Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   48 / 2208
(#) cua válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 21, 2008

én sajnálom az időt rá, no meg mint írtam nem tudtam olyat tekerni ami tényleg tetszett volna a lustaság mellet ezek tartanak vissza.
mellesleg nekem sima se lesz ecc82+gu50 párosban. nincs szükségem nagyobb teljesítményre. most jlh szól itthon két kicsi jbl l830-as hangfalon.
ha véletlenül hangosabbat szeretnék ott van a quad405, az szól, igaz szarul de legalább hangosan ;-D

regards,
(#) cua válasza djhans hozzászólására (») Feb 21, 2008

310V-nál kb 9-10W, de ennél jóval magasabb anódfesz is lehetséges, sőt igazából kivánatos is ha tudsz kondikat szerezni és a kimenőt is jól csinálod, akkor dupla anódfesszel is mehet!

regards,

(#) djhans válasza cua hozzászólására (») Feb 21, 2008
csak 400 vagy 450 voltos kondikat tudokszerezni. Azaz 350-400v lehet az anódfesz kis ráhagyással. Gondolom a kimenő primer menetszáma függ az anódfesz nagyságától? Megosztanád velem majd hogy milyen se kapcsolást csinálsz? ecc85 jó lesz elé?
(#) cua válasza djhans hozzászólására (») Feb 21, 2008

most az ágoston könyvben megjelent kapcsolást akarom összerakni. egy kissé bizonytalan is vagyok, hogy nem kellene-e előtte próbapadon tesztelni, viszont félek kicsit mert jelenleg van kb 4 próbapadon összerakott erősítőm, amik úgy is maradtak
összegányolt, gagyi házat nem csinálok, mert akkor inkább maradjon a próbapad.
ezt viszont most nyákra építem, el84-nél én nem hallottam különbséget a légszerelt és nyákos között. ráadásul (audiofil fülnek felségsértés) üvegszálas nyákot csinálok

regards,
(#) cua válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 21, 2008
a 6l6 király, nekem is van még félrerakva 6 darab
quad pedig mindig jól jön, néha bedugom meghallgatni, csak hogy tudjam mit nem szeretnék
persze igazságtalan vagyok, annó nagy szó volt egy ilyen, főleg a teljesítménye miatt.
természetesen mindenkinek más az izlése és igénye. nálam kb 10-12W a felső határ, egyszerűen nem kell több (ezt se hajtom maximumon, hisz zenét hallgatok szobában, nem művházat hangosítok )

regards,
(#) djhans válasza cua hozzászólására (») Feb 21, 2008
Nekem is nyákon van a stereo el84 se lásd a képen. az elektroncső.hu-n is valami Ágoston kapcsrajz van fent ugye? Ott a meghajtó cső 6sn7. én ecc85-re gondoltam helyette pici módosításokkal. szerinted?

kép 052.jpg
    
(#) sturbi válasza cua hozzászólására (») Feb 21, 2008
Idézet:
„cua írta:
érdeklődve olvastam a leírásokat a ecl/pcl86-os csövekkel épített erősítőkről, gyakorlásnak valóban jók nekem el84-nél kezdődik az erősítőbe való cső. a kimenő tekercselése pedig szinte végtelen folyamat. egyszer fogtam hozzá kb 20 éve, kb 8 után hagytam abba. hacsak valakinek véletlenül nem sikerül jól, akkor bizony sok-sok nekifutás. nem olyan régen volt szerencsém hammond kimenős gu50se-t hallgatni, azóta az az etalon, tehát spórolok két ilyen trafóra ;-D regards,”

A BEAG egyik legjobb hangú erősítője (bocs. gyakorló erősítője) az AE 211. Tavaj volt nálam egy NIPPON SOUND gyártmányú igazi csemege szintén ECL 86-al (buta japán nem tudhatta, hogy ilyen gyakorló csövekkel nem szabadott volna olyan hangú erősítőt építeni, ami ma simán megállja a helyét az AUDIO NOTE EL 84-ese mellett).
Rossz kimenőtrafóval mindegyik erősítő rosszul szól.... Mostanában építettem ECL 86-al is, EL 84-el is, 6P3C-el is PP-t is SE-t is, 6P3C-el PSE-t, EL 84-el PPP-t is, EL 34-el PP-t és még 6E5P-vel is csináltam SE-t. Egy kezdő persze megengedheti magának. Mindegyik jó lett (nem is gondolnád mennyire, és nem kellett az ECL/PCL 86-osokat külön tenni) Süket fülnek mindegy milyen, nem igaz ?

(#) cua válasza djhans hozzászólására (») Feb 21, 2008

ez a letisztultabb változat, én a nyákra azért betervezek minden lehetséges változtatást, aztán kipróbálom mivel/melyik tetszik jobban.
az eredetiben ecc82-vel lett meghajtva, majd kipróbálom. ecc83 van itthon kb 10 darab, de ecc82-ből is akad 2-3.
annó sok mindent spajzoltam )

regards,
(#) cua válasza sturbi hozzászólására (») Feb 21, 2008

látom mellreszívtad, ne tedd
az én véleményem ugye az enyém, nem a tiéd. nem egyetemes igazságot mondtam ki, hanem a véleményemet. a tiéd ezek szerint más, ennyi

szép felsorolás de azt nem írtad melyik szól _szerinted_ a legszebben.

regards,

(#) sturbi válasza cua hozzászólására (») Feb 21, 2008
bizony, de már lehültem
(#) abraboro válasza cua hozzászólására (») Feb 21, 2008
"ráadásul (audiofil fülnek felségsértés) üvegszálas nyákot csinálok"

Ezt már én is hallottam máshonnan, de mi a különbség a bakelites és az üvegszálas között?
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 21, 2008
Ki lesznek emelve a csövek mert a csőfoglalat magasabb mint a többi alkatrész. A csövek majd a friss levegőt fogják szívni mert ki lesznek dugva a fedőlap lyukain. Lehet majd benne gyönyörködni
(#) kocos hozzászólása Feb 21, 2008
Nem tudja valaki, hogy árnyékoló búrás novál foglalatot honnan lehet szerezni, jó áron?
(#) cua válasza abraboro hozzászólására (») Feb 21, 2008

állítólag sokkal jobbak a bakelites nyák tulajdonságai audiofil szempontból. azaz elvileg szebben szól.
én nem hallom, tehát nem olyan jó a fülem
amúgy minden más az üvegszálas mellett szól

regards,

(#) cua válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 22, 2008

a lehetőségeimhez képest nem mondom rá hogy butaság, csak annyit hogy én nem hallom a különbséget
sok-sok általam woodoo kategóriába sorolt építési _szabály_ létezik audiofil körökben. nem mondom egyikre sem hogy baromság, csak annyit, hogy én azokat a különbségeket már nem hallom. amit nem hallok, azzal pedig ugye nem kell foglalkoznom

regards,

(#) Imi65 válasza cua hozzászólására (») Feb 22, 2008
Elvileg a dielektromos állandója más, és azonos(nak hitt) hordozók között is lehetnek különbségek. Sipos Gyula egyik oszcilloszkópos cikkében fejtegette, hogy csak a nyák más gyártótól való beszerzése miatt (mindkettő üvegszálas volt), le kellett hozni a nagy kínok árán elért 50MHz-et 30MHz-re. DE mi nem denevérek vagyunk.
(#) EcoPityu hozzászólása Feb 22, 2008
Gyerekek! kész lett a keményfa talapzatom!
Készülhet a dupla triódás SE! 6AS7G lesz az isten.

Egyébként én is már kifejtettem p.l. csövest én nem építenék nyákra, bár már megtettem. Amúgy az üvegszálas nyákot utálom, nem csak a fúróim, de én is. Valóban strapabíróbb, nehezebb eltörni, nem ég meg, a rézfólia sem válik le könnyen, bár én legtöbbször a pill pákámmal forrasztok, de mostanában nem igazán sikerült leolvasztanom. forrasztástechnika a lényeg. Még negatívum a bakelitről, hogy nedvszívó hatású, ezért a szigetelési ellenállása párás környezetben elég gyatra. dehát ezért szokás LELAKKOZNI!!
Autós felhasználásban az ilyen nyákokat full alkatrészestül bemártják lakkba, aztán még javítani sem lehet, de vízálló!
Az üvegszálas nyák, annak aki nem akar átlátni a panel túloldalára, annak nem szép, a bakelit szerintem sokkal látványosabb, főleg ez a sötétbarna, én szeretem. Sokszor zavaró, hogy az üvegszálason átdereng a forrasztási oldal, bár hibakeresésnél előny...
Na mindegy én utálom!
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 22, 2008
persze ez is járható út, de a gyári az szebb, meg praktikusabb Egyébként alu vagy bádog, és bajonette zárral rögzíthető a foglalathoz! Van 4 db, de több kell
(#) kocos hozzászólása Feb 22, 2008
A bakelit nyák nem annyira rossz! Meg sok helyen hazsnálják még mindig! A fenolgyanta.. na az télleg ratyi! Azt hiszem audiofilék is erre értik egyébként a bakelitet..

Ezek az audiofil dolgok valóban elég ezoterikusak, kezdve az aranyozott hálózati kábeltől,és csatlakozótol a shakti kőig!
Amíg előző biztosra vehetően butaság, az utóbit hiszem, ha hallom!
Egyébként a nyákoknak ilyen nagy impedanciás áramkörökben lehet beleszólása a dolgokba, ugyanis minden nyák egy néhány pF-os kondenzátor!
eleve vannak diretk nagyimpedanciás nyák tervezési szempontok, amiket én nem ismerek ...
(#) Mate78 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 22, 2008
Ez a találka szerintem is jó ötlet,én is neveznék.

üdv.
(#) abraboro válasza cua hozzászólására (») Feb 22, 2008
Esetleg megosztaná velünk ezeket a szabályokat? Mármint amit ismer. Engem nagyon érdekelnek ezek az audiofil dolgok. Amiket építettem anak kb. 70%-a erősítő volt. Mindig kisérletezek, mi hogy szól. Egyébként a tranzisztorosok közül nekem eddig a JLH a favorit. Hibridet 1 -et csináltam: az Ágoston könyvből az ECC83/BD246_245. De tervezem még az "ezoterika" című részt a legvégéről. Egyébként a hibridet még nagyon jónak tartom. Nekem jobban tetszett a hangja a JLH-nál. Azóta úgy vagyok vele, hogy kell az elektroncső egy széphangú erősítőbe. Legalábbis nekem.
(#) Imi65 válasza abraboro hozzászólására (») Feb 22, 2008
Az Rt-ben meg mindig azt fejtegetik, hogy a cső elejű-tranyós végű erősítőnek semmi értelme (!), mert a csöves hangzást a végfok csinálja, feszerősítőnek viszont jó a tranyó, sőt, műveleti erősítő (Én meg azt nem igazán értem, hogy ilyenkor már miért kéne keverni a kettőt, mikor ott a tápfesz az előfok csöveknek is).
(#) Imi65 válasza abraboro hozzászólására (») Feb 22, 2008
Egyébként az Ágoston könyvet akkor tettem le, mikor utánaszámoltam, hogy az OTL-nél megadott teljesítményadathoz szükséges csúcsáramot az alkalmazott csövek nem tudják szolgáltatni. Lehet, hogy a nyomda ördöge, de azért elgondolkodtató...
(#) cua válasza abraboro hozzászólására (») Feb 22, 2008
szerintem majd mindenki ismeri ezeket a szabályokat és csak hozzáállás kérdése hogy min mosolyog és mit vesz véresen komolyan.
most csak azokat sorolom fel, amiket kipróbáltam és nem hallottam különbséget. hangsúlyozom, én nem hallottam, ettől még természetesen lehet, hogy más hallja.

1. légszerelés vs nyák
Csöves erősítők esetében audiofil körökben kötelező a légszerelés, mivel a nyák (általában) kedvezőtlenül befolyásolja a hangzást. ennek próbájára klasszikus ef86+el84 párossal épített kapcsolást használtam fel. összeraktam próbapadon, forrlécekkel, meghallgattam (igaz csak sima, régi rádióból kibányászott kimenővel) majd megépítettem nyákra (üvegszálasra, mert az mindig van itthon) és azt is meghallgattam. elrendezésre, lábtávolságra nagyjából egyforma volt a két áramkör nos, hangzásra is. én nem hallottam különbséget.

2. bakelit vs üvegszálas
ez nem túl régi teszt, jlh-t csináltam meg, utólag bakelit-es nyákra is (ezer éve nem használtam, direkt ezért vettem a ret-nél pár kisebb darabot)
mindkettő fotózva azonos filmről, mondhatni tökegyforma a kettő, kivéve természetesen az alapanyagot. ugyanabból a szériából használtam fel az ellenálásokat, kondikat félvezetőket (szintén ret beszerzés), kommersz alkatrészek, yageo fémréteg ellenállások, elkók, bd245 a végén, 1.25A nyugalmi áram. a végeredmény nem lepett meg, csak annyi különbséget
véltem felfedezni, mint két egymásután épített erősítő esetében lehetséges, de inkább semmit.

a nyákhoz fűzném hozzá azt a véleményemet, mely szerint hosszabb távon a nyákra rakódó por és egyéb induló szennyeződés (lakk és egyéb bevonatok) befolyásolhatják az erősítő hangját. de erre találtak föl a kompresszort és egyébb tisztító eljárásokat

3. kondenzátorok
szintén jlh teszt, nagy nehezen összeszedtem ROE elkókat, kicseréltem a mezei yageo-kat, szintén semmit nem hallottam (különbséget).
mkt/mkp kondikat sajna csak itt/ott tudtam cserélni, bontottból volt pár darab, ezekkel a kicsatolásnál kisérleteztem a kimenő elkóval párhuzamosan. nem esküszöm meg rá, de talán volt különbség. csak épp sosem tudom, hogy valóban hallom-e vagy csak hallani akarom és ezért hallom.

4. csöves vs félvezetős táp.
allítólag a megfelelő gondossággal épített/kivitelezett csöves táp hangja szebb, azaz kevésbé befolyásolja a végső hangzást. ennek sajna már eleve szkeptikusan fogtam neki. aztán maradtam a félvezetősnél egyszerűbb, könnyebb szűrni, kisebb a brumm (gyakorlatilag simán közel nullára csökkenthető)

ki nem próbált de csípőböl elutasított összetevők:
(a fentiek ismeretében talán már nem is kell csodálkozni rajta)

a, kábelek, csatlakozók.
a hálózati kábelek csatlakozók minőségére vonatkozó részt egyszerűen nem tudom megemészteni.
1. dual tápnál, külön hálózati csatlakozó a hátlapon?
2. extra bronz csatlakozós tápcsatlakozó
3. extra hálózati kábel és elosztó (szintén spéci bronz csatlakozók)
4. hangfalkimet banánhüvelyei (15-16E forint darabja, brrrr)
5. hangfalkábel. (itt bizonyos ésszerű határ van ami alá nem megy az ember, de nem látom jelentőségét a kakasvérrel locsolt ilyen-olyan cat5, cat6 kábelekből font/sodort varázslatoknak)

opsz, lassan szétoffolom a topic-ot. bocsánat.
még annyi, hogy a jelek szerint nincs túl jó fülem és ráadásul szkeptikus is vagyok, sőt talán cinikus is. de boldogok a szegények, nem alszom rosszul mert nem kell holmi extra kiegészítőkkel felvérteznem az erősítőimet, hogy igazán élvezhessem a zenét ;-D
de mindezek nem riasztanak el attól, hogy újabb és újabb erősítőket építsek

regards,

(#) Imi65 válasza cua hozzászólására (») Feb 22, 2008
Hát, igen! Nekem is vannak hasonló tapasztalataim. 2x6P45Sz-el felépített PP végfokom mezei csatlakozókkal, és MTK !!! kábellel csúnyán "lezenélte" az Onkyo A-9511-est. 1 hónapig azzal kellett magamat győzködni, hogy azért a tranyós mégis praktikusabb, szebben meg van csinálva, de bekapcsolás után ez nem számított, és a végletekig elszomorított, hogy a Quad 405-ösnél jobbnak tartott erősítő is ilyen ványatag hangú.
(#) lamalas válasza kocos hozzászólására (») Feb 22, 2008
Idézet:
„Ezek az audiofil dolgok valóban elég ezoterikusak, kezdve az aranyozott hálózati kábeltől,és csatlakozótol a shakti kőig!”


En aranyozott kabelt meg nem lattam, csak ezustozottet v. tomor ezust kabelt. Aranyozott csatlakozot viszont igen es annak elvileg van is ertelme (hogy gyakorlatilag van-e az mas kerdes es ki-ki maga dontse el milyen csatlakozot hasznal). Az arany ugyanis nem oxidalodik es jobb vezeto mint a szokasos femek amikkel a csatlakozok feluletet bevonjak. Ezert csatlakozok bevonasara elvileg nem hulyeseg aranyat hasznalni. Azt nem allitom, hogy hangminosegben kulonbseget fogsz hallani az aranyozott es nem aranyozott csati kozott, de elivleg jobb kontaktust lehet letrehozni vele ha tenyleg arannyal van befuttatva a cucc es nemcsak vmi sargara szinezett masfajta femmel. Amugy az audio-video technikaban sztem annyira nem kritikus az aranyozott csatlakozo hasznalata, vannak mas elektronikai alkalmazasok ahol viszont sokkal fontosabb, szinte elengedhetetlen mert nincs mas fem amivel helyettesiteni lehetne.

Idézet:
„Egyébként a nyákoknak ilyen nagy impedanciás áramkörökben lehet beleszólása a dolgokba...

...eleve vannak diretk nagyimpedanciás nyák tervezési szempontok...”


Veletlenul nem nagyfrekvenciasat akartal irni nagyimpedancias helyett? Az elobbinek tobb ertelme lenne.
(#) lamalas válasza cua hozzászólására (») Feb 22, 2008
Cua .... szimpatikus a hozzaszolasod Ha masik forumba en ilyesmit irtam volna be akkor mar reg szetszedtek volna a fejem En (sajnos) mar hallottam kulonbsegeket (hangfal es IC) kabelek kozott, de nem gorcsolok sokat, hogy milyet hasznalok itthon. Magam keszitem azokat is, mert szeretek ilyesmivel is foglalkozni. Van egy esszeru hatar ameddig elmegyek a probalkozasok soran, de nem tovabb mert nekem nem az a fontos, hogy allandoan a jobb hangzast hajhasszam, hanem a hobbi es a zenehallgatas szeretete

Meg annyit, hogy ne legyek teljesen OFF topik, hogy annak idejen alt.iskolas v. kozepiskolas koromban epitettem egy PCL86-os A osztalyu SE vegfokot. Azota nem csinaltam csoves erositot ... nehezkes, problemas, nincs forrasom ahonnan kimenotrafohoz jussak, stb. Az A osztalyu JLH-t egyszer osszehasonlitottuk egyik ismerosom 2xEF86 + 2xEL34-es csovekbol keszult AB osztalyu PP vegfokaval amit egy komoly multtal rendelkezo ismert hazai audios egyeniseg is modifikalt, hogy meg jobb legyen a hangminosege ... minimalis kulonbseget hallottam a ket erosito kozott igy ugy dontottem nem kinlodok csoves erositokkel.
(#) kocos válasza lamalas hozzászólására (») Feb 22, 2008
Azért hálózati kábelnél sztem nincs értelme az aranyozott csatlakozónak! És igen, láttam már (persze csak képen ) aranyozott hálózati kábelt, ahol a villásdugó, és az euro csatlakozó, de még a vezeték is aranyaozott volt, és jóval 100 ezer Ft felett volt egy 1,5 méteres darab !! Na ez tényleg baromság!!!
RCA csatlakozóknál, és jelkábeleknél van minőségi különbség, de azért itt is túlzás a fél millás kábel! Hangfal kábelnél meg a keresztmetszet az, ami döntő lehet (sztem)

És , nem, nem nagyfrekvenciásat akartam írni, hanem nagyimpedanciásat! Persze az előzőnek is van sajátos építési technológiája
(#) kocos hozzászólása Feb 22, 2008
Bekötöttem a visszacsatolást a PCL 86 be .. Hát ..
Nem torzít már olyan hamar, de olyan "tranzisztoros" hangja lett ....

Ehhez az erősítőhöz vagy érzékenyebb hangfalak kellenek, vagy csak esti zenehallgatásra alkalmas ...

következő project egy EL84 (6p04p) stereo SE 6AU6 okkal hajtva ( ilyen van itthon ), meg persze közben gitármotyók
(#) kocos válasza kocos hozzászólására (») Feb 22, 2008
Bár azért kipróbálnám új csövekkel is, fene tudja ezek mennyit futottak már...

Azért a Pink Floyd elég meggyőzően szól rajta
Következő: »»   48 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem