Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ház építésnél elektronikai praktikák
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Szebence hozzászólása Márc 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Egyik rokonom jövőre fog házat építeni magának és megkért, hogy tegyem fel a következő kérdést, kérdéseket és, hogy adjatok tanácsokat ötleteket...
Címnek lehetne valami jobb, ami magába foglalja az elektronikát és, hogy újonnan épülő háznál történik a fejlesztés, de mást ami mindezt magába foglalja nem tudtam kitalálni. Még mielőtt figyelmeztetést kapnék, le szeretném szögezni, hogy nem intelligens rendszerekre gondoltam elsősorban, hanem tanácsokra, ötletekre, hogy egy újonnan épülő háznál, milyen praktikus megoldásokat lehet megvalósítani, ami a későbbiekben hasznos lehet. Például fogyasztás csökkentés vagy kényelem szempontjából.

Első példaként érdemes-e az egész lakásban kiépíteni egy 12 vagy 24V-os hálózatot a 230-as mellé?
12/24V-ról milyen lehetőségek nyílnak? Pl ledes világításra gondolok, mert olcsóbb (?) vagy ahol barkácsolgatok ott is jól jön a 12V..
He érdemes kiépíteni, akkor mehet-e a 230-as vezeték mellett, vagy akkor árnyákolás kell?

Áram fogyasztás csökkentésére, pl az olyan konektorok elé tett kapcsoló, ami lekapcsolja a fogyasztókat, pl ahol egy helyre van bedugva a PC, monitor, nyomtató, hangfal, modem, stb.

Vagy harmadik példaként a falban elvezetett hangszóró kábelek..


Ilyen és ehhez hasonló praktikákat, ötleteket várok.
(#) Marko Ramiusz válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Szia! Az első példára válaszolnék. Véleményem szerint nem érdemes, mert a kisebb feszültség nagyobb áramot okoz, emiatt jóval vastagabb vezetékek kellenek. Inkább maradni kellene a 230V-os (végre valaki normálisan leírta ) hálózatnál. Nyilván mérlegelni kell a költségeket. Vagy vastagabb vezetékek, vagy a fogyasztókhoz külön tápegységek.Szerintem a LED-es világítás még nem elég olcsó és, ami fontosabb, nem tudja pótolni a fénycsövet, izzókat (sugárzási szög...). Minek egy helyen kétféle feszültség, áramnem... stb. Ilyenen Én is gondolkodtam, hmmm inkább fantáziáltam: napelem, tényleg csak fantáziáltam, soha nem lenne rá pénzem. Mondjuk jó lenne egy, amolyan környezetbarát ház , de ez más kérdés. A kétféle feszültségszintet és nemet nem kell árnyékolni, persze nem illik egy csőben, egymásmellé tenni (annó 20 éve így tanultam). Üdv.: Yoe
(#) proba válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Riasztó ,redőny le fel húzó,klíma, antenna,hálókábel,videó kaputelefon csengő (nem szeretem a vezeték nélkülieket hosszútávon megtérül),kapu mozgató motor,a hangfalat írtad ,számítógéphez szerintem a kapcsolós elosztó tutibb ,látszik is meg jobban kézre is eshet ....
Szerintem ha nem akar napelemet ,szélkereket a 12V fölösleges.
(#) Szebence válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Készülőben van egy napkollektor is ami meleglevegőt termelne, ennek már csak az elektronikája nincs meg, ennek intézése folyamatban van, ha ez beválik meg fogom próbálni ugyanezt csak víz melegítésére.
A napelemnek sokkal rosszabb a hatásfoka mint egy peltier elemnek én most peltier elemekben kezdtem el gondolkodni, hogy annak hogy lehet biztosítani állandóan, hogy meleg és hideg is legyen, hogy áramot tudjon termelni, Bár nagy mennyiségben és teljesítményben ez is drága lenne.
(#) Marko Ramiusz válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Nyilván a napkollektor más lapra tartozik, mint a napelem. A haverod milliomos, hogy ilyeneket szeretne?
(#) lazack hozzászólása Márc 16, 2009 /
 
Sziasztok! Bár ez nem elektronikai ötlet, de nekem nagyon tetszik, és ha építkeznék megvalósitanám. Központi porszívóra gondolok. ahol a cső a padlóban , és a falban van elvezetve minden helyiségben, és a porszívó pedig pincében, kazánházban van. A falban olyan csatlakozók vannak, mikor csatlakoztatja a porszívócsövet a porszívó akkor indul be. Nem a spanyolviaszt találtam fel, hanem készitettünk már ilyet építkezésen.Röviden ennyi ha valakit bővebben érdekel nyugodtan kérdezzetek.
Üdv :lazack
(#) oldman válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Én mindenekelőtt kiépíteném a szabványos túlfeszültségvédelmet.
Hasznos ha legalább két független áramkör van kiépítve külön a legfontosabbakhoz (pl.: világítás, kazán, Pc.. stb) amik viszonylag korlátozott teljesítményt (max 1kVA) igényelnek de fontos hogy működjenek. Ehhez egy átkapcsoló is jár hogy szükség esetén egy generátorról vagy szünetmentesről táplálható legyen.
Jó ha a Tv, hangfal, riasztó, telefon ..stb vezetékeknek is meg van a megfelelő cső és doboz a későbbi kábelrengeteg elkerülésére.
Természetesen ezeket csak akkor lehet tökéletesen kihasználni ha a belsőépítészeti, lakberendezési terv is rendelkezésre áll, ami sajnos nem túl gyakori az átlagépítkezőnél. (Ezen segíthet sok olyan csatlakozóhely ami nincs bekötve de szükség esetén bármikor használatba vehető.)
(#) Szebence válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
A napkollektort azt én készítem, 50 000-be lesz benne az egész kompletten, ami egy fűtési szezon alatt kb 30%-ot takaríthat meg. Ez télre van.
Ha ez beválik, akkor megcsinálom a vizeset is, de ez tényleg nem ez a topic.

lazack
Én is dolgoztam építkezésen.. Szerintem ez csak ott működhet, máshol nem.
Gondolj bele.. padlószőnyeg vagy laminált parketta... és már nem is működik.. másik, hogy óriási nagy szívóerő kellene, mert szerintem 10cm-erenként kellene lyuj, ami nem túl praktikus.

oldman:
Ez nagyon jó ötlet ez a túlfeszültségvédelem, és így nem minden egyes fogyasztó elé kell betenni, mint pl PC-knél szoktak, hanem így az egész rendszer elé...


Elvileg hallottam valami elektronikáról is (de nem biztos, hogy elektronikai szerkezet, bár úgy rémlik) ami ha belevan építve a falba kiszárítja a falat ha netán vizesedne illetve nem engedi, hogy vizesedjen a fal. Ez lehetséges? Vagy ez nem elektronika volt? Csak fél füllel hallottam.
(#) lazack válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Szebence, lehet hogy nem irtam le akkor elég világosan. Miért is kellene 10 centiméterenként lyuk??
Szóval a falban ,valamint padlóban van elvezetve hasonló cső mint a 35-40 mm-es vízlefolyócső ami és a falban egy olyan aljzat van amibe a gégecsővet lehet belerögziteni. Ez az aljzat tartalmaz még két érintkezőt hogy amikor a gégecsövet beleteszed, akkor elinditja a porszívót.Nem kell sokkal nagyobb szívóerő,mint egy átlag porszívónál, mivel ilyenkor csak ezen az egy lyukon kell szívnia, mert a többi aljzat ilyenkor zárva van automatikusan.No de nem erőszak a disznótor Csak azért irtam le mert ugy éreztem félreértetted amire én gondoltam. Esetleg egy sematikus rajzot is készithetek ha gondolod.
Üdv :lazack
(#) Szebence válasza lazack hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
OK
Igen én úgy értelmeztem, hogy az összes szoba alatt végig mennének kis csövek és azokon kis lyukak lennének, és az szolgálná a porszívót, tehát nem csatlakoztatható gégecsőre gondoltam
Ez már nem is olyan rossz
(#) lazack válasza Szebence hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Akkor csak érdemes volt futni még egy kört
(#) Sir-Nyeteg hozzászólása Márc 16, 2009 /
 
Központi porszívó: milliókba kerül, kW-os nagyságrendű porszívó kellene, hisz gondolj bele, h akár 20-30méter is lehet a cső, és azon rengeteg veszteséged van a szívóhatásban. Nem ajánlom!
12V-os rendszer: ha van akár egyetlen napelem táblád is (pl 12W-os van nekem) akkor már megéri bevezetni, 1500ft-ből kijön egy 40W-os fényerejű ledes lámpa, ami 3W-ot fogyaszt, ill ezt lehet akár hangulatfénynek is használni. Tűzjelző, telefon, internet, hangfal, kaputelefon vezetéket érdemes behúzni. Ha nagy elektrós vagy, akkor effekt világítás, pl lépcső alá. PC hálózat. TV-kábel. Teljes lakásáramtalanítás lehetősége. Későbbiekre gondolva érdemes lehet elgondolkodni pl napelemek felhasználásánál vezetékre, világításra, stb.

Konkrétan én épp most tervezem a lakásom ötleteit, 3 év múlva fogom megépíteni, addig tervezem, ill gyüjtöm az akciós anyagokat, építőanyagokat. Intelligens otthont tervezek, amiben mindent felül lehet bírálni számítógépről. A lakás stand-by funkcióba kapcsolható egyetlen kapcsolóval, ami a fűtést, ahol lehet áramtalanítást, fényeket, automatizálást jelent. Stb stb.
Rengeteg funkció lesz, pl "élő"követés (autó villanykapcsolás), fűtésszabályozás. stbstb
(#) Gafly válasza Szebence hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Sok csovet betetni. Meg tobbet! Villanyszerelo utal foloslegesen csovezni....
Kabel TV. Riaszto. Kaputelefon. LAN. Motoros kapunyito. Muholdvevo forgatoval. Kulso homero/szelmero/esomero, stb... Kulso konnektor a kerti tohoz, funyirohoz, stb.. Telefon/csengo szoljon a kertben is... Minden helyisegben legyen termosztat, motoros szelep. Es meg mit hoz a jovo (most meg konnyu az ures csovet betenni...).
Ahogy irtak mar, tulfeszultseg vedelem helybol betervezve. Epiteskor foldeles is (betonalap foldeles, peldaul). Villamvedelem? Megfelelo nyilasok az alapban, stb...EPH-t nem elfelejteni! Kad, lepcso, stb...
Jo ha minden egy kozponti helyre van vezetve. Akar egy kulon kis "gepterem", rack szekreny...
(#) Inhouse válasza Szebence hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
A törpefeszültségű hálózatról én is lebeszélnélek, csak azért, hogy legyen, igen költséges ötlet...
Az intelligens házra felkészülni viszont érdemes. Csövezést mindenhova, minden helységben teljesen körben fent és jó lenne valamilyen csatorna szerű 50cm-re a padlótól. Legalábbis én erre jutottam, amikor ezen gondolkoztam. Olyan csatorna, ami legalább 5cm széles és tulajdonképpen benne van a falban, csak a teteje látszik, és ez levehető. A belseje lehetne osztott, hogy a törpefeszültségű és a hálózati kábelek esetlegesen elkülöníthetőek legyenek. Így a későbbi bővítések, hangfal, koax, UTP, konnektor, egyéb... bárhova elvihető és a szoba bármely pontján kihozható. Színre lehet festeni és kész. Enélkül rövid időn belül tele lesz hosszabbítóval, lógó vezetékekkel a lakás, ahogy belakják... Mivel csak életszerű helyzetben fog kiderülni, hogy az adott helyre tervezett cucc ott mégsem jó...

A kapcsolókat az ajtókhoz tervezni, hogy ne mögülük kelljen kapcsolni, bár ez nehezen megoldható előre... Esetleg itt is lehet dupla variációt csinálni és, amelyik nem kell, azt átmenetileg lepucolni és festeni...

A csövek legalább 16-osok legyenek és több is fusson belőlük. Központnak kitalálni egy helyet, és oda fusson össze minden helység, bár lehet, hogy nem árt a helységek közt egy közvetlen cső sem...
Sok meló a villanyásznak, de később megtérül, amikor a módosítások vinnék a pénzt, bontani kellene, lógnának a kábelek...

Üdv
Inhouse
(#) googa válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
A mindent felülbíráló számítógépeden Windows fog futni? Mert az lehet, hogy Téged is felül fog bírálni Bár én is Windows-t használok...
(#) oldman válasza Szebence hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
"Ez nagyon jó ötlet ez a túlfeszültségvédelem, és így nem minden egyes fogyasztó elé kell betenni, mint pl PC-knél szoktak, hanem így az egész rendszer elé..."

Nos ez tévedés! A teljes és hatásos túlfeszültség védelem több fokozatú (A-áramszolgáltató B-mérő előtt C - mérő után D- fogyasztó előtt) Ebből B től D -ig a te gondod, ugy tudom jelenleg nem kötelező de melegen ajánlott. Egy közeli vagy direkt villámcsapás esetén még ez sem véd teljesen.
(#) Sir-Nyeteg válasza oldman hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Villámcsapás esetén még a D sem védi meg laptopodat. Ha a mérőhöz felszerelsz egy -a szolgáltató által- is elfogadott eszközt a túláram/feszültség ellen, akkor már élhetsz panasszal, ha valamid elromlik nekem már ment tönkre alaplapom túlfesz. miatt.
(#) Szebence válasza oldman hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Értem, ennek majd jobban utána fogok olvasni!

Gafly: "Villanyszerelo utal foloslegesen csovezni...."
Igen, én is, már csináltam ilyet, de valóban, ahogy Inhouse is írta, megtérül az ára és nem akarok kábeldzsungelt sem..

Sir-Nyeteg: Ez a minden központilag vezérelhető dolog, akkor jó, ha egy P1-es laptopról is tudsz mindent vezérelni az alacsony fogyasztás miatt. Bár biztos megoldható, mert csak jelet kell küldeni a laptopnak az elektronikára, a többi feladatot úgy is az adott elektronika fogja ellátni.
(#) kovacspista válasza Szebence hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Szia! Leg először a biztonság a lényeg. Ez áll életvédelemből
és üzem biztonságból, valamint tűz védelemböl. Ma már elengedhetetlen FI relé beépítése ami megvéd a végzetes
áramütéstől. Nem 2-3 áramkört kell építeni, hanem egy legalább 18 modulos elosztót beépíteni. Az alap áram legyen32A. Később bonyolult és költséges áram bővitést kérni. A szerekés történjen az aljzatban és kötődobozok nélkül. Belehet csövezni minden háztartásban fellelhető eszközt, sőt ez a célszerű még akkor is ha csak később lesz az érintett eszköz felszerelve./ kaputelefon, külső öntöző, házimozi stb./ Legyen elegendő dugaljzat, különösen a konyha területén. Váltó kapcsolások kialakítása akár a hálószobábol is. Lehetséges kapcsolt dugaljak kialakítása. A szerelvények a tetszetősége miatt legyenek sorolva és kényelmes magasságban. Lehet csinálni napelemes meg egyébb alternativ dolgokat, de nem tudja helyettesíteni a mai világ fogyasztói részére az áramot. Ezen felül karba kell tartani és költeni kell rá, Pl:akkumulátor. Ha kérdésed van irj. Pista.
(#) lui468 hozzászólása Márc 22, 2009 /
 
Üdvözlök mindenkit! Hanó Lajos vagyok.Kérek szépen valakit,hogy segítsen nekem.Az a problémám,hogy van egy NILE típusú televízióm.Van benne egy TDA 8172-es eltérítő ÍC.BE lehet-e helyettesítenem a TDA 8170-es ÍC-vel?Sajnos,kapcsolási rajtot nem tudtam szerezni,én a "régi,elektroncsöves világban nőttem fel",de nagyon szépen megköszönném,ha valaki segítséget nyújtana nekem.
(#) Szebence válasza lui468 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Húúhaa, kicsit eltévedtél Inkább ITT tedd fel a kérdésedet!
(#) kovacspista válasza lui468 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Szia! Igen belehet.
(#) boszibee hozzászólása Ápr 23, 2011 /
 
Sziasztok! Külföldön már nagyon elterjedt megoldás, hogy az ágyat álmennyezetbe rejtik. Itthon viszont nem találok semmit. Van valakinek ötlete, hogy kihez kellene fordulni ennek a megvalósításához. Külföldön elektronikailag oldják meg, egy gomb nyomással fel lehet küldeni az ágyat a mennyezetre.
Elôre is köszönöm az ötleteket!
(#) FMSound válasza lazack hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Üdv! Egy apró megjegyzés !...
Egy ismerősöm az 1970 évek közepén csinálta meg a központi porszívót.....Üdv
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem