Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1943 / 1943
(#) boti2 válasza Orbán József hozzászólására (») Sze, 15:53 /
 
Szia Józsi! Jaj, nehogy félreértsd, abszolút értelek. Jól ismerem a jelenséget, hogy építünk csöves rádióból erősítőt és azután esetleg csalódni fogunk a hangjában.

Azért bátorítottam a kollégát, mert a Capri (meg pár másik) ez alól kivétel. (A Caprinak rádiós körökben csak "széphangú" a beceneve.) Egyfelől egy rendkívül jó átvitelű sztereo ECC83-EL84 SE van benne, teljesen önálló NYÁK panelen, szemmel láthatóan átgondoltan megtervezve. Nagyon jó kimenők vannak benne. Ezt még nem fejtettem meg, mert nem túl nagyok, de egészen biztosan kimenőnek készültek, kezdve a mag gyártástechnológiájától és anyagminőségétől a tekercselés kivitelezéséig. Aztán ott van a hangszórókészlete, ami elképesztően jó minőségű. Ahogy írtam rezonáns hangfalakt építenek belőle.

Egyszóval a Capri ideális alany egy átépítésre, aminek a végén nagy valószínűséggel jó lesz az eredmény és lesz sikerélmény.

Baráti üdvözlettel:
boti2
(#) nicolaas válasza Orbán József hozzászólására (») Sze, 15:54 /
 
Egyet értek veled, a végcél valószínű ez lesz, csak kell az első lökés, sikerélmény azzal ami most van, ha ez sikerül jöhet a vadi új táp trafo, kimenő trafo, csövek, panel és persze a combosabb hangerő.
(#) nicolaas válasza boti2 hozzászólására (») Sze, 16:13 /
 
Sza!

Még egy kérdés! A nanos kondik minősége? Az eredeti papír kondikat mire érdemes cserélni? Elsőre csak beszaladtam a HQ-ba és amit kértem, adtak, ezek mind kis "tégla" kondik. (első bekapcsoláskor egyik csatorna sehogy, a másik torz, halk) mint kiderült a majdnem teljesen zárlatos 'nF-os kondik miatt.
(#) boti2 válasza nicolaas hozzászólására (») Sze, 16:16 /
 
Szia!

Sorban válaszolva:
Ne a táppal kezdd el szerintem!

Az erősítő panelról nem kell semmit leszedni. A kondenzátorokat cseréld ki mind újakra, azonos értékűekre természetesen, kivéve a C215-öt, az lehet nagyobb. (47uF, 100µF és legalább 350V-os)
Ha nem kell a hangregiszter, akkor forrassz le mindent az ehhez menő noval csatlakozóról (az apáról), majd a a megfelelő kontaktusokat hidald át, hogy a jel átjusson az ECC83 első előfoktriódája kimenetéről a másik csőfél trióda rácsára. Még jobb, ha kiveszed a komplett aljzatot és az áthidalásokat a nyákon csinálod meg. Mellékelek egy másik kapcsolást, ezen rajta vannak a noval aljzat számozásai. Egyébként a 1-et a 4-essel a 9-est pedig a 6-ossal kell összekötni. Mindent ellenőrizz a NYÁK-on is, mert lehetnek modifikációs eltérések!!!
Ha megtartod a hangregisztert, akkor mindezt nem kell megcsinálni, de akkor be kell dugni a hangregisztert, mer csak úgy fog működni a kapcsolás. Ebben az esetben a hangregiszteren is cserélj kondikat szerintem. A jelútba ha teheted, akkor audio kondikat tegyél.

Az 5k-s trimmer a visszacsatolás egymáshoz való szimmetriáját és a ref. földtől való távolságát állítja. Tedd középső állásba és majd hallgatáskor állítsd be fülre szerintem.

A kapcsolás, ha jól megnézed az eredetivel teljesen azonos (hacsak el nem néztem valamit ), beleértve az alkatrészek és a csatlakozási pontok számozásait és jelöléseit, csak le van hagyva a hangszín szabályozás és a fiziológiai hangregiszter. Most építem, de mivel teljesen azonos az eredetivel, "nagyon valószínű", hogy működni fog.

Nyugodtan használhatod az eredeti panelt is, mert minden rajta van, ami kell és semmi nincs rajta, ami nem kell.

Ha összeállt indulj el az eredeti táppal és nézd meg, hogy mennyire brummos, mert lehet, hogy nem lesz az. Természetesen a brummtalanítási szabályok maradéktalan betartásával. Ezeket most nem írnám le, az erről szóló topicban mindent megtalálsz.

Nekem minimálisan brummos az eredeti táppal a teljes rádió egyben, de még nem jutottam el addig, h. ennek megkeressem az okát. Persze ezért valószínű, h. át fogom alakítani a tápot is, de ott most még nem tartok.

Üdv:
boti2
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:17
(#) boti2 válasza nicolaas hozzászólására (») Sze, 16:25 /
 
Legolcsóbb, de minőségben igen jó megoldás orosz katonai kondik pl. Puskás börzéről. A WIMA-kkal is működni fog elég jól, de audio kondikkal valószínűleg szebben fog szólni. (pl. Bővebben: Link)
Szerintem először rakd össze működőre standard WIMA-kkal, ilyesmikkel utána esetleg jöhet a kondenzátor bűvészkedés. Az EL84-ek katódkörében lévő 100u-s elkót viszont érdemes erre, vagy erre cserélni. Nyilván az első (bipoláris) azért jobb, mint a második (elko).
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:33
(#) Orbán József hozzászólása Sze, 17:01 /
 
Srácok, senki ne nehezteljen semmiért, én sem teszem.
@ nicolaas - Isten ments, hogy rábeszéljelek bármire, miközben még bele se kóstoltál a csövezésbe.
Kérek mindenkit, ne vegye tudálékos, okoskodónak a hozzászólásaimat, istenbizony kizárólag azért ajánlottam egy újat, PP-t, mert azt hittem, a pár Watt szóra sem érdemes és több kívántatik.
Vannak 5W-os gitár gyakorló erősítők is és nagyszerűen szolgálnak.
Annak meg külön örülök, hogy a megegyező projektek miatt tapasztalt vezető van a rádió modolásához.
A ti asztalotok, sikerülni fog.
(#) boti2 válasza Orbán József hozzászólására (») Sze, 17:06 /
 
Dehogyis neheztelünk! Még közelítőleg sincs sincs róla, h. tudálékoskodásnak vettük volna, amit írtál
(#) jani1987 hozzászólása Sze, 19:34 / 1
 
A kábel levegőbe lógását hogy lehet esztétikusan "eltüntetni"?
(#) varttina válasza jani1987 hozzászólására (») Sze, 20:10 / 1
 
Hasonló konstrukcióknál kifeszítek egy vastag rézhuzalt, és ahhoz rögzítem a vezetékeket gyorskötegelővel.
(#) nicolaas válasza boti2 hozzászólására (») Sze, 20:11 /
 
Nagyon köszönöm a tippeket, rajzot, szépen csendben neki állok az átalakításnak.

Én is így gondoltam, hogy először a végfokot, ha azon már minden ok, akkor a tápot alakítgatom át. A hangfal amit mutattál nagyon tetszik, de sajnos az én Caprimban csak a fele hangszóró volt meg, egyik oldat kivették mikor rátaláltam, elég cudar állapotban volt 20 éve mikor rátaláltam, azóta egy sufniban pihent.

Konkrét kérdés: a bemenetnél a poti, így oldottad meg a hangerő szabályzást?
5Kohmos trimmer potival mit állítok és hogyan? Hol kell, mire rámérni a beállításnál?

Köszönettel, Laci
(#) boti2 válasza nicolaas hozzászólására (») Sze, 20:31 /
 
Nincs mit.
A bemeneti poti nem az én megoldásom, hanem az erdetiben is így van, csak máshogy van a rajzon, ha jól megfigyeled. Más kérdés, hogy ez egy klasszikus megoldás és én is így csinálnám, illetve fogom csinálni. Annyi változtatást teszek bele, hogy mivel 100k-s ALPS potim van itthon, ezért az 500k-sat azzal fogom felváltani.

Az 5 k-s poti közepeli a negatív visszacsatolásokat. Fülre tudod beállítani.
(#) jani1987 válasza varttina hozzászólására (») Sze, 20:38 /
 
Hasonlóra én is gondoltam csak a merevítést a lapra ragasztva.
(#) gkari válasza boti2 hozzászólására (») Sze, 21:21 /
 
A "Capri" végfok előtti poti (1,3Mohm) leágazásos-fiziológiai hangerőszabályzó, szerintem egyszerűen 2x1Mohm-al helyettesíthető, de ezt is úgy bekötve, hogy a leszedő megy a rácsra. Az 5Kohmos "trimmer" az bizony a balansz-szabályzó(szokatlan megoldás - a doboz oldalán vékony élgombbal). A hangregiszterek be-, kimeneteit a panelon összekötném, a 2 hangszint (500K és 5M) eltávolítanám. A csatolókondikat nem nagyon érdemes cserélni, az EL-ek katódelkóit max. 50µF-ra, így is bőven szép hangja lesz 2-3W-al. Az eredeti hálózati trafó bőven elég nagy, az egyenirányítást érdemes diódákkal megoldani, elkók esetleg cserélendők (az enyémben még ma is jók).
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:28
(#) nicolaas válasza gkari hozzászólására (») Sze, 21:56 /
 
Szia!
Egyszerű kíváncsiság, még egy kérdés, régebbi emlékeimben, régi készülékekben láttam már ilyen fiziológiai hangerő szabályozót, (hangerőt változására, változik a hangszín, egyfajta loudness, ha jól sejtem) de mért van a bemeneten még egy 500K-s poti is?
(#) FeketeVipera hozzászólása 15:12 /
 
Sziasztok!

Valakinek veletlenul nincsenek adatai (menetszam, huzalatmero) ennek a kimenotrafojahoz, vagy ekkora tapfeszrol 807 pp kimenohoz szokasos 4-8 ohmos szekunderrel? Koszi az eddigi segitseget!

DOC033.PDF
    
(#) granpa válasza FeketeVipera hozzászólására (») 15:31 /
 
Ha más nincs: a képek közt, a ~140-150. oldal táján ott a számítás módja.
(#) Orbán József válasza FeketeVipera hozzászólására (») 15:32 / 1
 
RTÉK 1979.110. oldalon.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») 15:37 /
 
Ezt úgy szoktuk csinálni, hogy tömör rézvezetékeket használunk. Felhasználás, méretre vágás előtt egy jó hosszú darabot az egyik végét satuba rögzítve meghúzzuk, Ettől egyenes, és keményebb, merevebb lesz. Majd ebből szabjuk le a megfelelő darabokat. A sodratot is ilyen meghúzott szálból készítjük négykezes módszerrel, a két szál egyik végét fúrógépbe rögzítjük, majd a két szálat szépen forgás közben összeengedjük. Így szép egyenes, és öntartó vezetékeket kábeleket készíthetünk.
(#) boti2 válasza nicolaas hozzászólására (») 16:13 /
 
Időközben reszeltem a rajzon, meg hiba is volt benne. Alaposan félrerajzoltam valamit. Pukkant volna, ha úgy megépíted. Mellékeltem az újat. (A gyári panelben természetesen nincs benne a félrerajzolási hibám.)
Következő: »»   1943 / 1943
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 25. Csü
16:24:48
Jelenleg 430 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu