Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 104
(#) TNPsoft válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Nem váltogat ide-oda. Nem tud. Ez nem elektromos váltócsap. Még csak nem is 3p szab szelep. Ez mechanikus hőre táguló(nyomó) szelep. Hőmérséklet függvényében ossza szét a 100% tömegáramot x-y arányban.
Még mindig hangsúlyozom ezzel padlóelőremenőt szabályzok. Ha odadörrent valaki a kazánnak és van benne 80fok nem eszi meg mindet a padló. De ha meg is enné (ami lehetetlen, csak ha a kázán szivattyúja lényegesen kisebb teljesítményű, mint a padlófűtésé )akkor is jobb a padlófűtés hatásfoka, az igaz, hogy lassabban melegszik, de lassabban is hül. És sose lesz 35foknál magasabb az előremenő (mert én állítom be), még ha 99fokos a is kazán.
Ami nem kell a padlónak, az megy a radiátorra, de a szivattyúk teljesítménykapcsolójával még lehet ezen az arányon is állítgatni.
Pl padlósziv1.fok kazánsziv3.fok akkor jobban fűt a radiátor, mert ott a tömegáram. Nem lesz ideje elszedni a hőt a padlószivattyúnak.
És ez fordítva is igaz.
(#) Kovabe válasza zsalesz hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Szia látom nem tudsz aludni a teher alatt.
Ha minden kötél szakad és van egy kis felesleges pénzed akkor mindenképp a höcserélö a nyerö. Viszont ha olcso és gyors megoldást szeretnél akkor a strömax a nyerö
(#) Kovabe válasza TNPsoft hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
OK én igazat dok neked de a 10éves tapasztalatom alapján nem szerelném meg igy a rendszeremet. Mint az elején is irta Zsalesz hogy az a problémája hogy nem megy a radiátor, ez ebben a z esetben is fennállhat szerintem.
(#) zsalesz válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Szia!

Jó az észrevételed! Az igazság az, hogy ha valami nem megfelelően működik akkor a végletekig járok, hogy megoldást találjak a problémára és okoz pár álmatlan éjszakát ilyenkor. Szerencsés helyzetben vagyok hiszen ráleltem erre a fórumra és rátok segítőkész ember társaimra.
Azt hiszem most az olcsó és gyors megoldást fogom választani és a Strömax lesz a nyerő. Tényleg tegnap említetted, hogy valahol láttál. Megtennéd, hogy belinkeled nekem?
Apropó, még egy kérdés. Az mennyire járható út, hogy keresztmetszet szűkítés érdekében a padló visszatérő elosztójának a golyós csapját elzárom mondjuk félig? Ez nem ér fel egy "fél" strömax-al? Esetleg tesztelhetném, hogy a strömax megfelelő-e lenne?
Amíg nem kapok választ addig természetesen nem bántom...
(#) TNPsoft válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
OK, megértettem.
Bocs a tolakodásért.
(#) Kovabe válasza TNPsoft hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Én nem vettem tolakodásnak csak én ugy érzem hogy nincs igaazad de lehet hogy tévedek.
(#) Kovabe válasza zsalesz hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Igazából a golyoscsappal nem lehet szabályozni mivel annak az a szerepe hogy vagy elzár vagy kinyit de proba képpen ki lehet probálni de akkor legalább félig zárd el és halgasd a szivattyut hogy nem folytod meg esetleg tulságosan. Én a szatmáriba néztem de ha neked messzevan akkor ott van Szfváron a DÉG azok is tudnak segiteni jol felszerelt bolt. Igazábol nem kell ragaszkodni a herz-hez de az olasz és kinai nem jo ha lehet EBERLE HERZ DANFOSS HEIMEIER vagy valami hasonlo. Azt esetleg meg tudod mondani hogy milyen a keresztmettszere a csönek?? Azon gondolkodám hogy igazábol neked csak a padlofütést kell lefolytani és akár már jó is lehet.
(#) zsalesz válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Igazad lehet, inkább meg sem próbálom, legalábbis ma már biztos nem. A cső keresztmetszete 16mm-es 5 rétegű Henco "padlófűtés cső".
Egyébként már Székesfehérváron is van Szatmári.
Véleményed szerint ha a padlófűtés elosztójának kizáró gólyóscsapja után lenne beszerelve a Strömax ott is jó helyen lenne?
Meg kéne egy tuti tipp a rendszer légtelenítésére is, mert elég "zajos" az áramlás a radiátorokban...
(#) Kovabe válasza zsalesz hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Igazábol én a keveröszelep elötti csövezeték keresztmetszetét kérdeztem. Ha az ajzatban vezetékelve a radiátor akkor csak a radiátornál lehet légteleniteni de arra oda kell figyelni hogy a légtelenitö fele emelkedjen, illetve lehet venni nem sok pénzért saroklégtelenitöt és az is sokat segithet vagy lehet vásárolni nem olcson folyadékot ami kiüzi a levegét valami hihetettlen modon. Sajnos az ötleted nem megy tudom nem akartad a rendszert leüriteni de másképp nem megy
(#) zsalesz válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Igen a vezetékek az aljzatban vannak,viszont az összes radiátor totál vízszintben van ezt most meg is néztem vízmértékkel!!! Ezek szerint meg kell őket emelni? Mégis mennyire?
A saroklégtelenítőt hová kell beépíteni?
Mellékelem a rajzod a kérdésem, hogy jól értelmezem?
(#) Kovabe válasza zsalesz hozzászólására (») Okt 18, 2011 /
 
Igen a rajzot jol értelmezed. A radiátort ugy kell beállitani hogy a légtelenitös sarka legyen feljebb ugy hogy a vizmértk libellája érintésen tul legyen 1mm kb.
A saroklégtelenitö a radiátor végébe mehet a kézilégtelenitö helyére
(#) zsalesz válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget. A netet átfutva saroklégtelenítőből csak automatát találtam. Azt hiszem most először a vízmérték beállítását végzem el, mivel úgy gondolom ezek nem túl olcsók.
Jut eszembe pontosan milyen fajta visszacsapó szelepre lenne szükségem amit a rajzodon feltüntettél?
(#) Jani1964 válasza zsalesz hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Sziasztok !

Velem a német kollégák azt tanították, hogy a keringető szivattyút és a keverőszelepet is mindíg a visszatérő ágba tegyem, mondván, hogy nem a forró ágon kell neki dolgozni, így az élettartama is hosszab.

Üdv. Z.János
(#) andyka hozzászólása Okt 19, 2011 /
 
Sziasztok !

Bevallom nem olvastam vegig az egesz topikot, meg a kepeket sem neztem vegig az egeszet, de kigondoltam egy futesi rendszert - radiator + padlo + melegviz, mellekelve.
Felig mar meg is epitettem, illetve a helyen vannak a fobb vezetekek.
Ezutan kovetkezik az osszekotesuk, vegul meg az automatika.

A terv messze all az idealistol,
Varom eszreveteleiteket, esetleg mit nem "csinaltam" jol, javaslatokat
(#) zsalesz válasza Jani1964 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Szia!

Én tényleg nem igazán értek hozzá, de a keverőszelep mit keresne a visszatérő ágban? A szivattyú az oké, de a keverőszelep??? Nem értem...
(#) zsalesz válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Szia!

Köszönöm a tanácsot a radiátorokkal kapcsolatban! A radiátorok totálisan vízszintbe voltak állítva, bár volt amelyik pont ellenkezőleg volt megemelve. Most beállítottam őket az általad megadott "értékre" és láss csodát nem "zúg" a rendszer, csendesen üzemel. Ezer hála és köszönet az önzetlen segítségedért!!!
Csupán még annyit szeretnék kérdezni, hogy az utolsó rajzodban a visszacsapó szelep miért kell a rendszerbe?
Szép estét!
(#) Kovabe válasza andyka hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Szia az elsö véleményem hogy olcsot de nem jot.
1 a radiátoros kört nem kell höfok szerint szabályozni mert felesleges és ha esetleg ki van számolva akkor biztos hogy az 50C nem fogja hozni a megfelelö teljesitményt http://www.purmo.com/docs/MUSZAKI-KATALOGUS-Lapradiatorok.pdf
2 a padlofütést le kell hidraulikailag választani mert egy alacsony hömérsékletü rendszer vizpiszapot képez és azt nagyon nem szerti a kazán illetve föképp a radiátorokban rakodik le és ismét csökkenti a hatásfokot
3 illenék inkább a radiátoros gerincet leválasztani egy zonaszeleppel

A rajzodon felcserélted a padlofötés elöremenöt és visszatéröt
(#) Kovabe válasza Jani1964 hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Valoban igazad van egy magashömérsékletü rendszernél de egy padlofütésben nincs lényege. Különben ha menézed a kazánokat ott is a visszatérö ágban van a szivattyu pont az miatt hogy ne a forro vizet szálitsa illetve még sok más oka is van de azok már inkább a gyártok problémája
(#) Kovabe válasza zsalesz hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
1 A sarok légtelenitö az valoban automata és kb 2000-2500ft de nem kell csavarhuzoval vagy kulcsal szenvedni illetve nem spriccel.
2 a visszacsaposzelep nem lényeg hogy milyen gyártmány csak hogy rugoterheléses legyen. A szerepe pedig hogy ami be van szerelve a föágba szivattyu az ne tudja megszivni esetleg a keveröszelep ágat hanem az dolgozzon csak a radiátoros körbe
(#) Kovabe válasza andyka hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Még egy szösszenet ha termosztatikus radiátorszelepeket és termofejeket felszerelsz akkor is tudod szabályozni helységenként a hömérsékletet csak az a lényege hogy a termosztátot olyan helyre kell felszerelni ahol a leg melegebbet szeretnéd és a leg hamarabb kihül.
(#) Kovabe válasza andyka hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
U.I. figyelembe kell venni hogy mi a leg költséghatékonyabb megoldás.
1 termoelektromos motor plusz az oszto arra néhány radiátorra plusz termosztát plusz vezérlés ha ezt a sokmindent kiszámolod akkor nem olcso.
Egy rendszernek mindig a legolcsobbnak és a leg hatékonyabbnak kell lennie iletve a leg megbizhatobnak
(#) andyka válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Nem ertem, "olcsot de nem jot", ezt nem ertem.
A radiatoros kor nincs pluszba szabajozva, a radiatorok tulmeretezettek.
Hidraulikusan levalasztani - azt akarod mondani hogy elvalasztani, ne tudjon a hohordozo kozlekedni a ket rendszer kozott ?
Nem csereltem fel az iranyt a padlofutesnel, ez a Purmo megoldasa.
A "radiatoros gerinc", nem igazan ertem mire gondoltal, csak annyit tudok mondani hogy tobb radiator van, 6 db. es ugyanennyi padlo-kor.

Szoval, viziszap ?
(#) andyka válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
"Termosztatikus", ugy tudom ha sima termosztatikus szelepek vannak a radiatorokan akkor a kazan szivattyuja mindig kell hogy mukodjon, vagyis allandoan kell hogy mukodjon a kazan, Azert vallasztottam a termoelektrikus megoldast, vagy nem igy van ?

Olcsonak tenyleg nem olcso, de remelem majd kihozza az arat a jo vezerles.
(#) Kovabe válasza andyka hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
A radiátoros kört ugy értem pluszba szabályozva hogy minden körön egy termomotor.
Hidraulikusan leválasztani = lemezes höcserélö
Ok bocs valoban nincs felcserélve a padlofütés én néztem be.
A radiátoros gerinc = ami a radiátoros osztohoz megy.
A viziszapba nem szeretnék belemenni mert nem tudom elmagyarázni de az a lényege hogy a vizben lévö ásványok , szennyezödések és a többi sallang kicsapodik és iszapot képez (sajna már jártam ilyen helyen és 2 napig mosattuk)
A termosztatikus radiátorszeleppel pedig tévhitben vagy azért is irtam hogy a radiátoros termosztátot mindig a leghidegebbb és leggyorsabban kihülö helységbe kell felszerelni. És akkor nem kell hogy folyamatosan menyen a kazán. Viszont ha már igy beszélsz a rendszerröl akkor egy dolog ami mindenkinek elkerüli a figyelmét vezérlés közben az pedig az utokeringtetés azt ki ne felejtsd.
Még egy aproság a padlofütéseddel kapcsolatban érdemes még a keveröszelep elé beépiteni egy bypass szelepet mert ha a keveröszelep lezár hogy nem kell neki a meleg és a kazán még küldené akkor ne ragadjon meg a szivattyu
(#) Kovabe válasza andyka hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Az olcsot de nem jot én ugy értettem hogy a tapasztalatom alapján a terved olcso (relativ) de nem jó.
De ha jol értelmezem akkor a rendszeredet magad szerelted mert különben nem lennének tulméretesek a radiátorok.
(#) Kovabe válasza andyka hozzászólására (») Okt 19, 2011 /
 
Bocsi csak egy kérdés milyen tipusu kazánod van?
(#) andyka válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
A hidraulikus levalasztason meg gondolkodom es ugyanakkor utananezek a viziszap kikuszoboles lehetosegenek kemiailag.

A radiatorszelepekre es a padlofutes koreire ilyen vezerloket (link) gondoltam szobatermosztattal minden szobaba, ami csak a kazan indulasakor kapcsolnak, nem mint ezek.

Utokeringtetes = ? bocsi de nem ertem a kifejezest, utananezek (nem Magyarorszag-i vagyok).

A bypass szeleppel kapcsolatba
Valoban jo lenne, de az a radiatorokat is baypaszolna.

En masfele mukodtetesre gondoltam, ami tenyleg elkerulte mindenki figyelmet pedig erre lettem volna kivancsi.
Be lenne epitve 3 db. ateresztocsap (hollenderes) ami megengedne a padlofutes rendszer fizikai levalasztasat es a mukodesi elv/menet valasztasat.
A padlofutes keveroszelep rendelteteset ellato szelep ket helyrol kaphat meleget: a radiatorkorbol es a melegviz hocserelojebol. Namarmost en az utobbi felhasznalasara szamitok, vagyis a kazan felmelegiti a tartaly vizet es az itten eltarolt hovel tudna mukodni a padlofutes (abba az estbe ha csak azt hasznalom).

A tervemmel kapcsolatba - nekem nem igazan tunik olcsonak, de bizom benne.
Kazan - egy Baxi eco3, amit oda fogok felszerelni, a futesi homerseklet also hatara 30 Cfok, de en nem akarom igy hasznalni, felek hogy tonkreteszi a kondenz.
(#) andyka válasza andyka hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Baxi eco3 - kepes a radiatorokat 30 Cfok futesi homersekleten mukodtetni (elvileg megfelel padlofutesnek), de en nem akarom igy hasznalni, felek hogy tonkreteszi a kondenz.
(#) andyka válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Az utókeringetés - gondolom meg kell oldodjon azzal hogy a termoelektronikus fej nem zar azonnal (instant), van egy 25-45 mp-es idoeltolodasa.
(#) Jani1964 válasza zsalesz hozzászólására (») Okt 20, 2011 /
 
Szia ! Először én is hitetlenkedtem, hogy nem fog jól működni, de működik !

Üdv. Jani
Következő: »»   16 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem