Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység készítése
 
Témaindító: josephx, idő: Dec 14, 2005
Lapozás: OK   24 / 24
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 11, 2024 /
 
Folytatásként méréseket végeztem a V-FET CCS field coil supply deszkamodellen, arra voltam kiváncsi, hogy milyen mértékben csillapítja az esetleges visszahatásokat.
Egy állandó mágnessel rendelkező hangszóró mágnesköre eléggé "passzív", hogy ne nagyon reagáljon a lengőcséve mozgása közben előálló hatásokra. A field coil (elektromágneses gerjesztésű) DC mágneskör már védtelenebb ezekre a visszahatásokra, a tekercsében keletkezhet indukált feszültség.
Ez a visszaindukált jel (back EMF) ronthat a field coil hangszóró hangzási minőségén.
Tehát az a cél, hogy minél jobb legyen a "dynamic damping dactor" értéke a tápegység kimenetére vonatkoztatva. A mérési összeállításról teszek fel egy sematikus ábrát, ahol egy külső teljesítményerősítő + 8 ohm prezentàlja a visszahatási energiát.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 14, 2024 /
 
Tegnapi napon megtörtént a három különböző elven műkődő field coil tápegység szubjektív meghallgatása/összehasonlítása. A résztvevők:
- féltucat elvetemült érdeklődő
- szabályozható, stabilizált tápegység (Conrad Electronic)
- DIY passzív CLC field coil tápegység
- DIY V-FET CCS field coil tápegység
- Philips CD100 trial run lejátszó
- 7242 PSE elektroncsöves erősítő
- DIY 9 inch átmérőjű field coil hangszórók, TFK open baffle hangfalban
- számtalan doboz Budweiser sör
A meghallgatás házigazdája egész napos programot szervezett, ebből a sokírányú történésfolyamból csak a lényeges infókat említeném meg.
Monó CD lemezekkel és csak a jobb oldalon álló hangfallal dolgoztunk, a hàromféle field coil tápegységet többször oda-vissza cserélgettük. A különbségek elég nyilvànvalóak voltak, a résztvevők más-más szavakkal, de lényegében hasonló véleményt fogalmaztak meg.
1. Szabályozható stabilizált tápegység:
Eléggé hangulattalan, egysíkú hangzás, sok részlet elveszik, néha a hangosabb részeknél mintha torzitana is
2. DIY passzív CLC tápegység:
Simább, harmonikusabb hangzás, lépés a természetesebb hangzás ìrányában. Talán lehetne lendületesebb, több részlettel megáldva
3. DIY V-FET CCS tápegység:
Hát ez más kategória, megjelent mindaz, amit hiányolhattunk az előző kettőből. A hangszerek és az énekhang tisztasága, minden apró részlet a zenei történésből jól hallható. A hangzás még a monó, egy hangfal használata esetén is kiterjedt, nem szorult bele a hangszóróba.
Konklúzió?
Van potenciál a field coil hangszórók világában, de mint minden ismeretlen terület - még ez is alapos körbejárásra vár
TJ.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2024
(#) djwhiteman hozzászólása Jan 28, 2024 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy 12 voltos nagy áramú tápegységet. Adott hozzá egy 12V 400VA transzformátor. Ugye ez egyenirányítva, és pufferelve kb. 17 voltot ad a kimeneten. Szeretném, ha 12 volt környékén lenne a kimenet, és találtam egy kapcsolást hozzá. Kérdésem az lenne, hogy mennyire lesz ez így üzembiztos? Ugye nincs védelem benne, itt mi történhet abban az esetben ha véletlenül rövidzár van? Jó esetben elsül a 30 amperes biztosíték, de vajon a tranzisztorok előtt az emitteren az ellenállások pukkanak ki előbb vagy maguk a tranzisztorok? Érdemes ez alapján megépíteni vagy inkább egy olyat keresni ami összetettebb?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2024
(#) szs válasza djwhiteman hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Idézet:
„pufferelve kb. 17 voltot ad a kimeneten”

Terhelés nélkül annyit. Teljes terheléssel (stabilizátor nélkül is) 12 lesz az, ha elég nagy a kondenzátor, akkor keveset fog hullámozni.
Ha feszültségstabilizátort is teszel (hogy bármely terhelésnél, ami nem nagyobb a trafó teherbírásánál), hogy 12V-od legyen, akkor legalább 15V-os trafó legyen.
Igazad van abban, hogy ne 24V-os legyen, mert akkor a tranzisztorokat nem győznéd hűteni.

ui: azon gondolkodva, hogy a 15V-os trafó, ami 30A-t ad - ha az rövidzárba megy, akkor az 5db 0,1Ω-on fogja átnyomni. Az perkoponként 15X30/6=75W. Szerintem ők fognak előbb halni.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2024
(#) erbe válasza djwhiteman hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Mire használnád ezt a 12V 30A-t? Mennyire fontos, hogy stabilizált legyen? Megterheled, elfogy a stabilizátorról a feszültség és nem ad elegendő nyitóáramot a tranzisztoroknak. Be fog esni a feszültség.
(#) djwhiteman válasza szs hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Köszönöm a segítséged, igazából egy kicsit túl gondoltam a dolgokat úgy néz ki, felesleges lenne megépíteni így. Marad az egyenirányítás, pufferelés.
(#) djwhiteman válasza erbe hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Főként autó erősítőket tesztelni, ahol ugye nem lenne folyamatosan max terhelés alatt. Sajnos a labortápom ami 5 amper, az ugye elég hamar elfogy.
(#) szs válasza djwhiteman hozzászólására (») Jan 29, 2024 /
 
Igazából ilyesmit javasolnék e célra:

Bővebben: Link

Kicsit fentebb is lehet tekerni a feszültségét oldalt a kis "spulni"-n, kicsit jobban megközelíti azt a feszültséget, ami az autóban van járó motornál. (bár olyankor nem tudom azt, hogy szabad-e teljes áramot kérni tőle)

Valójában egy ugyanilyen teljesítményű trafót nem adnak ennyiért.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2024
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Jan 29, 2024 /
 
Adatlap szerint lehet védelmet (Fig. 14) is lehet beletenni.
Szeerintem egy darabig el lehet vele szórakozni, mire "tökéletes lészen".
(#) djwhiteman válasza szs hozzászólására (») Jan 29, 2024 /
 
Próbáltam ilyennel már, de ezzel az volt a probléma, hogy gerjedt az autó erősítő. Hozzáteszem gyanítom ez az erősítő hibája lehetett, mivel ismerek olyat aki ilyenről használ autó erősítőt hiba nélkül. Nekem pedig van egy Toroid transzformátorom amit szívesen befognék erre a célra
Következő: »»   24 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem