Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1992 / 1992
(#) bta válasza FordPrefect hozzászólására (») Szo, 14:08 /
 
Bezzeg amikor az Audio Note erősítőkben alkalmazott megoldásokra hivatkoznak egyesek (gyakran hibásan vagy félreértve), az mindenki számára jelent valamit...
(#) goreny válasza mek-elek hozzászólására (») Szo, 14:31 / 3
 
Hasonlatoddal élve, általában itt mindenki tud főzni. A megszólás szerintem sem szép dolog, csak vannak olyanok is, akik készre sosem főznek semmit, csak a hozzávalókat mutogatják, meg elmondják hogyan fogják majd elkészíteni, mert mások így szokták és az finom volt. Viszont amikor másvalaki azt mondja, hogy ő ezt nem így szokta, és már elkészítette, ízlelte, szerinte így a legfinomabb, akkor jön a sértődés, meg "az úgy nem lehet finom, mert a Pista, így szokta csinálni és csak az a jó".
Azért az engedtessék meg, ha valaki homokot akar szórni a lekvárba mák helyett, hogy jóindulatúlag szólni lehessen, vagy netán ha le szeretné nyomni más torkàn, az ellenvetéssel élhessen. A maga konyhájában meg mindenki azt kotyvaszt, amit csak szeretne.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:34
(#) konyak6 hozzászólása Szo, 15:12 /
 
Sziasztok! Van egy régi rádióm amiben az első kondi és a folytó között van egy 6,3V-os izzó mit keres az ott? Mi a célja?

schematic.pdf
    
(#) bigfunk válasza konyak6 hozzászólására (») Szo, 15:44 /
 
Én nem értek hozzá, de szerintem 3 okból van ott:
1, lassan kapja meg a tápot az egész kcsoléás=csőkimélés
2, Biztosítékként működik, egy bizonyos áramfelvétel fölött kiég az izzó
3, Az egész rendszer áramfelvételét szabályozza az előző pontban leírt határ alatt. Ha nő az áramfelvétel=melegszik az izzó= nagyobb az ellenállása=kevesebb áram megy át rajta.

Ami miatt be nem építeném: a soros ellenállása szerintem növeli a táp belső ellenállását. Erről meg azt olvastam, hogy nem jó a dinamikának. Persze lehet rosszul értelmeztem.
(#) bigfunk hozzászólása Szo, 15:46 /
 
Meg van valakinek mVajda Zoltán: Természethű hangátvitel című könyve? Az írjon már egy magánlevelet.
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:28
Moderált hozzászólás
(#) granpa válasza konyak6 hozzászólására (») Szo, 15:48 /
 
Stabilizáló hatása van. (ld. izzó karakterisztika)
(#) jani1987 hozzászólása Szo, 16:04 /
 
Meg akartam érteni a katódfeszültség lényegét ezért beáldoztam egy pentódás csövet. Az itt leírt kísérletért lehet kapok majd. Na a katód ellenállás helyére egy 10-es potit raktam és elkezdtem tekerni. Jelforrásnak a telómat használtam a képen látható beállításba. Az egészből csak a hangerő változást érzékeltem max hangerős bemeneti jellel. De hogy a lényeg ne maradjon ki: van ellenérv a fix ellenálás helyett potit berakni?
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:08
(#) goreny válasza jani1987 hozzászólására (») Szo, 16:34 /
 
Addig, amíg nem tekered a potit nullára, vagy olyan értékre, ami már káros a csőre, nincs ellenérv. Esetedben a hangra gyakorolt hatását nem említeném. Bàr a konkrét kapcsolást nem mutattad és azt se, hogy tulajdonképpen mit is csináltál, válaszomat ennek megfelelően értelmezd.
(#) bta válasza gzu hozzászólására (») Szo, 16:42 /
 
Ha tudnám, akkor rég leírtam volna... és hogy tovább keverjük a történetet, nem jelenthető ki általános igazságként, hogy romlik. Lehetséges, hogy az adott erősítőben éppen arra a kis művi dögösségre van szükség, amit a DC fűtőkör a stab. IC-i "produkálnak".
(#) pucuka válasza bigfunk hozzászólására (») Szo, 17:00 /
 
Idézet:
„1, lassan kapja meg a tápot az egész kcsoléás=csőkimélés”

Ez biztosan nem igaz, az izzó hideg ellenállása, mint a csövek fűtésé is kisebb, mint a meleg ellenállása, az is igaz, hogy az összefüggés nem lineáris. Elég egyszerű módon meg is mérheted egy skálaizzó ellenállásának áramfüggését. Ilyen formán éppen hogy nem késleltet semmit, sőt.
A következtetésed jó, valóban növeli a táp belső ellenállását, ráadásul mivel ellenütemű végfokot táplál, aminek az áramfelvétele változó, nagy kivezérlésnél nagyobb, így akkor csökken a táp feszültsége, amikor épp növelni kellene. Ez egyértelműen dinamika csökkenést okoz, amolyan "lágyítja a hangzást". Van aki épp ezt kedveli.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Szo, 22:04 /
 
Miután a kapcsrajzon nincs "igazi" biztosíték, a második tipp lehet a nyerő. Az 1) és a 3) tévedés.
(#) bigfunk válasza pucuka hozzászólására (») Vas, 9:57 /
 
Valóban igazad van. De a többi megállapításom helytálló, bármit is írnak mások.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Vas, 10:52 /
 
Az egészből max. annyi helytálló, hogy soros izzót kötni az erősítőd tápjába értelmetlen dolog. Majd pucuka elmagyarázza neked, ha kiszámolja, mennyit eshet az anódtáp feszültsége egy 6.3(!!)V-os izzó miatt, amelynek a szála még rendesen fel sem izzik, és ez milyen viszonyban van a fojtó tekercsellenállásával, a CLC táp belső ellenállásával, ill. a pentóda belső ellenállásával. Ennyiből arról is lehetne értekezni, hogy a fojtó tekercse a nagyobb kivezérlés (= AB-osztály esetén nagyobb terhelés) hatására felmelegszik, és emiatt "dinamikacsökkenés" lép fel. Szépen bevitted az erdőbe, gratulálok.
(#) Imi65 válasza bigfunk hozzászólására (») Vas, 11:20 /
 
Idézet:
„De a többi megállapításom helytálló, bármit is írnak mások.”

Sajnos az, hogy az 1. indoklásod nem állja meg a helyét, abból még nem következik, hogy a többi helyes.
2. Nagy feszültségre kisfeszültségű izzót biztosítónak? Elég bizarr megközelítése a témának. Az tény, hogy a trafón nem látok primer biztosítót, (hőbiztit igen), de lehetséges jó pár helyen zárlat, amit ez az izzó nem véd. Pl. fűtőköri zárlat (van pár párhuzamos kapacitás, ill, az URH doboznál átvezető szigetelő)...
De nem védene a szelén-zárlattól sem (pedig az nem is volt ritka), és az 1. kondi zárlatától sem...
Szóval, maradjunk annyiban, ha a nagy belső ellenállású tápegység ki is égeti az izzót, akkor eléggé esélyes, hogy az izzó 2-3 milliméteres belső szerelvényei között az ív fent maradhat (egyenáramról beszélünk)
3. Itt a fórumon nagyon gyakori, és Te is beleestél. Arányt tévesztesz. Ha nézed, a tápfesz 260V (nagyságrendileg). A végfokozat nyugalmi áramfelvétele 9,5/150= 63mA A rádióval együtt 100mA alatt van. Ettől az égő - talán - halványan pislákol (esik rajta 2V?). Ha "odatekersz neki", az áramfelvétel lesz talán 150mA, amitől az izzó kicsit erősebben világít, és persze hunyorog a hang ütemére. Esik rajta 3V? Mit számít ez, szerinted?
Érdemes kicsit ilyenformán is gondolkodni......
(#) Cinema válasza cua hozzászólására (») Vas, 11:26 / 1
 
Itt a fő kérdés nem az, hogy AC, vagy DC fűtésről használjuk drága csöveinket, hanem az, hogy csökkentsük a hangzásban, illetve az áramkörben fellépő nemkívánatos jeleket, főként a hálózati frekvenciájú búgást.
A DC fűtéssel a hálózati búgás már nem juthat bele a jelfolyamba, tehát nem fog búgni az erősítőnk.
Persze ez megoldható másképpen is.
A huzalozás, a vezetékek más-más úton való vezetése, olyan áramköri felépítés, ami kizárja vagy csökkenti a hálózati búgásból eredő zajt, olyan csőtípus választása, amely kevésbé, vagy egyáltalán nem érzékeny a búgásra.
Ha már alkalmazzuk a DC-fűtést, akkor érdemes azt teljes mértékben kihasználni, mert rendelkezésünkre állnak olyan félvezetők, amikkel jó tápegység építhető a csöveink fűtéséhez. Ezért említettem a korábbi hozzászólásomban a 723-as IC-vel megépíthető fűtés-stabilizátort. Ez egyszerű áramkör és nem csak jól szűrt egyenáramot, hanem stabil kimeneti feszültséget ad és áramkorlátozással is rendelkezik, amit kihasználva növelhetjük csöveink élettartamát, legalábbis a fűtésükét, a lassú fűtőfeszültség-beállással.
-
Ha választani kell, akkor Én a stabil DC fűtést választom, a különleges és drága csatolókondenzátorok, vagy ellenállások helyett.

Üdv!
(#) bta válasza Imi65 hozzászólására (») Vas, 11:44 /
 
Idézet:
„Nagy feszültségre kisfeszültségű izzót biztosítónak?”

Mivel a fojtó hatásosan korlátozza a be/kikapcsoláskor fellépő áramot, minden további nélkül...
(#) bigfunk válasza Imi65 hozzászólására (») Vas, 11:46 /
 
Értem én, amit írsz. De azt nem értem, miért nincs hatása az izzó az erősítő hangjára. Emberek nagyon sok pénzt költenek ilyen, meg amolyan kábelre, hogy jobb legyen a hangzás. Itt meg egy izzó van az áramkörben. Az meg nem befolyásol? Igaz, ez egy kommersz rádió lehet. Én tényleg nem értek az elektronikához, csak annyira, amit a különböző fórumokon rámragadt, és érthető volt. Elsősorban zenét szeretnék hallgatni csöves erősítőn, de arra nincs pénzem, ezért kell építenem. A végén az lessz, hogy veszek egy KIT-et.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Vas, 12:03 /
 
Idézet:
„De azt nem értem, miért nincs hatása az izzó az erősítő hangjára.”

Senki sem mondta, hogy nincs hatással a hangjára! Pusztán annyit, hogy a magyarázatod nem állja meg a helyét.
(#) Imi65 válasza bigfunk hozzászólására (») Vas, 12:23 /
 
Szerintem az izzó hangra gyakorolt hatásán senki nem gondolkodott eddig el mélyebben, tekintettel arra, hogy pályafutásom kezdetén még javában szolgáltak az EBL21-esek is, és mégsem találkoztam olyan hazai készülékkel, amiben hasonló megoldást láttam volna.
(#) bigfunk válasza bta hozzászólására (») Vas, 12:25 /
 
Nem baj, ne is törődj vele. Egyébként is oda írtam, hogy nem értek hozzá.
A hozzászólás módosítva: Vas, 12:27
(#) mek-elek hozzászólása Vas, 13:59 /
 
Köszi a fejtegetéseteket, okosságaitokat!
Egy olvasótok
(#) FordPrefect hozzászólása Vas, 22:41 / 1
 
Idézet:
„Ha már alkalmazzuk a DC-fűtést, akkor érdemes azt teljes mértékben kihasználni, mert rendelkezésünkre állnak olyan félvezetők, amikkel jó tápegység építhető a csöveink fűtéséhez. Ezért említettem a korábbi hozzászólásomban a 723-as IC-vel megépíthető fűtés-stabilizátort. Ez egyszerű áramkör és nem csak jól szűrt egyenáramot, hanem stabil kimeneti feszültséget ad és”

Egyszerűbb egy LM317. És csak a bemeneti/első csőnél van értelme. Tapasztalat.
(#) mohinger hozzászólása Hé, 8:10 / 1
 
Tegnap jelent meg egy jó kis írás a csöves erősítőkkel kapcsolatban a Pointe blogon. Érdemes elolvasni, vannak benne jó dolgok, főleg kezdőknek. Bővebben: Link
(#) lac- hozzászólása Hé, 8:15 /
 
Sziasztok!
Egy EZ80 elég lehet egy PCL86/ECL86 SE-hez? Előre is köszi!
Üdv.
(#) tyraw válasza FordPrefect hozzászólására (») Hé, 8:21 /
 
Hát, igazából értelme lehet ott is, hogy a csövek azért valamelyest érzékenyek a fűtés feszültségére. Valahol régen láttam egy fűtőfesz-üzemóra grafikont egy adatlapon... Na mindegy, igazából ugye a lényeges a fűtőteljesítmény, azt kéne állandó értéken tartani - egy komplett áramgenerátoros fűtés mindenképpen jót tesz, ha mást nem, a hálózati kilengéseket kiküszöböli. (nyilván anódfeszre meg segédrácsra, ha van, meg negatív előfeszre lesz hatása)
Az már más kérdés, hogy kinek éri meg, meg kinek nem, de értelme akár lehet is. Ha lenne egy HIFI erősítőm, amiben a csövek árából más autót vesz, lehet nem tartanám hülyeségnek...
A hozzászólás módosítva: Hé, 8:22
(#) mohinger válasza lac- hozzászólására (») Hé, 8:49 /
 
Szia!
Még éppen elég hozzá. Bár eléggé határon van.
(#) lac- válasza mohinger hozzászólására (») Hé, 9:39 /
 
Rendben köszi, megpróbálom majd, esetleg megmérem az áramot, vagy ha felizzik az anód, akkor kicserélem EZ81-re, annak el kéne vinnie (csak az nincs otthon... :/ ).
(#) mohinger válasza lac- hozzászólására (») Hé, 10:11 / 1
 
EZ80 90mA-t bír, ez ECL86 SE sztereóban kb 80mA-t eszik maximum. Felizzani nem fog, csak több feszültség esik rajta, mint az EZ81-en.
(#) FordPrefect válasza tyraw hozzászólására (») Hé, 18:43 /
 
Az állandó fűtőteljesítményt/a hálózati kilengések kiküszöbölését mind feszültséggenerátorral, mind áramgenerátorral lehet biztosítani. Mindkét esetre elegendő egy 317 meg vagy 3 alkatrész..
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:44
(#) Moderátor hozzászólása Kedd, 6:06
 
A személyeskedő és off-topic hozzászólások eltávolítva. Kérem, hogy a jövőben tartózkodjatok az ilyen jellegű megnyilvánulásoktól!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 6:09
Következő: »»   1992 / 1992
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu