap sikerült vennem egy újnak mondott szünetmentes tápot. Bővebben: Link
Arra kellett volna hogyha van itt a kis faluban egy áramingadozás akkor egy két percig hidalja át a PC, Router, Modem kombináció, bíztam benne hogy még esetleg a monitort is rá tudom tenni. Elvileg 405W-ot tud. Ami több mint elég.
A csomagolás újnak tűnt, a szerkezet is, ígyhát megvettem. Tegnap este bedugtam a hálózatba, reggel teszteltem. Kb 10 órát tudott töltődni. Tesztnek csak A modem + router kombót hagytam rajta, majd kihúztam a szünetmentest a konnektorból.
Hibajelenség: Áramot nem ad, de cserébe világít a zöld led, és folyamatosan sípol...
Gondoltam rossz az akku: Kiszedtem az akksit felraktam a profi digitális töltőmre 2A-es korláttal és láttam hogy szépen csökken másfél amperig. OK töltést vesz fel. Majd ráraktam egy 55W-os autós izzót. Az pedig szépen világított ahogy kell. Utána visszaraktam a UPS-be, és a router+modem kombót most elvitte. A monitort is ráraktam standyba és megint ugyanaz a hibajelenség...
Még próbálgattam kicsit, és mostmár csak a zöld LED világít és sípol.
Szétszedtem és nem láttam, sérült vezetéket, vagy megégett alkatrészt. Inkább valami relére vagy IC-re tippelek.
De sajnos ennyire nem értek az elektronikához, inkább rábíznám valakire.
Lenne jelentkező?
(#) Syn7h37ic válasza Flashback hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Ha jól rémlik, ennek a modellnek csak négy csatlakozója szünetmentes, a többi csak túlfesz védett, Dugd át másik kimenetbe, és ott teszteld.
(#) Flashback válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Okt 25, 2011 /
 
Szia ezt tudom.
De a dolog ott hibádzik hogy bekapcsolásnál teljesen mindegy hogy van-e benne akksi vagy fogyasztó rajta csak sípol és a zöld led (villog olyan gyorsan hogy már folyamatosnak látszik). Szinte 100% hogy panel hibás.
Mi szokott ezen tönkremenni? Ki tudom mérni egy multiméterrel?
(#) daykiller hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kis problémám egy APC 600LS típusú szünetmentes tápegységgel, amit kaptam javításra.

Szerintem rosszul kötötték vissza a trafót, amit a MOSFET-ek hajtanak, így egy sor MOSFET elég csúnyán elhalálozott. Egy sorban van 3 darab IRFZ42-es típusú MOSFET, négy sor van. Ez az egyik sor, ami az akkuból "szív". Nos kicseréltem a FET-eket IRFZ44-re, valamint egy 2907-es tranzisztort is, ami hajtja a FET-eket 1-1-1 20 ohm-os ellenálláson keresztül. Ellenállásokat is cseréltem. Összeraktam az egészet, a trafót kimérés alapján próbáltam bekötni. Bekapcsoltam, beindult az UPS, akkukat töltötte, kimenetben jött a 230V, viszonylag szabályos szinusz görbével, de amint kihúztam a hálózati csatlakozót, 2 másodpercre beindult az akkumulátoros üzemmód, majd ugyanaz a sor FET villanások közepette ismét eldurrant. Most újra megjavítom, de a trafó szekunder oldal kivezetéseit nem kötöm be. Remélem ebből nem lesz probléma, csak lelövi magát a szünetmentes. A kérdésem az, hogy esetleg valakinek nincs ilyen típusú működő UPS-e, vagy nem tudná nekem megmondani biztosra, hogy melyik színű szekunder kivezetést hova kössem?
Leírom, hogy mi található a nyákon:
INV-NTRL és OUT-NTRL. Ezek össze vannak kötve a nyákon.
Van akkor egy TAP elnevezésű tűzősaru aljzat, valamint van egy INV-HOT és egy V-OUT-HOT.
Ésszerűség alapján az OUT feliratúakra kell kötni a kimeneti aljaztokat, és a TAP a figyelő középkivezetés.
A trafóból kijön 3 vezeték: Fekete, Fehér és Barna. A kimeneti csatlakozó vezetékei Fekete és Fehér, így gondoltam, hogy a trafó kivezetései és a kimeneti csatlakozóaljzat kivezetéseinek színe együtt van. Így Az INV- és OUT-NTRL-re kötöttem a feketét, TAP-ra a barnát és az INV-HOT-ra a trafó fehér vezetékét, a V-OUT-HOT-ra pedig a kimeneti csatlakozóaljzat fehér vezetékét. Így elpukkant.
Próbáltam kapcsolási rajzot keresni, találtam is, de nem egészen ezé, viszont a trafó azonosítása a rajzon ugyanaz, mint ami a trafó házára van írva, csak épp a vezetékszínek nincsenek feltüntetve a rajzon. Kimérés alapján a fekete és fehér között van a legnagyobb ellenállás a tekercsben, így gondolom ez a kimeneti 230V.
Minden mást átnéztem, nincs több zárlat, csak egy túlfeszvédő volt elsülve, amit cseréltem is a hálózati bemenetnél.
Remélem tudtok segíteni, előre is köszönöm!
(#) Kari55 hozzászólása Nov 11, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy POWERCOM BNT 600AP-s szünetmentes tápegységem, és nemrég arra lettem figyelmes, hogy áramszünetkor azonnal lekapcsol.
Feltelepítettem a hozzá adott programot és ott látszik, hogy az akkumulátora nem teljesen "százas" vagy csak nem tölt?! (upsmon.jpg) mert ha a mellékleten jelzett self-test gombra kattintok, teljesen kikapcsol.

Meg mértem az aksit és a 12V DC meg van.
Az aksit kicseréltem egy ugyan ilyen tápból maradt aksira, az uspmon képe változott(upsmon_régi akkuval.jpg), de a selftest most is ugyanazt produkálja, lehet, hogy nem az aksival lesz a gond?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) subway hozzászólása Dec 4, 2011 /
 
Szevasztok. Van egy BlackKnight szünetmentesem. Nem mai csirke de a dolgát ellátta, ugyanis itt nálunk a faluban elég "hulladék" az áramszolgáltatás, és nagyokat szokott ingadozni az ellátás, amit már pár gépem megsínylett. Na mind1 a lényeg az, hogy nem tudom mit kezdjek vele, ugyanis nem szünetmentesít. Nem kapcsol át az aksira. Ha kihúzom, azonnal kikapcsol, ha visszakapcsolom manuálisan úgy hogy nincs hálózaton, akkor párszor kattogtatja a relét, aztán kikapcs. Az aksira 7,8A-mértem, szal azt feltöltötte. Merre kezdjek el egyáltalán rajta vadászni?
(#) subway válasza subway hozzászólására (») Dec 6, 2011 /
 
Hát rájöttem, hogy elég nyersre sikerült a kérdésem. Szóval tovább vadásztam, és sikerült megszereznem egy kapcsolást. Mondjuk valamennyit módosítottak rajta, mert az enyém rev 1.02 de minden más stimmel. Szal a helyzet, hogy ha bekapcsolnám a szünetmentest, hogy aksiról dolgozzon, kattogtat a relén 1-2t aztán kikapcs. Merre kéne vizsgálódnom? Vagy lehet az U1-em hibásodott meg? Nagyon nagy szükségem lenne rá, mert az utóbbi időben nagyon meghülyült az áramszolgáltatásunk és a net is.
(#) Ge Lee válasza subway hozzászólására (») Dec 7, 2011 /
 
Tedd fel a rajzot normálisan mert nem lehet megnyitni. Első körben nézd át lámpafényben (esetleg nagyítóval) az összes forrszemet. Most végeztem egy Back Ups 300-al, abban volt két tönkrement forrszem (éljen az ólommentes) és egy rossz 339.
(#) subway válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 8, 2011 /
 
oké köszi. Amint lesz időm, előveszem megint. Viszont annyira jutottam, hogy nézegettem a kapcsolást, és a gépemtől már egy kicsikét eltér, ugyanis ez a 600a kapcsolása nekem meg 600AP van. sajna a szervizkönyvet még nem sikerült beszereznem. Mondjuk már itt is találtam a panelon egy gyanús 324-est ha jól emlékszem a számára, csak az324, de simán váltja az lm324. De még nem jutottam a vizsgálatok végére. Sok a hivatalos meló...
(#) Ge Lee válasza subway hozzászólására (») Dec 9, 2011 /
 
Az az U1 micsoda egy mikrokontroller? Mert akkor nem irigyellek. A rajz sem teljes, sok minden hiányzik róla. Én azt csináltam hogy lekötöttem mindent a nyákról, adtam neki labortápról 12V-ot és elindultam a teljesítményfokozattól visszafelé. Megnéztem külön minden IC-t hogy mit csinál (és mit kéne neki) míg a sor végén eljutottam a hibáig, persze az egyszerűbb volt mert nem volt benne céláramkör.
(#) subway válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Üdv. Hát ez a kapcsolás ahogy nézem totál eltér az enyémtől. Sajna. Na mind1. Ma eljutottam odáig, hogy kicseréljem a gyanús opampot, de továbbra is 2mp után elenged a relé. Az U1 amúgy nálam ez bővebben: Link Van mellette u2 és u3-ként egy-egy ilyen mondjuk van még egy fet, meg még rengeteg minden. De el tudom képzelni, hogy az u4-emmel lesz a probléma ugyanis leszedtem róla a matricát, és konkrétan ez virított alatta. Elképzelhető hogy kihalt és azért nem kapcsol át, vagy valamelyik egyszerű félvezető adta meg magát inkább? Működés elvileg, hogy pár mp nyomvatartás után be kéne kapcsolnia akár van hálózat akár nincs. Gondolom ezeken váltanak a relék. De ha nincs hálózat, ahogy írtam 1-2mp után semmi jel... az aksiba még 6A töltést mértem 7Ah-s.
(#) subway válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Megpróbáltam lefotózni a panel azonosítóját, hátha valaki ráismer, és tudna esetleg egy kapcsot dobni hozzá. Bár eléggé bowli a kép, pedig X8assal csináltam. Azzal is nem tom mivan. Mindig ilyeneket képel.
(#) subway válasza subway hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Az létezhet hogy a relék elengednek? VAgyis elfáradnak? Amúgy pont a relék (4db) mellett van 4 n-fet is aluu bordával, ha ez számít valamit. Mondjuk lehet ha lesz időm, megnézem mit művel bekapcsolt állapotban. Vagy mit kéne legalább elérnie hálózat nélkül is.
(#) subway válasza subway hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
ÚJabb képet tennék a kísérleteimhez. Még beiktattam egy gyors csatlakoztatást, és nyomtam egy ps-t. Ami sajna a képen nem látszik, hogy a battery szint folyamatosan 93-97%között ingadozik. Akkor ezek szerint aksi halott? Örülnék ha csak ennyi a baja, igaz nem olcsó buli, de legalább végre jó lesz.

ups.png
    
(#) subway válasza subway hozzászólására (») Dec 12, 2011 /
 
Őőő már a módosítást sajna nem engedte, de a lényeg, hogy mostanra már lement 37%ra és 41-re ugrik fel. oda vissza.... Akkor nem hiszem hogy más lesz. Mondjuk 2006-2007 környékén vettem, és ez még a gyári aksija... Nah most kihúztam, remélem még engedi a módosítást, azonnal leesett 15%ra és ki is kapcsolta a gépet, pedig semmi sincs rá kötve. Szal úgy tűnik, hiába mérek aksin szépeket, Qkás a téma...
(#) hogylegyen hozzászólása Jan 24, 2012 /
 
Sziasztok.
A fórumot átböngészve nem találtam választ a problémámra. (Ha esetleg még is lenne, akkor elnézést a kérdés ismétlésért, és megköszönöm az újbóli választ.) Van egy Powercom Black Knight 600VA szünetmentesem, ami 2másodpercenként sípol. Akkor is, ha a hálózatra csatlakoztatva van. Úgy sípol, mint amikor nem kap hálózati áramot a szünetmentes.
Az akkumulátor jó benne (terhelve 12,85v , feltöltve 13,7v)
Bekapcsoláskor a relék kattannak, mint amikor jó volt.
Előre is köszönöm a segítő szándékú válaszokat.
Üdvözletem mindenkinek
(#) subway válasza hogylegyen hozzászólására (») Jan 25, 2012 /
 
Ha kihúzod a hálózatból, akkor neked megtartja a szünetmentesítési időt, vagy kikapcsol? Mert nekem igaz nem sípol, de az akksim elszállt. Pedig elvileg feltölti, de az aksi mégse tartja. Amúgy ha sípol, lehet nem tudja elindítani valami hiba miatt a töltési periódust. Sajna a mi verzánkhoz még nem találtam ingyenes service manualt, de van egy oldal, ahol meg lehet venni a könyvet kb 2-3000-ért.
(#) mythbuster válasza hogylegyen hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Pár tipp, tőlem nektek!

Nekem egy Powercom BNT-800AP -m van, a nyár folyamán meghalt a zselés akkuja, gondoltam fölöntöm desztillált vízzel, majd jó lesz az... Hát nem! Ne próbáljátok ki otthon! 3 napig volt a szünetmentesben, utána egyszer csak elkezdett sípolni, ki-be kapcsolt, gondoltam szétszedem, megnézem mi baja van. Ahogy leemeltem az asztalról ömlött belőle a kénsav, ahol a mokettát érte, minden egyes csepp 5 centis körzetében elpárolgott a moketta! Még 1x, ha meghalt az akku ne javítsatok rajta, dobjátok ki a pi**ába!, a fent leírtakat véletlenül se próbáljátok ki a szobátokban!

Akku kuka, szünetmentes átmos savlekötővel(áramkör is!), elmentem a legközelebbi autós üzletbe és vásároltam egy gondozásmentes 65Ah -s kálcium akksit. Rárakom az UPS -re, de iszonyat lassan töltötte, gondoltam besegítek neki egy saját kezüleg átalakított szabályozható számítógép tápegységgel, belőttem 14,4V -ra, ráemelem az egyik szálat az akkura, majd a másikat is ügyelve a helyes bekötésre, hirtelen nagy puff, villanás, szünetmentes letilt és ezt követően egy újra kapcs hatására bekapcsol, 2s működik, közben eszméletlenül sípol és letilt. Tanulság: Soha ne rakj rá egy szünetmentes tápra egy számítógép tápot ha hálózati feszültségen van MERT A FÖLD(GND) KÖZÖS!!! Gondoltam oké, SOS UPS szervíz majd megcsinálják, nekem a programozás a szakterületem és nem az IC arzenál... Beviszem, rá 4 napra közlik velem, hogy "SAJNOS A TÁP NEM JAVÍTHATÓ, AZOMBAN HA VESZEK ÚJAT BESZÁMOLJÁK 3-ezerbe.". Mondom, oké köszönöm, megyek utána! Elhozom, rárakom a hálózati feszt, se kép se hang, meg se mukkan, sikeresen kinyírták az IRFZ24N és az LM317 FET -ket, másnap megyek boltba, megveszem az álltaluk lenullázott alkatrészeket, berakom, beindul, de újra a kezdeti állapot, tehát bekapcs, 2s mükszik, letilt. Elkezdem vizsgálni a nyákot, mi mehetett még tönkre, illetve ezek mit nyírhattak még ki, nem telt el sok idő hamar rábukkantam egy 0,1Ohmos ellenállásra a 12V -os ágon(biztosíték[F] helyett volt beforrasztva), illetve rögtön melette, egy 220uH -s induktivitásra a 220V -os ágon, gondolom feszültség figyelést végeztek... Mivel induktivitásom nem volt, így beraktam mindkét ágba 1-1 0,1Ohmos ellenállást, bekapcs, MŰKÖDIK! Tanulság 2: Soha ne vidd be a szünetmentesedet az SOS UPS -ékhez, max ha ki akarod dobni a kukába!
(#) hogylegyen válasza subway hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Szia. Igen, megtartja. Szerintem nem tud töleni az elektronika, vagy nem érzékeli a hálózatot. ( Vagy valami ilyesmi hiba lehet ) A servíz manuállal nem sok mindent tudok csinálni, sajna nem értek az elektronikához :-s, érdekességképpen megsasolnám, hátha látnék valami fényt az alagútban .
(#) hogylegyen válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 28, 2012 /
 
Szia. Én nem tervezem piszkálni az aksit elvileg valamennyire még jó, nem azzal van a gond. De nem tervezem szervízbe vinni sem. A szervízben elkérik a javítási díjat, pár ezer Ft-t. Akkor lassan nem árt bele aksit is venni, az is pár ezer Ft. Így árban már ott tartok, hogy egy kicsivel megtoldom és új lesz a szüntementes garanciával. Akkor felmerülhet a kérdés, minek kérdezem, mi baja lehet. Csak kiváncsiságból.
Vagy azért mert annyit talán megtudok csinálni, hogy kicserélek egy alkatrészt, ami pár száz forintba kerül és nagyvalószínűséggel az a hibás is. Persze ha valaki megsúgja, képen bekarikázza, hol keresgéljek.
Vagy mint Te is (és még sokan mások) leírtad a tapasztalatod. Köszönet érte.
(#) hogylegyen hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
Az igazsághoz hozzátartozik hogy:
Van ez a PowerCom Black Knight 600VA szünetmentes(UPS).
Ezt én félre raktam, mert 1-2 éves volt mikor elment hirtelen az áram , majd visszajött a UPS-t nem lehetett bekapcsolni. Kiderült meghalt az aksi. Vettem egy másik ugyan ilyen UPS-t, mert a régiben már nem bíztam. A régibe vettem aksit és azt a tv-nél használtam. Az új mai napig működik, bár már az aksi gyengül, 1-2 percet tud csak áthidalni. A régi, az új aksival sajna csak 1 évet bírt. Szóval azzal van valami bibi.
Nemrégiben a szomszédban az ugyan ilyen masina is megadta magát. Egy hirtelen áramszünet után, ami többször is volt egymásután.(A hálózatban túl áram feszültségingadozás...) Ekkor jött (#1149129 ) hozzászólásomban taglalt hibajelenség. Megnéztem a szomszéd szünetmentesének aksiját az én régi szünetmentesemben. Működött, jó volt, vette a töltést.
Nekem adta az aksit meg a rossz UPS-t. Ekkor jöttek a bajok :-s .Gondoltam megnézem mi baja, lehet a szomszéd szünetmentesének. Az én régi szünetmentesem tápjával (trafó) megnéztem a szomszéd szünetmentesének a nyáklapját, persze mindenre figyelve. Hiba volt, mert elszállt valami miatt a varisztor(vagy micsoda) a nyákon. Sajna a kíváncsiskodás tovább hajtott ezért most fordítottam, a szomszéd szünetmentes tápját (trafó) az én szünetmentesem nyákjával. Nem történt semmi látványos. Csak annyi hogy miután a régi szünetmentesemet összeraktam, mindegyvolt neki hogy kap hálózati áramot vagy sem, ugyan úgy sípolt. Sajna egy tanulság van ebből. Aki nem ért valamihez és hozzányúl, ne lepődjön meg azon, ha utána nem működik vagy még rosszabb lesz a masina. :-s Na-de, a puding próbája az evés és a kíváncsiság hajtja az emberiséget .
(#) mythbuster hozzászólása Feb 2, 2012 /
 
Sziasztok! Egy PowerCom BNT-800AP szünetmentes hűtését szeretném megoldani, így beraktam egy ventinlátort a gyári akku helyére, viszont szeretném ha csak akkor lépne működésbe ha a szünetmentes akkus üzemmódra vált. Lenne egy elképzelésem de nem tudom biztosra, hogy mennyire fedi a valóságot, szóval arra gondoltam hogy a venti pozitív ága megy az akku pozitív pólusára, a negatív meg az egyik pár FET szaggatot negatív ágára(kék csillag, minden ventibe van kis egyenirányító, ennek köszönhető hogy csak egy irányba forog). Így a venti csak akkor forogna ha a FET működésbe lép, de az is előfordulhat hogy hálózati fesz alatt a trafóbol áramot kap és akkor ugyan ott vagyunk, persze nem szeretnék több kárt sem okozni a szünetmentesbe, szegényt már két alkalommal nyírtam ki!

Segítségeteket előre is köszönöm! Üdvözlettel, mythbuster

cooler.png
    
(#) mythbuster válasza hogylegyen hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Én örülnék ha föl tudnál tölteni a nyákról egy pár fényképet valahova, ha lehet jó felbontásba és többet...

Nálam is hasonló jelzések voltak mikor elszállt az ellenálllás(0,1Ohm, 12V -os résznél azt az ágat figyelte, biztosíték helyett lett beforrasztva), és egy induktivitás(tekercs, a 220V -os ágat figyelte). Nálam azt csinálta ha akkuról, vagy hálózatról akartam indítani, akkor indulni akart 1-2 másodpercig eszeveszettül sípolt, az alatt áramot adott le, majd letiltott!

Üdvözlettel, mythbuster
Következő: »»   5 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem