Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2018 / 2018
(#) djhans válasza bta hozzászólására (») Vas, 13:56 / 3
 
Lehet ám 1-2W-on is zenét hallgatni. Főleg 92dB feletti hangszóró érzékenységgel.
(#) kiszebra hozzászólása Hé, 17:14 /
 
Vettem egy csöves rádióból bontott hálózati trafót, és ahogy nézem, minden tekercs sor között van egy réteg papír. Ennek mi a célja?
Azért kérdezem, mert újra akarom tekerni, nyilván papír nélkül, ahogy a mai transzformátorokat is látom.
(#) Orbán József válasza kiszebra hozzászólására (») Hé, 17:47 / 1
 
A mai szigetelőlakkok jóval szilárdabbak, mint a régiek.
Ezért tekerik a gyárak is "vadtekercseléssel" a trafóikat egész nagy teljesítményig. No, meg a gazdaságosság, mennyivel egyszerűbb, mint menet-menet mellé. Az csak köztes szigetelő papírral lehetséges.
(#) kiszebra válasza Orbán József hozzászólására (») Hé, 23:22 /
 
Köszi a választ! Soronként nem akarok papírozni, de tekercsenként inkább tennék. A sütőpapír szerintetek alkalmas erre a célra? A nagy hőfok miatt gondoltam rá, ami a sütőben is éri. (nehogy kigyulladjon)
(#) Orbán József válasza kiszebra hozzászólására (») Kedd, 7:20 / 1
 
Gondoskodni kell a villamos szilárdságról és életvédelemre. Primer/szekunder közé, ha a cséve nem osztott, árnyékoló rézfólia (nem rövidzár!), vagy 1 huzalsor, egyik vége kivezetve és bekötve az érintésvédelembe. Olvadó biztosíték a hálózati oldal mindkét ágába.
A trafónak nem szabad olyan melegnek lennie, hogy akár a közönséges papír is megbarnuljon.
50-60Celsiusnál több semmiképpen ne legyen az üzemmeleg.
Impregnálni ajánlatos.
Bővebbet a "transzformátor készítés" topikban.
(#) bta válasza Orbán József hozzászólására (») Kedd, 7:45 /
 
Idézet:
„... menet-menet mellé. Az csak köztes szigetelő papírral lehetséges.”

Esküszöm, letekerem az első, kézi tekerésű fojtómat, és megmutatom, hogy sorszigetelés nélkül, akár 0.25-ös dróttal is lehetséges..)) Igaz, a 80-as években még ügyesebb voltam...
(#) bta válasza kiszebra hozzászólására (») Kedd, 7:58 / 1
 
A sütőpapír nem rossz, hiszen valamelyest impregnálva van. Viszont vékony, így hálózatihoz legalább 2-3 réteg kellene. Kimenőhöz mindenesetre én beletekernék valami köztes műanyagfóliát (jobb híján teflonszalagot), az élettartamot lerövidítő mikrokisülések elkerülésére. A közönséges pauszpapír több szempontból is előnyösebb, és nem drága.
Szaküzletekben amúgy lehet kapni kifejezetten trafószigetelésre gyártott, adalékolt-impregnált pappert Azok közül legjobb a Nomex.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 7:59
(#) Orbán József válasza bta hozzászólására (») Kedd, 8:12 / 1
 
Ez főleg akkor jó - meg a tojáspatkolás - ha kaptál 10 évet és engednek jó magaviseletért hobbizni. Na most normálisan az ember tesz papírt, vagy vékony szigetelőanyagot és még ifjúsága virágában elkészül a trafóval.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 8:14
(#) granpa válasza bta hozzászólására (») Kedd, 8:13 /
 
Persze, hogy lehetséges (én is csináltam szűk ablaknál), csak macerásabb, valamint nem érhető el akkora szálfeszítés; lazább lesz a tekercs, ezért javallt az impregnálás (a Ganzban ez nem volt probléma).
(#) kiszebra hozzászólása Kedd, 9:43 /
 
Köszi a válaszokat!
(#) GPeti1977 hozzászólása Kedd, 9:51 /
 
Ma már jobb a választél, az ebayen néhány száz forintért lehet kapni mylar vagy kapton szalagot szigetelni.
(#) boti2 válasza kiszebra hozzászólására (») Kedd, 10:37 / 1
 
A sütőpapír szilikonos, magas a hőállósága (nem igazán meglepő módon) és elég jók a villamos szigetelési tulajdonságai (anyagát tekintve ez se nagyon meglepő) is. (Aki nem hiszi mérje ki szigetelésvizsgálóval! ) Ebből a szempontból valójában jobb, mint a sok, az 50-es évekből való transzformátorpapír. Kellően vékony (0,04 mm), viszont - mivel szilikonos - magas a "káromkodásfaktora", elég nehéz vele dolgozni, mert nagyon csúszik és nem ragad rá tartósan semmilyen, általam eddig próbált ragasztóanyag. (Ha valaki tud olyat, amelyik mégis, ne tartsa magában.)

Attól, hogy nem alkalmazunk sorszigetelést, még nem kell vadtekercselést csinálni. Már csak azért sem, mert annak a térkitöltési tényezője is rosszabb lesz. Menet-menet mellé tekercselni, kellő gondossággal minden további nélkül lehetséges sorszigetelés nélkül, de csak a megfelelő, új huzallal (zz). Az utóbbi időben, hálózati trafóknál 4-500V szekunder feszültségig én teljesen le is szoktam a sorszigetelésről. Hálózati trafót mindig célszerű (vagy inkább kell) impregnálni.

Egyetértve Orbán Józsival lehetőleg ne melegedjen 50-60 Celsius fölé, bár a mai huzalok és egyéb anyagok jóval magasabb hőmérsékletű üzemet is megengednek, de szerintem is jobb a békesség.
(#) CHZ válasza boti2 hozzászólására (») Kedd, 10:48 / 2
 
Én ezzel ragasztom.
(#) boti2 válasza CHZ hozzászólására (») Kedd, 11:04 /
 
Köszönöm szépen.
(#) Orbán József válasza boti2 hozzászólására (») Kedd, 11:59 /
 
Én csak 0.3 mm-ig mentem le sorszigetelés nélkül, pedig géppel tekerem, vagy éppen azért, nem tudok érdemben sorszigetelés nélkül haladni.
Én gyári trafóban nem láttam 0.3-0.4 mm körüli huzallal szabályosan tekert trafót. Ettől még lehet.
Akármennyire hobbi, azt a túlmunkát, amit 0.2-0.25 huzallal pl. 1500 menetet senki kedvéért nem tekerném sorszig nélkül. Viszont azt meg szeretem, ha a primer befejeztévek szép sík sima a tekercselés, nem lépcsős, amorf...

Kimenőnél kizártnak gondolom, hogy 0.2-0.25 mm huzallal nem lesz sehol kereszteződés a huzaloknál. Meg se látja az ember, én meg nagyítós lámpa alatt szemüveggel nézem és még így is előfordult keresztezdés. Akkor visszateker és kijavít a tekerő.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:04
(#) boti2 válasza Orbán József hozzászólására (») Kedd, 12:45 /
 
Kimenőt én sem tekerek soha sorszigetelés nélkül. A hálózatinál 0,18 volt talán a legkisebb méret amit tekertem. Mondjuk van CNC tekercselőgépem, amivel azért könnyebb pontosnak lenni.
(#) CIROKL válasza boti2 hozzászólására (») Kedd, 13:31 /
 
CNC tekercselő mutatnál róla egy pár képet?
(#) boti2 válasza CIROKL hozzászólására (») Kedd, 20:44 /
 
Persze. Egy CNC200A. Korábban, amikor megérkezett már volt róla szó, akkor tettem be képet is valamelyik topicban.
Következő: »»   2018 / 2018
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu