Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC- kérdések és válaszok
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Yshteee hozzászólása Jan 17, 2008 /

Sziasztok!

PC-be szeretnék áramköröket fabrikálni, és egy kis segítségre lenne szükségem. Azt olvastam valahol, - talán itt - hogy a PC tápegysége a gép felől rengeteg zavart szed össze. Tud-e ezen segíteni a szűrő kondenzátor? Vagy a stabilizátor? Megyik a jobb 7805-el 5V-ot "előállítani" vagy a PC 5V jára egy 100nF -os kondenzátor? Egyáltalán ez a PC táp izé igaz, vagy csak "városi legenda"?
(#) kobold válasza Yshteee hozzászólására (») Jan 17, 2008 /

Konkrétan mit akarsz bele fabrikálni? Új tápot? Ha már egyszer működik vele a gép, miért nem jó az?
Ha szedtél már szét tápot, akkor láthattad, hogy van abban kondi rendesen. Biztos raktak volna bele többet is, ha kellett volna, de nem raktak, úgyhogy elég annyi is.
Ha van BIOS-ban hardver-monitor menüd, ránézhetsz pár üzemi feszültségre, és azt látod, hogy ugrálnak ám rendesen. Mégis megy vele a gép, szóval kár lenne arra energiát pazarolni, hogy stabilabbá tedd a szinteket.
Óvatosan ezzel a "fabrikálással", mert egyszer kell csak elkötni, elszámolni valamit, és mehet az alaplap, proci, memória, de akár az egész is, a kukába...
(#) Yshteee válasza kobold hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Nem újtápot, csak kisérleteznék, mittudomén be/kimeneti kártyát, stb. De azért tettem fel ezt a kérdést, mert egy ismerősöm épített valamilyen PC-kártyát, valami 80C31 alapú mikrogép lényegében. Ez a kártya bár benne van a gépben, de a soros portra kapcsolódik. Továbbá van egy párhuzamosport kimenete. Ez a kártya vezérlési és naplózási feladatokat lát el. A tápot a PC felől kapja, 5 és 12V-ot és ez a kártya rendetlenkedett. Rengeteget agyalt rajta, mire rájött, hogy a PC táp felől zavarokat kap. Pontosan ezek a változó feszültség szintek voltak a hunyók, és ő ezt úgy oldotta meg, hogy a kártya tápcsatlakozójára, mind az 5V mind pedig a 12V-ra ráforrasztott egy-egy 100nF-os kondenzátort. Ettől kezdve a kártya úgy müködött, ahhogy annak kell. Hát ezért kérdeztem, hogy 7805 vagy elég egy Kondenzátor is. Nem akarok én PC tápot építeni, de a tervezendő kártyára, a tápcsatlakozási pont köré azt gondolom nem ártana némi szűrés. Én a kondenzátort favorizálom mert olcsó. Szerintetek?
(#) proli007 válasza Yshteee hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Szia!

Idézet:
„PC-be szeretnék áramköröket fabrikálni,”

Ez biztos? Mert velem eddig még csak egyszer fordult elő, hogy kártyát készítettem PC-be. Ez csak akkor indokolt, ha kereskedelmi forgalomban nem kapható valamilyen általad kiagyalt eszköz. Ahogy Kobold is írta, hamar a gép halálát okozhatod. Általában szoktunk "fejlesztgeni" eszközöket, de elég következetesen a gépen kívülre.
De ha így lenne is, akkor miért foglalkozol Te a PC tápjával. Ha az zavarna valamit, akkor az más helyzet lenne. Egyébként azt a 20-30A áramot szeretnéd stabilizálni 7805-el? Mert akkor bátor ember vagy.
A digitális cuccokat a tápfeszültség kevésbé zavarja, ha nem így lenne, akkor igen sok probléma adódna.

Szerintem, vagy félre értettél valamit, vagy hiányosak az ismereteid. De a gépben a "barkácsolást" Én sem javaslom.

üdv! proli007

(#) mspike válasza proli007 hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Egy par eszrevetel, de senki meg ne sertodjon.
(0. nincs ekezetem jelenleg, elnezest erte...)

1. "A digitális cuccokat a tápfeszültség kevésbé zavarja, ha nem így lenne, akkor igen sok probléma adódna." --> Pontosan, eleg sok problema adodik.... A uC-es kapcsolasokat agyon kell szurni.... minden taplabhoz leheto legkozelebb 100nF indokolt, vagy az egesz kapcsolas egy veletlenszam generator lesz.

2. Ha valamit soros portra kotunk, csak beleepitjuk a gephazba akkor az nem igazan PC kartya...

3. Szerintem nyugodtan kezdj el epiteni valami jo kis kapcsolast a PC-dhez... de feltetlen teszteld le mielott PC tapra kotod...

4. Elozohoz annyit ha most kezded a digitalis technikat akkor meg ismerkedj meg sok-sok mindennel elotte, ha szeretned irok par temat, linket...

Elnezest a kritikaert, remelem senkit nem bant...
(#) proli007 válasza mspike hozzászólására (») Jan 18, 2008 /

Egyáltalán nincs probléma, teljesen igazad van.
Én az analóg technikára gondoltam mint összevetést és nem gondoltam, hogy ezt konkrétan kifejteném, mert az kissé messzire vezet, szerintem "megér egy misét".

üdv! proli007
(#) Yshteee válasza mspike hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Azthiszem te vagy az emberem mspike! Lehet hogy nem fogalmaztam föntebb elég világosan, bocs érte. A kártyáról annyit, hogy ez igazából egy hibrid megoldás. Az alaplap PCI slotjába van dugva, ott is csatlakozik valahová, de alapvetően a soros portra csatlakozik. Többet nem szeretnék erről írni, mert egy spec kártya, és elég drága is, asszem 70 - 120e HUF. De ellentétben más kártyákkal ezen ennyi szűrés volt amit fentebb is írtam. Van egy beégetett programja is, szűrés nélkül csak az esetek 70%-ábam működik normálisan, a maradék 30% csak a jóég tudja megmondani hogy mi lesz az eredmény. Szóval ezeket a linkeket elfogadom. Hogy a PC tönkremegy? Annyi tapasztalatom van, hogy tudjam, mire kell odafigyelni.nem 3000 voltot akarok vele mérni, nem akarok PCI-os hegesztő trafót csinálni belőle. Na de félre a tréfát, bármilyen segítséget szívesen veszek és ha elkészül talán fel is teszem ide.
(#) Yshteee válasza Yshteee hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Egyet még elfelejtettem. Nem az a típusú ember vagyok aki levett a könyvtárban a polcról egy "Digitális technika" c. könyvet tegnap, és ma az a vad ötlete támadt, hogy nosza építsünk PC kártyát, de hogy mire azt még nem tudom, majd kialakul. Nem. Nálam ez a következő lépcsőfok, hogy mindazon tudást amit évek alatt elsajátítottam, most így akarom le tesztelni, hogy építek magamnak egy "egyszerű" port kártya szerűséget ami mondjuk több vonalat kezel mint a párhuzamos port, de ezek a vonalak csak vezérlési feladatokat látnak el.
(#) Norberto válasza Yshteee hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

A PCI csatlakozón ha jól tudom (nem tuti), van +5V-os tápfesz is kivezetve, illetve +12V-os ág is létezik.

Tekintve ezeket az értékeket és összevetve a tápfesz. stabilizátorokkal, azt kell megállapítanunk, hogy nem stabilizálnának semmit megfelelően, méginkább véletlenszerűen működne a tervezett készülék.

Ugyanis tudni kell, hogy a stabilizátoroknak ahhoz, hogy valóban stabilizálási feladatot lássanak el, szükségük van "tartalékfeszültségre" ** (hivatalos neve most nem ugrik be), ami általános esetekben 1,5-2V szokott lenni minimálisan. Vegyük pl. a +5V esetét. Ha a PCI foglalatban meglévő 5V-ra rárakunk egy 7805-öt, akkor nyilvánvaló, hogy a 2V-os tartalék az jelen esetben elmarad. Ilyenkor a stab. kocka nem stabilizál, hanem inkább galibát okoz; kimenetén tetszőlegesen, gyártótól függően 0V és 5V (de inkább 4V) között fog mászkálni a feszültség. Persze ilyenkor azt mondhatnánk, hogy akkor a 7805-öt rátesszük a 12V-os PCI ágra (ha van ilyen ), és arról fog menni a stab. Igenám, de ez a feszültség már túl sok neki, a fölösleget elfűti > ez megint nem a legotimálisabb.

Ugyanezt leírhatnám a 7812 esetében is, azzal a különbséggel, hogy a PCI csatlakozón szerintem nincs 12V-osnál nagyobb feszültségű kimenet. Tehát az a pár V-os tartalékfeszültséges dolog azonnal bukott is.

A kondenzátorok viszont a te barátaid lesznek jelen esetben, valóban tele kell tűzdelni minden lehetséges helyeken kerámia kondikkal!

Pl. a csatlakozó tövébe is lehet azonnal rakni egy párat, a tápfesz-vonalakra külön-külön. Mondjuk 100 nF-osakat. De lehet tenni még melléjük párhuzamosan 1-1 10 pF-es kondit is, az nem árthat.

Ugyanezt el kell követni a kártyára tervezett IC-k, mikovezérlők esetében is, a táp-lábaikhoz minél közelebb kell 1-1 ilyen kondi-párost beültetni (ha van rá lehetőség, közvetlenül a táplábak tövéhez).

** tartalékfeszültség = tulajdonképpen a stabilizálási folyamat fenntartásához szükséges feszültség
(#) Yshteee válasza Norberto hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Hát Norberto, le vagyok nyügözve. Ez egy szép kerek válasz volt, bár én is a kondikat preferáltam de én nme tudtam volna ilyen pontosan megfogalmazni, és én csak az ára miatt gondoltam, hogy az a nekem való, mert bár árakat nem annyira ismerem, de egy stabilizátor ic az drágább mint egy 100Nf-os kondenzátor.

És még valami. Őszintén bevallom, nem tudtam hogy a stabilizátzoroknál kell bizonyos tartalék feszültség. Most tanultam valamit.
(#) Yshteee hozzászólása Jan 19, 2008 /

Lenne egy másik kérdésem. A JDM programozókkal kapcsolatban olvastam, hogy ezek a programozók biztonsággal csak régebbi alaplapokkal, illetve azok soros portjával használható, mert az újabbakon valamilyen védelem már nincs, és ezzel a programozóval tönkre tehetjük akát az egész gépet is. Mi ez a védelem?
(#) Norberto válasza Yshteee hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

A védelem nem is egészen "védelem".

Inkább feszültség szint-különbség. Egyszer, még réges régen kitalálták a soros portot és annak szabványait. Ez abból állt, hogy a logikai 0 szinthez hozzákapcsolták a +7V-os feszültség szintet, a logikai 1-hez pedig a -7V-os szintet. Régebben az alaplapgyártók még megnézték, kitől vásárolták a soros portot vezérlő chip-eket, manapság pedig már a legolcsóbb vezérlő kerül az alaplapokba (vagy talán már a déli híd része teljesen ), tehát a mai alaplapokon már nem az egységes, szabványos kimeneti feszültségek mérhetőek sokszor, hanem valami elgnómosodott variánsa, egészen véletlenszerűen; pl. lazán lehetséges, hogy a logikai 0 szint esetén a Tx kimeneten +7V helyett +5V-ot mérünk, vagy néha még kevesebbet. Szóval ez inkább szabványok be nem tartása (minek betartani ezt, ki használ már manapság soros portot, olyan elavult... << mondhatják magukban az alaplap-gyártók), minthogy "védelem" lenne...
(#) proba válasza Norberto hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Apróság de lehet hogy fontos az ATX es tápok egy része a 3.3 voltot stabilizálja ezért a többi megy ahova megy (egy transzformátor van benne a bemenet a 3,3 voltra szabályozva) ezért a többi feszültségérték az ezen az ágon folyó áramnak is függvénye.Jobb esetben az 5V on is van stab ic.
(#) potyo válasza Norberto hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Ki kell javítsalak, mert amit írsz, félrevezető.

A soros port szabványa azt tartalmazza, hogy a logikai egyet -3..-25V közötti feszültség jelenti, a logikai nullát pedig +3..+25V közötti feszültség. Tehát ha egy soros porton a feszültség ebben a tartományban van, akkor az tökéletesen megfelel a szabványnak, és bármelyik készülék, ami szintén megfelel a szabványnak, működik is vele.

Az egy hülyeség, hogy az alaplapgyártók lespórolják a feszültséget, és azért nem működnek dolgok, többek között a JDM. Aki a JDM-et kitalálta az feltételezésekre épített, és ezért nem megbízható, tehát őt kell szidni.

De ugyanezt már többször leírtam én is és mások is a PIC kérdések válaszok témában, nemértem, pont Te hogy írhatsz le ilyeneket.
(#) potyo válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Az ATX tápok NEM a 3,3V-ot stabilizálják, hanem vagy tisztán az 5V-ot, vagy az 5V és a 12V-ot egyszerre figyelik egy ellenállásosztóval.

A táp nagyáramú ágain sosincs stab ic, mert nem lehet csak úgy stab ic-vel 30A-t stabilizálni (lehet, de durva veszteségek árán, és kb. ötször akkora méretben, mint amekkora egy atx táp). Az egyetlen stab ic a készenléti 5V-nál fordul elő egyes tápokban.
(#) proli007 válasza Yshteee hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Akkor BOCS!

Idézet:
„a PC tápegysége a gép felől rengeteg zavart szed össze.”

De nekem ebből a mondatból, pont az jött le, amit sérelmezel.
(Vagy csak Én értetlenkedek, mert szeretek )

Idézet:
„egy stabilizátor ic az drágább mint egy 100Nf-os kondenzátor.”

Vigyázat! Nem egydarab kell, hanem egy "hadsereg"

üdv! proli007
(#) greatman válasza Yshteee hozzászólására (») Jan 19, 2008 /

Ha építesz valamilyen áramkört, javaslom a digitális IC -k mellé a tápágba közvetlenül berakni puffer elkókat. 100 - 220µF 16V, mellé pedig a sokat említett 100nF szűrőket. A digitális IC -k a táp és tápvezetékre a terhelést nem folyamatosan teszik, hanem a jelsorozat függvényében. Ugye 1 - 0. Ezeket a terhelés változásokat (milli - mikro volt ingadozások) a tápvezeték nem tudja folyamatosan biztosítani, ezért a digit IC "hibázik", így szükség van puffer elkóra, a digit IC tápkivezetéseihez minnél közelebb. Sok esetben ez a legfőbb probléma. Ezért van a gépben a prockó és a vezérlő áramkörök mindegyike teletűzdelve puffer helyekkel. És elég ha egy kicsit kiszárad valamelyik, rögtön elkezd gagyizni az adott IC vagy prockó.
(#) proba válasza potyo hozzászólására (») Jan 20, 2008 /

Amit láttam csak azt írtam. NEM mondtam hogy mindnél. Sajnos a típusát már nem tudom megmondani.Csak kb 1-2V esett rajta a modern alaplapok szerintem amúgy is a 3,3 voltot eszik jobban.
(#) potyo válasza proba hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Leginkább a 12V-ot eszik manapság, mert a processzornak és a videókártyának is ebből állítják elő a tápot az alaplapon, és ez a kettő a legnagyobb fogyasztó. Ezért is mentek el a tápok olyan irányba, hogy a 12V-os ágnak is elég nagy a terhelhetősége, meg ezért van(nak) a plusz tápcsatlakozó(k) az alaplapokon.
(#) leono hozzászólása Ápr 10, 2008 /

Van egy KOB KM266 FDSMx -tip ATX-es alaplapos gépem. KB öt éve megy hiba nélkül. Most is működik még, de azt a szokást vette fel, hogy a tápegység iszonyatosan melegszik. (Eddig nem volt ilyen tapasztalatom). Kb. fél óra után már szaga is van és tojást lehetne rajta sütni. Először tápegység hibára gondoltam de az eddigi vizsgálatok nem ezt igazolták. A lényeg, hogy ha az alaplapról lehúzom a 4 pólusu táp csatlakozót (A 20 pólusun kívűl ezen van egy ilyen is), akkor megszünik a melegedés, de persze így nem működik a gép. Minden egyéb rádugva a tápra (alaplap, flopi, winyó, mobilreck, CD) a táp nem melegszik. Azon a 4 pólusu csatin csak a 12V megy az alaplapra. Ott ahol van a csati található (és műszerrel kimérve elektromos kapcsolatban lévő) 4db. B4Q30 (valószínű dióda) és 2db K3570 (FET-re tippelek), valamint 2db. egy-néhány menetes torid és elkók. Gondolom ez csinál a 12V-ból (5V? vagy 3,3V?) tápot. Mivel semmilyen rajzom nincs (a konkrét panelról főleg), de hasonló ák.-ről sem, nem tudom mi lehet az a hiba, ami mellett a gép még működik de a táp szenved. A diódákat mindkét irányban 0-0,003 OHm-nak mérem, de ez nem logikus, mert ilyen hibával nem szabadna működnie az alaplapnak. Valószínű, hogy párhuzamosan van kapcsolva veluk valami. A FET-ek nem zárlatosak.
Nos, ehhez a hibához szeretnék kérni valami okos tanácsot.
Előre is köszönöm.
(#) bbalazs_ válasza leono hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Tehat akkor tapcseren mar tulvagy...

Eloszor is MINDENT huzz le! Csak a minimalis config legyen fent. max. a videokartya. Menj be a BIOS-ba es maradj is ott. Teszteld igy egy oraig.
1. tovabbra is melegszik. Ekkor csak ezekkel a komponensekkel kell foglalkoznod.
2. Nem melegszik. Ekkor szepen egyenkent visszadugsz ra mindent, DE a BIOS-ig mesz csak el.
2a. egyszercsak elkezd melegedni, akkor maris megvan a bunos alkatresz.
3. Ha tovabbra sem melegszik, akkor elkezded hasznalatba venni a periferiakat.

Van arammerod? Le kellene merni a 12Vos szal aramfelvetelet.
Diodat ugy kell merni, hogy az egyik veget elcsiped/kiforrasztod, meres utan visszaforrasztod.

(#) proli007 válasza leono hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Szia!

Ha valami felveszi a villanyt, akkor annak is melegedni kellene. Nézz körül, nincs-e rendkívüli hő valahol.

(Ja, gyanusan jó ohm-mérőd van. Ezt az ellenállásértéket mivel mérted?)

üdv! proli007
(#) leono válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

A lehuzogatásokon már túlvagyok. Totál terhelésmentesen a következő feszeket lehet mérni a 20 pólusu csatlakozón:
+4,94 SB
+5,07
+3,38
+11,97
-4,72
-11,36

A 4 pólusu csatlakozón ha a panelra van dugva a fesz +11,07 és 3,5A-t vesz fel. Ha csak ez van rádugva ígysem melegszik. Ha mellé dugom a 20 pólusut is akkor azonnal melegedni kezd. Ha csak a 20 pólusu van rajta, akkor is megszünik a melegedés. Tehát a kettő együtt hozza össze. Minden egyéb a levegőben lóg. A diódákat nem tudom kicsípni mert SMD technikával szerelt és TO tokozásu. Úgy néznek ki mint a FET és még 3 lábuk is van. Gyanítom, hogy dupladiódák közös katód vagy anód kivezetéssel. A középső láb le van csípve, ami villamosan kivan vezetre a hátlapra és análfogva van a panelra forrasztva. Sajnos a többrétegű panel miatt követhetetlen az áramkör. Egyenlőre eddig jutottam, mert egyéb elfoglaltságok miatt felkellett függesztenem a javítást.
A terhelés melletti 11, 07V nem kevés?
(#) leono válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /

Nem tapasztaltam feltűnő melegedést a tápon kívűl. Az az igazság, hogy az alaplapon lévő alkatrészekre a proci venti elég erősen fújja a levegőt, Közvetlen a proci mellé vannak szerelve. Lehet, hogy ezért nem venni ott észre melegedést. Az OHm mérőm egyébként egy sima multiméter. Nem csodabogár, hanem én kezem jár gyorsan gépelés közben (meg már tán remeg is). Nincs sok nulla a tizedes vessző után. A mért érték 0 - 0,3 OHm. Elnézést a nagy sietségben átolvasás nálkül küldtem el a kérdésemet.

Üdv

leono
(#) leono válasza leono hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /

A rejtély megoldódott. Mégis a táppal van a baj. Végül is a már korábban leírtakat átgondolva mégegyszer arra következtetésre jutottam, hogy csak is táppban lehet a hiba. Hogy azon belül hol, azt még nem tudom, de a saját hülyeségem szívatott meg. Régi igazság, hogy ha cserélni kell alkatrészt, vagy egy egységet komlettan azt ne "orosz" módszerrel "Szregej cserél Nyikolájjal". Mindíg újjal vagy egy biztosan üzemelővel kell cserélni. Na az én korábbi táp cserém nem volt sem új sem üzemelő gépből kiszerelt. Valamikori buherált anyag. A pakliban benne van, hogy a csere is ugyan azt a hibajelenséget produkálja. Murphy óta ev legalább 99%-ban be is jön.
Elnézést ha feleslegesen feltartottam bárkit is ezzel a témával, de okulásra (az okos más hibáján tanul) biztosan jó volt.
(#) gergelyaki hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok!
1. Az lenne a kérdésem hogy egy western digital winchesterben minek vannak jumper tüskék vagyis 6-ot tudok mert rá van írva de 2-őt nem. Azt írja:
1-2 ssc enabled,
3-4 enabled puis,
5-6 enables 1.5gb phy
7-8 ott van a képen de nincs írva semmi.
Mit jelentenek ezek?

2.Az alaplapon ott van 3 jumper tüske mellé van írva
1-2 normal
2-3 clear cmos
ez törli a bios beállításokat?

A válaszokat előre is köszönöm:Ákos
(#) DuMatyi válasza gergelyaki hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Az alaplapi jumper törli a bios felhasználó által módosítható beállításait, és alapértelmezett módban indul.
Mindegyik kézikönyv felhívja a figyelmet: TILOS zárt jumperrel bekapcsolni a gépet, mert tönkremegy az alaplap (az enyémben rövidrezárja az elemet, vele együtt egy 3.3 voltos ágat is.
Tehát: 2-3 állásban be ne kapcsold a gépet...

A HDD jumper állása pedig: milyen módban menjen a winchester. Régebbi alaplapokhoz le kell butítani.
(#) gergelyaki válasza DuMatyi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Köszi! Magyarul ha a gép ki van kapcsolva zároma jumpert egy pillnatra utána meg rendesen visszateszem és kész a bios alapbeállítás. De nekem van benne is load optimal defaults beállítás. De sztem ez jó ha valaki elfelejti a gép biosos jelszavát akkor ezzel ki tudja lőni.
(#) potyo válasza gergelyaki hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Igen, jelszótörlésre is jó, vagy ha elállítod pl. az órejeleket és nem indul el a számítógép.
(#) krauszkrisztian hozzászólása Szept 30, 2017 /

Üdv!
Lehet, hogy nem ide tartozik, de a minecraft 1.0.0-nak mekkora a gépigénye?
Előre is köszönöm!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem