Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   151 / 964
(#) zoli_varga válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 15, 2011 /
 
Van RB végzettségem még friss a tinta papíron.

A honlaphoz annyi közöm hogy ismerem aki üzemelteti.
Nem reklámként írtam csak ez jutott hirtelen eszembe. De a guglival végtelen sok +1 ÉV felülvizsgálót lehet találni.

Jelenleg a felülvizsgálói végzettségem nincs meg de tervbe van véve. Mivel dolgozok RB környezetben és RB gépekkel, gondoltam nem árt elvégezni a tanfolyamot.
Ősszel fogok ÉV felülvizsgálóra menni.
De addig senki se várjon.....
(#) dudzsi hozzászólása Júl 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy régi társasház ahol a villanyórátol csak fázis és nulla jön be. Milyen megoldással lehetne ide földelést tenni? Elolvastam ennek a forumnak egy részét. Ha jól gondolom akkor ugy megoldható, hogy a bejövö nullát rákötöm egy fi relére és ugyan ide egy drottal a föld sorolohoz. ezután a fi reléböl a fázis a kismegszakitokhoz a nulla meg a nulla sorolohoz. Jól gondolom vagy hülyeséget irok? Tudom hogy a tiszteséges földelés lenne a legjobb megoldás.
A másik kérdésem az lenne, hogy a fi rélénél valaki azt irja, hogy elötte összekel kötni a nullát és a földet. Valaki meg azt irja hogy nem szabad. Na most akkor melyik az igaz? Elöre is köszönök minden választ.
(#) karaszbandi válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Sokkal jobban jársz, ha keresel egy megfelelő szakembert, aki szakszerűen megcsinálja neked!
Nem győzzük hangsúlyozni a veszéjét!
(#) dudzsi válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Oké ezt értem, de akkor is kiváncsi vagyok rá? Különben sose tudom és értem meg.
(#) ötfelezős válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Milyen megoldással lehetne ide földelést tenni?
Hová is? A társasháznak van földelése, vagy nincs, és te egy lakáshoz akarsz külön? (Ez utóbbi nagyon rossz ötlet)
A másik kérdésem az lenne, hogy a fi rélénél valaki azt irja, hogy elötte összekel kötni a nullát és a földet. Valaki meg azt irja hogy nem szabad.
Szerintem ilyent senki sem írt. Max azt, hogy bizonyos esetekben nem szabad. De akkor honnan is kezdjük a beszélgetést?
(#) tibibalogh520 válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Szia!
De meg tudod, csak előtte menj el egy suliba, ahol villanyszerelőt "csinálnak belőled"!!!
...ja, hogy ez nem egy 2-3 napos -fórum tanfolyam-, nos erről mi nem tehetünk.
Én is be néztem múltkor egy orvosi fórumra -gondolván anyósom vakbélműtétjét hátha megtudom ejteni (mivel hálapénzre nem futja)-, de azt tanácsolták, inkább forduljak szakemberhez!
Üdv Tibi.
(#) karaszbandi válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Szerintem a zseblámpa működésétől!
(#) karaszbandi válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Mit ne mondjak, egy FI bekötés és egy föld kialakítása is legalább olyan rutinfeladat mint egy vakbéla műtétnek!

Már annak, aki tanulta...
(#) tibibalogh520 válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /
 
Ahogy mondod!
(#) dudzsi válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Válaszonék mindanyiotok kérdésére és válaszára. Nem azért kérdezem amit kérdezek mert egy komplet rendszert szeretnék felujitani, hanem hogy tudjam hogy az emberke mit csinál. Azon kivül hogy kiváncsi vagyok, sajnos vannak rossz tapasztalataim a szakemberekkel kapcsolatban. Irnék egy példát. Az egyik barátomék teljes felujitást csináltak a családi házukon. Szó szerint mindent. Miután elkészült a háziko jött a gond. Az alternativ kapcsolo folyton eldurrant! A 2. kapcsolo csere után megkértek hogy rakjak fel egy másikat mert az emberke nem érrá. Kivettem a kapcsolot és elkezdtem méregetni, mert ugye ilyet nem csinálhatna. Persze egyböl meglett a hiba, mert az okos belekötötte a nullát is a kapcsoloba. Jól olvasátok a NULLÁT! Ugyani ö a fázit és a nullát szakitotta meg a két kapcsolonál és ugy ment a lámpához. Mondtam a barátoméknak hogy ezt sürgösen csinálja meg mert ez igy életveszélyes. Kijött az ember és Ö nem talált semmilyen nullát. Persze a laikusnak ezt betudja adni. Természetesen néhány nap mulva megint annyi lett a kapcsolonak. Ezek után megkértek engem hogy csináljam meg mert ez igy nem maradhat. " Azt hozzátenném hogy azt mondta a szakember, hogy rossz a kapcsolo meg hogy lassan kel kapcsolni akkor nwem lessz lyen " Én se ma kezdtem azért a vilanyászkodást, DE csak ilyen aproságok szintjén. Mondtam hogy akkor nézzuk meg hogy melyik vezeték hova is megy. Ekkor feltárulkozott egy akkora kokány gány dolog hogy hihetetlen. Az ember nem cserélte ki a 20 éves vezetékeket a gerincbe. Holott teljes felujitás volt. A hibát elháritottam azzal hogy rendesen bekötöttem az alternativot. Ilyen kötés még 3 volt ezen kivül. Azokat is kijavitottam.
Szóval a részemröl nem árt tudni gy hogy is vannak ezek a dolgok, bár tuti hogy nem fogok földelést kiépiteni az óránál. De legalább nem verik át az embert.
Ötfelező:
Abba a társas házba a lakásba a kismegszakitoknál nem jön be földelés. Csak a nulla és a fázis. De állitolag egy villanyszerelö kimérte és van földelés a konektorokba. De hogy akkor hol jön be azt nem tudom. De létezik ilyen? Lehet hogy régen csináltak ilyet hogy máshol van a földelés csatlakozása?
Azt olvastam itt a forumba hogy a PEN miután szét van választva PE és N-re már nem szabad közösiteni. Ezért tettem fel azt a kérdést.
Tibibalogh520, Karaszbandi
Nem kitanulni akarom a szakmát csak megérteni. Azért mert érdekelnek az autok és a motor müködése nem azt jelenti hogy neki állok szerelni.
Az első részbe lévö írásom nem mindenkire vonatkozik. Szerencsére! De sajnos sokszor figyelni kel hogy mit csinálnak.
(#) Ge Lee válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Régebbi építésű házak, lakások szinte 100%-ában nullázott rendszer van kiépítve (néha az is csak a fürdőben, sehol máshol). Ennek nézz utána, de ha visszaolvasol szerintem minden kérdésedre találsz választ a topikban.
(#) karaszbandi válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Ne felejtsd el, hogy attól még nem vagy villanyszerelő, hogy két szál drótot megtudsz külömböztetni egymástól!

Mivel nem szakmád, te sem nyúlhattál volna az ismerősöd villanyához!

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a villany nem játék, és csak szakember szereljen!

Főleg idegen helyen!
Ha történik egy áramütés, akkor téged lecsuknak mint a majmot!
(#) ötfelezős válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Valóban szokták így is bekötni az alternatívot vezetéktakarékosságból, de minden villanyszerelési könyvben le volt írva, hogy így nem szabad. És ma még azt is mondják, lásd a barátod példáját, hogy a modern kapcsolók nem is bírják ezt.
Egyik alapkérdésre visszatérve: Egy átlagos méretű társasházban a lakásban nullázott rendszer esetén (gyakorlatilag a közcélú hálózatok ebben az országban mind nullázottak) nincs külön "földelés". Mert minek? Az épületbe csatlakozáskor a nullavezető (helyett a PEN vezető) le van földelve. A lakás elosztótáblájánál meg a PEN vezető szétválik nulla- és védővezetőre. A védővezető van a konnektor védőérintkezőjére kötve, ami ezek szerint össze van kötve a földeléssel. De a földelés szót dugaljnál inkább nyugdíjas magyartanár néniknél lehet alkalmazni, mert ők ezt értik. Ehhez a passzushoz tartozik még hat vastag szakkönyvnyi "ha" és "csak akkor", és ez az, ami nem lesz leírva, és ami ismeretének hiányában mondják a többiek, hogy ne csináld. Mert amit írtam, az a cserkész-szintű ismeretető az atomerőműről.
Másik alapkérdésre visszatérve: Egészen más a szétválasztás utáni nem összekötés, mint amit kérdeztél... Met ugye, ha szétválasztom, akkor ott éppen össze van kötve...
(#) dudzsi válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Ge Lee
Oké köszönöm.
Karaszbandi
Igazad van abba hogy a villany nem játék és nem vagyok villanyszerelő. De még is nagyobb biztonságba vannak mint elötte. Akár hogy is nézzük.
Ötfelezős
Hát igen ugylátszik hogy az emberke az öskorba élt. De miért jó sporolni pár méter vezetéken? A védővezetös dolog meg csak kiváncsiság volt.

Köbzolinak igaza van abba hogy ez itt egy hobby forum. Az ember már csak ilyen, kiváncsi arra hogy mi hogy müködik.
(#) zozobp válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Az lenne a kérdésem hogy a lakásba bejövő 0-a vezeték aluminium ami a firelébe bemegy. A firelé után elvileg a földet nem szabad összekötnöm a 0-ával (okosok ezt mondják). Ezért a 0-át még a firelé előtt a földsínre kell vinnem. Kérdés az hogy ha a firelé előtt szeretném összekötni akkor ott alumínium van a 0-nak viszont az új kábel meg már réz amivel rákötnék a föld sínre. Hogy kössem össze a 0-át ami régi alumínium vezeték az új rézből való kábellel ami a föld sínre tart. Volt aki azt mondta sorkapocsba nyomjak pasztát és úgy toljam bele. Volt aki azt mondta, hogy a firelé bejövőjébe befoghatom mindkettőt mert az szabályos csak ne érjenek össze direktbe...
(#) gabe76 válasza zozobp hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Tulajdonképpen a fi-relébe is be lehet kötni, főleg ha ugyanolyan vastagok...
Viszont szerintem a legjobb, egy sorkapocs egyik felébe (lehetőleg ne réz legyen a sorkapocs) bekötni az alu vezetéket, a másik felébe a meg a rezet, és mellé egy ugyanolyan vastagságút, ami a fi-relébe megy. Lehet kapni sínre pattintható sorkapcsot is, a lényeg, hogy beleférjen legalább 2 vezeték.
(#) zozobp válasza gabe76 hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
A minősített is azt mondta hogy mehet firelébe csak ne érjen össze.
(#) dudzsi válasza zozobp hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Neked csak 0-a és fázis jön be az órátol?
(#) ötfelezős válasza zozobp hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Ezt a gondolatmenetet selejtezd.
Bejön a nullavezető (csak akkor hívjuk PEN vezetőnek, ha pontosak akarnánk lenni ). Rámegy a földelősínre (csak akkor hívjuk védővezető sínnek, ha nem akarnánk pongyolán fogalmazni ). A földelősínről egy nullavezetőnek kinevezett önkéntes bemegy a FI relébe. A FI reléből azon pólus másik oldala elmegy a nullavezető sínre.
A földelősínről indulnak az elmenő áramkörök védővezetői - is.
No, ez ebben az országban így van 1988. július 1 óta felújításoknál és új tervezéseknél.
Egy csatlakozás - egy ház - egy mérőhely esetben a védővezető sín az a földelősín, akár, de többlakásos háznál biztosan nem. A lakás is pongyola szóhasználat, vagy valóban, egy villamos csatlakozással rendelkező több lakásos épület egy lakásáról beszélünk?
(#) zozobp válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Nem, jön 3 fázis, egy 0 és egy föld. Mind 10mm-es alun.
(#) zozobp válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Végül is ugyanaz amit írtál logikailag. Jól gondolom? A tiéd annyiban más hogy a kötés biztosabb mivel a sínen biztosan nem ér össze az alu és a réz. Ez az oka amiért így csináljam?
A földről visszafele tartó (ami a firelébe tart) 0-ának nevezett is legyen 10mm-es réz?

Ez miért nem jutott eszébe 3 villanyszerelőnek 1 minősített villanyszerelőnek és 3 boltosnak?
(#) karaszbandi válasza zozobp hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Azért egy dolgot illene tisztábatenni. A bejövő nulla és föld van e valahol már közösítve, vagyis a nullázás ki van e alakítva? Mert ha ez már mért villany, akkor valószínűleg szétválasztott PEN!
Mert ha igen, akkor mégegyszer nem kötheted össze!
Ezt meg kell vizslatni, és nem ráhagyni!
(#) ötfelezős válasza zozobp hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Nem tűnt logikailag ugyanannak... Most sem tűnik annak.

Ha 5 vezető jön be, akkor az egész megint újragondolandó... Olyankor már nincs összekötés!
(#) dudzsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Most hogy már kezdem átlátni a dolgot, lenne még kérdésem. Ha tehát van PEN és az már szétválastva PE és N jön be a kismegszakitokhoz akkor már nemszabad ujra összekötni a fi relénél. De akkor mikor köti össze?
(#) ötfelezős válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Ahol szétválasztják, ott van utoljára (meg először) összekötve. Ez az épületbe becsatlakozási pont környéke.
(#) dudzsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Értem. Tehát ha már bejött az órátol a 0-a éa föld ott már nem kötjük be soha a fi relé bemenetére.
(#) karaszbandi válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Mi van?
Mit nem kötünk a FI bemenetére?
(#) karaszbandi válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Csak hogy kezdjen már megvirradni a fejedben: nem összekötésről beszélünk, hanem szétválasztásról!
Bejön a PEN erre rá a helyi szonda és szétválaszt PE és N vezetőre.
(#) fulcsii válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 18, 2011 / 1
 
Figyi a FI bemenetére az N-t (kék) és a fázist, (fekete,) ((esetleg fázisokat kötjük) feketék, barna, szürke) A Z/s-t soha. És ha a mérőtől PEN vezeték jön be, akkor az FI előtt nem összekötünk, hanem szétválasztunk Nulla és Védő vezetőre! Azt úgy csinálják, hogy PE kapocsra kötik a PEN vezetéket és onnan viszik tovább védő vezetőként és N vezetőként! És ezt az N-t kötjük akkor az FI bemenetére. Érted? Na most van olyan szaki, aki kihagyja a PE kapcsot és a FI N kapcsát használja! Most már érted?
(#) zozobp válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Most a firelé után van közösítve a nulla és föld. De arra azt mondták szedjem szét és a firelé előttről ágaztassam le a nullát... és kössem a földre.
Következő: »»   151 / 964
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem