Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tanév visszaszámláló óra
 
Témaindító: Rumcájsz, idő: Aug 4, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Rumcájsz hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
Elektrinika szakkörön több diák felkeresett azzal az ötlettel, hogy építeni kellene egy olyan PIC-kes órát, amely a tanév végét jelzi és vissza fele számlál.
Megfogalmazódott olyan igény hogy csak is 7 szegmenses kijelző legyen, 3 karakter jelezze a hátralevő napokat és óra:perc:másodperc formátumban számoljon visszafele. Kezelőszerveinek elég max 3 nyomógomb. Nem kell semmi extra, csicsa, a folyosón lenne ez kiállítva a diákoknak hangulat javítóként.

Ha valaki épített valami hasonlót, vagy találkozott a neten kapcsolással, kérem segítsen a projekt megvalósításában!
(#) janikukac válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Talán, ha ennyiben segíteni tudok, így keresd: Count Down Timer a google-ban. Erre megfelelő időalapot kell valahogy adni, PIC-el, stb...
(#) vicsys válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Mint azt már beszéltük, szerintem kellene egy RTC bele. Két oka is van: Hálózatkimaradás esetén a pontos időt és dátumot nem felejti el. A másik, hogy az óra kvarc miatt rettentően pontos lenne. Ennyit az időalapról. A szoftver elvégezhetné a kivonást (ezt még át kell gondolni az évváltás miatt). A 3 nyomógombbal a kiindulási alapértékek jól beállíthatók. A hardver tekintetében is van 2 dolog, ami átgondolás igényel. A 9db. (nnn-óó-pp-mp) nagyméretű ledes kijelző már igényli a komolyabb tápot és meghajtást. Amivel a fizikai méretek csökkenthetők az a ULN darlington mezők használata. A tápegységnél mindenképpen érdemes lenne kapcsitápot használni. Talán a 6 digit is elég lehet, ha felváltva az idő és napok vannak kiíratva.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, kíváncsi vagyok a többi hourofiiával fertőződött véleményére!
(#) zolika60 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Kész órád nincs? Ezt nem hittem volna. :no:
(#) sprofan válasza Rumcájsz hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Számomra azért annyira nem lenne hangulat javító ha azt látnám kiírva egész nap hogy még 300 nap van hátra a tanévből. Talán jobb lenne a helyzet ha csak félév után 1-2 hónappal lenne bekapcsolva. Minden esetre nem rossz ötlet, engem is érdekel, csak épp nem suliba.
(#) vicsys válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
(Még) Nincs, de ez a topic azért jött létre, hogy jobbnál jobb ötletek gyűljenek össze.
(#) ha6pc hozzászólása Aug 5, 2011 /
 
Szervusztok

Még a sorkatonaság idején készítettem hasonlót.
Nem volt PIC (még basic-stamp sem),egyszerű TTL-számláló (7490) három dekád,a kijelző pedig nixie-csövekkel volt megvalósítva. A "program" az annyi volt benne,hogy a számlálók azok előre számoltak,de a csövek úgy voltak a dekóderekre kötve,hogy visszafelé jelezték ki.
Az ütemadó egy egyszerű szürkületkapcsoló volt.
Persze volt,hogy valamilyen RF zavartól elugrott a számláló,így nagy szörnyülködés közepette leverték az egészet. Úgy lett módosítva,hogy BCD-kapcsolókkal lettek ellátva a dekóderek,és a kantinosnak kellett naponta beállítani .
(#) vicsys válasza ha6pc hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Bizony, bizony.... A jó öreg centi vágás.
(#) zolika60 válasza ha6pc hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Szerintem is hasonló módon kéne megoldani. Kell egy visszafelé járó óra a napon belüli idő kijelzésére Meg egy számláló a napokéra ami akkor lép egyet amikor az óra 00 00 00-t mutat.
(#) vicsys válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ha van egy másodperces alap, akkor bármelyik érték kiszámolható. (értelemszerűen az óráknál a 24=0 és a perc és mp esetén a 60=0...)
Most már csak az a nagy kérdés, hogy a napokat számoljuk (heti 7 nap) vagy a munkanapokat (heti 5 nap). Bár tulajdonképpen felesleges ez a kérdés, hiszen hétvégén úgyis működik és akkor nem kell bonyolítani. Tehát a jó mp-es időalap, elengedhetetlen. Na meg a backup táp, áramszünet esetére.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Ha van vétel... Ha nincs és/vagy zötyög a vétel, akkor viszont annyit ér mint egy pár dingókutya vese. Célszerű lenne a saját időalap, hiszen a berendezés nem cél-specifikus. Több helyen és több célra is használható lenne. Szerintem.
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Majd fel kéne éleszteni valamelyik topikot, amelyik pontos órajel előállítással foglalkozik, mert ezek a kvarcosak se pontosak, már próbáltam én is egy pár fajtát, de eddig a legjobb eredmény naponta +-1sec volt kb.
Vagy: GPS vevő
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Azért ez napi 1mp elég durca. Készítettem sima 16MHz-es kaviccsal, szoftveres rtc-vel működő órát és sokkal pontosabb. Kb.3-4 havonta szoktam beállítani, mert hosszabb áramszünet van.
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
De hogy sikerült olyan pontos órajelet létrehozni? Addig játszottál a kondikkal (trimmerkondival) ?
Szerk.: vagy szoftveres korrigálás van benne?
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Nincs benne se trimmer, se szoftveres korrigálás. Egyszerű osztás és kész.
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Az addig oké, hogy hogyan működik, de nekem sose akart pontos lenni, de nem szoftveres hiba miatt
Szerk.: az a baj, hogy ide a szkóp is kevés, mert azok se olyan pontosak. Hiába az x milliószoros nagyítás.
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Next project: atomóra
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Az a 16F628(A)-s DCF77 -uart belül számolja az időt, akkor is, ha nincs vétel, meg van egynéhány kihasználatlan lába is... A kihívás inkább az, hogy csak a tanítási napokat kellene számolni.
Valamelyik angol nyelvű folyóiratban láttam olyan órát, ami az évből hátralevő munkanapokat jelezte ki...
(#) proba válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Sajna akkor azzal kellene kezdeni ,hogy a szünnapokat ,hétvégéket kivonni a hátra lévő napokból Esetleg kiszámolni hány nap a tanítási idő ,ezután minden szünnap előtt kikapcsolni,utána vissza a számlálást.Változó szünnapokat úgysem lehet beállítani.
Egyetlen járható módnak a sima napok számát gondolnám egyszerűen megvalósíthatónak.
(#) Cavalier hozzászólása Aug 5, 2011 /
 
Szerintem elég lenne egy 4 digites kijelző is, amikor még van 300 nap, akkor minek írni a másodperceket? A végefelé átváltana óra-perc-re, a legvégén meg perc-másodpercre.

Az órakvarc nekem se adott kielégítő eredményt önmagában, trimmerrel se sikerült belőni, gondoltam veszek egy rubídium atomóra időalapot, azzal be lehetne pontosítani. (60usd körül kapható ebayen) Vagy OCXO 15 dolcsiért, de az pár nagyságrenddel kevésbé pontos.
Vannak olyan RTC IC-k amikben van egy regiszter a pontosításhoz, olyat kéne választani. Pár nap alatt meglátszik, mennyit késik, siet, és bele lehet írni a korrekciót.
Vagy beépítve egy zselés akksit megoldható csak mikrokontrollerrel is, végülis nem fogyaszt sokat, hálózatkimaradáskor meg lekapcsolná a kijelzést.
Ha úgyis van internet a suliban, egy ethernet modullal NTP-vel is lehetne pontosítani.

Kijelzésre amúgy egy LCD monitor is jó, kontrollerről közvetlenül is vezérelhető. Ha meg van ethernet a kütyün, akkor akár üzenet is küldhető rá pluszban. (Hülye Kovácsné, Szeretlek Szilvi, Gratulálunk Oláh Piroska újszülött gyermekéhez a 3.B-be)
(#) Hp41C válasza proba hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A tanév hivatalos időbeosztását kihirdetik a tanévkezdet előtt, de legalább is a napján... Az könnyű feladat, hogy dátum szerint kihagyjuk a tanítás mentes napokat (őszi, téli és tavasz szünet, ünnepnapok). Csak egy kicsit nehezebb a Húsvét és Pünkösd hétfő (Gauss adott rá eljárást - működik már 16F886 -on) dátumát kiszámoljuk. Még az is megoldható, hogy a dátum szerint kiszámoljuk a hét napját (JDN % 7) és a szombatokat, vasárnapokat kihagyjuk. A hét napjának kiszámítása is megy már pic kontrollerekkel - ld. Mule-2 Nixie kijelzős óra. Ha jól emlékszem, a cikkben az adott naphoz számolták ki, hogy hanyadik nap az évben, ebből tudták, hogy hány munkanap van még hátra...
(#) proba válasza zenetom hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A legpontosabbat akkor értem el ,amikor egy sima pontos kvarcórával adtam neki 1Hz-et. Amúgy egyik minőségibb órámon kifigyeltem nem volt mindegy hogy kézen volt vagy nem.Akkor volt pontos ha 15 órát kézen 9 et asztalon volt. A másik tapasztalat szerintem a timmer kondik is elég hőfokfüggőek,ha pontosabbat akarsz akkor fix smd kondik nyerőbbek,bár csak fix értékekkel trimmerelhetők.Ami még érdekes lehet a sima órakvarcnak a legkisebb a hőmérséklet függése,tehát a pic órajele (1MHz< )már eleve hátránnyal indul.>
(#) proba válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Szép feladat.Nekem a GPS jelből a téli nyári idő átállítás időpontjának kiszámítása is elég volt.(ami mellékesen itt is kell ) Ami igazából problémás,az nem az egy tanév kiszámítása (bár ez is eléggé gáz) ,hanem ha évről évre használni akarja. Három év múlva már senki nem fogja venni a fáradságot ,hogy ezeket az adatokat kiszámolja, bekódolja az órába.Ezért javasolnám a síma napok kijelzését.(úgy rémlik a centi vágásnál sem vontuk ki a szabadságot)
(#) zolika60 válasza proba hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Felesleges kivonni a szüneteket, mert az óra az év végéig hátralévő időt kéne hogy mutassa, attól a pillanattól amikor az órát nézed. Egyébként nem sok értelme van szerintem.
(#) Hp41C válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A Julian Day Number folyamatosan számolja a napokat. Ki kell számítani az adott tanév végéhez tartozó JDN értéket. Az adott időpontban is ki kell számítani az aktuális naphoz tartozó JDN értékét. A tanév végiből ki kell vonni az aktuálisat - már meg is van a meg tanításban töltendő napok száma. Mér csak kell...
(#) vicsys válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Sajnos előre be nem tervezett tanítás nélküli napok is vannak. Pl.: hószünet, gázszünet, influenza járvány, bubo pestis, kirándulás, DÖK nap, fordított nap, rendkívüli igazgató szünet, bombariadó, etc... Ezeket nem lehet előre bekalkulálni. Persze ha lehet a kieső napokat pótolják, de nem mindig!
(#) Hp41C válasza vicsys hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Lehangoló - pegig a Nagypéntek, a Húsvét és a Pünkösd hétfő már kész is van - kidobom...
Értettem... Már fel is adtam... A dátumok közötti napok számát lehetne a JDN segítségével kiszámítani.
Arra az egy adatra márpedig minden évben szükség lesz: Mikor is van vége a tanításnak. De ahogy mondod lehet, néha rá kell húzni még egy - két napot. Egy UART / USB / LAN / CAN illesztő, legvégső esetben néhány BCD kapcsoló korong kellene a készülékre... Ha már van illesztő vagy vannak gombok / BCD kapcsolók, akkor a legegyszerűbb szerződést kötni a kantinossal.
(#) vilmosd válasza vicsys hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Kihagytad a szenszunetet. Valamikor masodikos-harmadikos koromban volt ilyen is, mert nem volt az orszagban eleg szen. (1957 jan-febr)
(#) proba válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Sőt a jövőben bevezetendő/eltörlendő ünnepeket is.
(#) idlob válasza proba hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Áh, elkomplikáljátok!
Karinthy-féle ütemadóval kell számolni a napokat!
Az iskola sarkára egy kallantyú, amit minden diák meghúz. Egyszer iskolába menet, egyszer meg "jövet".
Tehát a húzások számát el kell osztani a tanulók számának kétszeresével, annyi nap telt el.
Majd elfelejtettem, kell egy tábla is, hogy a kallantyú meghúzása szigorúan tilos.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem