Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tér letapogatás (ultrahang, infra?)
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Peter9999 hozzászólása Nov 1, 2011 /

Sziasztok!

Egy olyan készüléket szeretnék elkészíttetni, ami képes letapogatni egy kb. 3m széles 4m hosszú területet. A készüléket egy vak emberek segítésére szánom, tehát az előttük lévő tárgyakról nem szükséges részletes 3d felületi rajz, pusztán annyi, hogy ne ütközzön bele a tárgyakba, azaz mintha egy felülnézeti kép készülne a terepről és az akadályokról. Mindegy, hogy egy váza vagy egy elefánt van előtte és annak pontosan milyen a vertikális felülete, csak az számít, hogy mekkora területet foglal ez a tárgy a padlóra vetítve a 3x4-es területen belül azaz 2d ben. Az előtte lévő 3x4m területet kb. 10x10 cm raszter nagyságban kellene letapogatnia, azaz egy olyan felülnézeti képet kellene létrehoznia az ember előtt lévő területről, mintha egy 10 x10 cm es négyzetrácsos papíron besatíroznánk ha valami akadályként megjelenik. (kicsit bonyolultan magyarázom, de fájl mellékelve ) Mint a radar a tengeralattjárós filmekben, csak kisebb a lépték.
Az így elkészült képet egy egyedi eljárással tudná ?látni? a vak emberke.

Tudna valakit tanácsot adni?

Előre is köszi!

view.jpg

(#) pucuka válasza Peter9999 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

A probléma nem a tér letapogatása, hanem az, hogy ezt az információt hogyan közlöd. Amit lehet tenni az az amit a járműkövető radaroknál is használnak, hogy az előtted levő tárgyról visszaverődő jelet használják, a távolsággal arányos magasságú, vagy impulzus sűrűségű jelzéssel. Az, hogy a radar miből van, az már csak a felbontás miatt lényeges, mondjuk az infrás a kegélesebb, a legnagyobb felbontást adja.
(#) Peter9999 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Köszi a hozzászólást. Az a helyzet, hogy nekem egészen konkrétan ezt a készüléket kellene előállítanom, de nem igazán vagyok profi. A kép feldogozása, hogy mit kezdünk vele, az a fejlesztés másik fázisa, az egyszerűbb lesz, de arról később. Szóval gyakorlatban kellene ezt a "letapogatót" megépíteni minél kisebb méretben és legalább 10x10 raszterrel.
(#) hg12345 válasza Peter9999 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Szia,

nagy fába vágtag a fejszédet!

A legegyszerűbb megoldás ha a fején van a detektor és a távolságot hang magassággal és erösséggel, vagy sipolás gyakorisággal jelzed. A scannelést már a célszemély elvégzi, a fej állításával.

Mikor még iskolába jártam.... diploma munka volt egy hasonló készülék készítése, itt egy jelző lemez lett volna a vak ember melkasára rögzítve, és vibrációval vagy meleggel (ez az egyszerűbb) közelte a információt. (akkor még nem voltak vibra motorok a rádiótelefonokban, még rádiótelefon se volt

Szerintem infrával nem tudsz ekkora távolságra érzékelni. Az ultrahanggal 5-10m könnyen megoldható, és két adóval és több érzékelövel a térlátás is megoldható. Az ultrahang frekvenciáját érdemes elég nagyra választani, mert az ultra-hangokat ugyan nem halljuk, de érzékeljük, és igen erős fejfájást okoz. 35-45Khz közötti munka frekvenciát érdes választani.

Ezeknél sokkal nagyobb probléma az energia ellátás és a tömeg. És itt buknak el ezek jó gondolatok.

a cél 10cm felbontás ez egy 40x40 mátrixot jelent,
1600db vibra motor vagy 1600 kis fűtés.
Az első esetben egy 2g motor esetén is 3.2Kg!!!!
Érdemes csökkenteni a felbontás 25-50cm és inkább a visszajelzést több szintűre tenni. Igy a két visszajelzés pont közötti akadály is jelezhető a 1/2 + 1/2 jelzéssel. A vakok egyébb érzekszervei jobbak mint látó társaiké, igy akár 1/4 visszajelzéssel 50cm felbontssál akár 12cm "felbontás is megadható"
Ez már 8x8 mátrix!

Kis tömegben 200-300g méretben 2-3Ah 3.7V Li aksi szerezhető be, annél nagyobbak nehezek, és ez a teljesítmény nem sok a távolságmérés és kijelzés hez.

Célszerű munkaidőre 8órara méretezni a müködést vagy annál hosszabb idöre, az optimális a 24óra....

Sok sikert

Én egy ilyesmire gondoltam, ezzel lehetne szkennelni. A terem leképzése nem hiszem, hogy járható út, mert a rengeteg adatot nem tudod átadni. Szerintem bőven elég, és kezelhető információt ad egy ilyesmi távolságmérő.
(#) pucuka válasza hg12345 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Idézet:
„(akkor még nem voltak vibra motorok a rádiótelefonokban, még rádiótelefon se volt”

Nem tudom hány éves vagy, de nekem a hatvanas évek végén volt olyan rádiótelefon a kezemben, amiben vibra jelzés is volt, sőt, a hetvenes évek elején a BRG is gyártott ilyet.

Kedves hg12345!

Ha jól értettem, te azt mondtad, hogy lehetséges a terem letapogatás, csak túl nagy a mátrix, és nehéz lenne a készülék, ugye? Most vagy Pucuka vagy Én nem értettem jól ?!
Mondjuk 4x4 m, 20x20 raszterrel megoldható lenne?

Annyit mondott, hogy a humán interfésszel probléma lesz.
Gondold végig a folyamatot magadon, csukott szemmel.

Pontosan az vezetett a saját "humán interface" elképzelésemhez, hogy folyamatosan csukott szemmel járkáltam és próbáltam elképzelni mi működhet. Na erre van egy jó ötletem, de kellene valaki aki segít a tér letapogatásában.

Mondjuk a fejedre teszel egy ilyen távmérőt, megindulsz, ha már nagyon sípol megállsz, körbe forgatod a fejedet, megindulsz abba az irányba amerre kevésbé sípol. Én így képzelném. Ebben van irány, és távolság információ is.
Ha szkennelsz, lesz egy csomó információ, minél részletesebb annál több, és ezt nehezen tudod átvinni a személyre, pláne azonos időben, hogy még meg is tudja különböztetni.
(#) sirály12 hozzászólása Nov 1, 2011 /

Lehetne olyan rendszer is, mint a vakírás, kis csapok, amik ki tudnak jönni, és azon kirajzolhatná a terepet, így egyszerre lenne meg a távolság adat minden irányba!
Nem mellesleg, ha több ilyen készülés van használva egymás mellett, akkor is működőképes maradna a dolog, mert mindenki csak a sajátját érzékeli, és nem hallja minden irányból a sípolást.

Ilyenre gondoltam, megfelelően lekerekített végekkel:
Bővebben: Link
(#) Peter9999 válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Kedves Sirály! Pontosan ugyanerre gondoltam én is.
(#) pucuka válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /

Akár jó is lehetne, de a 3×4 m -es szoba 10×10 cm -es leképzése, hány ilyen pucukát jelentene, és mekkora súlyú lenne a működtető mechanizmusával együtt? És mekkora terület lenne, hogy meg is tudd különböztetni.
(#) G-Lex válasza Peter9999 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Az xbox 360hoz készült kinect vezérlővel egyszerűen megoldható a letapogatás. sok hasonló projekt készült már a segítségével. az előnye a sima radarhoz képest, hogy teljesen térbe tudod helyezni az akadályokat. talán még a látószöge is pont megfelelne neked.

Itt egy ugyanilyen megvalósítás a kinect-tel
(#) Peter9999 válasza G-Lex hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

Köszi. Nem szeretnék értetlen lenni, de melyik cikkre gondolsz?
(#) Peter9999 válasza Peter9999 hozzászólására (») Nov 2, 2011 /

oké, megtaláltam. Köszi mégegyszer
(#) interferi válasza Peter9999 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Szia!
Annó majd tiz éve a tv ben volt egy müsor amiben egy olyan készüléket mutattak be vakoknak amiben egy kamera figyelte a szobát (talán volt benne távolság mérö is). A kamera jelét egy intel 486 processzor dolgozta fel és szövegben közölte, hogy mi van az illetö elött pl.: asztal, asztalon pohár, milyen pohár és hogy teli van vagy üres. Az egész készülék egy szemüvegbe volt beépítve ott a benne futó tárgyfelismerő algoritmus volt a különleges.
Egy lézeres távolságmérő modul Bővebben: Link
(#) Fizikus válasza Peter9999 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Ultrahangos tavmerovel megvalositva (max 4-8m tavolsagig mer, ez fugg a szenzortol):
Bővebben: Link 1
Bővebben: Link 2

Shapt infravoros tavmerovel megvalositva (max 1.5m tavolsagig mer):
Bővebben: Link 3
(#) Rober_4 válasza Peter9999 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Talán ez is érdekes lehet:
(#) Peter9999 válasza Rober_4 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Köszi
(#) Rober_4 válasza Peter9999 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Ez meg saját progi, most gondolkodom, hogy csinálok egy játékot belőle
(#) pucuka válasza Fizikus hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Lézeres távmérővel megvalósítva 50 m -ig mér.
(#) Bazsi válasza hg12345 hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Sziasztok
hg12345 lenne egy kérdésem.
Azt mondtad a térlátás megoldható két adó és több vevő segítségével, ezt így végiggondolva logikus is, de azt nem értem, hogy hogy lesz a vevőkön érzékelt 35-45 KHz-es jelekből kép? Mi alapján vetik össze a jeleket?
(#) Bazsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

nem konkrétan erre az esetre gondoltam hanem csak úgy általánosságban
(#) Bazsi válasza Bazsi hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

végülis ittis képet kell alkotni ha úgyvesszük, mert a táblás fajta visszajelzésnél, amit hg12345 mondott, tuljadonképp a kismotrok megfelelnek egy-egy pixelnek.
(#) pucuka válasza Bazsi hozzászólására (») Nov 3, 2011 /

Nem a felismerés, szkennelés, távmérés a legnagyobb probléma, hanem a humán interfész, és annak felbontása.
Túl sok információt egyszerre nem lehet közölni, mert azt hogyan tanulod meg, hogy mi mit jelent. A legegyszerűbb az lenne, ha mint köbzoli mondta, szóban közölni, hogy asztal jobbra három méterre. Ha egy pixeles túróval bökögetném a hátad, mit olvasnál ki belőle, nem beszélve a súlyáról.
(#) laza válasza Peter9999 hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Szerintem nem szükséges a tér raszterszerű leképzése. Egy mintavételes ultrahangos radar lenne a célszerű, mint pl a tolatóradar. Hiszen az összes radarberendezés egyszerre egy főirányt vizsgál, csak esetleg forgatják, és szinkronban kijelzik. De egy ember, vagy egy gép, egyszerre csak egy irányba halad. Így a teljes, őt körülvevő térről teljesen lényegtelen az információ, és a leképzése is. Magyarul tökmindegy hogy a szék mögött, amiben felbukna mi van. Így a humán intrfész is lényegesen leegyszerűsödik.
(#) laza válasza laza hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Marad még azért kérdés, pl. hogy a berendezés ultrahangos részét kb. térdmagasságban kényelmetlen lehet-e hordani? De szerintem ez a vaksághoz mérten már szinte elhanyagolható... Olyan ultrahangos adó-vevő párt kell választani, aminek a nyalábolása mondjuk 1m távolságban kb. egy ember szélességének feleljen meg. Így térdmagasságban elhelyezve a földtől derékig lenne hatékony. Ha pedig kb mell magasságban is viselne még egy adó-vevő párt, akkor teljes magasságban védve lehetne.
(#) laza válasza laza hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

A "humán interfész" meg pl detektálhatná hogy történik-e változás, vagyis fölöslegesen minek pittyegne akár egy fühallgatóba is. Esetleg egy más frekvenciájú halk ellenőrző jeleket adhatna a bekapcsoltságról. és ha akadály van akkor jelezne változó frekvenciájú és esetleg erősségű jellel. A frelvencia jelenthetné a távolságot, a hangerő pedig az akadály nagyságát. Ezek a jellemzők ugyanis összefüggésben vannak a mért jellemzőkkel.
(#) pucuka válasza laza hozzászólására (») Nov 4, 2011 /

Mondjuk, én is egy ilyen radaros megoldást javasoltam már sokkal előrébb. Egyszerú, a piezóssal az lehet a gond, hogy nem eléggé irányérzékeny, ezért javasoltam lézerest. Távolságban, és felbontásban is jobb. Amilyet a lézeres távolságmérőben is használnak, pittyegéssel hangmagassággal jelzi a távolság változását, a Pozícionálást pedig maga a fej mozgása végezheti. Így a humán interfész sem bonyolult. Mondjuk, lehet tekergetni a fejet, de a szkennelés egyszerű.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem