Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » távirányítás látható fénnyel...
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ErdosJ hozzászólása Nov 10, 2007 /
 
sziasztok
taviranyitot szeretnek epiteni, csak lathato, szort fennyel, ledekkel.
ugy kepzeltem el, hogy lesz harom alapszin, amik kulon es egyszerre is vilagithatnak, villoghatnak, es a masik oldalon az eppen vilagito szinhez tartozo aramkor kapjon a fenyerossegtol fuggoen aramot.
ez hogyan oldhato meg?
tobb fotocella is kell hozza, kulon szurokkel, vagy eleg egy is? kiszurheto a napfeny, vagy csak sotetben fog mukodni? be fognak zavarni egymasnak a kulonbozo szinu fenyek, szinkeveresek? milyen alkatreszekre lesz szuksegem? hol? mennyiert?
valaszaitokat varom
ErdosJ

(#) kobold válasza ErdosJ hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Szerintem külön szűrők és külön fényérzékelés... Mire kell? Nem túl szokványos látható fénnyel vezérelni, furcsa éppen nem volna, csak a több szín szétválasztása miatt feleslegesen bonyolultnak érzem.
(#) ErdosJ válasza kobold hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
oo.. egy kiserleti projekt.
egy interaktiv kepi/zenei/hangi kornyezet lenne.
en epitenem meg a tenyleg nem tul szokvanyos hardvereket (ehhez kell), amelyek kommunikalnak a szamitogeppel, ami generalja a kepi es hangi vilagot.
(#) kobold válasza ErdosJ hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Hm... Maradva a hagyományos infránál, nem tudnád inkább azt megcsinálni, hogy teszem azt a három alapszín pillanatnyi állapotát valami kontrolleres áramkörrel lekódolnád, infrán átszalad, a másik oldalon visszafordítod, és úgy hajtod meg a színek áramköreit?
(#) ErdosJ válasza kobold hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
attol tartok, ez egyre bonyolultabb lesz
ezzel csak az a problemam, hogy igy minden kulon vezerlobe elem+led helyett elem+kontroller+led+infra menne.. ez mar nagyon bonyolult..

talan, ha egyszeruen csak egy webkamerat kene beallitanom, ami a fenyviszonyokat figyeli...
(#) kobold válasza ErdosJ hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
A webkamera figyeli, de ki figyeli a webkamerát?
Talán ha jobban bemutatnád a rendszert, jobb ötlet is születne, mint az enyém.
(#) _JANI_ válasza ErdosJ hozzászólására (») Nov 22, 2007 /
 
Szia! EZ EGY Érdekes projekt!

Elvileg a színszűrős fototranyós megoldás még akár műközhetne. De a jelét valószínűleg erősítened kell, OPA-val vagy tranzisztorral. Próbáld meg egyszerű áramkörrel elkezdeni a fejlesztést, s majd menetközben kiforja magát. S igy lassan kialakulhat a SZÍNVEZÉRELT KÉSZÜLÉK-ed. S hogy a külső fény zavazni fogja e a vevőt? Szerintem érzékeny lessz rá (Főleg a fehérfényre, mivel az az összes színt tartalmazza, és a színszűrővel azonos kűlső zavaró fénnyre is... ) de a jel intenzitásérzékelésével és automatikus jelerősítés beállításával talán csillapítható a zavaróhatás. De ez a fejlesztés során majd letisztul.


JA!: fototranzisztor _fototranzisztor_ FÓRUM-Kereső... De a gugli is segithet.

(#) Feri007 válasza ErdosJ hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Hát, én inkább azt csinálnám, hogy a különböző szinű LEDeket különbozű frekvenciával modulálnám. Vagy csak alibiből világítana 3 különböző szín. Épp a 3 szín használata felesleges túlbonyolítás, mert vevő oldalon nehéz hullámhossz szerint szűrni.
Egyébként nem véletlen, hogy infravöröset használnak távirányíitásra. Egyrész könyebb leszűrni a látható fény részt, másrészt a szokásos foto-félvezetők ebben a tartományban a legérzékenyebbek.
(#) varttina válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Fototranzisztorral csak annyi a probléma, hogy legtöbbjük csak 400 THz-ig érzékeny, vagyis csak az infrát "látja" jól. Ha nem fontos a sebesség, akkor LDR szenzort tudok ajánlani, amely a látható fény teljes tartományában érzékeny.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem