Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység készítése
 
Témaindító: josephx, idő: Dec 14, 2005
Lapozás: OK   23 / 23
(#) Bakman válasza Zsimrr hozzászólására (») Szept 26, 2020 /
 
Minden áramkörnek van nyugalmi árama, fogyasztása, a DC-DC konverternek is.

A DC-DC kovertereknek alapvetően három csoportja van: step-up (a kimeneti feszültség magasabb a bemenőnél), step-down (a kimeneti fesz. alacsonyabb a bemenőnél), és van olyan, amelyik mindkettőt tudja egyszerre. Közös bennük, hogy kapcsolóüzeműek, sokkal energiatakarékosabbak mint az analóg szabályzók, pl. 7805.

Csinálj otthon próbaüzemet, legfeljebb két-három akkupakkal indulsz el horgászni. Azt vedd figyelembe, hogy hidegben romlanak az akkuk telejsítőképességei. Ha nyáron azonos időtartamra elég két csomag, lehet, hogy télen három fog kelleni. 5-10 °C környékén kezdenek jelentősebben romalni az akkuk hatásfogkai.
(#) Sebi válasza Zsimrr hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Először megpróbálnám a vételt egy jó irányított antennával, ami "ingyen" erősíti a jelet...
(#) Zsimrr válasza Bakman hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Köszönöm; ezek alapján kap egy külön kapcsolót, mert nem mindig a radarral megy majd be a hajó. (Amúgy is legalább 2-3 perc míg a radar gps-e magához tér, ennyi idő alatt a két wifi is összeköszön egymással.)
(#) Zsimrr válasza Sebi hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Szia, köszönöm a tanácsot; a vevő a mobiltelefonom, erre hogyan tudok antennát tenni ?
(#) Gafly válasza Zsimrr hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Hacsak igy nem.
(#) Zsimrr válasza Gafly hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Ez az, ezt kerestem !!! Hogy tudták ilyen sokáig titokban tartani ?!
A horgászcucc mennyisége mellett ez a szerkó már nem oszt, nem szoroz. Az ára viszont valszeg versenyképes a kocsim árával, úgyhogy csak jövőre vagy majd még később is írok ki rá közbeszerzést... (Máshogy nem biztos hogy hozzá lehet jutni )
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2020
(#) pucuka válasza Zsimrr hozzászólására (») Szept 27, 2020 /
 
Idézet:
„de elég gyenge a teljesítménye”

Mégis mennyi?
(#) KoblogPerGyok hozzászólása Okt 5, 2020 /
 
Sziasztok!

SOS segítség kellene!

Megépítettem ezt:

http://www.bsselektronika.hu/article_print.php?w=1KR77OhA4b

A trafó egy kis csengőtrafó, aminek 0-8-12-24V kimenetei vannak. (Teljesítmény nem kell, inkább csak a jelszintek kellenének. Arduino + jelgenerátor, műveleti erősítős példákhoz stb.):

Bővebben: Link

A tarfó 12V kimenete lenne GND.

Graetz:

Bővebben: Link

A kondik nem nagyok... De tuti működnek, mert tartják a feszt elég rendesen...

A gond ezzel az, hogy szimmetrikusnak szimmetrikus, de a várt 12*1,41= 16,9V helyett 22,6V jön ki. Ráadásul a két diódának kb 1,7V ot le kellene vennie, ami 16,9-1,7 =15V ami nekem ideális lenne. a 22.6 nagyon nem ok.
Mitől lehet ez?
(#) vision61 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Szia!

Az ilyen kisteljesítményű trafók üresjárási feszültsége lényegesen nagyobb a névlegesnél. Ezért lesz az egyenirányítás után is magasabb. Vagy előterhelés kell a kimenetekre ellenállásokból, vagy stabilizátorok. Esetleg elég lehet 1-1 LED is, előtétellenállással 10-15 mA-ert beállítva.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2020
(#) KoblogPerGyok válasza vision61 hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
A ledeket mindenképpen be szeretném tenni, mert kondiknak nem ártana, ha kisülnének a kikapcsolás után. (meg persze visszajelzésnek sem rossz.)

Stabilizátorok később jönnének, egy másik dobozban, azokon lenne polaritásvédelem is, illetve 15, 12, 5, 3,3V is. Azonban, 22-ről 12-re a dV=10V, és ha kis áram is megy, akkor is sok hő ment volna el. Ezért a para!

Mekkora teljesítmény ellenállás kellene ide? (LED-et teszek bele, azon kívül, ha az nem oldaná meg)

Köszi, kipróbálom, jelentkezem!
(#) vision61 válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Az ellenállások is fognak melegedni, első körben közvetlenül a pufferek után a LED-eket próbáld ki.
Igaz nem írtad, milyen értékű a puffer, de ilyen kis terhelésnél nem kell túlzásba esni. 1000 µF már bőven elég.
(#) Sebi válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Tedd be a stabilizátorokat, másképp nem fog menni. Ha kis áramokat veszel ki, akkor nem melegszik nagyon, ha nagyobbakat, akkor meg leesik a szekunder feszültség - vele a pufferfesz is - tehát hasonló a helyzet. Adódik egy max. kivehető áram is: amikor a pufferfesz 13..14V környékére esik.
(#) KoblogPerGyok válasza Sebi hozzászólására (») Okt 5, 2020 /
 
Kösz mindenkinek, éppen dolgozom rajta kell egy kis idő még. A stab-ot tényleg be kellene építenem. 1A-t bírnak, ide elég lesz. A következőhöz már egy tranzisztoros + stab. megoldással próbálkozok.

Ha van eredmény, küldök fotót!
(#) KoblogPerGyok válasza Sebi hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Sziasztok!

A kis áramkörömet szétszedtem, mert a LED-es terhelés nem volt elég. Most beletettem egy LM7815-öt, de nem tudtam még kipróbálni, mert az LM7915 nem volt itthon a negatív ághoz. Rendeltem egy csomó mással együtt, hétfőn jön meg, addig nem tudom megmutatni.(Öngyógyuló 250mA biztosíték is megy bele, hogy valami kis védelem azért legyen a kimeneten is) Addig is ránéztem szkóppal (tankörtárs hozott egyet, -ezért volt SOS a kérdés- ott a sima lüktető egyen teljesen az elvárt volt. (kondik nélkül Graetz után) Szerintem elszúrtam valamit, de sebaj, megy bele a stabilizátor)

Addig is elkezdtem a nagytesójának a dobozát farigcsálni. Abban már 2*12V 60VA (Makrai) trafó lesz, illetve analóg áramkorlát. 22 000 µF puffer kondikkal. (A kisebb kondik 200Ft-al voltak olcsóbbak, megvettem ezeket, de lehet túlzás... ) Szekunder körönként 2.5A-ig terhelhető a trafó,de úgy tervezem, hogy 2A-ig korlátozom mindegyik szekundert ezzel a kapcsolással:

http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=8PrL2oHaGh

A trafónak két szekunder kivezetése van, de ezzel szeretnék szimmetrikus tápot csinálni. A kivezetéseket közösíteném a GND-hez.

Azonban nem tudom, hogy a negatív ágon hogy nézne ki az áramkorlát? Milyen tranzisztorok kellenek oda? Valaki lerajzolná nekem?

Minden ötletet szívesen fogadok!

Köszönöm mindenki hozzászólását!
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Okt 10, 2020 /
 
Elfelejtettem még valamit!

A nagytesó verzióban is 2 Graetz hidat tervezek beépíteni mindegyik szekunderbe, mint itt is:
(kistesó verzióban is beletettem egyet pluszba, a kis áramkörömben a kondik, és LM7xxx kölön-kölön vannak majd a 'végén' lesznek közösítve GND-ben.))

Bővebben: Link

A "Csillagpontos huzalozás" bekezdés előtti ábrán. Az áramkorlátot a felső egyenirányítottba még el tudom képzelni, azonban az így kialakított egyenirányított negatív ágba már nem.

A nagy verzió kivezetésein nem lesznek fesz. stabilizátorok, maradhat a lüktető egyen, 2A áramkorláttal. Később kisebb dobozokba készítek feszszabályzós áramköröket polaritásvédelemmel és egyebekkel. Így tudok 15-12-5-3,3 V-okat előállítani szimmetrikusan is akár. Ha valami elmegy, könnyebb javítani is...
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2020
Következő: »»   23 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem