Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
 
Témaindító: csaadaam, idő: Máj 31, 2005
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1263 / 1263
(#) RoliNyh válasza freddyke hozzászólására (») Csü, 19:42 / 1
 
A bútorlap ingyér volt, a motor is. Tápot rendeltem 32V -os, de szerintem teszek bele akkucsomagot. Maxigázon megy, de a motor és a világítás csak akkor kapcsol be, ha lehúzom.
A két piranha led sorba van kötve, meg van egy előtét ellenállás...

3.2mm -es csavaros tokmány van rajta...

Most még rugós megoldású, szóval ha elengedem visszahúzza a szánt olyan poziccióba, hogy kikapcsol a motor és a lámpa. De tervbe van még véve egy léptetőmotor, hogy gombnyomással működjön az előtolás, gyors módban poziccionáláshoz le/fel és lassú módban fúráshoz szintén le/fel...
(#) Szárnyas válasza Ge Lee hozzászólására (») Csü, 20:11 1 / 1
 
Ez csak egy dolgot árul el, hogy mielőtt a tintasugaras nyomtatót vásároltad, nem jártál alaposan utána, hogy melyik fajta lenne ideális számodra. Ha tudtad, hogy ritkán fogsz nyomtatni vele, eleve nem tintasugarasat kellett volna venned. Mivel én rendszeresen használom másra is a nyomtatót, számomra ez volt a jó választás, multifunkciós, színes lézernyomtatóból nem kaptam volna olyat, ami az elvárásaimnak megfelelt volna amellett, hogy egyúttal festékpor felhasználás szempontból is költséghatékony. És mivel adott volt a nyomtató, felesleges lett volna még egy lézernyomtatóba is beruházni, főleg úgy, hogy már korábban is a fotós eljárásra voltam ráállva.
Mindezzel csak azt akarom mondani, hogy ne vitassuk már el a másik döntését, hogy meg tudja ítélni, számára melyik nyákkészítési technika a legmegfelelőbb. És hogyha valaki azt mondja, hogy a másik út is járható, az nem azt jelenti, hogy valótlanságot állít, annak ellenére, hogy nálad az nem működött.
(#) sdrlab hozzászólása Csü, 21:32 /
 
Én azt gondolom, itt a válasz a követelményekben rejlik! Ha csak valami durva nyákterv a cél, arra jó lehet akár az is, ha többször egymásra nyomtajuk, de egy olyan tervnél, ahol a vezetők és a szigetelések is mondjuk 0.2mm-esek, kötve hinném, hogy létezik az a perecíz nyomtató mechanika, ami ugyanoda nyomtatna ki egymás után kétszer legalább ?!
(#) Szárnyas válasza sdrlab hozzászólására (») Csü, 22:17 /
 
Ésszerű okfejtés, erre jelenleg azok tudnának válaszolni, akik ezt a módszert használják. Ha lesz időm rá, kísérletezgetni fogok vele.
(#) Szárnyas válasza RoliNyh hozzászólására (») Csü, 22:36 /
 
Nem tudom kinézni, ez a motor siklócsapággyal szerelt? Mert látom, hogy az Ebay-en kapható golyóscsapágyas változata is.
Aki nem akar ennyi munkát belefektetni a fúróállvány elkészítésébe, mert mondjuk ritkán használná nyákfúrásra, annak jó alternatíva lehet a Király Tibor által készített "állvány": Bővebben: Link
(#) morgo válasza RoliNyh hozzászólására (») Pé, 11:35 /
 
Nagyon nemjó ötletnek gondolom a gépi előtolást. Kézzel sokkal precízebben érzékelhető, hogy milyen erővel kell/lehet nyomni.
(#) freddyke válasza RoliNyh hozzászólására (») Pé, 12:39 /
 
Köszönöm, hogy megosztottad. A 775-ös DC motort ~3000-15000 Ft között látom (kínaiban is van drágább). Létezik ebből eredeti és klón vagy mi az oka az árszórásnak? Tokmányból biztosan jó az aliexpress-es, neked ilyened van?
Egy állítható tápot 32V-ig szerintem meg tudnék oldani hozzá (24V-os trafóval, Buck konverterrel). Ha a motor és a tokmány jó minőségben kihozható 5000 forintból, akkor beszereznék egy ilyet kizárólag fúrásra.
(#) RoliNyh válasza Szárnyas hozzászólására (») Pé, 13:25 /
 
Ez speciel siklócsapágyas. És én sem fúrok hetente panelt, de szerintem nem nagy cucc összekalapálni ezt a szerkezetet sem.
A Tibi "álványáról" nem igazán tudok mit mondani, biztos jó az is. Egyben biztos vagyok, hogy ezek a kis átmérőjü fúrók, bizony nagyon könnyen törnek, azért választottam én is párhuzamos megvezetést. Jó, persze a fiókgörgők sem veszik fel a versenyt a lineáris kocsiszánokkal, de személyes véleményem szerint mégiscsak 10 -szer, ha nem 100 -szor jobb megoldás, mint szabad kézzel, vagy épp egy csőre kötött léccel fúrni.
(#) RoliNyh válasza morgo hozzászólására (») Pé, 13:28 /
 
Ezzel az én esetemben nem biztos, hogy egyetértek. Ha valami finom mechanika lenne, akkor igazat adok. De az én esetemben ezt a robosztus szánt mozgatni, amin rugóvisszahúzás van, nemigazán lehet érezni a terhelés hatását. A léptetőmotorral felbontástól és orsótól függően meg akár tized, esetleg század miliméteres előtolás is elérhető lenne...
(#) Bakman válasza morgo hozzászólására (») Pé, 13:35 /
 
A CNC gépeken is gépi előtolás van.
(#) RoliNyh válasza freddyke hozzászólására (») Pé, 13:43 /
 
A szórás okát nem tudom, de mint előttem írták, talán a csapágy fajtája lehet.
Én speciel egy nyomtatóból bugáztam ki, és gőzöm sincs mekkora a fordulatszáma.
Talán majd egyszer megmérem ha csinálok videót róla. Egyébként 24V -ról is megy,
persze akkor lasabb, de fúrni akkor is fúr, legfeljebb kissebb előtolást kell alkalmazni...

Jelenleg egy ilyen AC-DC van benne...

Persze aztán rájötem, hogy ennyi erővel csinálhattam volna aksisra is,
úgyis van két doboznyi 18650 -esem. Na nem baj, ami késik nem múlik...

Csavaros tokmány a megfelelő tengelyátmérővel innen van...
(#) Imtilk hozzászólása Vas, 19:59 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg aki tapasztalt kínai olcsó nyák gyártatás ügyileg, nem-e lenne kedve leírni ide, vagy esetleg egy cikket kreálni belőle, hogy hogyan is megy ez illetve milyen buktatók lehetnek esetleg. (Gondolok itt pl. feltöltendő fájl formátumok stb...)
Igazándiból azért fordult meg a fejemben ez, mert ugyan van egy jól bevált fotóeljárásos nyák készítési technikám, nincs is gond vele, de most kb. 1 éve nem volt projektem, a nyomtatóba beszáradt a tinta, a vegyszerek meg vannak fáradva, költenem kéne rendesen, tintapatronra, fóliára, vegyszerekre, egy új projekt miatt, jóval többet mint ha legyártatnám mondjuk ezzel : Bővebben: Link
5 dolcsi+szállítás (Mondjuk az nem tudom mennyi, de ahogy olvasom kb ugyan ennyi, tehát kb. 3000 Ft. összesen)
Cserében szabadabb lennék tervezés ügyileg is, mert bonyis a nyák 2 oldalas, ha én csinálom millió átkötés, amit megtervezni és beforrasztani is időigényes, tudom, sokszor csináltam már, ott meg ott a furatgalván, így még ha idő is amire megjön, tervezési munkában több napot, gyártási munkában megspórolok kb. egy napot, és mivel kevés nyákot készítek évente, lehet megérné ez a gyártatás, még ha a 10 nyákból 9 pazarba megy. (Mondjuk nem, mert a feleslegből max. műszerdobozt készítek )
Köszi ha valaki segítene ebben, esetleg gyártó linkekkel, alternatívákkal, tapasztalatokkal is.
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Hé, 12:17 /
 
Menni fog a nyák gyártatás, ne aggódj. A kis kínait nem érdekli hány terv van egy 10x10-es nyákon. Én is rendeltem már ilyet, egyedüli felár a kontúrmarás lett volna. Megoldottam, hogy ahol az USB csatlakozónak a helyét ki kell vágni a nyákból, raktam via-kat, így ott végig ki lett furkálva. Kitörés, pici reszelés, és már passzol is az USB csati a nyákba. A 3db nyákot pedig szikével darabolom. Kicsit nehéz, de megoldható.
Nekik csak egy gerber fájl csomag kell, ami tartalmaz egy db. 10x10cm-es nyákot. A tartalma lényegtelen.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Hé, 13:29 /
 
Én is így gondolom valahogy...
A végig VIA -zás nem is rossz ötlet, azt mondjuk az elválasztáshoz is lehetne használni.
És akkor megúszom a marást, az +20$ lenne. De ha mondjuk nem VIA -t rakok, hanem simán a körvonalrétegen rajzolnék 1-2mm -es lyukakat a két panel szétválasztásánál, elvileg azt is kifúrják vagy marják nem?
(#) Imtilk hozzászólása 5:49 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, szerintem bele fogok vágni, próba cseresznye, sok veszteni valóm nincs
Következő: »»   1263 / 1263
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu