Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektromos turbófeltöltő
sziasztok!!
Ide véleményeket várok mindenkitől akit már foglalkoztatott a téma, esetleg volt már hozzá szerencséje vagy netalán van neki működő példánya!! ![]() Engem is foglalkoztat a téma de nem tudom hogy belevágjak e. Nagyon megoszlanak a vélemények és érdekelne h ti mit mondotok! Van egy jó állapotú turbófeltöltőm és gondoltam átbütykölöm elektromosra, de még egyenlőre várok vele, motor még nincs hozzá! Egy modell motorra gondoltam ami kellően nagy fordulatot és teljesítményt ad. ![]()
A modellmotorok megfelelőek erre a célra viszont nehéz kiválasztani a megfelelőt, mert a hozzá való légcsavar méretet írják nem pedig a hozzávaló turbót
![]() Ha ha valóban nagy fordulatot akarsz akkor 3 fázisú motorra lesz szükséged amihez kell egy szabályzó is.+ még szerelgetni meg lehet hogy leég a motor ha valamit rosszul állítasz be. De szerény véleményem szerint egy impellerel jobban járnál mert az készre van szerelve és meg van adva a tolóereje. Van pár száz grammostól a 15kg-ig(vagy még tovább). Ha érdekel a dolog akkor összegyűjtök pár linket neked hogy hol tudsz vásárolni. Tamás ![]()
A modell motort úgy érted, hogy azzal hajtod meg a turbó turbináját? Tehát egy elektromos motorra gondoltál?
Annyit mondanék, hogy az elektromos villanymotorok nem bírják a hosszú, illetve állandó terhelést. Kell nekik a szünet. Az én LRP motorom 42200-at fordul percenként és bika erős, de haamr megmelegszik és megsüti a szénkefét. Mostanában viszont a szénkefe nélküli (brushless) motorok a menők. Ezek igencsak drágák és azt hiszem a hozzávaló menetszabályzó is. De jó ötlet.
Nem azt akartam írni, hogy elektromos villanymotorok, hanem azt, hogy elektromos modellmotorok...
Üdv!
A kérdésem az volna ,hogy ha van egy jó állapotú turbód mért nem rakod fel úgy ,hogy a kipugáz hajtsa meg a turbót? Nem tudom milyen üzemű az autód értem ezalatt ,hogy benzin vagy diesel ,de a diesel autók turbója is 80.000 felett forog nem is beszélve a benzineséről ami mégtöbbet forog szerintem nemtalálsz olyan elektromos motort ami ilyen fordulatot bírna! A motor vezérlését hogyan szeretnéd megoldani? Gondolok itt olyan esetre pl:benzines autó folyamatos gázmellett forgatod 4-5 ezerig és hirtelen elveszed a lábad a gázpedálról és bezár a pillangó szelep, mert amikor már bezárt a pillangó akkor már nemigazán kéne ,hogy teljes fordulattal forogjon mert elégé megnőne a nyomás! Én személyszerint nem ajánlanám a dolgot. Első gondolatra ezek jutottak eszembe. üdv:GyurikaBx.
Ha az autód nem használja a szívócső-vákuumot, szerintem érdemes lenne egy modellrepülő-"hajtóművel"* segiteni a motornak leküzdeni a légszűrő ellenállását...
A tunning egyik első lépése is kisebb ellenállású légszűrő beszerelése szokott lenni... * bocsi nem tudom a helyes megnevezését...
Helló
Kb. mekkora tolóerőre van szükség?vagy mennyit áldozol rá? mert akkor úgy keresem a hajtóműveket.
Ez a motor amire rá akarom építeni ez egy 1.6I benzines széria motor!! Már jó ideje keresgélek a neten és sok mindent láttam már, és tudom h a fordulat óriási, csak egyharmadát tudom elérni ezekkel a motorokkal.
De nem is várok nagyon nagy teljesítményt ugyanis autószerelő ismerősök ezt sem javasolják!! Persze feltehetném közvetlen a kipufogóra is de a hengerfej tuti hogy nem viselné el azt a plusz (kb.40LE) de a dugattyúk sem! És akkor még ott van az olajozás, hűtés is!! Ez már annyiba kerül mint az egész autó! Tudom azt is h ezek a nagy fordulatú mocik nem állandó üzemre vannak, nem is akarom h állandóan üzemeljen. Arra gondoltam hogy csak néha néha rásegítenék vele ha elkap az indulat ![]() De ezért is nyitottam ezt a témát hogy itt most mindent kivesézzünk és a végén kiderül h érdemes e vele foglalkozni vagy nem. ![]()
Brushless motorokkat nem lenne szükség olajzásra sem, hűti saját magát. Szóval nagy gond nem lehet, csak hát írja már meg valaki mekkora tolóerővel rendelkezőt keressek!!!!
![]()
Csak saccolni tudok 6-700W-ra! Nem tudom mekkora ellenállást fejt ki a levegő a lapátra akkora fordulaton.
A lapát az kb 5cm átmérő és pár gramm az egész!
Egyébként mi haverom simsonjára raktunk egy házilag kókányoltat, abba csak kefés motor volt meg egy rossz légcsavar, de működött
![]() után állítottunk a karbin, én nem mentem a motorral de ő azt mondta h kicsit jobban megy. Pedig csak egy kefés moci volt Egy brushless-al még többet ki lehetett volna hozni. Csak a mint azt fentebb leírták a kefe hamar megadta magát mondjuk nem volt egy egészséges darab, de egy brushless sztem még most is menne ![]()
Köszi!! ezek is jónak tűnnek, de nekem nem kellene szabályzó hozzá itt azonnal a maxon kellene h üzemeljen
![]() ![]()
Amúgy én úgy gondoltam ezt a turbós dolgot hogy ez az impeller közvetlen rá van kötve a légszűrő elé és még van egy másik nyílás ami akkor van nyitva ha nincs bekapcsolva az impeller. amikor ez bekapcsol akkor lezáródik a másik nyílás és az impeller bekapcsol.
Ja meg először ki kell választani a motort, utána nézek hozzá szabályzót mert nem mindegyikhez ugyanaz kell.
Egyébként én meg tudom rendelni neked mindegyik oldalról ha kell és a te címedre!
Az megoldható, mivelhogy van még egy cső a légszűrő dobozon (ami a kipufogótól a meleg levegőt szívja) és van is benne egy elzáró mechanika amit automatikusan mozgat. Ezt át lehetne alakítani, én is erre gondoltam! :yes: Köszi a segítségedet de egyenlőre még várok vele.
![]()
simsonon nem sok értelme van túrbófeltölteni, mivel a felömlésnek és a kipufogásnak van egy elég nagy fedése, magyarul szinte egyszerre van nyitva a kipufogónyílás meg a felölmlő, így a nyomás simán kiszökik a kipufogón, kitiolja a füstöt meg saját magát is a keverékkel együtt , mivel a kinti nyomás alacsonyabb! csak úgy lenne értelme, ha a kipuffnyomást meg lehetne emelni. (lefojtani vagy ilyesmi) (esetleg egy kipugázzal hajtott turbó, az egyben folytja is a kipufogót, arányosan a turbónyomással)
(esetleg nagy fordulaton a gázok tehetetlenségét kihasználni) 2T re még mindig a rezonátor a legjobb..
A simo a maga 50 cm-jéből nemigen tudna annyi gázt termelni ami meghajtana egy ilyen turbót.
![]() Egyedi turbó kellene hozzá de az többszöröse a simó árának, annyi pénzből pedig már lehet jobb mocit is kapni! De aki ragaszkodik a simohoz annak javaslom a babetta gyújtást és a legnagyobb túlméretes fúrást! Esetleg a 70es hengert vagy 90est de itt is sok mindent át kell már alakítani! Egyik ismerősömnek volt 70es hengerrel,nemmondom nem rossz volt de azért annyi pénzért már125öst lehet kapni!
egyetértek!!
énis javaslom a 70 es hengert babetta lendkerékkel meg egy kicsit jobb gyújtással (de a gyári babszi gyuszi is megteszi jobb hijján) ![]() ![]() ![]()
Ha valaki le szeretné cserélni a simóját egy kicsit izmosabb gépre az nyugodtan keressen fel!!
![]()
Ezt egy autós oldalon olvastam:
Létezik olyan megoldás is, amikor egy elektromos turbót, kompresszort akasztanak a motorra. Itt egy elektromotor hajtja meg a kompresszorkereket, amelyet padlógázkor egy kapcsoló hoz működésbe és ezután tolja a plusz levegőt a motorba. A turbó egy másik felhasználási lehetőségére világított rá a Saab a kisnyomású turbóval. Náluk nem a teljesítménynövelés, hanem egy jobban kezelhető, kisebb fogyasztású motor kifejlesztése volt a cél. Ennek teljesítménye nem érte el a hagyományos turbómotorét, viszont a kis turbónyomásnak köszönhetően szinte eltűnt a turbólyuk, és alacsony fordulatszámon nőtt a nyomaték, így a hosszabb váltóáttételekkel csökkent a fogyasztása a szívó változathoz képest.
Néztem a linket de itt nem találtam alkalmasat, 20000rpm még kevés!
Az általad küldött linken sajna mindegyik motornak alacsony a kv értéke...
Ha tényleg vársz még a vásárlással akkor sokat nem tudunk beszélni a témáról, max annyit hogy melyik impeller legyen. ![]()
Igazad van a srác gondoltunk is rá és a srác módosította a kipufogót valami sörös doboz konverzióval
![]() Nem fűztem sok reményt hozzá, de bevált ![]()
Eddig még csak a motorokról küldtetek linket a vezérlő elektronikáról nem.
![]() De mondom még várok a vásárlással, várok még hátha lesz egy két okos ötlet,hozzászólás. De az lenne a legjobb ha valaki egy működő példánnyal állna elő. ![]()
Nem tudom mennyire mélyedtél bele a dologba, de vannak számítási képletek a turbóméretezésre. Ha a szelepek dőlésszögét nem változtatod meg, és a vezérlést egy szívómotoron, a rászerelt turbó inkább a teljesítményét fogja csökkenteni, mint növelni. Egy igazi turbós cosworth (nem tudom miért, de úgy tippeltem Fordod van, de lehetne más példa is természetesen) hengerfej meg elég drága, ha már azt megvetted, akkor tuti megveszed a hozzá méretezett turbót is, hogy kihozd a maximális teljesítményt. De házilag ha ezt megcsinálod, akkor a diplomamunkád is megvan a Bánkira, szóval nyugodtan felvételizhetsz is, szinte tanulás nélkül fogod elvégezni
![]() Megj.: Tudtommal a nem kipufogóról működő sűrítőt kompresszornak hívják, nem turbónak...
Még csak elméleti szinten merültem bele a dolgokba,még csak annyi h egy turbót bontottam szét és azt nézegettem mit lehetne kihozni belőle.
De ezért is van ez a fórum hogy mindenki leírja a véleményét, tapasztalatait és összegezzük a dolgot hogy lehetséges e megvalósítani vagy sem. Tudom h nem lehet vele elérni azt a teljesítményt amit egy normál turbóval, lehet h tényleg semmi értelme. De végre választ kapok dolgokra és más is aki már egyszer próbálkozott vele vagy netalán eztán szeretne. ![]()
Nem tudom mire számítasz, hogy mekkora motor kéne, de ha pl. 60000rpm-et akarnál, akkor ahhoz kb. egy 80..100A-es motor kéne, azaz 1kW teljesítmény. Ezzel már majdnem tudná azt nyomást, amit a kipuffal, de csak majdnem! Viszont ehhez akku is kell és generátor is(külön generátor, külön akku!).
Az még egy kérdés, hogy hogyan fogod az ECU-t ráhangolni a megváltozott kölülményekhez? Mi lesz a sűrítési viszonnyal, ami egy turbós motornál kisebb sokkal? stb... Szerintem elég lenne egy 20..30e fordulat, és kb. 40A-es motor ahhoz, hogy egy kicsit jobban menjen az autó és talán az elektronika tudjon annyit módosítani a vezérlésen. Feltéve persze, hogy a szívó rendszered elviseli a túlnyomást(főleg, ha vákuummérők szabályozzák a befecskendezés mértékét!). Szerintem ezeket előtte mind ki kell derítened, mert lehet, hogy el se indul túlnyomáson! |
Bejelentkezés
Hirdetés |