Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tüzijáték indítása elektromosan, számítógéppel
Lapozás: OK   8 / 8
(#) patrik0103 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 28, 2015 /
 
Köszönöm a gyors választ, pillanatnyi áramról lenne szó.
Tűzijáték indítót csinálok és ez a nyomógomb lenne az indítógomb. Egy lövedék indításához 1 amper szükséges, de ugye előfordul, hogy egy indításra több indul ezért tervezek nagyobb áramra.

De akkor marad tovább a nézelődés erősebb nyomógombra. Köszönöm még egyszer a gyors választ
(#) c4h10 hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Sziasztok!
Jó rég jártam erre. Azóta nekem is elkészült egy komolyabb indítógép. 400 csatornás egy 20*20-as relémátrixon alapul a vezérlés. A reléket egy barátom által fejlesztett AVR alapú áramkör vezérli. A legjobb az egészben az ethernet szabványú adatátvitel. Így könnyű volt vezetéknélkülire építenem egy router segítségével.
A szoftver oldalon egy egyedi program gondoskodik a vezérlésről. Az egyes csatornák 50msec-os pontossággal időzíthetöek.
(#) Orbán József válasza patrik0103 hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Mivel indítod a terméket, hogy 1A kell hozzá?
A normál izzógyújtó indításához szükséges energiát Joule-be adták meg, ha jól emlékszem a jegyzeteimre, A-re nem emlékszem...
Régen volt 1998...
(#) patrik0103 válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Így van megadva a műszaki leírás:

Szóval, természetesen egyszer használható, hiszen indításnál a fejben lévő gyúelegy elég. ellenállása: 1,6-3,2 ohm
működési áram igény: 0,8-1,0 Amper
kóboráram védettség: 180 mA-5 percig
impulzus érzékenység: 0,8 mWs/ohm.

12 voltos akkumulátorra gondoltam indításnak.
(#) dudassandor1 válasza patrik0103 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Én ilyen kapcsolókat használok a tűzijáték indítóimban több éve és kifogástalanul működnek. Többször indítok velük 2, 3 vagy 4 izzógyújtót párhuzamosan kötve.
Kiegészítés az izzógyújtók áramigényéhez:
1: mivel az izzógyújtóban - mint neve is mutatja - izzószál van ami a rajta átfolyó áram hatására melegszik/izzik fel így gyújtván be az őt körülvevő pirotechnikai elegyet (mártómasszát). Mármost ennek az elegynek nem feltétlen kell akkora hő az izzószáltól amit 1 Amper okoz, mert az hamarabb ellobban és az izzószálat is magával viszi az örökkévalóságba.
2: az izzógyújtók nem egyformák, így több párhuzamosan kötött izzógyújtó nem egyszerre működik el. Azaz nem egyszerre veszik fel a szükséges gyújtóáramot.

Nem kell megijedni a kapcsoló témától.
(#) patrik0103 válasza dudassandor1 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /
 
Köszönöm a választ
Én ezt néztem ki, csak mert nyomógomb és mert piros

Említetted, hogy nem egyformák az izzógyújtók és nem egyszerre működnek el, úgy emlékszem mintha lenne erre is valami megoldás. Valami 'kivárás' vagy hasonlót olvastam valahol korábban. Ez létező dolog, vagy hogy lehet elképzelni?

Illetve még egy olyan kérdésem lenne, hogy 'teszt' funkcióként szeretnék egy izzógyújtóval sorba kapcsolt LEDet működtetni, LEDek általános nyitóárama 20mA (12V táp mellett 2V droppal ellenállás kb. 560ohm 1/2W) . Ha a gyújtó koboráram védettsége 180mA 5 percig, akkor a 20mA gondolom nem lesz probléma több mint 5 perc esetén sem. Vagy érdemes nagyobb ellenállással jobban korlátozni az áramot?
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
(#) dudassandor1 válasza patrik0103 hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Szia!
A tűzijátékokhoz használt nagyáltalánosságban Kínából származó izzógyújtók ténylegesen szórást mutatnak. Régebben voltak jobb minőségűek is amik Magyarországon illetve Európában készültek csak mivel azok drágábbak voltak kikoptak a piacról. De azért nincs a kínaival sem olyan gond ami alkalmatlanná tenné céljára. Tűzijáték indításakor nem ez viszi el pl. az időzítést vagy bármit. Sokkal több múlik a tűzijáték eszközhöz csatolt stopinon vagy az eszközökben levő pirotechnikai késleltetőn stb. Aamit említesz "kivárást" hirtelen nem ugrik be róla semmi nekem.

Viszont a teszteléshez használt visszajelző áramkörben maximum 5 mA áram folyhat! Soros ellenállást a LED elé ennek tükrében válassz! Lesz látható visszajelzés így is
(#) EcoPityu válasza patrik0103 hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
Szia! Akkor, gyorsan ki is számoltad, hogy mekkora csúcsáram folyik 12V hatására azon a 1,6-3,2 ohm- os izzógyujtón, míg el nem ég!
No és arra az igen sűrűn előforduló esetre, amikor összeég a gyujtó vége, és zárlatba megy?
Én nem véletlenül használtam 10A- es reléket, 1-1 ohm- nyi hozzávezető kábellel... Amin, így 12V- ról max 6 A folyhat! (A kapcsolóim is 6 A- esek...)
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 6, 2015 /
 
A relék 16A-esek! Bocsesz!
(#) whites hozzászólása Jan 9, 2016 /
 
Sziasztok!
Nagyon komolyak a pultok amiket készitettetek!! Csak hogy mi amatörök is villantsunk, ne csak a nagyok, ezert feltöltöm az általam keszitett 12 sávos tavirányított inditó elektronikát.
Egyenlöre "in action" nem volt tesztelve bombákkal, csak az elektronikus gyujtást teszteltem rajta szárazon.

En repülö modellekkel foglalkozom jó ideje, ezért kéznél volt a távirányito a vevö és még a szervók is.
A lényeg hogy 2 drb. szervomotor huzalokkal kapcsolgat 4 mikrokapcsolót (visszabillenös) majd egy harmadik szervó motor tudja a kiválasztott szintet éllesíteni. Igy jön össze a 3x4 tehát 12 sáv. Én ezt majd nyáron a repülö modellezö napunkon fogom használni csak hogy pl. bombázást imitáljunk stb.
A táviranyito a modellekhez is használt 2,4GHz-es cucc, ami több mint megbízható. Állandó frekvenciacsúsztatással dolgozik + a komunikácios freki mellé kiküld egy egyedi ID-kódot is, ami szerint a vevö szüri hogy mik a neki szánt utasítások.
A rendszert esetemben is kulcskapcsoló élesiti, es egy piros LED figyelmeztet az éles üzemmódra...

Pofon egyszerü bekötés, remélem sikeres lesz a dolog
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) Orbán József válasza whites hozzászólására (») Jan 9, 2016 /
 
Szia!
ITTnézz körül, hogyan csináltam én ezt anno...
Ajánlott film: appme film
.. meg néhány film a jutubon tőlem.
(#) whites válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 10, 2016 /
 
Köszönöm. Átnézem.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem