Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   103 / 103
(#) zolika60 válasza Busz hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Gondolod ha káros lenne a szemre azzal világítanák meg a képernyőt?
(#) proli007 válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 31, 2017 /
 
Egyébként meg minden világítás káros a szemre..
(#) pinyó39 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Szerinted érdekli a gyártókat mennyire kâros a kaja, a kipufogógáz a TV képernyő sugárzása... ,nem jótékonysági intézmények. Tisztelet a kivételnek.
(#) Massawa válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Akkor a Napot is azonnal el kell oltani.....
(#) pjg válasza Massawa hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Isten ments. Szabadságon vagyok! Meg akkor nem érnek meg a paradicsomjaim.
(#) elektroncso hozzászólása Pé, 18:04 / 1
 
Sziasztok.
Ma találtam egy KANLUX 3W-os LED-es spot lámpát. 60 LED-el van szerelve. Biztosan voltam benne, hogy rossz, mert a veszélyes hulladék közé volt bedobva. Nekem megtetszett a sok LED, mondom hazaviszem, szétszedem és ha egy LED is jó akkor nekem már megérte. Itthon szétszedtem és találtam egy elégett alkatrészt benne. Mint kiderült egy 120V-os varisztor a LED modullal párhuzamosan. A kérdésem az, hogy minek van ez benne? Mármint azt értem, hogy túlfeszültség védelem, de minek? Ez egy eldobható eszköz, ha tönkremegy akkor nem mindegy, hogy a varisztor ég el, vagy a LED-ek? Ha meg a hálózat felől érkező túlfeszültség impulzusokat hivatott kivédeni akkor miért az előtét elektronika "legvégén" van?
Mellékelem a visszafejtett kapcsolási rajzot.
Ja és a LED-ek jók, legalábbis azok amiket kipróbáltam.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:06
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 18:36 /
 
Valószínűleg feszültségkorlátozó sönt szerepet töltött be, nem pedig védelemi szerepet töltött be. Az mindegy, hogy a párhuzamos kapcsolásban hol van, a hatása nem változik.
(#) jucsaba válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 21:55 /
 
A puffer elkót védi led szakadáskor (tehát mégis védelem) , gondolom olcsóbb volt 160V elkó és varisztor mint a 400V elkó
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:56
(#) elektroncso válasza jucsaba hozzászólására (») Pé, 23:17 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, mindkettőben van logika. Azt hiszem, legegyszerűbben úgy tudom kipróbálni, hogy összedobok egy 110V-os áramgenerátort, és kipróbálom a LED modult. Ha világít, vagyis nem szakadt akkor Bakman válasza lesz a helyes, ha viszont szakadt akkor Csaba találta el. De azért lemérem a dióda hidat is, hátha a hálózat felől kapott egy túlfeszültséget (utóbbi időben sok volt a vihar), de egy villámcsapás nagy eséllyel más nyomokat is hagyott volna, mint az elfüstölt varisztor.
(#) gyula166 válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 0:31 /
 
Ledeket egyesével próbáld, egy szakadt lesz, ezért áldozta fel magát a varisztor. Tapasztalat. Szakadt led áthidal, varisztor kiszed, és C1 értékének csökkentése ameddig hidegebbek nem lesznek a ledek. Túl vannak hajtva, nagyobb fény (jobbban látsz, elégedett vagy) és elöbb tönkremegy (veszel másikat)
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 11:52 /
 
Dicséret azért, hogy visszarajzoltad

Klasszikus kicsi soros ellenállás bekapcsolási áramlökés korlátozására.
Kondenzátorokkal párhuzamosan kapcsolt kisütő ellenállás, hogy ne rázzon meg ha kiveszed (ilyet izzólámpa nem tud, csak az a LED-es ).
Áramgenerátorként a 680nF működik, találkozóra vihetek 330nF-ot. (Ahogyan írták, "ha nem világít annyira, akkor sokkal tovább").
Igazán a C2-es kondenzátor sem kellene bele, csak így "simább" a fénye (stroboszkóp hatás, lásd fénycső armatúra, forgó gépek, stb.).
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 16:23 /
 
Nem áll szándékomban megjavítani. Kifejezetten a fehér LED-ek miatt szedtem szét, csak érdekelt a varisztor mibenléte. A többi alkatrész oka tiszta volt. Szeretem megérteni azt ami körülöttem van. A kapcsolási rajz visszafejtése természetes, anélkül mégis honnan tudnám hova van bekötve? Ilyen egyszerű panelek visszafejtése 5 perc alatt megvan. Nagyon sok készüléknek fejtettem már vissza a rajzát, aztán megpróbálok rájönni (egyedül, utánaolvasok, kérdezek), hogy mi miért van benne és hogyan működik. Én így tanulok.
Köszönöm. Gyula neked is!
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:24
(#) jucsaba válasza elektroncso hozzászólására (») Szo, 17:14 /
 
A javítást kezdd úgy hogy 400V elkót teszel be (és a vdr-t kiveszed), megméred rajta a feszt , ha szakadt a ledkör 300V feletti feszt mérsz és nem világítanak a ledek , ha világítanak (mind) akkor a vdr volt hibás , átütött .
Ajánlott leválasztó trafó használata...
Ha 2 puskás trafót szembefordítva használsz , van 115 és 230V-od...
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:15
(#) Gafly válasza jucsaba hozzászólására (») Szo, 18:30 /
 
Azt csak úgy mondom, hogy nem akarja javítani, hanem éppen bontja.
Egyébként igazad van
Következő: »»   103 / 103
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Aug, 20. Vas
17:33:05
Jelenleg 346 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu