Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fűthető kutyatál
 
Témaindító: KupaiG, idő: Okt 7, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) KupaiG hozzászólása Okt 7, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni a kutyámnak egy fűthető tálat, mert hamarosan itt a tél.. gondolom, hogy 0-1 fokot elérjem, elég ha 12V-os adapterrel működtetném, de ehhez milyen fűtőszálat érdemes használni és és milyen alkatrésszel szabályozzam a hőfokot, ami méretben is megfelel?
Remélem nincs még ilyen topic.. legalábbis nem találtam. Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) poros válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Peltier elemmel megoldható. Bár nem túl jó a hatásfoka.
(#) Antauri válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 7, 2011 / 1
 
Nézz szét valamelyik bontóban tükörfűtés után. Az egy fólia amt le lehet húzni az üvegről. Ha szerencséd van találsz törött tükröt aminek ép a fűtése. Ha nem akarsz forralt tejet adni a kutyának akkor elég lesz.
(#) abcdabcd válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
A megoldásban esetleg érdekes lehet, hogy a tál olyan-e, hogy a kutya el tudja-e mozdítani?
Mert ha nem, akkor a peltier elem jó ötlet lehet, a tál alá a "földbe" beépítve, mert így nem kell látható vezetéken odavinni az áramot... Viszont ha mozgatható a tál, akkor a fűthető felület fölül el tudja lökni/húzni a kutya a tálat, és akkor meg lehet csak az udvart fűtöd, ha nem nézed meg mindig, hogy a tál a helyén van-e...
Ha meg vezetéken viszel oda áramot, és mondjuk fűtőszálat tekersz a tál köré vagy valami, akkor meg a vezetéket a kutya esetleg elrághatja...

Amúgy a fűtőszál számításánál azt kell tudni, hogy a tápod mit bír, és simán ohm törvénye alapján kiszámítani, hogy hány ohm-os fűtőszál kell, hogy a táp teljesítményét ne haladd meg, viszont a maximum közelében ki is tudd használni...
Pl: 12V/1A-es táp esetén 12W a teljesítmény --> P=I^2*R=1*12Ohm-->12Ohm szükséges...
Ellenálláshuzal vagy rézdrót is tökéletes lesz, a lényeg, hogy ezeknek az ellenállása keresztmetszet/hossz mértékegységben van megadva mm^2/m mértékegységben... réz esetén ez 1/56Ohm*mm^2/m => tehát pl 1mm^2 es keresztmetszetű rézdrótból a 12Ohm eléréséhez 672méter kéne szóval esetleg használj vékonyabbat(de az meg esetleg nem bírja el a neked szükséges áramot), vagy használj direkt ellenálláshuzalt, az pl kapható 500Ohm/méteres ellenállással is...


Ja meg valahogy a hőmérsékletet is figyelni lehetne, vagy tényleg kis teljesítményű fűtés kéne csak, ami tutira nem forralja fel a vizet... viszont hidegben az meg lehet nem segít semmit... mert azért egy tükör az csak kisebb felület, itt meg nem tudjuk mennyi víz lehet az edényben egyszerre...
(#) sooty válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Esetleg elektromos fűtőkábelt lehetne az edényzet aljára tekerni max. 20w /m teljesítményű 48-125 ohm, 12v-ról 3-1W teljesítményt adna, lehet hogy az elég is. 230v/50W-osat készen is láttam már, de az nagy lesz és aránylag drága is.
(#) marty9228 válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Szia. Nézz utána interneten az usb-s pohármelegítőknek.
Nekem volt egy. A fém lap aljára volt rögzítve egy jó nagy porcelán ellenállás. Ez olyan kézmeleget csinált, vagy picit többet, sosem mértem meg.
Fogsz két-három olyan ellenállást és felfogatod egy fém kutyatál aljára. Adsz neki tápról 5-6-7-8 (nem tudom, mennyi az ideális)voltot. Ennyi.
(#) szendi001 válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Sziasztok! A fenti témához szeretném jelezni, hogy sokkal egyszerűbben megoldható, nem kell hozzá szabályozás. Hőtani szempontból kb 10 Kelvint kell emelni a kaján, ahhoz hogy ne romoljon bele a kaja, és ne is legyen kő fagyos.
Ehhez a tál alá ellenállás alapú fűtőbetétet kell építeni, jellemzően 10-30 Watt nagyságrendben. Nem kell szabályozás, ugyanis a tál hül, és a hőmérsékletet követő elelt hőmérséklet alakul ki.

Én személyesen 5-6 darab 5 wattos 3,3 ohmos kerámia ellenállást csavaroznék a tál aljára, és megnézném hogy mennyire lesz meleg kaja 2 óra járás után 12 Voltnál. Nem lehet az emelés a környezethez több mint 15 Kelvin ( kint ekkor kb fagy) különben megrohad a cucc.
Ha -15 bejön, akkor kb 5Celsius lesz a kaja (eltolódik a jelleggörbe hővezetés mikatt), és Blöki kieszi a tálból nyelvfagyás nélkül.

Jelzem, hogy ipari hűtő kompresszorokon is van fűtés kb 5W/ kg és 40 fokos lesz a gép aljában az olaj. Nincs szabálozás , vezérlés, semmi, és megy 50 éve.
(#) hibbantpasi válasza Antauri hozzászólására (») Okt 7, 2011 / 1
 
Sziasztok!

Én is a tükörfűtést javaslom, nálunk bevált.
Teherautó fűtőfólia (24V/40W), 12 V-os trafóról, kb 4-5 liter vizet tartott langyosan a -10 fokos hidegben.(polifoam koronggal és palmatex-szel volt felhelyezve)
Igaz, hogy az csirkeitató volt, nem kutyáé, de jó lehet neki is

üdv:hp
(#) Inhouse válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Szerintem nem a kajával van baj, azt kiviszed langyosan és szépen bepuszilja rögtön, a száraz meg úgyis ropog. A gond a vízzel van. Az belefagy úgy, hogy csak hosszú percek alatt enged ki a lakásban annyira, hogy ki lehessen venni és friss vizet adni neki. Nem beszélve róla, hogy pár óra múlva az is befagyhat, így csak a következő cserénél tud egy jót inni, addig csak nyalogatja...
Valahogy régen is megmaradtak a kutyák, ilyen kütyük nélkül is...bár én is agyaltam már egy ilyen fagyásgátlón, mert reggel nincs sok idő erre munkába menet. Én izzón is gondolkodtam, 12V/21W, vagy 21/5-ös. Persze ha állandóan megy, az sok, ha meg kapcsolgatja valami, akkor az elektronika. Meg kell egy fémszerkezet a tál alá, meg....úgyhogy sosem épült meg.

Üdv
Inhouse
(#) dizi válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 7, 2011 / 1
 
Szia.
Én már építettem ilyet a kutyámnak még pedig úgy ,hogy vettem egy rozsda mentes felboríthatatlan kutyatálat amit minden multiban és kisállat boltban lehet kapni és annak a pereme alá tettem 3 db 4,7 ohm-os 5 wattos ellenállást és egy 12 voltos váltó feszültségű 1000ma adapterrel hajtottam,de arra vigyázni kell,hogy ne melegítse túl a tálat,mert akkor párologni fog belőle a víz, ép hogy langyos legyen a tál oldala üres állapotban.
Nagyobb tálba persze lehet több ellenállást is tenni,de ezek értéke 12 voltnál ne haladja meg a 15 ohmot,jobb hőszigetelés érdekében ezt a peremet ahol az ellenállások vannak ki is fújhatjuk púrabbal és az alját is lezárhatjuk.
Adapternek mindenképp olyat érdemes használni amibe van rövid zár és hővédelem,mert esetleg a kutya meg rágja a vezetéket unalmába amíg nem vagyunk otthon,ne égjen le a ház mire haza érünk.
Ja és a 12 v csatlakozást is jól kell megválasztani,hogy az ne korrodálódjon.
Üdv
(#) dizi válasza dizi hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Kutyatál,kép

kutyatál.jpg
    
(#) laszlo987 hozzászólása Okt 7, 2011 /
 
Legegyszerűbb ha alá raksz egy 5-10W os égőt az elég hőt termel
Nem hülyeség, megfontolandó.
(#) abcdabcd hozzászólása Okt 7, 2011 /
 
Viszont még mindig ott a gond, hogy a vezetéket a kutya elrághatja... erre valamit ki kellene találni..., vagy ha tologatja a tálat, akkor meg legyen elég hosszú, illetve akkor is valamibe ha a földön beleakad, el ne szakadjon... vagy fix tál kell akkor, amit mondjuk itt valaki visszább írt csirkeetetőt, azt meg az illetékesek nem nagyon mozgatják annál inkább a kutyák...
(#) zsema válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 7, 2011 / 1
 
Halli!

Villanyszerelési boltban lehet kapni méterre fém gégecsövet. Ez kb. olyan, mint a zuhany csaptelep és a zuhanyrózsa közötti cső. Rövid szakaszra - ha máshol nem kapsz - jó a zuhanycső is.

Zs
(#) Gafly hozzászólása Okt 7, 2011 /
 
Az nem úgy van, hogy a kutya ragadozó állat és egyszer adunk neki enni és hetente egyszer meg koplal és csak annyit amennyit meg is eszik?
Ha már arról van szó, hogy belefagy a ktya tájába a kaja, az már túlzás (mondjuk a kérdező nem is beszélt kajáról...).
A víz az más tészta, annak kell lenni. De azért évtizedekel leélnek nálam a kutyák úgy, hogy ha nagy hideg van, akkor reggel kiverem a jeget és kapnak langyos vizet, este szintén. Valamint imádják a levest is
Mondjuk ebben nem sok elektró van, racionalitás viszont...
(#) Gyu válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Hali!
Lehetne fűteni kameraház fűtéssel is:Bővebben: Link de mondjuk ez 230V-os, úgyhogy oda kell figyelni az érintésvédelemre!
(#) zolika60 hozzászólása Okt 7, 2011 /
 
No ez megint egy régi hiányt pótló találmány. Több ezer évet leélt az ember és a kutya együtt e nélkül. Ráadásul nem vagyok meggyőződve róla, hogy a mostani kutyák jobban érzik magukat, mint a több száz évvel ezelőttiek. Egyszer beszélgettem egy vállalkozóval, aki azzal akart pénzt keresni, hogy fűthető kutyaházat gyártott. Tönkre ment, mert a gazdák beperelték, ugyanis a kutyák tüdőgyulladást kaptak attól, hogy ki-be rohangáltak a kinti hideg és a benti meleg között. A kutya úgy van tervezve, hogy télen jeges vizet iszik, nyáron meg meleget, mióta csak az első prototípust legyártotta a jó isten. Ezen nem kell fejleszteni.
(#) Inhouse válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Nem is a kutyának lenne ez egy kényelmi funkció, hanem a gazdának, hogy nem kell törni a jeget...

Üdv
Inhouse
(#) zolika60 válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 7, 2011 /
 
Ha a gazda lusta erre, ne tartson kutyát. Vagy ha igen jobb az elemes változat, annak nem kell víz.
(#) bgsf hozzászólása Okt 8, 2011 /
 
Pedig feltettem a szemüvegem is....Nem hiszem hogy valaki annyira sík.... legyen hogy nem tud a kutyának kaját adni télen, a kutya meg főleg nem annyira sík.....hogy ne tudna enni ha éhes... Emberek! gondoljunk már bele hogy a kutya egy ösztönlény..mit neki civilizáció! Ha bele van kódolva hogy neki enni kell akkor a gazdiból is kiharap egy darabot! De félre a viccet! Be kell engedni a kutyulit a garázsba télen amíg eszik.. aztán meg mehet a szabadba....
(#) KupaiG válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 8, 2011 / 1
 
Köszönöm a válaszok! Kaptam hideget, meleget.. Nem a kajával van a probléma, hanem, hogy folyékony víz álljon a kutyu rendelkezésére.
Igen több száz évvel ezelőtt is megéltek a kutyák, de azt is vegyétek figyelembe, hogy most több száz kutyafajta van, ami már nem élne meg emberi jelenlét nélkül, mégis szeretjük őket és szeretnénk nekik a legjobbakat..
A növények is megélnek és megéltek eddig is a természetben, viszont egy palántaágy fűtés csodákra képes! Emberei viszonylatban, az ember is megélt a jégkorszakban, sőt, nemrég még áramot sem használtunk, most mégis egy elektronikai fórumon folyik a vita..
Mindegy nem is ezen szeretnék lovagolni, nem az a gond hogy lusta vagyok, csak szeretném megkímélni a 80éves nagymamámat egy esetleges combnyakcsont töréstől, amit könnyen összeszedhet, ha fel le "szaladgál" a 10fokos lécsőfokon.. Ritkán vagyok itthon, hogy mindig tudjak segíteni(de amúgy is mit magyarázkodok ) és ha párszáz forinttal és kis barkáccsal tudom csökkenteni ennek kockázatát, akkor már megérte!
Az, hogy ki hogy tartja a kutyáját, mindenkinél egyedi, nálunk is az, nem fogom vázolni az udvar és a ház alaprajzát, hogy elmagyarázzam miért lenne ez a megoldás szükséges, csak segítséget kértem, hogyan lenne célszerű megépíteni egy ilyen szerkezetet. Aki segítőkészen állt a dologhoz, annak köszönöm, a többiek meg inkább vitatkozzanak egy kutyás fórumon.. Szép napot!
(#) Andrasirex válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Hello! Szerintem elég ha egy rossz procit felragasztasz az
aljára,azon kimérsz egy +5v-ot és egy gnd-t,rákötsz egy 4,5v elemet. A maradék helyet kitöltöd purhabbal és kész is.Igy legalább nincs kábel amit szétrágjon.
(#) Andrasirex hozzászólása Okt 8, 2011 /
 
Ja és a hőfok szabályozást egy bikább trimmerpotival tudod megoldani.A kezeddel mérd a hőfokot miközben lassan felfele tekered a potit.
(#) Dániel X hozzászólása Okt 8, 2011 /
 
Üdv!

És ha nem melegítenéd a vizet, hanem keringetnéd? Egy hőszigetel tartályból- mikrós doboz leszigetelve- egy kis méretű szökőkút szivattyú segítségével? Ezeknél a kis szivattyúknál lehet állítani mennyire mennyen a víz, így beállíthatod hogy a kutyát ne zavarja, illetve egyszerű időzítő segítségével pl 10 percenként üzemeljen mondjuk 1 percig. Így nem fagyhatna be a víz.
Ilyen szivattyúra gondolok.
(#) Gafly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Igazad van, Zoli.
Mondjuk ha a topic indító elsőre elmondta volna az egész történetet akkor már előbbre járnánk...
Tehát víz kell a kutyának.
12V-os kiöntött trafó, amit a felfújható medencékhez adnak (sok forog belőle közkézen, mert általában egy évet húznak ki a medencék (tisztelet a kivételnek).
12V-os részét már nyugodtan rághatja az eb, valamint bármilyen csőbe lehet tenni.
17W szerintem kicsit sok.
Hőkapcsoló talán nem is kell, elég csak a mamát kiokosítani, hogy minusz 5 alatt kapcsolja be. De még jobb, ha úgyis beszél vele az ember, akkor szól...
Fűtésnek bármi jó ebben az esetben. Izzót nem javaslok, mert törékeny. De pákabetét, fémtokos ellenállás, cekász, stb. bármi lehet.
Ha nem laknál annyira messze, adnék DIY egységcsomagot (kidobott kézitus, medence vízforgatóhoz való kiöntött trafó vezetékkel és ellenállás vagy ha sokat túrok akkor még esetleg hűtőgép vagy mechanikus szobatermosztát)

Ugyanakkor a Mama akkor is összetörheti magát ha a postáshoz megy le amikor hozzák a nyugdíjat (bár ez határozottan ritkább télen, mint a befagyott kutyatál)...
(#) zsema válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Szia!

Én is gondolkodtam hasonló megoldáson, és Keresztapám mondott megfontolható ötletet: elektronika OFF
2 méter már biztosan fagyhatár alatt van. Ott mindig meleg van A kutyatálat le kell rögzíteni. Alatta jól leszigetelt ( nagyon jó hőszigetelés ) két cső a földbe.
Működési elv:
Meleg levegő felszáll, tálat melegít, levegő lehűl. Hideg levegő leereszkedik, ott felmelegszik, és felszáll.
( Esetleg a szennyvízgőz melegét elkülönítve - zárt rendszerben áramoltatni. Sose fagy meg.)
Kicsit költségesebb a kiépítés, de nincs érintésvédelem, áramzabálás, mozgó alkatrész, stb.

Elektronika ON
(#) abcdabcd hozzászólása Okt 8, 2011 /
 
Elektronika nélkül az egyetlen iható fagyállóból is lehetne keveset a vízhez keverni(etil alkohol valamilyen formája)
(#) watt válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Önszabályzó fűtőkábel. kb. 7eFt/m, de alig kell 20cm egy 60W/m-esből. Igaz, nem tudom adnak-e ekkora darabot...
(#) abcdabcd válasza watt hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Amúgy az ilyen fűtőkábel, hogyan működik? Ez valamilyen pozitív hőfoktényezőjű anyag, aminek ha felmegy a hőmérséklete és akkor nő az ellenállása, így csökken a leadott teljesítménye? Amúgy ez nagy ötlet lenne, sőt akár, ha létezne PTC ellenállás nagyobb teljesítményben, pont megfelelő lehetne... (kérdés van-e ilyen)
(#) EcoPityu válasza KupaiG hozzászólására (») Okt 9, 2011 /
 
Szia!
A többi elemes, kábelezhető, gégecsöves, elmozdíthatatlan megoldással szemben lenne egy kicsit bonyolultabb, de ezeket kiküszöbölő megoldási ötletem!:
Jusson eszetekbe az indukciós főzőlap!
Persze csak kisebb teljesítményben. Az indukciós főzőlap egy rezgőkör, ami olyan frekvencián ketyeg, ami alapban nem melegíti , még a saját tekercsét sem, viszont, ha egy fémdarab (esetünkben a fém kutyatál) a rezgőkör közvetlen közelébe kerül, akkor a fémben a nagy frekvencia hatására örvényáramok keletkeznek, és az persze melegíti!
Ilyen kis teljesítményre szerintem egy kisebb aktív rezgőkör is megtenné... Ha jól rémlik, néhány száz kilohertzen mennek a nagyok, ezért neked is csak egy teljesítmény négyszöggenerátort kellene építened, egy kihangolt nagy tekercsátmérőjű rezgőkörrel, arra a 15-20W-ra.
Ha meg a kutya így is letolja az elrejtett (akár gumiszőnyeg, vagy linóleum darabka alá) tekercsről a tálat, hát így járt, jégkrémre fel! Előbb vagy utóbb csak megtanulja, a kis barátunk, hogyha vizet akar, akor óvatosan iszik!
A nagy frekvenciáról annyit, hogy rosszabb esetben az a 20W-nyi műsorszórás csak néhány száz méterre fog elhatni, de ne 540kHz-re válaszd a frekvenciát, mert a kutya a lefetyeléssel modulálja, és Józsi bácsi a szomszédban a hírek helyett bodrit fogja hallani, ahogy jóízűen frissíti magát!
Inhouse IMI-nek üzenném, hogy ne várja meg, a jeget, hogy kiolvadjon, hanem küldje rá a forró vizet, aztán a korong meg landolhat a ..diban!

Ha tetszik az ötlet, mint megoldás, adhatsz érte nyugodtan pontocskát!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem