Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Induktivitás osztó

Témaindító: Bukall, idő: Máj 2, 2007
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Bukall hozzászólása Máj 2, 2007 /

Hello! Találtam egy feladatot amit érdekes módon eddig még senki nem tudott kiszámolni. Ezpedig egy induktivitás osztó, aminek a bemenetén:

A. egyenáram van kapcsolva- 1V
Feladat meghatározni a kimeneti feszültség értékét

B. váltóáram van rákapcsolva 1KHz-es frekvenciával
Feladat meghatározni szintén a kimeneti feszültséget

A rajzot mellékelem. Ja és persze a számolás is érdekelne...
Szóval erre keresnék választ, itt gondolom sok okos ember van. Előre is mindenkinek köszi!

névtelen.JPG

(#) kyrk válasza Bukall hozzászólására (») Máj 2, 2007 /

Hali!

A valto aramos resz nem nehez, sima feszultsegoszto csak impedanciakat kell behelyettesiteni.

Az egyenaramos resz mar erdekesebb mert elvileg rovidre zarja a tapot. Gyakorlatban az induktivitasok ohmos ellenallasa alkot feszoztot. Az aram meredekseget pedig az induktivitas hatarozza meg.
(#) Bukall hozzászólása Máj 2, 2007 /

Jó lenne mondjuk konkrét számíttás, ha nem gond.
(#) kyrk válasza Bukall hozzászólására (») Máj 2, 2007 /

Ha minden igaz akkor Uki = 2/3V = 0.6V = 666mV

Uki = Ube * jwL2 / (jwL1+jwL2)

j kiesik illetve w is ami 2PI*f (2*3.14159265354*1kHz) tehat marad vegul

Uki = Ube *L2 /(L1+L2) = 1V * (2/3)= 666mV

A kimeneti feszultse a bemenetivel szerintem azonos fazisban van. A feszultseg es aram kozott lehet valamilyen faziskulonbseg.
(#) Subwoofer hozzászólása Máj 2, 2007 /

Ha jól gondolom, akkor szép sorjában kell megoldani a feladatot, kiszámolni az egyik tekercs ellenállást 1khz-en aztán a másikét is. Meghatározni az eredő ellenállást és az alapján kiszámolni a feszültség esést rajta!! Csak most így hirtelen nem ugrik be melyik képlettel számoljuk ki x frekin az ellenállását az induktivitásnak!
(#) oldman válasza Bukall hozzászólására (») Máj 2, 2007 /

Hiányosak a kiindulási adatok és/vagy hiányoznak kikötések. Tehát a feladat igy korrektül nem megoldható!
(#) Norberto válasza Subwoofer hozzászólására (») Máj 2, 2007 /

A következő képlettel:

xL = w * L = (de mivel w - azaz omega - tovább bontható, így) 2 Pi * f * L

Azaz:

- a tekercs váltakozóáramú ellenállása egyenlő = 2 Pi szorozva azzal a frekvenciával, ahol a vált. áramú ellenállás, azaz "reaktancia" értéke érdekes, és ez még megszorozva az induktivitás értékével
(#) tungsram válasza Subwoofer hozzászólására (») Máj 2, 2007 /

Z=2pi*f*L at induktiv reaktancia ideális esetben (R=0). 2pi*f=omega= körfrekvencia
Z=omega*L
(#) tungsram válasza Norberto hozzászólására (») Máj 2, 2007 /

Megelőztél a gépelésben!
(#) Norberto válasza tungsram hozzászólására (») Máj 2, 2007 /

Nem, hanem előbb kezdtem el...de nem siettem vele
(#) tungsram válasza kyrk hozzászólására (») Máj 2, 2007 /

A kemeneti áram 90fokkal késik ideális esetben a feszültséghez képest mert egy tisztán induktiv feszültségosztóról van szó elvileg. R=0
(#) tungsram válasza Norberto hozzászólására (») Máj 2, 2007 /

Bocs de a dimenzió valóban XL és nem z mert itt nem impedancáról van szó. Hiába csak 30 éve tanultam.
(#) m.joco hozzászólása Júl 13, 2007 /

Az egyik áramkörbe 10mH-s induktivitás kellene, de én csak 15mH-et tudtam kapni. Nem lehet ezt valahogy "lebutítani" 10mH-re???
A kondenzátoroknak ellentétes tulajdonságai vannak, mint a tekercseknek, szóval kondi segítségével nem lehetne valahogy megoldani???
(#) (Felhasználó 1146) hozzászólása Júl 13, 2007 /

Én az egyenáramú részhez szólok hozzá.
A rajzon ideális induktivitások vannak ábrázolva. Arra nincs utalás, hogy a két tekercs csatolásban van-e egymással, ami felettébb nem mindegy akár egyen, akár váltó fesz van a bemenetre kapcsolva.
( ugyanis a két tekercs körül mágneses tér alakul ki, és a két tér kölcsönösen hathat a másik tekercsre. Önindukcióf feszültség keletkezhet bennük, és ez a tekercselési irányoktól függően novelheti, vagy csökkentheti az áram kialakulását.)
Általában egyedülálló tekercsen kialakuló áram maximális értéke
arányos a rákapcsolt feszültséggel és az eltelt idővel, és fordítottan arányos az induktivitással.
Ha két tekercs nincs csatolásban egymással, akkor a kialakuló áramot a két tekercs eredő induktivitásával kell számolni.
Eszerint 1/3exp-6 *t lesz az áram értéke. Ez azt jelenti, hogy 1 mikroszekundum után éppen 1/3 A fog folyni. A feszültség az induktivitások arányában fog eloszlani. Vagyis a kimeneti fesz mindíg 2/3V lesz, amig a táp birja vagy valamelyik tekercs el nem olvad.
Az egyedülálló tekercs váltóáramu ellenállása meg kétpiszer F szer L. Két tekercsnél L1+L2, de nem lehetnek csatolásban.
A kapcsolás akármilyen frekin 2/3 V kimenő feszt ad, csak az áram változik.
(#) Kera_Will válasza m.joco hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Hello !

Ez attól függ hogy milyen célt szolgál a tekercsed.

Jobb esetben mindegy mert ez lehet fojtó ami a tápot szűri.

Rosszab esetben 1 szűrő frekvencia menetét állítja be.

No ekkor már megváltozhat a freki menet.

rezonancia frekvencia stb ...

Ekkor érdemes átszámolni a környező elemek C-k értékeit az új L értékének megfelelően.

Kapcsoló üzemű rendszerekben megint 1 kis számolgatás szükséges lenne mit befolyásol a módusult L érték.

De ha nem kritikus működési pozícióban van akkor szinte majdnem mindegy lehet az értéke csak legyen 1 induktivitás az áram útjában ami közeli értkéket képvisel.

Rakd fel az elvi rajzot abból kiderül mi a helyzet.

(#) m.joco hozzászólása Júl 13, 2007 /

Ez volna a kapcsolás, ez egy villámdetektor. A 300kHz körüli sávra van hangolva, és jó volna, ha meg lehetne ezt tartani. Szóval van akkor valami ötletetek?
(#) ferci válasza Bukall hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

A két tekercshez....

Nagyon érdekes feladat...
Szerintem így kell számolni, mivel az adatok hiányosak.
Az 1 kiloherzen impedanciát kell nézni, ha pontosak akarunk lenni.

A. Ut= DC 1 volt.
Ha nem ég el a cucc vagy bírja az 1 voltos táp, akkor Uki= R(2 uH)/[R (2 uH)+R(1 uH)] volt, de mekkora az R(2 uH) és az R(1 uH) ???

B. Uki= Z (2 uH)/[Z(2 uH)+Z (1 uH)] * Ube ,
ahol Z(1 uH)= gyök( R^2 + L^2)
Z(2 uH)=gyök ( R^2 + L^2)

(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Lefelejtettem az X-t... XL^2 van a képletben....
(#) ferci válasza m.joco hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Ha "lebutítod" a 15 mH-t, akkor a "hangolásnak" nincs sok értelme.
Különben ilyen L/C viszony nem megszokott 300 kHz környékén.
Számold át az egészet párszáz pF-es forgókondihoz, akkor még jobb lehet.
(#) m.joco válasza ferci hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

http://villamdetektor.atw.hu/

Erről az oldalról származik a kapcsolás, akkor végülis nem lehet csökkenteni az induktivitását a tekercsnek 15mH-ről 10mH-re? Vagy ha az ottszereplő 10pF-s kondi helyett volna más?
(#) ferci válasza m.joco hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Megírtam a véleményemet... keress egy kondit, aztán ahhoz számold ki a tekercs induktivitását és az arány mondjuk oké ( a 10:1)....
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem