Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tüzijáték indítása elektromosan, számítógéppel
Lapozás: OK   1 / 8
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Okt 1, 2008 /
 
sziasztok
akarok csinálni egy tüzijáték indító asztalt. abban kéne segítség hogy kapcsolokat használjak v. gombokat több tüzijáté indításához meg hogyan tudnám elindítani öket. mert a kanóc begyujtásához láng kell és hogyan csináljak olyan gyujtókat ami lángot tud csinálni ami begyujtja a kanócot kanócot?
a válaszokat ellőre is köszönöm
(#) sprofan válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Én úgy oldtam meg, hogy multiplex módba kötöttem a rakétákat, tehát kevés kapcsoló kelett csak. Mindnek volt egy kis 10cm-es PVC csöve, amine az alján egy fűtőszál darab. Amikor betöltöttem 1 rakétát akkor hozzáért a szál a kanóchoz, ez úgy volt tervezve, hogy szinte azonnal vörösre izzott, ezért csak kis ideig kellett bekacsolni, nem is lehetett volna tovább mert szétég a drótszál.
(#) kurtyka hozzászólása Okt 1, 2008 /
 
Szia! Az állítólag-ot ha szoktad nézni abban volt hogy egyszerűen vékony drótot rátekertek arra amit nagy hőhatásnak akartak kitenni abban a részben pl.: fekete lőport... és a drót két végét simán egy erős akksira tették és mikor zárták az áramkört a drót felizzot és a lőpor belobbant, szerintem egy pillanatkapcsolót alkalmaznék és egy próbát megér szerintem
(#) proba válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Biztosan van egyszerűbb módja is a gyújtásnak ,régen én a kerékpár első égőjének az üvegjéből leköszörültem egy darabot (addig míg ki nem lyukadt) .Ezen a résen óvatosan feltöltöttem puskaporral ,majd lezártam a nyílást (nem mereven max egy szigszalagdarab ). Ezután ha az izzóra áramot adtam gyönyörű 1-1,5 cm szúrólángot produkált.
(#) moltam válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Orosz hősugárzó szétszed,fütőszál kivesz és felaprit,kanócra ráteker és felizzit.Bumm.
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Okt 1, 2008 /
 
esetleg az ugy müködne hogy ha egy kis fémlemezen egy benzines vattát egy gyujtótrafóval előállított szikrával meggyujtanák ami pont a kanóc fölött van
(#) moltam válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Én is próbálgattam a szikrás megoldást de nekem nem jott be.A fütö zsebtelepről ir felizzik(egy kis darab)a gyujtonak meg 12v négyszög kell.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
És még muanyagvágónak is jó
(#) levii válasza kurtyka hozzászólására (») Okt 1, 2008 /
 
Ez működik!
Én használtam párszor, a lényeg hogy a bekötő vezeték jó vastag legyen és ne essen rajta nagy feszültség.

Indítottam ilyennel pár dolgot
(#) Inhouse válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Az indító asztallal kapcsolatban kérdezd EcoPityu-t!

Üdv
Inhouse
(#) bányaman válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
én úgy csináltam hogy egy akksi rá egy kapcsoló doboz utána kábel a vegere pedig egy vékony drótót rátekertem e gyuga foszforos végére és teknokollal odaragasztottam
(#) Georgee hozzászólása Okt 2, 2008 /
 
A legegyszerűbb ha 230as kábelt szétszedsz és a drótot közül kiveszel 1 szálat... adsz neki egy kis feszkót és már izzik is... kb 0.5 másodperc alatt... Vagy a másik a fóliahegesztőből ismert fűtőszál (cikász) az ami még elég szépen izzik, de csak 30-60 másodperc után izzik fel annyira hogy elszakad....
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Okt 2, 2008 /
 
kössz szépen a válaszokt a gyujtó már megvan és most jön az asztal az milyen legyen
(#) EcoPityu válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Szia!
Inhouse barátom szólt, hogy van egy vállalkozó szellem, hát itt vagyok.
Az amiről beszélsz, az egy létező pyrotechnikai termék, és ez az elektromos izzógyujtó.
Felhívnám a figyelmedet, hogy az el.izzógyujtó a 2-es pyrotechnikai osztályba tartozik, magánszemély nem birtokolhatja!!!
Ez persze nem jelenti azt, hogy ne próbálhatnál meg otthon gyártani magadnak...Végülis az engedély nélküli gyártás meg csak bűncselekménynek számit!
De ez téged nem érdekel! /engem sem... /
Itt van két kép a gyáriról, ezek magyar termékek, lekoppintásukhoz vékonyra vágott kétoldalas nyáklapcsík kell, egy régi jó fejhallgató kábele, egy kis alkohol, nameg fekete lőpor (ahonnan akarod)!

Nyáklapcsík/k.b.15mm hosszú/ egyik végére kéteres vezetéket forrasztasz, a másik végére 1 szálat a régi jó piaci FIRST füles kábeléből... A lőport tiszta alkoholban feloldod, lesz belőle jó kis kenhető massza.
Ebbe jól belemártod a végét a cuccnak, csepp formában megszárítod /persze nem láng fölött /
aztán lakkba mártod vékonyan. Az igazin Sellakk van, ami egy természetes eredetű lakk, egy bogár termeli.
És kész is. jön a delej, vékony szál felizzik, lőpor belobban, és ha beledugtad előtte teszemazt egy sorozatlövő/bombetta/ telepbe, akkor már el is indult.

Csak ügyesen /én óva intettelek!/
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Az a Pyrotechnikai cég, akinek én dolgozok, a zenés rendezvényes tüzijátékokhoz is ilyen elektromos indítást alkalmaz. Az indító eszköz a puritán helyszínek, és a minél kevesebb hibalehatőség érdekében egy jónéhány eres kábel /ált. 50-eres/, egyik végén VAGO gyorscsatlakozók, amásik végén meg egy dobozba szerelt kapupántcsavar sor, ami a kábel ereire van rögzítve.
Külön testkábel, a cuccok gyujtóinak egyik ere összeközösítve, a másik a kábelkötegre. Akksi negatív sarok rá a testre, az érintőcsúcs pedig a plusszon. Ahova érsz, az a cucc indul.
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Na persze nekem mint elektronikában jártas-keltes embernek nem lehet ez a csúcs!
Ezért készítettem magamnak egy OBI-s alukofferbe egy kicsit modernebb INDÍTÓGÉPET!
Nagy LED-számkijelzős stopper, 2db 80 eres gyorscsatlakozó,120db billenőkapcsoló /visszabillenős/, 120db 16A-es relé, 120 db piros led, 120db rézszegecs, nagyonsok idő, nagyonsok munka, "néhány kilóméternyi" vezeték, egy kis CMOS elektronika, egy okos programtervező matematikus Sógor, nameg 3 akkumlátor, és már kész is!

Hogy mit tud?
120 indítás, vagy érintéssel a rézszegecseken, vagy a billenkapcsolókkal, vagy a mátrixelektronika által vezérelt relék által a Sógor tervezte DOS-os programmal!
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Itt van néhány kép róla, meg egy Youtube-os kisfilm, működés közben.

Indítógép üzem közben
(#) zöldhegyikecske válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
na igen ez mestermunka
nekem csak egy kisebb példány kellene max. 40 kapcsolóval már régen csináltam egyet azt akarom feljavítani meg valami olyat csinálni hogy egy gombnyomásra 5 rakéta induljon el 5 mp eltéréssel közbe elindulna egy 24 csöves telep a többi meg manuálisan
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Okt 21, 2008 /
 
vagy akár pc-ről indítva
(#) moltam válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Pc ről ott az ltp port.KSI8 progiban lehet csinálni ilyesmi"programokat" ha 8 rakéta elég akkor közvetlenul relével vagy teljesitménytranyóval a szerintem meg is lehet oldani.Ha nem akkor valahogy multiplexelni kell.
(#) kyrk válasza moltam hozzászólására (») Okt 21, 2008 / 1
 
Anno fejlesztettunk egy pirotechnikai inditopultot. Volt egy indito allas es tobb kilovo doboz. Az inditon volt 30 gomb es egy tekeros kapcsolo amivel ki lehetett valasztani, hogy melyik kilovodoboz legyen aktiv. Az egesz RS485-on volt osszekotve.

Az inditopult szamolta a kilovesek szamat. Nagyjabol ennyi volt benne a plussz. A tobbi az sallang. RS485-on kuldte az adatokat, figyelgette a gombokat stb...

A kilovodobozban IRF fetek sorakoztak. PIC, soros parhuzamos atalakito es a FET-ek. Volt benne tesztelesi lehetoseg, igyenkor 5V-ot kapcsolt csak a kimenetre es nezte hogy 0V vagy 5V jelenik meg. 0V eseten a kimeneten jo volt a gyujtoszerkezet. A kilovodoboz kepes volt egyszerre az tobb kimenet aktivalasara. Mivel ezek akksirol mentek ezert egymas utan indultak, nem egyszerre.

A gyujtoszerkezet hazi masonmasa a kovetkezo volt: Tuskesor labai koze kifeszitett wolframszal. Ugyesen odaforrasztva (wolfram egyebkent nem forraszthato). Az egeszen pedig valami pirotechnikai ragaszto volt. Ezt nem en csinaltam hanem a priotechnikus. Az eredeti elvileg 9V-tol gyujtott be, tehat 5V nal csak rovidzar volt.

Sajnos nem sikerult eladni az eszkozt Egy probakilovest megelt a dolog. Utana a szerkenybe kerult. Kiderult hogy a kinaiak olcsobban adnak taviranyitosat mint amenyiert mi vezetekeset tudtunk volna adni.
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Okt 22, 2008 /
 
maradjunk csak a manuálisnál nem kell pc ről indítani akkor hogy legyen a pult mekkora kapcsolók kellenek oda mekkora áram hogy a gombnyomás után maximum 1 mp után gyulladjon be a kanóc(kanócot nem tudja valaki honnan lehet szerezni?)
(#) moltam válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 22, 2008 / 4
 
Nem kell nagy áram egy 4,5 v s elemről is felizzik a wolfram.Mivel nem sok áram folyik át elég a kisáramu kapcsolóSzerintem 1 mp alatt bőven gyujt.
(#) EcoPityu válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 22, 2008 / 4
 
Idézet:
„mekkora kapcsolók kellenek oda mekkora áram hogy a gombnyomás után maximum 1 mp után gyulladjon be”


Én a billenőkapcsolóimat 6/10A-es visszabillenős típusra választottam /még a SAL-nál is árulnak ilyet, nézz egy árat, k.b. 100-as, darabja/
A mi gyári gyujtóink, 2 ohmosak, ezeken 12v-on jobb esetben csak 6A-csúcsáram folyik...

Idézet:
„(kanócot nem tudja valaki honnan lehet szerezni?)”


Szerezni sehonnan... adnék én, de nem adok, mert az is illegális...

Gyártsál:

Régi, lejárt szavatosságú elsősegély dobozból,
-kiveszed a steril kötözőpólyát.
-2-3cm szélesre vágod.
-Alkoholban feloldod a lőport.
-belemártod jó rendesen a pólyát /ez pamut egyébként/,
majd felcsavarod vékony hengeralakúra/hogy kanócnak is nézzen ki/.
és megszárítod.

és kész is van...
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Okt 27, 2008 /
 
minden illegális már régen szereztem 40 doboz petárdát egyszerre és nem is szoltak érte most meg már a kanóc is illegális ez kész katasztrófa kössz EcoPityu majd akkor valahogyan csinálok de lőport honnan szerváljak?
(#) EcoPityu válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Okt 27, 2008 /
 
Bár ez már megint nem annyira elektronikus kérdés, remélem nem köveznek meg érte....

Pyro I.-es rakétákat bármikor vehetsz, és fel is használhatod, kivéve, ha nem multál el 14, és A,B,C tűzveszélyességi osztályú helyen.../mert ott csak én használhatom!/

Szóval ezen kisebb rakéták hajtóanyaga is jobb esetben Fekete lőpor...A többit már rád bízom...
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
ez jó lesz gyujtónak

gyujtó.JPG
    
(#) lgyk válasza EcoPityu hozzászólására (») Okt 29, 2008 /
 
Hi!

A Visco-jellegű időzített gyújtószál és a burkolt stopin szál egyaránt szabadforgalmú, technikai termékként 18 év felett bárki megveheti legálisan.

Alkoholban nem oldódik a BP, legfeljebb szuszpendálni lehet. Lőporral azonban házilag nem érdemes játaszani, mert a legtöbb pirotechnikai eleggyel ellentétben nem szabálysértésnek, hanem bűncselekménynek minősül a házi barkácsolás...

(155/2003, 245/2005, 350/2007 korm. rendelet alapján)

Idézet:
„Pyro I.-es rakétákat bármikor vehetsz, és fel is használhatod, kivéve, ha nem multál el 14, és A,B,C tűzveszélyességi osztályú helyen.../mert ott csak én használhatom!/

Szóval ezen kisebb rakéták hajtóanyaga is jobb esetben Fekete lőpor...A többit már rád bízom...”


Az új besorolás szerint már "játékos pirotechnikai termék"-eket lehet szabad forgalomban kapni. Egyébként a kisebb rakéták hajtóanyaga a legritkább esetben lőpor, leggyakrabban sparklerrel kevert lőporszerű anyagot, vagy speciális keveréket (füttyelegy) tartalmaz, ez utóbbi egészségtelen lehet helytelen használat esetén.
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Okt 29, 2008 /
 
akkor hagyom a házi barkácsolást és inkább legálisan megoldom az egészet bár valószínű sokkal drágábban de nem baj
(#) EcoPityu válasza lgyk hozzászólására (») Okt 30, 2008 /
 
Szia!
Köszi a helyesbítést!
A lőpor feloldása alatt, nem is a cseppfolyósítást értettem, írtam is, hogy egy masszát alkot, ami kenhető...

Kis rakéták alatt, meg ne pont a "kis rakéta" elnevezésű /Moon Travellers-et/ értsd, mert abban valóban füttyeleg van, a színe is fehér...

Én a samuraj, avagy texas rakétákra gondoltam, amik tavaly még Pyro 1-es kategóriába voltak sorolva!
Egyébként a 155/2003-as korm rendeletben ha elolvasod:
A játékos pirotechnikai termékek, pont a piro I.-es kategória, és én pont erről hadoválok!

Annyira gyűlölöm, amikor még a rendőrök is félrevezetik a népet! Én kis rakéták alatt, nem a KIS TÜZIJÁTÉK TERMÉKEKET értem, mert az már a piroII..!
Viszont akkor a moon tr-t nevezzük icipici tüzijáték termékeknek???
Annó a nagyonhozzáértő rendőrök is ezzel butították a népet, hogy a petárda is kis tüzijáték, amikoris a nettó hatóanyag tartalma 3g volt!
Egész évben használhatta volna minden 14 év feletti, persze csak ott ahol neki is szabad, kemény 1 évig, de a rendőrök, meg a média ökörsége miatt persze félelem ből nem tette!
Én p.l., amikor még legálisan /játékos pirotechnikai/ termék volt a petárda, azt is megtehettem volna, hogy a rendőrségen dobálom, persze, ha betartom a ráírtakat... /de ezt is csak pirotechnikusként.../

No: Ha meg már a lőpor bűncselekmény is, akkor a csőbombás muki a tévében sokat fog csücsükélni..

/offtopic.../
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem