Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1973 / 1973
(#) jani1987 hozzászólása Nov 12, 2017 /
 
Szeretnék egy olyan kolegával beszélni itt Hajdú-Biharba aki az adatlapon és a grafikonon segít eligazodni. A tápegység rész kész és egy kapcsolót is betettem. A trafó 250-0-250V és mint mondtam az egyencső kapitulálása miatt diódával oldottam meg. Egyenirányítás után 340V-ot kaptam. A munkapont beállításokat szeretném majd megbeszélni. Jelenleg gránát üzemmódba van miután fullra szétszedtem.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
(#) FordPrefect hozzászólása Nov 13, 2017 /
 
Köszönöm az árulkodást meg a figyelmeztetést Uraim. A stílus egy dolog, a lényeg a tényeken, mondanivalón van. Na ebbe kössetek bele.
(#) boti2 válasza granpa hozzászólására (») Nov 13, 2017 /
 
Ja, én kimondottan a kimenőkről beszéltem. A hálózati az természetesem teljesen más tészta.
(#) bta válasza boti2 hozzászólására (») Sze, 6:38 / 2
 
Idézet:
„"komolyan érdekel, hogy hogyan lesznek meg előbb a menetszámok (primer és szekunder), mint az áttétel"”

Lehet akár a primer menetszám meghatározásával is kezdeni. Gondolj csak a fojtó méretezésére! Ott, miután nincs szekunder, nem beszélhetünk áttételről, és nicsak, ki lehet számolni a névleges indukcióból a "primer" menetszámot. Hát valahogy így A kimenőtrafó menetszámainak viszonya persze csakis az impedanciaáttételből számolható, a veszteségek figyelembevételével.
(#) boti2 válasza bta hozzászólására (») Sze, 11:03 /
 
Igen így van, köszi a választ, abszolút jól mondod. A kérdés, amit némileg költőinek szántam eredetileg és mindössze a sorrendiségre vonatkozott, azért van "és" a primer menetszám és a szekunder menetszám között. (Privátban egyébként már megbeszéltük az érintettel, de a téma úgy látszik itt még él tovább.) Arra voltam kíváncsi, hogy hogyan lehet meg előbb a szekunder menetszám, mint az áttétel?

Az általam használt sorrend (részlet !!!, csak a témába vágó értékeket tekintve, mielőtt mások elkezdik bőszen kiegészíteni és megint "okostojás" leszek): primer menetszám, áttétel és ebből a kettőből szekunder áttétel.

Némi nyelvészkedést is belevéve ebből az következik, hogy az a kijelentés, hogy

Idézet:
„...az áttételt a menetszámok határozzák meg...”

hibás, de legalábbis pontatlan, az áttételt nem a menetszámok, illetve azok viszonya határozza meg, hanem a transzformálandó impedanciák. Kb. csak ennyire akartam rávilágítani, de a kérdés végül jól elburjánzott.
(#) boti2 hozzászólása Sze, 11:39 / 1
 
Közben - a sok okoskodás közepette - azért sikerült haladni az EL84PP-vel is. Jelkábelek, UL és NFB kapcsoló, bemenetválasztó vezetékelése, EM84 VU indikátor beépítése van még hátra kb.
A hozzászólás módosítva: Sze, 11:40
(#) Abukodonozo hozzászólása Sze, 13:45 /
 
Hahó!

Kiváncsiságból széttekertem, egy mezei rádiós EL84 kimenőt. Két dolog is van amit nem értek. Nem osztottan van tekerve, hanem előbb a primer teljes egészében és utána a szekunder. A másik dolog meg az, hogy a primer sem szép menet menet mellé stílusban van tekerve, hanem olyan 350 menetenként, amik vadtekercseléssel vannak tekerve, van egy szigetelés és így tovább. Újra szeretném tekerni ezt a trafót. A kérdésem az, hogy mit tehetnék azért, hogy javuljon a minősége?
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:45
(#) Orbán József válasza Abukodonozo hozzászólására (») Sze, 14:03 / 1
 
Szia!
Én véleményem:
Keresel egy korrekt EL84 SE kapcsolást.
Keresel egy japán E I trafót a megfelelő méretben
Megtekered a jelen HE berkeiben fellelhető adattal - CIROKL kollégánknak szoktak ilyen ínyencségei lenni, vagy segít helyből
Veszel új novál aljzatokat
Kissé túlméretezett hálótrafót csinálsz - az sosem árt

Összerakod és élvezed a jót...
(#) granpa válasza Abukodonozo hozzászólására (») Sze, 14:06 /
 
A nagyüzemi termelésben nem a minőség, hanem a mennyiség számít. Nem érnek rá vacakolni a rétegezéssel, valamint, rádióban így is jó (a "népnek"). A menetszám(ok) áttétel valószínűleg megfelel, de rétegezd meg (3p/2s elég). Rétegszigetelést (rizsszalma/kondenzátorpapír) tegyél soronként. A téma képei közt találsz kivitelezési, -számítási módokat.
(#) Abukodonozo hozzászólása Sze, 14:14 /
 
Köszönöm mindkettőtök válaszát! Közben megjegyzem, hogy gitárerősítőbe kell és valahol azt olvastam, hogy még a nagy gyártók sem rétegelik a trafóikat De a soronkénti szigetelés az mégiscsak alapkövetelmény gondolom...
(#) granpa válasza Abukodonozo hozzászólására (») Sze, 14:44 /
 
Ma már elég jó, erős lakkokkal szigetelik a huzalt, tehát mechanikai, és átütési gond nincs, de a kapacitiv összetevőjét javítja a trafónak a sorszigetelés.
(#) bta válasza Abukodonozo hozzászólására (») Sze, 16:38 /
 
PP vagy SE?
(#) Cinema válasza Abukodonozo hozzászólására (») Sze, 16:44 / 1
 
A sorszigetelés nem alapkövetelmény, ha nem több kb. 25V-nál az egyes sorok közötti feszültség.
Nyilván ez egy tekercsre értendő, a primer és szekunder tekercs szigorúan jól elszigetelendő egymástól!
Ki kell számolni hány sor lesz a primer és a szekunder tekercs, majd a szigetelések számát is hozzá kell számolni a vastagsághoz, ellenőrizni kell, hogy befér-e a csévetestbe a teljes huzal és szigetelés-mennyisége.

Üdv!
(#) bta válasza Abukodonozo hozzászólására (») Sze, 16:46 / 1
 
Gitárerősítőben nem követelmény a felső oktáv átvitele... és mivel azok rendszerint visszacsatolt PP-k, 8-10kHz-ig ilyen primitív kimenővel is elmennek, a magasabb felharmonikusokat pedig részben pótolja a nvcs erős frekvenciafüggősége miatt fellépő torzítás.
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:50
(#) bta válasza Cinema hozzászólására (») Sze, 16:55 / 4
 
A sorszigetelés elhagyható, viszont nem árt tudni, hogy nagymértékben csökkenti a huzalszigetelés-hiba (újrahasznosított tekercselőhuzal!) miatti menetzárlat valószínűségét, és csökkenti a szórt kapacitás egyik összetevőjét.. ha nem vaxos kondipapírt használunk
Negatív mellékhatásként vastagabb lesz a tekercselés -> kicsivel nagyobb lesz a szórt induktivitás, de ez gyakorlatilag csak triódás cuccban érdekes.
A hozzászólás módosítva: Sze, 17:00
(#) FordPrefect válasza Abukodonozo hozzászólására (») Sze, 22:34 / 1
 
Egy csöves trafó tekerésénél legalább annyi a munkadíj, mint az anyagköltség. Ha te csinálod, a munkadíj gyakorlatilag nem játszik, de kissé drágább anyagokkal nagyságrendekkel jobb trafót lehet gyártani. És ha be tudsz szerezni akár használt vasat és drótot, olcsón meg lehet úszni.
Egy ilyen mezei csöves rádió kimenője pár száz forintért, vagy ingyen beszerezhető. Annyit is ér. Nem érdemes szórakozni vele.
A hozzászólás módosítva: Pé, 6:45
Moderált hozzászólás
(#) Abukodonozo hozzászólása Csü, 7:15 /
 
Köszi a válaszokat. Hamarosan nekiállok tekergetni és ahogy van valami jelentkezem!
(#) bta válasza Abukodonozo hozzászólására (») Csü, 16:17 /
 
Ha nem akarod feleslegesen elütni az időt, rögtön EI75 méretű, magas szilíciumtartalmú trafólemezzel kezdesz (EL84-hez jó szabvány pakettvastagság). Nem ártana továbbá rendesen megtervezni, figyelembe véve az erősítőd tulajdonságait... és még úgy sem pontosan olyan lesz majd az átvitele, mint vártad
(#) granpa válasza bta hozzászólására (») Csü, 17:07 /
 
Nem írta; PP, vagy SE. PP-hez kicsi az EI 75. Bár valószínűleg SE.
(#) messius válasza granpa hozzászólására (») Csü, 23:37 /
 
Pár oldallal hátrább írta:
Bővebben: Link
(Szerintem SE-ről van szó)
Következő: »»   1973 / 1973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Nov, 21. Kedd
22:09:47
Jelenleg 338 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu