Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   136 / 958
(#) totikukac válasza Nonamekata hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Lehet, hogy a fali hálózatban sérült a nullád. Mivel nullával egyesített védőhálózatot használunk, ha szakadt vagy kimelegedett a kötés, a szerencsétlen gépezet a földelésről akar nullához jutni. Találkoztam olyannal is, hogy páralecsapódás keletkezett a konnektorban. Javasolnám áramtalanítás után a dugalj felülvizsgálatát.
(#) totikukac válasza Nonamekata hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Ha nem lenne FI relé, még lehet , hogy rázna is a gép, csak így ezt nem tudod megállapítani, mivel rendesen végzi a dolgát, tehát lekapcsol.
(#) teren56 válasza Nonamekata hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Szia!
Elég régóta dolgozom az erősáramú szakmában,de az a tapasztalatom hogy az áramvédő kapcsoló ok nélkűl, csak úgy "magától" soha nem kapcsol le.Semmit neiktassál ki. Én azt javaslom hogy a szárítógépet is ellenőrizd le.Nem tudom milyen apró ingadozásra gondolsz.A Fi relé leold, ha a hibaáram értéke eléri vagy meghaladja a relé kioldási áramértékét.
(#) Gafly válasza teren56 hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Én ugyan soha nem dolgoztam az erősáramú szakmában, de csatlakozom Teren mesterhez. Én sem találkoztam még olyannal hogy ok nélkül kapcsolt volna le...
Olyan már volt hogy csak később derült ki a tényleges ok (például automata mosógépnél tönkrement a szimmering és a csöpögő viz a szivattyú tekercsére folyt. Ami azt illeti nem vagyok rá büszke hogy az első leoldás után nem kerestem meg az okot Többek között sokkal olcsóbb is lett volna...).
És akkor itt egy (saját) példa arra hogy miért old le a FI relé és miért kell többek között a konnektort is ellenőrizni
Bővebben: Link
(#) csanyi hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Sziasztok!
Meg tudja nekem valaki mondani, hogy milyen méretű egy falba építhető szabványos villanyóra szekrény ??
Most rakjuk újra a falat , a későbbiekben a villanyt is újra kell kötni és ki szeretnénk alakítani a majdani villanyóra szekrény helyét, hogy ne később kelljen vésni.
(#) zoli_varga válasza csanyi hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Tán ezt regisztrált villanyszerelővel kellene megbeszélni!
Nem úgy van hogy "Én most ide gondoltam...".
Úgyis kell az átkötéshez regisztrált villanyszerelő papírja, tényleg vele kell megbeszélni mert Ők ismerik a helyi viszonyokat hogy mit fogad el az áramszolgáltató.
(#) Gafly válasza zoli_varga hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Igen. Becsattogsz az ügyfélszolgálatra. Ott elmondják hogy kinek van pecsétje (regisztrált villanyszerő excel tábla). Valamint ki van téve a gyengébbek kedvéért " A (preferált) tipzált mérőszekrény "
WEB-en is megtalálható...
Mostanság nagy vonalakban a telekhatár és kivülről látható a divat...
Példa a mostanság járatos dobozokhoz hasonlóra: Bővebben: Link
(#) reg09 hozzászólása Ápr 8, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy csillárkapcsolóm, de eddig csak az egyik felét használtam, mert 1 izzós lámpám volt. A plafonból 3 vezeték lóg ki, az egyik a Null, a Fázis pedig abban található, aminél 2 vezeték van összesodorva.

Most viszont vettem egy 4 izzós csillárt, aminél a csoki a következőképp van: Fázis (barna), Föld (zöld-sárga ), Null (kék). Ezt szeretném bekötni úgy, hogy a csillárkapcsoló felkapcsolásával 2-2 izzó világítson. Kérdésem az lenne, hogyan kell bekötni? Sajnos még nem csináltam ilyet.

A boltban azt mondták, hogy a csillár használható az általam elképzelt megoldással.
(#) proba válasza reg09 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Bonts ki a kapcsolót ,nézd meg ott hány szál van bekötve ,és hogyan.
(#) Gafly válasza reg09 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Szerintem az van, hogy a csillárnál azért van három vezetéked mert az egyik a nulla, kettő kapcsolt fázis (tehát a kapcsolónál bármelyik oldalt felkapcsolod világít, ezért van összesodorva) és meg is van a három vezeték...
A csillárnál meg azért van három vezeték és három részes csoki mert nulla, fázis és védőföld...
Akkor innentől két vonulata van a dolognak ahogyan én látom:
- Nincs védőfölded a csilláron (régebben nem is volt szokás mellesleg, tehát ez ebből a szempontból annyira nem gond, úgy sem gyakran fogod a csillárt és a radiátort egyszerre). De ezt azért majd pótolni kell!
- A csillárod meg ugyan négy lámpás, de csak egyszerre kapcsolható. Ha van egy kis szerencséd akkor a négy izzótól jövő fázisok láthatóan külön szálon jönnek a csoki belső oldalára, ahol szét lehet választani őket (ebben az esetben én inkább nem kettő-kettő, hanem egy-három leosztást ajánlanék).

Ez az egyik vonulat:
Ha a plafonból kilógó vezeték a nulla és két kapcsolt fázis és szét tudod választani a csillárba a szálakat, akkor tegyél be a csillárba négyes csokit és szedd szét az izókat 1-3 vagy 2-2 arányban. Ez szerintem a valószínű felállás...

A másikról majd akkor beszéljünk ha ez nem jöt be...
(#) Nonamekata válasza proba hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt. Az a probléma, hogy ez egy régi szárítógép és állítólag egy idő után mindegyiknél bekövetkezik, hogy a motor miatt lekapcsol a Fi relé. Most kap a gép egy új motort, de azt mondják ez is csak egy ideig fogja bírni.
(#) proba válasza Nonamekata hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Ha ez így van ,akkor takaríttasd ki a régi motort.A lehet csak a szénkefénél vezetett át a lerakódott szénpor.Ha nem ez a baja akkor viszont vidd el egy tekercselőhöz ,aki megcsinálja normálisan a motor szigetelését is ,egy újratekercselés keretében.
Esetleg szimeringes lenne és a szimering engedi át a vizet?
Ha a motorra folyó víz az ok akkor azt kell megszüntetni.
(#) highand hozzászólása Ápr 13, 2011 /
 
Sziasztok!

Lenne egy érdekes kérdésem: az mitől lehet, hogy egy régi házban akkor is forog a villanyóra, nagyon lassan, tehát nem áll be középre, ha le van kapcsolva az óra utáni főbiztosíték is és az automata kis megszakító is, ami utána van kötve elvileg az óra alá, a táblára???

A házban a külön földelés az óra alatt van kialakítva, de a össze van kötve a nullával is.

Szerk: Azt is méri az óra, ha a nulla nem földpotenciálon van és folyik egy kis áram? A megszakítók egyfázisúak, csak a fázist szakítják meg.
(#) norbeat válasza highand hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Mindent kihúztál a konektorokbol, esetleg van más fix fogyasztó? Ha igen akkor probáld meg kikötni a kismegszakitótáblához menő vezetéket persze csak ha értesz hozzá, ha így is forog lassan akkor hívd a szolgáltatót.
(#) Atis57 válasza highand hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Szia!
Az óra melletti kismegszakitó az óra elé van kötve! Ha ezt lekapcsolod meg kell állnia--32 év alatt még egyett se láttam továbbforogni.!
Az utána lévők már más eset ,sokszor a csengőtrafó is viszi az órát + a sok készenléti fogyasztó TV,CD/DVD , Rádió, HIFI torony órák a mikróban, mosógépben stb.
Az EPH/FÖLDELŐ csomópont a szokásos kialakitású, mint máshol .
A nulla földpotenciálja kicsit mozoghat -akár 5-6V-t is -DE nem tudja mérni!
A szolgáltató pénzért jön ki ;kb 5-6eFt + az óra csere .
De TE is megtudod nézni ezt. kikapcsoláskor áll, 1-2 ismert fogyasztót bekapcsolva hogyan mozog Pl;100W+ még 100W stb.
Eddig 2-t esetben láttam +ban csaló órát , mert a többi negativban csalt!
(#) highand válasza norbeat hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Igen mindent kihúztam és mégis forgott, meg hallhatóan zizegett. Viszont, most nappal is kipróbáltam és most nem csinálja, csak este csinálta a töksötétben. Jövő héten leszek megint itt, akkor majd beszámolok a fejleményekről, meg hogy mennyit ment egy hét alatt.
(#) highand válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Lehet, hogy van valami buher vele, ezt a házat tavaly vette a tulaj. Elvileg az összes fogyasztó ki volt kapcsolva. Rejtély.
(#) zoli_varga válasza highand hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
éjszakai mérő nincsen véletlenül?
(#) Atis57 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Szia!
Hááátt igy is értelmezheted! De minek?
(#) highand válasza zoli_varga hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Nincsen éjszakai mérő és teljesen átlátható a hálózat. Magányosan álló ház. Egyetlen betáplálási ponttal.
(#) mpisti válasza highand hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Nagyon régi szereléseknél az áram először a fogyasztásmérőbe ment , s aztán a kismegszakítóhoz. Abban az időben még nem volt lakáselosztó, sok esetben a kismegszakító is csak 2A-es volt. Ha a tulajnak időközben nem volt dolga az áramszolgáltatóval, akkor előfordulhat,hogy ez így is maradt. Egyébként a régebbi GANZ, és különösen a bolgár fogyasztásmérőknél előfordult,hogy akkor is forgott a tárcsa,amikor nem volt fogyasztás. Egy reklamáció megoldja a gondot, simán lecserélik az ilyen mérőt-legalábbis felénk. Ha a földelés a hálózat nulla vezetőjével össze van kötve, akkor az úgy van rendben, feltéve-hogy az áramszolgáltatói hálózat felől jövő nulla van földelve, nem pedig az fogyasztásmérő utáni.
(#) highand válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy szabályos lenne-e az, hogy még az óra elé kérnék a villanyszerelőtől egy-egy olvadó biztosítót a fázisba és a nullába is, mert így nem vagyok nyugodt. Viszont, ha ezek be vannak szerelve, akkor ha mindkét biztosítékot lecsapom, akkor tuti nem fog forogni semmilyen óra. Megvalósítható ez, szabályos ez?
(#) nightlife válasza highand hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Nem az, gondolkozz el, mi történik, ha a nullát bontó kismegszakító old le, a másik pedig fent marad.

Ha teljes leválasztást szeretnél, akkor kétáramkörös (vagy több) kapcsolót kell beszerelned, ami a fázist(fázisokat) és a nullát egyszerre bontja. (tipp: Ganz kapcsolók)
Vagy mágneskapcsolóval is megoldhatod, ha nagyon pöpecül akarod csinálni.
De! Mindezt csak a forgó-morgót követő hálózaton.

Az órával kapcsolatban meg feleslegesen aggódsz. Láttál te már olyan villanymotort, ami 1 vezetékkel működött? Ha elveszed a fázist előle, az mindenképp meg fog állni.
(#) highand válasza nightlife hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Itt írta valaki, hogy most az a szabályos, ha előbb a kismegszakítóhoz megy az áram, és csak utána az órához. Na, most utólag beszereltethetek-e egyet ami a nullát szakítja meg, az óra elé, mert a fázishoz van ilyen megszakító most is? Igazából olvadót szeretnék, az nem kattog feleslegesen, de mégis oldható, ha kell.

Sajnos, ahogy azt tegnap írtam, hiába szakítottam meg két helyen is a fázist, tegnap az óra vígan forgott tovább...
(#) nightlife válasza highand hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Ha az óra előtti kismegszakító (kismegszakítók 3 fázis esetén) lekapcsolására nem szűnik meg az óra forgása, akkor ott komoly gondok vannak, kérd szakember segítségét, aki a helyszínen átnézheti a dolgot, mert ezt csak 2 dolog válthatja ki.

Ami nálad van az ez:
A kismegszakító érintkezői össze vannak ragadva, kapcsolásra nem bont, teendő: Telefon az áramszolgáltatónak és cserét kérsz.

Az óra elé a szolgáltatód nem fog olyan eszközt szerelni, ami a nullát bontja, teljesen felesleges is ezen a vonalon tovább gondolkoznod.
(#) highand válasza nightlife hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Köszönöm.
(#) mpisti válasza highand hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Az óra elé semmiképpen nem szerelnek neked kétsarkú kismegszakítót, ugyanis a potenciálrögzítő földelés az áramszolgáltatói(méretlen) rész nullavezetőjével van (kell hogy legyen) összekötve. Ennek az összekötésnek akkor is aktívnak kell maradnia,ha a betáp kismegszakító lekapcsolt állapotban van(pl. leold), ugyanis csak így tudja biztosítani a földzárlat védő funkcióját. A nullába sehol nem tesznek-és nem is szabad tenni- olvadó biztosítékot, ha kétsarkú védelmet akarsz,akkor olyan kismegszakítót kell alkalmazni,amelyik ezt a funkciót tudja. De ezt is csak a fogyasztásmérő után, azaz a mért körbe.
Mint ahogy korábban írtam, a fogyasztásmérő azért foroghatott tovább,mert a fő kismegszakító a fogyasztásmérő után van bekötve. Így hiába kapcsoltad le a kismegszakítót, a fogyasztásmérő továbbra is megkapta a feszültségtekercs gerjesztéséhez szükséges feszültséget az áramszolgáltatói hálózat felől.
(#) fulcsii válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
A régi szereléseknél én is láttam ilyent, de csak addig ment tovább a tárcsa, míg a feket, vagy piros sáv megérkezett a kémlelőig, akkor mindig megállt!
(#) mpisti válasza fulcsii hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Igen,ez a normális működésű fogyasztásmérőknél így kell legyen. De ha a gyári beállításoktól a tárcsa elmozdult,vagy megváltoztak a mágneses jellemzők bármi okból, akkor a tájoló csík keresése továbbra is folyik, emiatt aztán a fogyasztásmérő "örökforgóvá" válik.
(#) vezerkancellar hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Adott egy régi kb 40 éves lakótelepi lakás földeletlen konnektorokkal.
Felszereltem egy külső konnektort az erkélyre, amit a szobában tudok a hálózathoz csatlakoztatni. Szépen be is dugom majd azért biztos, ami biztos alapon rámértem a feszültségre. A 0 és a fázis között természetesen ott van a 230V de ami furcsa számomra az az, hogy a föld - ami ugye be sincs kötve - és a 0 között valami 84 V feszültséget mérek. Ami még szebb az az, hogy a föld és a fázis között megint csak van feszültség de nem a 230 V amire számítanék, hanem olyan 110V. Ennek örömére megmértem a lakásban az összes konnektort és lám mindenhol van igen magas feszültség mind a 0-föld mind a fázis-föld között. A kérdésem az lenne hogy ez a feszültség honnan adódik és lehet e valami következménye érdemes e ezzel foglalkozni? Hozzátenném, hogy mivel a számítógép háza nem ráz, illetve megérintve a föld csatlakozóját az sem ráz ebben áram nincs vagy csak pár mA lehet.
Van pár ötletem egyébként, hogy mitől lehet de inkább nem akarok hülyeségeket mondani. Olyan ez mint mikor iskolában mondta a kedves tanár néni, hogy jelentkezzetek bátran! Aztán meg kaptam egy elégtelent mert ez szarvashiba...
Következő: »»   136 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem