Fórum témák
» Több friss téma |
Csak ezen az oldalon se nagyon vannak technikai specifikációk, átvitel ilyesmi, úgylátszik hogy az egész interneten sehol sincsenek meg, még a gyártó oldalán se tálálom sehol.
Sziasztok!
Most a nálam tapasztaltabbaktól kérnék segítséget. Van egy Marantz SD-40 deckem, tökéletesen működik, egy dolgot leszámítva, hogy gyanúsan zajosan vesz fel, főleg ahhoz képest, hogy ez egy viszonylag komolyabb, jobb minőségű HiFi deck. Idegen felvétel lejátszásakor az elvárható zajszintet hozza, a saját felvételénél van egy susogó, dübörgő zaja (nem tranzisztorzajnak tűnik). Viszont egyáltalán nem torzít, és nem is színezi el a hangot, normál kazettával sem. Gépről felvettem és visszajátszottam egy számot kazetta elejére: ilyen a felvétel. Tiszta, torzítatlan, de ahogy átér a befutószalagon, hirtelen megugrik a zaj, sokkal jobban, mint az Akai magnómnál. A fej még eredeti gyári, de nem látszik rajta kopás.
Sziasztok.
Sony tck-61 magnodeckemet szeretnem felujitatni. Fej,ekszij,stb.Szekesfehervar es kornyeke. Koszonom
Kicsit törléshiányosnak tűnik nekem a szalag eleje.
Ugye jól gondolom, hogy ott több felvétel is volt már? Ezt a felvételt meg kéne ismételned úgy, hogy beállítod a 0 dB-t majd kihúzod a kábeleket és akkor indítod a felvételt hang nélkül. hagyj egy 10-15 másodperces szakaszt így. Majd dugd be a kábelt és pár másodperc zene után állítsd meg a lejátszót és hagyj így is vagy 10-15 mp-et.
Megcsináltam ezt a felvételt is, új kazettára (a másik tényleg használt volt),és annak sem a legelejére. Talán valamivel kisebb a zaja, de most is hallható az a dübörgés, ami a legjobban zavar benne. Ahhoz hasonlít, amit az olcsó rádiós magnók felvételén lehet hallani, az állandómágneses törlés miatt. Lehet, hogy egyenáram kerül a törlőfejre (bár az előmágnesezés működik)? A felvétel elején az üres szalag zaja van, utána egy kicsit megnő a zaj (indul a felvétel), a dübörgés viszont csak kicsivel később kezdődik el (amint túljut a törlő- és kombináltfej közti részen, ahol még csak az előmágnesezés éri?). A zene kikapcsolása után ugyanolyan marad, csak a felvétel leállításakor szűnik meg a zaj.
Most tényleg jobban hallani. Ez valóban olyasmi amit leírtál, mint az állandó mágneses törlés. Előmágnesezés biztos, hogy van rendesen...Törlőfej nincs féloldalasra kopva? Esetleg egy nagyon finom polír a törlő fejen. Nincs túl sok ötletem. Ill. szkóppal kéne mérni egy törlőjel alakot. Nem változik-e törlés közben. Akkor esetleg lehet félvezető hiba. De ez kicsit passz nekem...
Figyeld csak jobban...
Adj egy kis mélyet a hangfaladra. Vagy próbálj egy fejhallgatót. Azon jön ki igazán. Leginkább 8 másodperctől a zenéig. Tomi! Ez valóban egy új kazetta?
Szerintem a kazetta újnak mondható, legalábbis ezen a részén még biztosan nem volt felvétel. Kb. másfél éve bontottam ki, hogy egy Akai decken tökéletes szalaggal beállítsam a balanszot, az elején van kb. 1 perc 1 kHz-es mérőjel. Ezt a felvételt a másik oldalba visszatekerve készítettem, valamivel a tekercs közepe után. De mindegy mit teszek be, mindegyiknél hallatszik. Krómnál is, csak annak elvből kisebb az alapzaja, viszont ugyanígy hallatszik a dübörgés. A törlőfejen semmi kopás nem látszik, az egész fejegység, és a főtengely is olyan, mintha új lenne, egyedül a nyomógörgőt cseréltem eddig. Szkópom sajnos nincs, illetve hangfrekis tartományban PC-s mérést tudok csinálni, a kb. 85..100 kHz-es törlőfrekvenciát viszont semmivel nem tudom mérni.
Egyébként PC-s hangszórószetten valószínűleg nem jön át, csak jobb HiFi-berendezésen, ha az erősítőn letekerem a basszust, akkor nálam se hallatszik!
bocsi ha kicsit későn reagálok a bejegyzésedre, de:
ez a zaj felkeltette az érdeklődésemet. kipróbáltam mindhárom magnómmal (Sony TC-K490, Technics RS-B755, Sony TC-WR590) és hasonló eredményre jutottam mint te: nekem is hallatszódik ez a jellegű dübörgés. Ráadásul mindhárom magnónál (de különösen a 2kazis sonynál). De vannak régebbi kazettáim (más magnóval készült), és azon is ott van ez a zaj. Szóval ez szerintem valami általános probléma lehet (vagy rossz az összes magnóm...). De ha jól tudom a kazettás magók a mélyhangokat is kiemelve rögzítik a szalagra (vagy lejátszásnál emel ki, nem emlékszem rá pontosan), a fejek érzékenységének csökkenése miatt a mélyebb frekvenciákon. De az is lehet hogy totál tévedtem...
Az stimmel Zoli.
Itt a ropogásszerű zajról van szó. Nem tudom én sem teljesen megítélni, de csináltam én is egy felvételt. AIWA F220 és a ZII es próba kazettám. Rengeteg összevissza felvételt kapott a kazi, de az hallható is lesz. Ilyen ropogás nem nagyon hallatszik pedig higgyétek el kapott a szalag is rendesen. Az első csend 32 mp-ig az nyitott szinten van. A zene végén pedig letekert szintszabályozóval. Tominál a 8. másodperc utáni rész ami igazán nem tetszik nekem. Az új kazettáim nincsenek most itthon, de szerzek egyet a föld alól is és megnézem a szalag elejét én is. Bővebben: Link
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy az normális ha egy magnónak akkor is ott van a hatalmas alapzaj amikor lepausézom, tehát rájöttem hogy nem is a kazikon van a zaj, hanem a fej szedi össze. Ez normális, minden magnónál így van?
Az az előerősítő saját zaja. És ehhez adódik még hozzá a kazetta zaja. A kettőből együtt lesz a kazettáról hallható zajszint. Egyébként minden magnónál így van, de van egy két típus ahol a pause némítja az áramkört.
Hagy javítsalak: a kazetta zaj, az-az, amikor a kazetta csörömpöl tekerésnél. Ezt hívjuk inkább szalagzajnak.
Sziasztok!
Végig olvastam a különböző véleményeket, meghallgattam az összes felvételt. Szabjan felvételét én jónak mondanám (bár a durva sípolásból gondolom, hogy alaplapi hangkártyával készült, de az már nem a magnó baja). Ezt a fajta zajt én is ismerem, amikor többször használt szalagot már nem lehet hibátlanul törölni, de a Marantz deckem új szalaggal is ilyen! Feltöltöttem még egy utolsó felvételt, Akai magnómmal. Ezt a felvételt használt szalagra, és annak is a legelejére (természetesen zajcsökkentő nélkül) készítettem, de ez az, amit én normális szalagzajnak tartok. (Hozzátenném, ez az Akai deck jóval egyszerűbb felépítésű gép, mint a Marantz, bár a hangzásban meglepően közel állnak egymáshoz. Az egyetlen dolog, ami előnyt jelenthet neki, hogy ebben pár hónapja cserélt, szinte új fejek vannak.)
Még annyit tennék hozzá, hogy valaki említette a 60 dB-es üresjárati zajszintet. Ez már viszonylag jó érték, nálam mindkét magnónak kb. 55-56 dB a zajszintje üresen (már amennyire a Nero hangfelvevője pontosan jelez ki). Persze krómmal jobb lenne, de most arra voltam kíváncsi, hogy normál kazettával, tehát nehezebb feltételekkel mit tudnak. A probléma itt is látható: az Akain a szalag kezdetekor kb. 50-52 dB-re ugrik fel a jelszint, míg a Marantznál majdnem 40-ig, és ez erősen ingadozik is.
Most, ahogy ezt írtam, beugrott valami: ha az állandómágneses törléshez hasonló zaj van a felvételen, akkor esetleg lehet köze durván felmágneseződött fejhez? Ha jól tudom, a kemény fejmagok eleve hajlamosabbak erre, mint a hagyományos anyagú fejek (az Akaiban az utóbbi (HD) fejtípus van).
Igen ezt a hangkártya kérdést jól érzékeled...
Bár a főbb dolgokat optikain keresztül hallgatom, de sajnos ez a b.zi erőlködöm nem adja ki a digitális jelet az analóg kimenetén...Így marad a hangkártya analóg kimenete, ami olyan amilyen. De ez volt hirtelen kéznél, működőképes CD lejátszóm sincs most sajnos...Ez a Marantz viszont teljes x-akta nekem egyenlőre, csak a törlő oszcillátorral lesz valami gubanc...Egyébként az AKAI tényleg nem rossz.
No ástam egy új ZII-t. ..és most egy videót
csináltam.../..bár az oldal úgy tűnik nem játssza le de letölthető../Egy zsír új szalag elején sem nagyon van pattogásszerű zaj. A mély zúgás már jobban izgat sajnos. Lehet a magnótáp is némi felújításra szorulna. Az mp3 sz@rsága még kazettáról visszajátszva is hallható sajnos, főleg a szám elején. /Az ideiglenes tornyomat meg nem szídni ám!.... /Bővebben: Link
Sikerült megtalálnom a Marantz deckben a hibát! Rossz a törlőfej - ez egyébként ritka dolog. Nem kopott, nem szakadt, de ez veszi rá azt a dübörgő-suhogó zajt. Kipróbáltam, hogy az Akaiban egy használt szalag első pár percét letöröltem, a Marantz mechanikájából pedig kivettem a törlőfejet (bekötve maradt az oszcillátorkörben, de a szalagtól messzebb tettem). Így készítve felvételt nem volt zajos, tehát a kombináltfej és a felvételi erősítő jó. Így betettem és bekötöttem próbaképpen egy régi, bontott BRG törlőfejet, és újra felvétel. Így sem jött vissza a dübörgés, viszont a törlés megvan. Sajnos tartok tőle, hogy a BRG fej nem lesz elég jó a krómszalagok törléséhez is, de a hiba oka megvan, most már csak cserealkatrészt kell szereznem hozzá.
Képet is akartam betenni a régi és az ideiglenes fejről, de nem engedi feltölteni valamiért...
Na, ezt elkiabáltam! :no: Csak addig volt jó, amíg az üres szalagrésznél tartott, utána egyáltalán nem törölt a BRG fejjel. Rámértem, nem szakadt-e, 477 Ohm az ellenállása. Egyáltalán nem törli a felvételt, másik áramkörben meg működik rendben. Érdekes, hogy lehet, mégis zárlatos a másik, mert azon 1,4 Ohm-ot mértem - viszont azzal meg töröl, csak nagyon zajosan...
Van ám MARANTZ márkaszerviz is Budapesten.
Ráadásul tök normálisak (ami roppant szokatlan) a személyes tapasztalatom szerint. De ez csak az én tapasztalatom. Mondjuk magnót jobban lehet buherálni mint CD-t
Hát az nekem eléggé messze van, és nincs is túl sok lehetőségem felutazni. Kb. kéthavonta megy ismerős, de az is bizonytalan. Az a bajom, hogy nincs szkóp, egyébként ha a törlőfej zárlatos, akkor valószínűleg az tett tönkre valamit az oszcillátorban, szóval a hibás terület már legalább megvan.
Ezt a problémát én már körbejártam az utóbbi időben.Pedig nem lesz az a fej zárlatos. Az AIWA F220 törlőfeje 1.6 Ohm. Raktam hasonló barna újat bele nemrég ami kicsit sincs félrekopva az 4 Ohm os. de már nem törölte rendesen a CrO2 -t. A BRG törlőfejek Ohm számát pedig a képen láthatod. Úgyhogy ott valami nem stimmel...Próbáltam az 1.2 Ohm os-t az aiwába de nem törölt az sem tökéletesen. Mondanám hogy felajánlom neked az új deck törlőt de félek nálad sem lenne jobb az eredmény. Deck-ből kéne bontani egyet.
Sziasztok, most szrencsére kérdezni szeretnék csak valamit. Pioneer p710t hifi magnóján (pd-p710t) mire való az ASES feliratú kapcsoló? Két allása van az egyik disco a másik fine/fade. Jó lenne az egész hifihez is egy leírás mert több dolgot tud mint én
Használati utasítást nem lehetne valahonnan leszedni? Nagyon örülnék neki
Köszi, de ebből nem sokat tudok meg. És ezenkívül még van jópár dolog amit nem értek hogy mi ezen a hifin, pedig nem vagyok műszakin analfabéta. Honnan tudnák leírást szerezni hozzá, lehetőleg ingyen?
Tényleg nem tűnik zárlatosnak az a fej. Ma kaptam vissza a szervizből, ingyen, mivel állítólag nem találtak hibát benne... (gondolom, kipróbálták egy olcsó fülhallgatóval, és azon persze nem hallottak semmit. Volt már ilyen, a durva hálózati búgást sem lehetett hallani azon a teszt fülhallgatón, amivel próbálják ezeket a gépeket). Így próbálkoztam tovább, 1.3 ohmos deck törlőfejet tettem be, ezzel hibátlanul töröl, valamivel a suhogás is kisebb tán, de még mindig dübörög, az Akai felvételéhez vagy egy gyári kazettához képest zavaróan. Ezt csak a próba erejéig vettem ki egy másik gépből, ezért vissza kellett tennem, de szerintem nem a fejjel lesz a gond, valamiért nem egyenletes talán a törlőjel? Sajnos ezt nem tudom mérni sehogyan, nincs több ötletem, hogy kihez fordulhatnék még az ügyben...
Már régóta figyelem a problémád, most nem olvasnék vissza, hogy miket tanácsoltak, de a törlésnél visszamaradó dübörgést, én akkor tapasztaltam, mikor állómágnessel, vagy egyenárammal töröltem. Tehát, vagy felmágneseződött valamelyik tengely, vagy talán egyenáram kerül a törlőfejre...
Esetleg kipróbálhatnád, hogy az Akaival törölsz amikor felveszel. Persze rajtahagyod a fejeket, a terhelés miatt, csak egyszerűen kicsavarozod a törlőfejet, és helyére az Akait.
Ha így jó lesz a felvétel akkor egyértelmű lesz a hiba oka: a törlőoszcillátorodban kell szét nézni! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Kapanyelven fogalmaztam.