Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   152 / 577
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Legalább az évjáratot próbáld kideríteni, az orosz rádió alkatrészeken van évszám(elkó, cső, kondi, trafó) és megkeresem neked.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Na ez az!Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Kifujtam 8 barral, most így néz ki, talán könnyebb beazonosítani. Üdv
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Kösz a választ, kerültük egymást, mert közben az udvarban "dolgoztam" rajta. Azért nem semmi, hogy 5 perc alatt kitaláltad, blinkelted, leesett az állam. Szerinted érdemes foglalkozni vele, mármint megéri a nagy melót, ha kész lesz. Ja és úgy látom lehetett benne egy, talán kihúzható lemezjátszó is ami persze hiányzik. Űdv:
(#) BULL1988 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Nagyon köszönöm a válaszokat, vigyázok vele!
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Neked és a többiek kedvéért 2 kép, hogy milyen legyen készen. Érdekes megoldás a lemezjátszót rejtő felhajtható skála!
(#) teknikus hozzászólása Ápr 13, 2011 /
 
Kedves Fórumozók!

Már régóta figyelemmel követem az itt zajló eseményeket, most jutottam el oda, hogy megpróbáljak becsatlakozni a beszélgetésekbe, remélem szívesen fogadnak/fogadtok egy fiatal rádióbarátot.
Röviden annyit, hogy nem sokkal több mint fél éve fedeztem fel újra a csöves technika szépségeit, és sikerült elég mélyen belemerülnöm, mára ott tartok, hogy megpróbálok ebből a témakörből szakdolgozatot írni, annak ellenére, hogy az egyetem manapság már csak a számítástechnikáról szól, még a távközlés része is!
Az elkészült, felújított, vagy átalakított rádióimról folyamatosan töltök fel képeket információkat, és ha a jövőben elakadok, vagy valamilyen segítségre lenne szükségem a javítások során, számítok a tapasztaltabb fórumozók segítségére esetleg kritikájára!

Köszönettel!
(#) teknikus hozzászólása Ápr 13, 2011 /
 
Az első rádió amit szeretnék bemutatni egy elég ritka táskarádió 1956-ból.
A nagy szenvedély anno a rádiógyűjtés kapcsán úgy kezdődött, hogy örököltem egy pár szépséget, és mivel az elektronika nagyon érdekel gyerekkorom óta, megpróbálkoztam ezek működésbehozatalával.
Szóval a rádió egy Akkord-Radio gyártmány Pinguin M56 típussal. A típusszám egyben a kiadás évét is jelenti, ha az információim nem csalnak, minden kiadási évben és az azt követő évben gyártották a sorozatokat (tehát ezt a rádiót 1956-57 között).
Hálózatról (110v~,220v~), valamint telepekről (100v anódtelep, 2db1,5v-os telep a fűtésnek) is működik, egy kapcsolóval választható ki a hátoldalon az áramforrás. Az egyenirányítója szelén.
Érdekes megoldás, a KH sáv két részre van osztva, ezenkívül RH és HH is fogható vele, valamint hátul lemezjátszó bement is található rajta. Van finom és durva hangolója a két tekerő nem csak dísz, tényleg nagyon komoly megoldásokat és tudást tartalmaz kis mérete ellenére. A bekapcsoló gomb egyben a hangerő szabályozó, és a mögötte lévő nagyobb tekerővel lehet a hangszínt (tone) beállítani.
A nagy szívfájdalmam, hogy a csövei ritkák, és a 4 csőből kettő fűtése szakadt, így nem tudtam megszólaltatni, de feltehetőleg működik, legalábbis a két jónak ítélt csőnél látható a fűtőszál izzása hálózatra kötve! Ha valakinek lenne hozzá a következő típusú csövekből, azt szívesen megvásárolnám: DAF 96, DF 96, DK 96, DL96, valamint ha esetleg lenne elfekvőben hozzá való anódtelep, azt is szívesen fogadnám! A képeket sorrendben töltöm fel, a szétszedett állapottól a végső összerakásig.
(#) teknikus hozzászólása Ápr 13, 2011 /
 
Képek még...
(#) teknikus hozzászólása Ápr 13, 2011 /
 
és még...
(#) zolika60 válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Valóban szép és ritka darab.
(#) hatvanasjocó válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Szerbusz! Persze, hogy szívesen látunk a topikban. Az eddig emailben tőled kapott képek itt is érdelődésra találnak. A topik célja egyrészt egymás munkáinak megismerése és egymás segítése ha problémába ütközünk. Csövek beszerzéséhez 2 linkBővebben: LinkBővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Széb darab, élmény lesz vele dolgozni. A csöveket ezen a számon valószínüleg igen nehéz lesz beszerezni, de mondom a hasonló Tungsram típusokat DF92=1T4T DAF96=1S5T DK96=1R5T DL96=DL101 Valószínü átkötés nélkül alkalmazhatók, de azért nézz mégegyszer utána valami katalógusban. Legegyszerübb lenne szerezni bontott telepes néprádiót, népszupert, (Orion 115B, 313B, 332B stb) a Vaterán is szoktam néha látni, annak megegyeznek a csövei, és talán olcsón meg lehetne kapni. Üdv:
(#) Janó bácsi válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Az anódtelepre az az ötletem, hogy 10 db 9Vos elemet kell összeragasztani széles ragasztószalaggal, és sorbakötni, vagy 8 db 12V-os (Kaputelefon, távszabályzó stb) elemet sorba. Elég drága mulatság, inkább csak kipróbálásra, bemutatásra, mint rendszeres használatra való.
(#) gkari válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
A csövek összehasonlításához töltsd le:innen a "Katalógusok" mappából a "Vademecum....."-t, abban mind benne van.
(#) oregtamas0202 válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Üdvözletem Teknikus !
Eredeti csővel nem , de helyettesítővel tudok szolgálni.
1T4T , 1S5T , 1R5T.
Tisztelettel : Öreg T.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Közben megnéztem a Magyari könyvben, 1 az 1-ben jó helyette, azonos a lábkiosztás is.
(#) teknikus válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Tisztelt Öreg T.

Köszönöm, privátban fogom Önt keresni a csövekkel kapcsolatban, hétvégén utánanézek, melyek rosszak a készülékemben!

Valamint mindenkinek köszönöm a gyors segítséget, a csőkatalógust letöltöttem!
Jó Éjt!
(#) Lázár Péter hozzászólása Ápr 13, 2011 /
 
Szeretnék egy kis segítséget kérni. Adva vagyon egy Videoton RA3101 rádió. Több sebből vérzett de helyrehoztam és működik. Szól is szépen csak halkan. Maximum hangerőn is alig. Az alkatrészek ránézésre hibátlanok, mihez érdemes hozzányúlni avagy cserélni? Hangerőszabályzó, vagy valamelyik kondi? Lehet valamelyik kiszáradt? Azért kérdezem többek között mert méricskéléshez nem értek és nincs is mivel. Antennával se javul a helyzet, és egy kicsit alaphiba gyanúsnak tűnik a dolog
(#) teknikus válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
A rádió résznél halk csak, vagy a magnó bemenetnél is?
Ha van Tuchel csatlakozód, köss rá mondjuk egy mp3 lejátszót, és ha jóval erősebben szól, akkor a hangfrekvenciás részével nincs gond, nem ott kell keresni a hibát.
(#) Lázár Péter válasza teknikus hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Most hogy írod erre nem is gondoltam de holnap letesztelem. Köszi
(#) oregtamas0202 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Üdv Péter !
Műszer nélkül csak részegységeket lehet kizárni.
A potencióméter közép kivezetéséhez hozzáérve a végfok jóságát lehet ellenőrizni , a brumm nagyságával.
Ha jelentős a hangerő , és változtatható akkor a végfok jó.
Ha nem , akkor az ECL (1) lábán nézek brummot.
Ha jó , szakadt vagy kapacitás szegény a kondi(47nF) .
Ha nincs jelentős változás akkor az ECL 86 feszültségeit kell mérni.
Itt már mindenképp mérni kell.
Öreg T.
(#) remington hozzászólása Ápr 14, 2011 /
 
Hello! Orion 844- hez szeretnék szerezni bekapcsolót, (lásd kép) szeretném kérdezni hogy esetleg van e valakinek eladó? Vagy ilyet szerezni esélytelen dolog?

Kép0561.jpg
    
(#) Murmutz hozzászólása Ápr 14, 2011 /
 
Szia mindenkinek !!! Van egy TR 0809-es TV Teszterem es egy TR 0813-as Wobblerscopom es mindkettönek hibas a frekvenciabeallito hajtomüve(skala).Az elsönel nem müködik egyaltalan,a masodiknal meg-megcsuszik.A ket müszernek hasonlo mechanikai hibaja van külömbözö fazisban.Hogy lehetne ezeket megjavitani?
A lehetseges valaszokat elöre is köszönöm.
Murmutz
(#) Janó bácsi válasza remington hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Szia. Van kapcsolóm, csak a szélébe valaki belereszelt egy kicsit. Igy is használlható, de át is lehet a burkolatát cserélni, mivel csavarral rakták össze, könnyen javítható, alakítható, vagyis a kettőböl lehet egy hibátlant csinállni. Ha kell keress meg privátba. Üdv:
(#) Janó bácsi válasza Murmutz hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Helló Murmutz. A leírásodból én az alábbira következtetek:
Mindkét készülékben, ugynevezett "mikrodiál"-os meghajtó szerkezet van. Ezt a típust belülről még én sem láttam, de általában golyós, vagy lemezgörgős mechanikus szerkezet szokott lenni, más műszerekben már többször javítottam ilyet. Működését úgy lehet megérteni, ha magad elé raksz egy golyóscsapágyat, és megforgatod. A közepe a kiálló meghajtó tengely, a skálát, meg a meghajtást pedig a golyóskosárra képzeld felrakni a külseje pedig az álló befogó fix rész.
A legvalószínübb az, hogy a szerkezetbe az évek során kiszáradt, beragadt a zsir, és megszorult, (nyilván keveset használlták) de az is lehet, hogy amit hajt, forgó kondi, az szorul, szintén a beragadt zsír miatt. Sajnos nincs más hátra, az egészet szét kell szedni, kimosni benzinbe, és ujrazsírozni. Meg lehet esetleg próbállni injekciós tűvel benzint fecskendezni bele valamilyen résbe, tengelynél, csavarnál, és többször átforgatva kilazítani, de ha kiszárad, valószínü ujra meg fog szorulni. Ha nem mered szétszedni akkor segítek megjavítani, keress meg privibe. Üdv:
(#) Murmutz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Hello Jano bacsi.Köszönöm a valaszodat es a segitökeszsegedet.Nem mereszseg kerdese volna a javitas,csak szeretnem tudni mire szamizhatok ha szetszedem(ki tudja mi van benne,nem lesz-e gond azutan összerakni,kell-e bele valami alkatresz stb)Tehat azert kerdeztem itt a Forumon,hatha van valaki aki mar ilyent szetszedett vagy javitott is.
Segitökeszsegedet köszönöm,de en a "hataron tulrekedtek"kategoriaba tartozom,igy ez komplikalt.
Üdv. Murmutz
(#) Lázár Péter válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Elvégeztem a tesztet. Változtattam a hangerőt miközben hozzáértem a kivezetéshez hallani, hogy változik a brumm de gyenge. A cső közelében érintésre viszont megjelenik a kellő brumm. Tettem föl képet ugyanis a kék fóliás kondi szerintem nem az eredeti, a mellette lévő 330R ellenállással. Látszott a piszkálódás nyomai. Ami még lényeges lehet pótoltam a hiányzó skálamegvilágító izzót a tartó vasat is legyártottam hozzá, de ennek örömére még halkabb lett a rádió. A másik képen pedig a potméter mit állítana? A mellette lévő kicsi kondi 2ľ0 egyenlő lenne a 2ľ-val? Érdemes cserélni? Válaszod előre is köszönöm. De jól jönne a kapcsolási rajza de eddig nem találtam meg...
(#) Lázár Péter hozzászólása Ápr 14, 2011 /
 
A 2-es után "mikro" akar lenni csak valamiért egy kajla jelet tett ki a rendszer. Majd valaki elárulja hogyan írjam be Azaz 2mikro0 egyenlő e 2mikroval.
(#) oregtamas0202 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Üdv Péter !
Van gyári rajzom , de nincs scannerem ,( meghalt ).
Mindenképp mérni kell.
A (2) képen az katód kondi 50µF (47) , de a katód ellenállást cserélték szerintem , mert erdetileg az is piross és 160 Ohm . Pozició számuk R149 és C150 .
Péter szerezz műszert és mérj.
Öreg T.
Következő: »»   152 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem