Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tekercselés
Lapozás: OK   4 / 4
(#) zaza99 hozzászólása Feb 1, 2020 /
 
Sziasztok!
Leégett egy segédtekercs az aggregátoromban 72 menet volt rajta, de mivel leégett a szigetelés is ezért a mellette lévő két magra tekertem 2 x 36 menetet. Így is ugyanolyan lesz mint az eredeti?
(#) Massawa hozzászólása Okt 2, 2023 /
 
Sziasztok. Pár éve épitettem egy mini tekercselőgépet. Jol müködik, de ma egy kis trafot kellett tekercselnem, és itt merült fel, hogy eddig nincs gépen fék a szálra. Igy he megállitom meglazulnak az urolso menetek.
Milyen fékek szoktak lenni az ilyen gépeken? Az utolso gyári gepet sok évtizedekkel ezelőtt láttam. Valami olyan kellene amit otthon is egyszerűen meg lehet csinálni. A mühelyben jol fel vagyok szerelve szerszámgépekkel.

Köszönöm az ötleteket, fénykepeket.
(#) Ódenka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
KínaiA gyári leeresztőnek egy ca. 20 cm-es 4 mm-es acél szál, "L" alakú a vezető görgőt tartó része. Tekercselés közben a fékező részt ennek a szálnak a meghajlítása, a tekercselés húzóereje oldja ki.
Ez helyett lehetne egy 2 filc közé szorított huzal, ahol a szorítást, egy szárnyas csavarral beállíthatjuk.
A gyári KÉP
Az acél szál tövén van egy bütyök, ami a fékszalagokat oldja, valamint van egy terhelés határolt helyen egy mikrokapcsoló. Szálszakadás esetén - nyugalmi helyzetben - a kapcsoló kikapcsolva van.
Tehát ezt az acél szálat bizonyos, beállítható erejű rugó támasztja az elhajlítás ellenében. Leálláskor az acél szál rátart a huzalra, nem engedi bizonyos határon belül a tekercset fellazulni. Ha gondolod, csinálok fotókat...
Ja igen, a huzal szorítót - filces megoldás, kínai tekerőgépen láttam - az acél szál elé kell tenni.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2023
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Ilyen “filces” feket csináltam, de valahogy nem vált be a szál kikoptat magának egy csatornát és akkor már nem fékez jol. Valami ilyen egyszerü konstrukciora gondolok. Szálszakadás stb nem annyira fontos, ( illetve van ha a leeresztő rugoban megszünik a feszültség). Eredetileg volt két keményfalapos rugos szorito. A szál a két lap között futott. Ott is az volt a baj, hogy a szál árkokat csiszolt a lapokban.
Megprobálok két teflonlapbol valamit bütykölni. Lehet, hogy az jobb lesz. Meg az is lényeges, hiogy a szál ne a tekercselő felé szakadjon, mert az a lényeg, hogy azt a végét fogja meg s ne az adagolo oldalt.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2023
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Jó a filces, csak nem filcből kell csinálni hanem olyan rongyból, egyébből amit nem koptat ki rövid idő alatt. De a legjobb szerintem az, amikor a csévét (dobot) magát fékezed amiről a huzal jön, hasonlóan mint ahogy a Co hegesztők huzaldobja is fékezve van, ráadásul így nem a huzal lakkozását koptatod hanem csak egy műanyag tárcsát.
Kézi tekerésnél (vezetésnél) meg úgy szoktam hogy az ujjaim közt vezetem a szálat, amikor meg kell állni akkor meg mindig van ott egy apró ragasztószalag darab amit odaragasztok az utolsó menetekre, vagy csak finoman megfeszítem a cséve és a dob közt a huzalt, és úgy maradhat akár napokra is, nem lazul vissza.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
A huzaldobot nem olyan egyszerü fékezni, mert mindegyik más, ezért ugy csináltam meg, hogy egy állo tengelyen forognak, de lehet, hogy átépitem. A baj az hogy 2-3 féle dobon vannak a huzalok, amik nem is egyforma nehezek igy valamilyen raffináltabb fék kellene.
Szerintem most elég lesz egy jobb filces fék. A drot mindenütt forgó csörlökön megy, igy csak a filcfék tudan koptatni a zománcot, azt szerintem ki kell birnia. Gép szakadásnál stb azonnal leáll, igy csak azt kellene kitalálnom, hogy hogyan fogja meg a fek ilyen esetben a szálat a huzaldob meg a vezetö csörlő között.
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Eléggé speciális magra kellett tekernem többezer menetet
A képeken látható egyedi szerszámmal sikerült feszesen, szakadás nélkül behajtani a 0.15 mm huzalt, az állítható szorítású patronnak köszönhetően.
(#) Ódenka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
A szálszakadás igen ritkán fordult elő nálam, szerintem nem annyira érdekes, be se kötöttem a gyári szálszakadás kapcsolókat. Vannak nyomtató tengelyek, amin kuplung is van, talán azt PWM-el működtetni...? De gondolkodtam csak érdekességképpen a huzaldob meghosszabbított tengelyét kombinálni léptetőmotorral, aminek összes tekercsét sorba kötni és áramgenerátor szabályozásával fékezni...? Ezt a motort a huzaldob tengelyét bordás szíj áttétellel is kombinálni...szóval ki kéne pár dolgot próbálni, én utóbbit gondolom reményteljesnek...
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Nem okvetlenül a szakadás a gond, hanem a mai trafon 6 leágazást kellett csinálni. Azaz megállitom a felhajto motort, a szálfeszitő felenged és ilyenkor lenne jo a fék, hogy amig megcsinálom a hurkot addig tartsa meg a huzalt. Eddig én sem szakitottam el a huzalt, csak amikor nem figyeltem oda ( beszorult a görgő mellé). De azota soha.
Na majd valamit kiagyalok, kösz a tanácsokat.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2023
(#) Ódenka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Nem tudom, milyen a motorod, azt is lehetne fékezni, ha alkalmas rá. Nekem frekvenciaváltó hajt - 3 fázisú aszinkron motor - és beállítottam kikapcsolást követő 4-5 másodpercet DC fékezésre. Ez alatt van idő rögzíteni a huzalt fellazulás ellen.
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Az én gépem csak egy mini tekercselé léptetömotorral, ami azonnal megáll ha parancsot kap.
Nekem elég trafot elég ritkán kell tekerni. Kb max 6 cm széles csévetestet tudok még befogni meg 0,5 kg spulnikat a huzallal. A huzaldob nincs meghajtva.
(#) Ódenka válasza Massawa hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Én egyszer csináltam egy NDK Optima (?) motorból hajtást, aminek ugyan kondenzátoros motorja volt, de 3 szimmetrikus tekercseléssel, így pont lehetett szabályozni, kapott egy 100W-os frekiváltót. Aztán eladtam, mert ez inkább csak ilyen kicsi csévékhez lett volna jó, ami nekem nem elég. A leállási fellazulás ellen az elején említett rugós-görgős rendszert kell megalkotni, változtatható, beállítható ellenerővel. Szerintem az annyira nem nagy kihívás.
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Okt 2, 2023 /
 
Olyan huzalfeszitőm van rajta egy érzékelővel, de azt most nem használom. Majd még elgondolkodom mi is lenne jobb nekem.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem