Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Milyen szelepet használsz, talán Parkert ?
A Mentornál kb. 4000Ft szokott lenni az olasz szelep.
Árak is? Mert a termékadatokat megtaláltam.
A Mentor a város másik végén van.
A Technorollhoz szaladtam be. Márkát nem néztem, olyan bóvli kinézete volt. Ez volt az első, amit náluk vettem, de ezek szerint az utolsó is.
Régebben az árak is fent voltak,de levették. Amikor megkérdeztem hogy miért, az volt a válasz, hogy azért mert az euró árfolyam kiszámíthatatlan, és nem akarják félrevezetni a kedves vevőt. Ezért minden egyes alkalommal meg kell kérdezni az aktuális árat az adott termékre vonatkozólag.
Hát igen az járható út lenne. De ki tudja milyen logika szerint működik náluk a kereskedelmi tevékenység...
Üdv mindenkinek! Ismét segítségeteket kérném. Van ez a házilag készített co gépem ami eddig eszméletlenül jól dolgozott, igaz csak vastag anyagokat lehetett vele gyúrni mert a legkisebb fokozaton is égetett. Most viszont pár napja elő vettem hogy hegesztem a lazítót és csak csattog pattog és nem szuperál! Olyan mint ha nem jönne folyamatosan a drót de az szépen jön, mikor hozzá érek az anyaghoz hirtelen el lobban és megszakad és csak így pillanatokra gyúl be az ív. Le vettem a kondit ami 10000/50 es de úgy meg még rosszabb. Az összes kábelt átnéztem a csatlakozásokat át húzgáltam a munka kábelt szétszedtem kitisztítottam a spirált, újat vettem bele . És semmi javulás! Mi lehet a probléma?
üdv.cseréjél huzalt, mert én is jártam így
Diódákat mérd meg de azok az állástól nem mennek tönkre .
A huzaltolás külön trafóról megy neked? Áramátadót gondolom cseréltél! Esetleg rakj bele egy a huzalnál nagyobb áramátadó düznit. Nekem volt olyan hogy folyton megszorult a düzni miatt a huzal mert szerintem hibás volt.
Ez is jó ötlet de gondolom eddig is ez a tekercs volt a gépen .
Vagy mégsem?
Nézd meg a diódahidat szkóppal, hogy megvannak-e a félhullámok és az áramátadót még véletlenül se cseréld nagyobbra mint a huzal!!!
Útmutató előtoló egység gyártásához:
Néhány vasdarab (lakatosnál?). Csapágy: Akad. Görgő: Veszünk a kívánt huzalvastagsághoz. Ablaktörlőmotor: Ha a közeli telken posztoló hajléktalanok éppen nem romboltak autót, akkor elballagunk a bontóhoz. Különben néhány fröccs. Vezérlőegység: Nem dobok ki az elektronikai hulladékba néhány kacatot. ![]() Kalkuláció? Egyébként az ajánlott oldalon bemutatott előtoló motorok a megszokott 3pont rögzítésű ablaktörlő motorok. Gondolom komoly árszorzóval. Már csak azt kellene kiszámolni, hogy hányat kapok egy árán. Csak néha nehéz a bontóban a kívánt méretű példányhoz hozzájutni. ![]() Cserélni eddig egyet kellett Zsiguliról busz ablaktörlőre, mert gyenge volt.
Szerinted melyik lakatosnak van a műhelyben szkópja?
Én is a diódákra gondoltam de ahogy írod az állástól nem romlik el! Vagy mégis! Igen külön tápró meg igen cseréltem már ma a munka kábelt is másikat raktam bele és akkor se jobb. A düznit is cseréltem már 1 eset is próbáltam. A diódáim darabonként 150 A -os soha még csak langyosak se voltak. Esetleg az hogy a kondimon nincs ellen állás És lehet hogy maradt benne áram és attól romlott el valami?
Sajnos ilyen komoly műszereim nincsenek csak egy multi mérőm amivel ki tudom mérni hogy szakadt-e. Én már cseréltem mindent ma még a komplett munka kábelt is! A huzalt elindítom és akár öt métert is ki nyomathatok akkor is szépen simán jön kifelé nem akadozik nem szorul.
Már azt is próbáltam mert azt hittem hogy a flex -től poros lett és azért nem szuperál. de akkor is ez volt így vissza tettem amit addig is használtam.
Hát igen, nagy a hasonlóság az ablaktörlő motor és a tolómű motorja közt, de mégsem ugyan az. Egyrészt a kihajtó tengely, másrészt a mágnes. Az ablaktörlő motor tengelye általában kúpos, a tolóé ékes,vagy reteszes. Az ablaktörlőben sima normál mágnes van mivel nem kell neki pl. 2V-ról menni, mint a tolóműnek minimális előtolásnál(a 2V a feszültség átlagértéke) A tolóműé spéci nagy energiájú mágnes, ugyan nem neodimium, de azért jóval erősebb az ablaktörlőénél. Ezzel nem azt akarom mondani hogy nem lehet ablaktörlő motorból csinálni huzaltovábbítót, -hiszen hajszárító motorból is csinálnak a kínaiak- csupán annyit,hogy szerintem annyira nem drága egy tolómű,hogy ne érné meg megvenni.Természetesen akinek rengeteg ideje van, nyugodtan építhet ablaktörlő motorból is, de én maradok a gyárinál. Egyrészt mert az időm a legkevesebb, másrészt számomra megéri,ha csak leveszek a polcról egy komplett tolóművet és beépítem, mintsem görcsöljek a megfelelő motor beszerzésével, majd napok alatt építsek egy kengyelt,amire az egész motor felfogatható. Nyilván aki ezt hobbiból csinálja, annak megéri, hiszen az adott munkára fordított időt nem számolja, a végeredmény a lényeg.
Szabad jelentkezni ? :hide: Mentségemre szól, hogy nem régóta van szkópom , kb egy éve és mindig le takarom + már lassan költözködöm a most épített kis lakatos-hegesztő műhelyembe így az előző helység megmarad az elektronikázásra .
Jah, kérem, a márkát meg kell fizetni. Nekem megfelel a Weldimpex által gyártott is.
Előtoló görgő és előtoló görgő között hatalmas külömbségek vannak!Nem mindegy a hornyok kialakítása,a huzalon lévő bevonatot mennyire sértik meg.A munkakábelben lévő spirált mien sűrűn kell tisztítani ill. cserélni,ezen okból kifolyólag mennyire stabil az előtolás.És ebből adódik a varrat minősége is.Ugye nem is olyan drága.
Vazzze !Úgy látom te sem nagyon olvasol vissza , egyszerűen csak "kemény" vagy oszt kioktatod a "professzorunkat" . :wow1: (bocs Pisti de nem tudtam megállni , hogy ne szóljak hozzá ) . :kalap:
Szia mi Weld Inpex 421sw gépekkel dolgozunk 2 évesek de kb 2 gépen volt görgő csere úgyhogy csak jót tudok róla mondani , spirált 3hónapja nem cseréltem pedig napi majd két dob megy el.
Ez nem keménység csupán tapasztalat. Elnézést kérek ha megbántottam valakit a hozzászólásommal.De én 23 éve
hegesztőket javítok egy cégnél most kb 28 db -ot +3 plazma+2 ESAB hegesztő robot + 2 cnc plazmavágót nem akarok kioktatni senkit csak a véleményemet osztottam meg. Bocs a fogalmazásért nem az erősségem! Én csak egy egyszerű karbantartó műszerész vagyok.
Attól hogy van áram a kondiban nem megy tönkre a dióda!
Csak kellemetlen mikor 1 hét múlva is szikrázik a kábel vége. Szedd szét a diódahidad és eggyessével mérd ki őket NE műszerrel hanem pl: aksitöltő és egy izzó segítségével. Ha sorba kötöd az izzóval a diódát akkor csak egy irányba vezethet a dióda ellentétes polarítással nem . Ha nem világít az izzó sehogy akkor szakadt a dióda. Remélem érthető amit leírtam. Az pedig hogy írtam hogy cserélj nagyobb düznire azért volt mert előfordúl hogy a huzal deformált vagy gyárilag vagy a görgőid által. Én hegesztettem már nagyobb düznivel és jó volt főleg nehezen hozzáférhető helyeken ahol nem nagyon lehet a távolságotbefolyásolni ott jó volt hogy a düznibe nem tudott beszorulni a huzal. Ezt a hegesztők is használják gyakran ezt a trükköt. Ha a diódák jók akkor esetleg valahogy azt kellene mérni hogy a segédtrafó amiről a tolás megy nem ejti e le a feszültséget hegesztés alatt nagyon ami belassítja az előtolást.
Ne aggódj, nem bántottál meg senkit, csak annyi történt, hogy Lajos barátom kissé túlértékelt engem.
Jól tudom hogy az ESAB megadja a módját -de melyik nagy gyártó nem- rengeteg számítás és kísérlet előzi meg a huzaltovábbító pálya kialakításának végleges formáját. Ettől függetlenül vannak dolgok, amelyeket pl. az ESAB túlkomplikál(pl. a kétmotoros tolómű) vagyis nincs annyi gyakorlati haszna mint amennyit rá kell fordítani a megvásárláskor. Tudom,hogy az ESAB gépek jók, de hidd el, ha az azonos árkategóriát nézzük, a Weldi gépek sem rosszabbak semmivel sem - sőt. Kifejezetten öröm a számunkra, ha olyan ember kerül a fórumra, aki hivatásszerűen űzi ezt a munkát, mert azt a reményt adja az embernek, hogy ha elakad egy javítás vagy építés során, akkor lesz aki segít a hiba felderítésében, vagy az építés buktatóinak a kikerülésében. Remélem te is így gondolod.
A karcagi gépekből 11 db van a cégnél nagyon meg vagyok velük elégedve.De a vita az előtoló görgőkből indult ki .
Szó sincs vitáról. Csak véleményt cseréltünk...
üdv. meg szeretném kérdezni hogy 0,6 os huzallal milyen vastag anyagot lehet max.hegeszteni
Persze ,nincs harag ... csak elsőre meglepett a hozzászólásodban a felkiáltójel na meg Pistinek válaszoltál - aztán nekünk pórnépnek meg elsősorban ő pislantotta fel a lámpát a fejecskénkben , hogy tisztábban lássunk . De nagyon örülünk , hogy te is itt vagy !
Főleg úgy , hogy te azért már nem számítasz kezdőnek azaz már bővelkedsz tapasztalatokban . |
Bejelentkezés
Hirdetés |

A Technorollhoz szaladtam be. Márkát nem néztem, olyan bóvli kinézete volt. Ez volt az első, amit náluk vettem, de ezek szerint az utolsó is.
Főleg úgy , hogy te azért már nem számítasz kezdőnek azaz már bővelkedsz tapasztalatokban .