Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, de kölcsöntápból elég jól el vagyok látva...
Van egy tucat gép, amiből átmenetileg ki tudom venni - csak vissza kell tenni kipróbálás után...
A hasonlóan régi tápokkal az a probléma, hogy azok is el lehetnek gyengülve, akkor meg cseberből vederbe ugrasz fejest vele. Persze ha tesztelten működőképesek, akkor nem ott van a probléma.
Működő gépből kivéve nagy eséllyel mennie kellene. Legalább a BIOS-ig, HDD nélkül...
De, mint írtam: azután, hogy sikerült a proci foglalatának a lábait összekuszálni - már nincs jelentősége...
Információ: az összekócolt lábú foglalatok és letört lábú CPU-k is sokszor helyrehozhatók, csináltam már Inteleket és AMD-ket is. Ezt most nem kifejezetten neked írom hanem mindenkinek, aki nem tudott róla
(persze jellemzően a high-end lapokon kifizetődő foglalkozni vele, vagy adott esetben cserélni). A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:53
Köszönök minden segítséget!
DE! Szereztem egy másik gépet! MÁR nincs szükségem további segítségre! Ha ez a gép is tönkremegy, és nem tudok helyette másikat szerezni, és nem lesz rá keretem, hogy vegyek egy újat [előbb-utóbb ez is a tervem része...], akkor majd jelentkezem ismét... Egyébként egy LGA1155-ös foglalatról van szó. Arról, aminek a kivezetései olyan kampószerűen állnak felfelé, és a CPU-n lévő pad-eket fogadja. Némelyik csak elgörbült és átlóg a mellette lévőhöz, de van olyan, amelyik belesüllyedt a foglalat aljába, és esélytelen onnan kipiszkálni. Egy ilyen kicserélése profi környezetet és felszerelést igényel. Minden bizonnyal van olyan cég, ahol vállalnák - kb. annyiért, amennyibe egy új alaplap kerülne... És miután sikerül kicserélni, a következő lépés, hogy ki kell deríteni mi is a valódi hiba, ami miatt nem indult el az alaplap (azon túl, hogy DELL és tizenpár éves...). A hozzászólás módosítva: Sze, 17:33
LGA1155. Bár én úgy éreztem, hogy Ő inkább tovább szeretne lépni és ez csak az ürügy.
Kb...
![]() Azért, ha mondjuk valaki azt mondta volna, hogy "a DELL 7010-eseknél tipikus hiba, és egy BIOS frissítés megoldja", mert az UEFI az eredeti BIOS-ban hibás, vagy kb. hasonló szintű megoldás lett volna, azt azért megpróbáltam volna. A tápegység-csere nem oldotta meg... Ennél többet nem ért meg számomra ez a gép. Szolgált 8-10 évet nálam - béke bitjeire!
Ezekben még nem volt olyan BIOS flashback mint a modern alaplapokon, hogy akár a lapban lévő CPU és RAM nélkül is megírható a BIOS egy pendrive-ról.
Ha pedig úgy indul a gép, hogy nem indul még akkor sem ha minden eszköz le van csatlakoztatva róla (mint ahogy mondtad), akkor 99.9%-ban a briós frissítés sem sikerül mert annyira sem éled fel olyankor a lap. Ez a "hol indul, hol nem" egy igazi szellem hiba. Persze nem javíthatatlan, csak nem távolról, jósgömbbel.
Na ma beraktam az uj 650 Ws tápot (Be Quite). A PC ugyan elindul, de csak addig, hogy egy külsö start CDt kér a windowshoz, holott benne van az SSD . Az eredeti táppal simán megy. Mi lehet a hiba?
Mármint ezt jelenti a "simán megy"?
![]() 650W-os BeQuiet tápról beszélünk (a Ws = Wattsecundum, a teljesítmény mértékegysége)? Valószínűleg elállítódott a boot sorrend: be kell állítani a BIOS-ban elsődlegesnek az SSD-t.
Nekem is kicsit zavaros ez. Ha simán megy az eredeti táppal, akkor miért kell egy másik táppal "gyakorolni" ?
Tápcsere nem csinál ilyen galibát. Ha alacsony a CMOS elem feszültsége, akkor a tápcserekor a megszűnt standby 5V miatt törlődhetett a BIOS beállítása, ezzel együtt a boot sorrend is.
Ellenőrizd a Lítium gomb elemet is. 3v körül még jó.
Már megy - ugy látszik egy stekker az SSD- ben nem tetszett. A neten is valami olyasmi volt olvashato, hogy nem mindegy a sorrend a kábelen mert vagy 4 HDD stekker van ugyanazon az ágon.
Kõsz szépen!
Az eredeti táppal az volt a gond, hogy ha be volt dugva mind a 2 monitor akkor nem indult el. Az uj már vigan megy velük
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:08
Meg egy kérdésem lenne. A WXP meg W7es gépeken egyenként lehetett az USB portokat a laptopon áramtalanitani (DELL) ha a laptop le volt csukva (standby). A W10es gépeken ezt nem találom, igy a külsö HDD egyfoltäban pörög ha gép le van csukva. Hol kellene ezt keresni ha van ilyen?
Lecsukásnál ne altatást válassz hanem kikapcsolást. Beállításoknál.
Mi az a "stekker" ...le tudnád magyarul is írni?
SATA HDD (adat) kábelek két végén 1-1 darab SATA csatlakozó van...vagy nem?! Ág meg milyen fáról került a gépbe? ![]() A hozzászólás módosítva: 17:03
Moderátor által szerkesztve
Köszönjük, Vicuska!
![]() A HDD-re két csatlakozó megy: a SATA adaté és a tápcsatlakozó. Ez utóbbinál (a tápegységeknél) különböztetünk meg egy (12V-os) ágas és több (12V-os) ágas tápegységeket: régebben több, egymástól független 12V-os ág táplálta a CPU VRM-eket, a PCI(E) perifériákat és a meghajtókat, ma már a számítógépek a teljesítményük legnagyobb részét a 12V-ról veszik fel, így a komolyabb tápok 1 darab, ún. "mindenes" (nagyon terhelhető) 12V-os ággal rendelkeznek (vagy átkapcsolhatóak az egy ágas / több ágas működési módok közt: pl. a Seasonic-ra jellemző). Több ágas működési mód esetén az egyes perifériákhoz menő kábelkorbácsok nem mind ugyanahhoz a 12V-os ágakhoz tartoznak: innen a "12V-os ág", vagy a "kábel ág" kifejezés. Az egy kábelkorbácson lévő 4-6 tápcsatlakozó mind egy-egy 12V / 5V / 3.3V-os ághoz tartozik, így ha bekapcsolásnál, a kábel elején valami túl nagy áramfelvétellel indul, akkor a mögötte lévő többi eszköz indulása instabil lehet (főleg, ha 4 HDD indul egyszerre és a kábel végén lóg a rendszer SSD: ez utóbbinál lesznek problémák, ahogy a táp gyengül). A modern alaplapokon ezért van olyan funkció ami egyenként indítja el a HDD-ket, hogy ezt az anomáliát kiküszöbölje. A hozzászólás módosítva: 15:15
Sosem tanultam meg németül, de van pár kifejezés, ami néha még álmomban is kísérteni szokott, az egyik a "Kupplung Steckverbindungen" (a másik a "Kreuzschlitzschraubenzieher")... A "Stecker" (szerelt) kábel, mint a hálózati kábel, a "Steck" meg csatlakozó. A műszaki nyelv korábban a német volt, a németeknek meg volt ipara, sok mindent gyártottak, így sok kifejezés fennmaradt.
Már örültem, hogy a mi idegen szavaink közt is ott van a stekker, de ez a website valami borzasztó, mármint az adott szócikk. Ezt is LLM-mel lapátolták össze? https://idegen-szavak-szotara.hu/stekker-jelent%C3%A9se A hozzászólás módosítva: 15:40
Nyilván nem az adatkábeleket cseréltem amikor uj tápot épitettem a gépbe. ( a stekkert meg nézd meg a lexikonban mit jelent .)
Az ág meg tápág ha már láttál az életedben egy PC tápot. A hozzászólás módosítva: 15:41
A "sata power stecker" az egyértelmű... magyar weboldalakon: tápcsatlakozó (tápcsati).
Valóban, még csak régi PC-tápokat láttam közelről, amelyekben fix drótokkal vannak bekötve a SATA tápcsatik... A hozzászólás módosítva: 16:19
Az ujak meg már ugy néznek mint egy polip, 4-5 köteg kábel van külön harisnyákba huzva és kábel végé egy sereg csatlakozo van a drágábbakon még név is van a csatikon. ( csak a régi PCn nem igen vannak nevek, igy nem sokat ér).
A fix volt a biztonságosabb mert a moduláris tápokon még gyártón belül sem azonos a bekötés, így ha valaki csak tápot cserél de kábelezést nem, akkor könnyen azzal találja szembe magát, hogy leégette az egész gépét, de legalábbis azt a részét amelyik nem bírta el az 5V-os ágon a 12V-ot.
Kb. a leggyakoribb felhasználó általi hiba: nagyon sok meghajtót hoznak miatta adatmentésre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Van egy tucat gép, amiből átmenetileg ki tudom venni - csak vissza kell tenni kipróbálás után...